Home > Råvarubrevet: Dra åt skogen!

Råvarubrevet: Dra åt skogen!

Sverige är världens tredje största exportör av papper, massa och sågade trävaror sammanlagt. Trots att arealen skog är mindre än 1 % av världens utgör den svenska pappersexporten nästan 9 %, massaexporten drygt 6 % och export av sågade barrträvaror cirka 11 % av den totala världsexporten inom dessa kategorier.

Världens ledande exportörer
Världens ledande exportörer

Skogsindustrin utgjorde 2014 cirka 9-12 % av svensk industris sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde enligt SCB. Av den svenska massa- och pappersproduktionen exporteras nästan 90 procent, och motsvarande siffra för sågade trävaror är nästan 70 procent.

Bland de stora bolagen noterade på Stockholmsbörsen finner vi exempelvis BillerudKorsnäs, Stora Enso, Holmen och SCA som alla äger och brukar skogsmark men även producerar förpackningsmaterial, papper, hygienartiklar, pappersmassa och trävaror.

Generellt sett ökar användningen av kontorspapper i takt med att ett land industrialiseras, men när det sedan når en viss nivå börjar denna takt att avta för att sedan istället minska när digitalisering blir ett faktum. I ett läge där användningen av kontorspapper och tidningspapper minskar i stadig takt har lösningen varit att fokusera på kartongpapper och wellpapp samt hygienartiklar som blöjor och toapapper, där konsumtionen faktiskt ökar i en stadig takt. Detta tillsammans med effektiviseringar och nedläggningar av verk har hjälpt lönsamheten.

Att skogsbranschen är stor och viktig för Sverige kan vi alltså enkelt konstatera, men den framstår dessutom ofta som tråkig, vilket inte nödvändigtvis är sant. 

Resonemanget för en investering går ofta som så att det är till låg risk och kommer vara lönsamt på sikt eftersom efterfrågan på trä i en växande ekonomi konsekvent kommer att öka, samtidigt som landområden att odla skog på inte växer, snarare tvärtom (även om mängden skog i Sverige faktiskt har ökat de senaste åren, och väntas fortsätta växa i snabbare takt än vad som förbrukas).

Men hur kul är det att göra en sådan investering? 

Lågt pris på eget kapital, låga men stabila marginaler som kan ge säkra utdelningar över många år i all ära, men någonstans vill man ju ändå ha en story och ett case som kan generera kapitalvinster genom en uppvärdering från marknaden.

Med svensk skogsindustris push för att öka vetskapen om potentiella användningsområden för skog kan just en sådan story vara i antågande. Även om det knappast är något som kommer förvandla svenska skogsbolag till tillväxt-case över en natt är visionen om bioekonomi mycket intressant.

Skogen och skogsindustrins produkter har en nyckelroll i bioekonomin och för att minska klimatpåverkan. Ur klimatsynpunkt är skogsresursen mycket värdefull: växande skogar binder koldioxid och träbaserade produkter fortsätter att lagra koldioxid under hela sin livslängd.

Bioekonomin bygger på byte av material där förnybara produkter ersätter produkter som är tillverkade av fossil olja eller som förbrukar stora mängder energi när de tillverkas. Utöver de traditionella produkterna producerar skogsbranschen el av biobränslen och levererar fjärrvärme till de kommunala näten.

Det låter med viss sannolikhet fortfarande inte särskilt spännande, men tar vi oss en titt på framtida idéer för konsumentnära produkter blir det genast mer intressant. Målet är att förädlingsvärdet från skogsindustrin ska fördubblas till 2035 och hälften av tillväxten ska komma från nyutvecklade produkter som helt eller till största del kommer från skogen.

Skogsindustrierna har lanserat en vision de kallar Ekoportal2035 som ska agera inspirationsmaterial för investerare och forskningsfinansiärer, det är en framtidsbild över uppfinningar som givetvis kräver mycket forskning och utveckling, men där det i flera fall redan finns en liknande produkt nära marknaden.

Cykelhjälmen i trä är ett exempel på en produkt från Ekoportal2035 som förverkligats. Hjälmen består av ett yttre skikt av träfaner och remmarna är tillverkade av slitstarkt papper, den stötdämpande insidan består av ett skummaterial som till utseende och egenskaper påminner om frigolit men är tillverkat av miljövänlig nanocellulosa. Och glömmer du den i skogen blir den till slut till jord!

Ett annat exempel är 3D-skrivare som bygger lager för lager i trä  istället för i plast, vilket faktiskt genomfördes med framgång på Chalmers Universitet i somras, även om modellerna hittills är i liten skala.

Jag rekommenderar att besöka Ekoportal2035.se för samtliga idéer, men här kommer även ett utdrag över några av möjligheterna som de beskrivs på sidan:

  • ForestShades är en cellulosabaserad textilväv där fibrerna sväller av UV-ljus. Detta medför att solskyddet ökar med solstyrkan. ForestShades kan användas i många applikationer, t ex, markiser, gardiner, parasoll och i paraplyer.
  • WoodPrint är framtidens förnybara medium för 3D-skrivare. Det är kristallin cellulosa (CMC) och ett härdmaterial som plottas i skrivaren och härdar blixtsnabbt med laser vid behov.
  • Cykel med ram av stark och lätt komposit, förstärkt med kolfiber baserad på lignin. Gummidäck av BoreaLatex från norra Europas första grangummiplantage.
  • Välgörande functional foods: Bröd med finmalet mjöl från skandinaviska tallars inre bark och välsmakande pålägg berikat med det antioxidativa koncentratet ProBiKnotics från kvistnötter.
  • Kroppsvårdande tvål, schampo och hudlotion från talloljebas. Berikade med antioxidativt kvistnötskoncentrat som förhindrar tidiga ålderstecken: BioClean – naturligt och hudvänligt.
  • NightGlow är en fluorescerande bestrykning som lagrar energi tills det blir mörkt, och kan sedan svagt lysa upp delar av trädgård, rum eller ytterfasad.
  • ClimaWool är framtidens väggisolering som dessutom agerar klimatanläggning – den kan nämligen utjämna luftfuktighet.
  • CelloRan är en cellulosabaserad textil som liknar en blandning av silke och egyptisk bomull. Utöver den sköna komforten är den också smutsavvisande (LotusLayer) och antibakteriell genom ProbiKnotics.

Sammantaget finns det stora utmaningar som kan gynna de möjligheter som skogsindustrierna ser. Global uppvärmning kan hållas tillbaka genom att byta till material från förnybar biomassa som kan minska växthusgaser från traditionella byggnadsmaterial, plaster och kompositer.

Textilier av cellulosabaserade tyger är ett exempel på alternativ till kemikalier och vattenslukande bomullsprodukter som kan minska vår förbrukning av rent vatten. Bioenergi uppges ha stor effektivitetsmässig utvecklingspotential för att öka tillgången på ren energi.

Nya förpackningsmaterial, hygienartiklar och intelligenta förpackningar för livsmedel och medicin kan gynna en åldrande befolkning och folkhälsan överlag.

Så ut på jakt efter det bästa framtidssäkrade skogsbolaget och säg åt dina fossila aktier att dra åt skogen vetja.

Få råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Detta var den sista upplagan av råvarubrevet signerat av mig, Fredrik Stenkil, men taktpinnen lämnas redan i nästa vecka över till en ny skribent här på Tradingportalen, missa inte det. Jag vill tacka samtliga läsare för denna tid och önska er lycka till. På återseende!

Olja – Råvarubrevet: Oljebjörnen
Upp 4,5 % sedan föregående vecka, främst på grund av att Saudiarabien som är mycket inflytelserika i OPEC kommenterade att de är öppna för att diskutera en möjlig begränsning av produktionen inför mötet den 4e december, efter att tidigare inte kallat det för ett alternativ.
i4D22HGa
Kakao – Råvarubrevet: Kakaokaos och Chokladchock
Oförändrat sedan föregående vecka. Den Afrikanska banken Ecobank tror på en uppgång i priser mot slutet av året från säsongsbaserad efterfrågan och risk för torra vindar i viktiga växtregioner i Västafrika.
Zsc99fgv
Kaffe – Råvarubrevet: En ohållbart billig kopp kaffe, tack
Upp 8,6 % sedan föregående vecka. Rabobank, ledande på mat och jordbruk, uttryckte sig bullish baserat på torka i Latinamerika och stor sannolikhet för inverkan från El Niño samt ännu en påpekan om att lager är på historiskt låga nivåer runt om i världen.
SeV8asgh
Bomull – Råvarubrevet: Bomull är billigt
Ner 1,5 % under veckan trots att US Department of Agriculture uppskattade att turkisk bomullsskörd kommer sjunka med 17 % denna säsong på grund av låg lönsamhet för bönder, vilket kommer öka importefterfrågan från världens näst största köpare. Dessutom pågår en utredning kring huruvida USA utövar prisdumpning med sina subventioner.
0ACSDzY8
Koppar – Råvarubrevet: Glencore exemplifierar råvarusektorns krossande spiral nedåt
Minus 1,3 % sedan förra veckan. Goldman Sachs släppte under veckan kommentaren: ”Unless demand picks up or more miners cut output, prices for raw materials are set to stay low for years, or worse, continue to drop” och sänkte sina pris-estimat för flera industriråvaror, inklusive koppar.
5xIQz418
Guld – Råvarubrevet: Guldet glimrar inte
Upp 0,1 % och har inte lyckats inte uppvärderas i form av säker hamn i en orolig omvärld när en amerikansk räntehöjning vankas med ökande sannolikhet. Sentimentet är negativt och Commodity Futures Trading Commission släppte veckovis data som visade att kortpositioner är på näst högsta nivån sedan 2006.
MY0qv5x2
Lax – Råvarubrevet: Fiska efter avkastning med lax
Plus 6,59 % sedan föregående vecka.
Skärmavbild 2015-11-25 kl. 21.13.49

Solenergi – Råvarubrevet: Gryning för solenergi

Socker – Råvarubrevet: Sockra din portfölj
Upp 3,7 % sedan förra veckan. Unica (Brazilian Sugarcane Industry Association) släppte data som visade en ökning på 10,7 % i skördade sockerrör, men mängden producerat socker ökade endast 0,4 % till följd av en fortsatt större proportion tillägnad produktion av etanol, med socker-ration nu på 38,2 % mot förra säsongens snitt på 41,6 %.
Fjxb5rTv
Bitcoin – Råvarubrevet: Bitcoin – digitalt guld, fast köpvärt
Upp 0,6 % sedan förra veckan. Visa Europe uppgav att de börjat testa blockchain-tekniken för internationalla pengaförsändelser och till skillnad från andra bolag som testkör på en privat variant använder de den publika strukturen och väntas inom kort gå live med testanvändare.
6HsFLQIZ

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.