Home > Råvarubrevet – Fortsatt prisfall för oljan

Råvarubrevet – Fortsatt prisfall för oljan

Volatil marknadsutveckling efter fortsatt oro för tillståndet i den kinesiska ekonomin efter ny svag makrodata dominerade den gångna veckan tillsammans med fortsatt press nedåt för råoljan.

All time high för oljelagren i Cushing – igen

Vi har tidigare diskuterat lageruppbyggnaden av råolja i Cushing, Oklahoma (där WTI prissätts) och EIA rapporterade återigen nya rekordnivåer då lagren växt ytterligare från den tidigare toppnoteringen veckan innan. Se diagram nedan (där SPR är en förkortning för Strategic Petroleum Reserve).

Cushing_Ending stocks

Enligt EIA:s senaste statistik är de total lagren i USA (exklusive SPR) nu uppe i 482,6 miljoner fat vilket är en marginell ökning gentemot veckan innan, men samtidigt 94,8 miljoner fat högre än motsvarande vecka förra året.

Sanktionerna mot Iran lyfts?

Enligt Reuters kan IAEA:s slutgiltiga rapport som sägs bekräfta att Iran uppfyllt sina åtaganden släppas på fredag vilket skulle leda till att sanktionerna mot Iran upphör mer eller mindre omgående (eventuellt redan på måndag nästa vecka). Uppgifterna är dock motstridiga och i skrivande stund är det oklart både om IAEA släpper rapporten på fredag och vad som står i den.

Givet att sanktionerna verkligen upphör kan vi i en nära framtid förvänta oss att Iran kommer öka sin oljeexport vilket ytterligare kan spä på det globala överutbudet av råolja. Iran har tidigare sagt att de inom en vecka efter släppta sanktioner skulle kunna öka sin export med 500 000 fat/dag, men det bör återigen poängteras att detta är obekräftade uppgifter.

Brent:

Brent_2016-01-13

WTI:

WTI_2016-01-13

Prisfallet för råolja fortsätter och WTI var nere under $30 under den gångna veckan vilket är nivåer vi inte sett sedan 2003 för att sedan vända något uppåt. I skrivande stund har oljan återigen vänt ner efter att EIA rapporterat om en ökning av oljelagren i USA samtidigt som (obekräftade) uppgifter gör gällande att sanktionerna mot Iran hävs inom kort.

Med några timmar kvar av handeln i USA under onsdagen var också Brent nere under $30 fatet medan WTI handlas till en liten premie gentemot Brent, vilket är en omvänd situation mot vad vi tidigare sett. Geografin och transportkostnader spelar rimligtvis in här och man kan förvänta sig att en ökad export från Iran allt annat lika sätter lite mer press på Brent än på WTI.

Koppar

Copper2016-01-13

Oron för tillståndet i den kinesiska ekonomin förnyades under den gångna veckan efter svag makrodata och kopparpriset pressade ner ytterligare och är nere på sexårslägsta.

Guld

Gold_2016-01-13

Guldpriset har rört sig i motsatt riktning gentemot de flesta andra råvaror och har fungerat som en ”safe haven” under den senaste tidens marknadsoro. Sysselsättningsstatistiken i USA för december var samtidigt stark och kom in över förväntan, med 292 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn (bls.gov).

Allt annat lika kan man kan förvänta sig att Fed ser lite ljusare på den amerikanska ekonomin vilket i sin tur ökar sannolikheten för kommande räntehöjningar och en fortsatt dollarappreciering vilket är negativt för guldpriset.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto