Home > Råvarubrevet: Glencore exemplifierar råvarusektorns krossande spiral nedåt

Råvarubrevet: Glencore exemplifierar råvarusektorns krossande spiral nedåt

Koppar är en av världens viktigaste råvaror och den anses ta pulsen på hälsan hos den globala ekonomin. I så fall har vi viss anledning att oroa oss.

Koppar av hög kvalitet, terminspris sedan 2011
Koppar av hög kvalitet, terminspris sedan 2011

Att råvarupriser slaktats av överutbud, vikande efterfrågan och stärkt dollar vet vi om. Råvarufonder har haft det kämpigt och många har tvingats lägga ner. Fram tills nyligen har vi dock inte sett några större orosmoln från de berörda företagen, även om många varit medvetna om att det är på väg. Nu har det dock börjat visa sig, och mer lär komma.

I denna veckas råvarubrev dyker vi djupare i sitsen för gruvjätten Glencore och kopplar dess utveckling till makrosituationen för koppar. Med dess kraftiga exponering mot jordbruksråvaror, energi, men framförallt metaller har de en tydlig exponering mot sektorn och exemplifierar till viss mån vad som får priscykler för råvaror att bli extra utdragna.

Koppar är en central insatsvara för elektriska ledningar, rörledningar, kretskort, mikrovågsugnar och mycket mer. För er som blir spekulationssugna finns det ett flertal derivat, som samtliga baseras på COMEXs High Grade Copper.

Koppar av hög kvalitet, terminspris sedan 2000
Koppar av hög kvalitet, terminspris sedan 2000

Grafen över terminspriset illustrerar tydligt hur ett underutbud och en kraftig ökning i efterfrågan, framförallt från Asien, ledde till vad som ofta kallas en supercykel inom råvaror. Detta innebär en riktigt utdragen bull market där historiska underinvesteringar gör sig tydligt påminda, och så småningom leder till stora överinvesteringar.

Kopparpriset framstod att få stöd från fundamentala faktorer under september. Flera stora producenter meddelade produktionsminskningar, Chile, världens största kopparexportör, drabbades av en jordbävning som mätte 8,3 på richterskalan och i Peru, det tredje största producentlandet, dog tre människor i sammandrabbning med polis under demonstrationer mot de stora gruvorna Las Bambas.

Dessa effekter hade i en neutral eller stark marknad skjutit kopparpriserna i höjden, men marknadens axelryckning reflekterar tydligt den starka pessimismen som råder.

Det förvånar inte många att nedsaktning i Kina är anledningen till denna pessimism. När Kinas inköpschefsindex visade största fallet i tillverkningsaktivitet på sex år erfor koppar den största dagliga nedgången på mer än två månader.

Råvarujätten Glencore kom in på börsen 2011 med en värdering på $60 miljarder och dess trading stod då för 60 % av världens transaktioner av zink, 50 % av koppar och 45 % av bly.

Glencores Marketing, Arbitrage
Glencore Marketing, Arbitrage

De förstärkte sedan sin position ytterligare när de 2013 köpte upp en av världens största gruvfirmor, Xstrata, till en prislapp på $41 miljarder, till stor del finanserat med lånade pengar.

Nu handlas Glencores aktie till knappt 22 % av vad den initialt noterades till på börsen.

Glencore har de senaste veckorna figurerat flitigt i media, och detta inleddes dramatiskt den 28e september då aktien föll 30 % på en dag. Bolaget är kraftigt belånat och har straffats hårt av råvarupriserna som ännu inte visat några tydliga tecken på att vända.

Glencores verksamhet redovisas uppdelat i ”industrial” och ”marketing”, vilket innefattar produktion och förädling av diverse råvaror samt försäljning och handel med dessa. Hur de olika segmenten bidrar till EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation & Amortization) framgår av tabellen nedan.

Glencore EBITDA 2014
Glencore EBITDA 2014

Glencore har cirka $100 miljarder i skulder, varav $30 miljarder i nettolån, vilket inte är särskilt passande om ens marknadsvärde är mindre än $20 miljarder.

I en ansats att behålla potentiella vinster i marken och att minska det överutbud som råder gav Glencore under september besked om att produktionen på två av deras koppargruvor i Afrika ska avbrytas tills vidare. Detta leder till att kring 400 000 ton kapacitet försvinner från marknaden.

Att ha $30 miljarder i lån samtidigt som ens främsta intäktskällor rasar i pris är ingen önskvärd kombination. För varje ytterligare säljtryck på råvarorna minskar värdet på Glencores tillgångar och hävstången från belåningen ökar ytterligare.

För att komma ur denna knipa har Glencore dragit in sin utdelning och tagit in nytt aktiekapital för $5 miljarder. Detta räcker dock inte, nu väntas man till det sämsta marknadsklimatet på många år försöka sälja av fyndigheter och lager på en marknad utan några starka köpare.

De meddelade i måndags, 12e oktober, att de inlett en process för att sälja sin Cobar-gruva i Australien och sin Lomas Bayas-gruva i Chile. Båda dessa är koppargruvor, Lomas Bayas är av lägre kvalitet och Cobar producerar cirka 1,1 miljoner ton kopparmalm av hög kvalitet per år, vilket omvandlas till cirka 50 000 ton färdigt koppar. De potentiella köparna har sannolikt en starkare position vid förhandlingsbordet.

Ytterligare en möjlighet för att generera likviditet är att skriva kontrakt på en försäljning av gruvor mot kontanta medel idag samtidigt som man får behålla en procentandel på gruvornas framtida produktion.

Vad som till viss del urskiljer Glencores tradingavdelning är att de sitter på stora inventarier av fysiska råvaror, själva uppger de att det rör sig om ett värde på cirka $17 miljarder. Två tredjedelar av detta ska vara oljerelaterat och resterande metaller.

Eftersom Glencore är en av de största utvinnarna och handlarna av zink misstänker marknaden att de nyligen låg bakom den kraftiga ökningen av zink hos London Metal Exchanges lager i New Orleans, där Glencores förvaringsverksamhet dominerar marknaden.

Det är mycket som talar för att Glencore inte är klara med sin försäljning av lager, och koppar kan mycket väl vara näst på tur. Problemet är att de är en så stor spelare att de pressar ned priserna, driver på det negativa sentimentet och får således ännu större krav på sig att likvidera när tillgångarna på balansräkningen krymper.

Detta mikrofokus på Glencore kan framstå som en bolagsspecifik risk, men faktum är att samma negativa spiral applicerar på makronivå.

På kinesisk mark och i flera andra asiatiska länder finns stora lager av koppar som planerats användas till byggande av infrastruktur. Dessa lager har finansierats av bolag med lån i utländsk valuta, till lägre ränta än den inhemska, och kopparn har använts som säkerhet för lånen.

Den negativa spiralen uppstår när priset på kopparn sjunker, detta skapar margin calls, bolagen tvingas sälja av delar av sina lager, det ökade utbudet driver ner priset ytterligare och resan är påbörjad.

Få råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Olja

Brentolja
Brentoljan

Se Råvarubrevet: Oljebjörnen.

Oljan föll tungt efter en rapport får Opec som visade att produktionen inom kartellen är den högsta sedan 2012.

Vad som ligger i pipeline framöver ser inte heller särskilt uppmuntrande ut med Irans parlament som godkänt förslaget att stötta överenskommelsen om kärnvapen. Detta har ökat sannolikheten för upphävning av sanktioner och det beräknas att Iran i så fall skulle kunna dubbla sin export till 2,3 miljoner fat om dagen.

Kakao

Se Råvarubrevet: Kakaokaos och Chokladchock.

Kakao har utvecklats positivt under den gångna veckan men har inte bjudit på några större nyheter eller förändrats på den grafmässiga fronten.

Kaffe

Kaffe, Arabicaterminen
Kaffe, Arabicaterminen

Se Råvarubrevet: En ohållbart billig kopp kaffe, tack.

I förra veckan skrev vi:
Den befinner sig fortfarande i en fallande trend under detta året men bör med största sannolikhet testa övre delen av denna utritade kanal.

Detta mål är nu uppfyllt och säljsvansarna på de senaste dagarnas handel visar hur köparna ställer sig försiktiga till att handla upp kaffe ytterligare. Vi har dock fundamentala faktorer tydligt i ryggen och räknar med ett lyckat utbrott uppåt som det mest sannolika scenariot.

Bomull

Se Råvarubrevet: Bomull är billigt.

Handeln i bomull har varit tunn och medan priset tickat försiktigt uppåt sedan förra veckans analys är ingenting väsentligt förändrat.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.