Home > Råvarubrevet: Sockra din portfölj

Råvarubrevet: Sockra din portfölj

Sockerpriset har återupplivats de senaste månaderna och den fundamentala situationen för de kommande två åren tillsammans med positiva triggers de senaste veckorna gör att socker framstår som köpvärt på eventuella rekyler nedåt.

Kontraktet de flesta använder som riktmärke är Sugar #11 vilket gäller socker från hela världen, det prissätts i amerikanska cent per pound (0,45 kg) och handlas nu kring 14 cent. Det finns gott om svenskhandlade derivat i båda riktningar, både med och utan hävstång.Spbt89yA

Sockerpriset har ökat med 42 % sedan uppgångsfasen påbörjades den 24e augusti och årets nedgång har snabbt återhämtats, även om det fortfarande är långt kvar till historiska priser.

Uppgången har som så ofta med jordbruksråvaror sin grund i vädereffekter, denna gången i Brasiliens viktiga central-södra delar där cirka 90 % av det brasilianska sockret odlas. Det första problemet var brist på regn under sensommaren, men när de fördröjda regnen väl kom var det med stor kraft, mitt i skördesäsongen. Detta försvårar effektivt skördande och utnyttjande av sockerbruken vilket håller tillbaka utbudet. Även i Indien, Thailand, Filippinerna, Sydafrika och Vietnam har torka hållit tillbaka utbudet och bidragit till att pressa upp sockerpriset.

Vad som agerade katalysator var att International Sugar Organization släppte en uppdaterad bedömning av sockermarknaden de kommande åren, där de ökade sin prognos för produktionsunderskott under säsongen 2016-2017 från 1,04 miljoner ton till 3,53 miljoner ton. Ett produktionsunderskott var prognostiserat redan i föregående rapport, men skrevs alltså upp betydligt. Med antagande om normalt väder de kommande 21 månaderna väntar de sig enbart en liten ökning i utbud, samtidigt som konsumtionen väntas öka med cirka 3m ton.

Nedskrivningarna i förväntad produktion kommer främst från EU i långsiktig form till följd av låg mängd plantering efter många år av låga priser samt i mer kortsiktig form från Indien, som väntas få dåliga skördar på grund av orkanväder.

Uppskattningen av produktion från den största producenten, Brasilien, hölls dock oförändrad med en väntad ökning på 2,8m ton nästa år upp till 35,6m ton. Brasilien har, precis som för kaffebönor, fått ökat intresse av att exportera socker när de får betalt i stärkt dollar mot deras kraftigt försvagade real.

Den starka utvecklingen tog en andhämtningspaus under föregående vecka och rekylen visade sig snabbt ha varit köpvärd när priset åter fick upp farten under tisdagen. Unica (The Brazilian Sugarcane Industry Association) släppte då data som visade att sockerrörs-bruken under andra halvan av oktober enbart använde 42,2 % av sockerrören till att producera socker, för att istället fokusera förädlingen mot etanol.

I USA produceras etanol främst från majs, men i Brasilien är det alltså sockerrör som gäller. Ett sjunkande olje- och bensinpris har gjort etanol mindre efterfrågat och varit en bidragande faktor till sockerprisets negativa utveckling, men nu tyder denna data på att etanol är mer lönsamt än socker på nuvarande nivåer.

Väl kända förändringar i brasiliansk lagstiftning som syftar till att uppmuntra användning av biodrivmedel har legat bakom detta produktionsskifte mot etanol, men förväntningarna låg ändå på en högre kvot tillägnad socker än vad utfallet blev. Även om skörden av sockerrör varit stor, vilket då lämnar utrymme att exportera mycket av både etanol och socker, tog marknadsaktörer datan som bullish eftersom det största exportlandet kan komma att fokusera ytterligare på etanol framför socker framöver.

BmcKO1MiDet ska givetvis has i åtanke att denna uppgång är marginell i förhållande till historiska priser där toppen i februari 2011 på 36 cent nästan är ett minne blott.

Priset på socker har fallit kraftigt tillsammans med resten av råvarorna när föregående commodity bull market föranledde överinvesteringar i kapacitet vilket bidrog till överutbud under en längre period, som ännu inte balanserats ut för många råvaror.

Socker ser dock ut att ha börjat närma sig dessa mer balanserade nivåer med produktionsunderskott och således krympande lager. Jordbruksråvaror är jämförelsevis svåra att lagra eftersom de riskerar att förstöras av fukt eller torka och med inte fullt lika stora lager kan utbud och efterfrågan därför finna jämvikt snabbare än för exempelvis industrimetaller.

I ett läge där utbudet saktar ner och konsumtionen väntas fortsätta uppåt framstår en spekulation i socker som lockande, men det kan ändå vara värt att fundera på längre sikt kring utsikterna på efterfrågesidan.

World Health Organization rekommenderar starkt ett maxintag av socker på 50 gram per dag (39 gram i en burk Coca-Cola), men påpekar att det helst ska hållas nere till 25 gram, även om bevisen på hälsonyttan av denna ytterligare reduktion just nu inte är tillräckligt tydliga för att sätta det som huvudrekommendation. Detta inkluderar inte socker i frukt och grönsaker, som inte ökar risken för övervikt, fetma, och tandlossning på samma sätt, utan socker som har adderats till mat och dryck såväl som honung, sirap och fruktjuice-koncentrat. FN-organet pekar på att mycket av konsumtionen är ”gömd” i förberedda varor som exempelvis ketchup, där en matsked innehåller cirka 4 gram socker.

per-capita-sugar-consumption-by-countryEuromonitor har publicerat en studie av sockerkonsumtion per capita, där USA med god marginal tog hem förstaplatsen på 126 gram följt av Tyskland och Nederländerna på 103 gram. I Sverige är siffran 86 gram.

Längst ner i denna lista finner vi högst intressant världens mest, näst mest och fjärde mest folkrika länder, alltså Kina, Indien och Indonesien. I botten ligger alltså Indien med konsumtion per capita på 5 gram (följt av Israel på 14 gram) och därefter Indonesien på 15 gram och Kina på 16 gram.

Detta blir lite av en gåta, hade det varit så att sockerkonsumtion ökar med välstånd i landet finns det många länder inkluderade i undersökningen som borde ligga under Kina, Indien och Indonesien. Den stora frågan blir i vilket fall – kommer majoriteten av världsbefolkningen gå mot amerikansk standard eller går trenden åt motsatt håll?

Dels är socker beroendeframkallande, men dessutom är smaken, de texturgivande och smakhöjande egenskaperna svåra att ersätta. Konstgjorda sötningsmedel, exempelvis aspartam, har mötts med mycket skepticism och de har ofta en bitter eftersmak. Stevia har dock blivit en klar vinnare som substitut då det blivit tillåtet på många marknader, men till och med i Sverige som är relativt hälsomedvetet ser det tufft ut för stevia att konkurrera med socker.

Med stor sannolikhet kommer sockerkonsumtionen, de skadliga hälsoeffekterna till trots, fortsätta att öka i många länder. I stressade samhällen blir förberedd mat mer vanligt, i fattigare länder ses läsk och godis som en lyx att unna sig och i utvecklade länder kan vi inte hålla oss ifrån det, åtminstone inte på lördagar.

Övervikta inte i socker, men en lagom position kan göra din portfölj lite sötare.

Få råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Olja – Råvarubrevet: Oljebjörnen
Ner 5,6 % sedan föregående vecka. Oljepriset har haft det tungt efter att Saudiarabien uppfattas som bestämda med att fortsätta pumpa tillräckliga mängder olja för att behålla sin marknadsandel. Ordförande i Saudiarabiens statliga oljebolag, Saudi Aramco, uttalade sig nämligen ”the only thing to do now is to let the market do its job. There have been no conversations here that say we should cut production now that we’ve seen the pain.” Det väntas därmed inte någon policyförändring inför OPECs möte 4e december.

International Energy Agency skrev dessutom i sin senaste rapport att de ser kraftiga nedskärningar på investeringar i oljerelaterat, men att det kommer dröja fram till 2020 innan marknaden kan komma i balans kring $80 per fat.

7H0YKAjw

Kakao – Råvarubrevet: Kakaokaos och Chokladchock
Upp 2,2 % sedan föregående vecka.

Kaffe – Råvarubrevet: En ohållbart billig kopp kaffe, tack
Ner 2,9 % sedan föregående vecka trots att United States Department of Agriculture tror att Indiens estimat för årets kaffeskörd kommer revideras ner på grund av extremväder i många viktiga odlingsregioner.

1dck1fED

Bomull – Råvarubrevet: Bomull är billigt
Upp 0,5 % sedan föregående vecka.

Koppar – Råvarubrevet: Glencore exemplifierar råvarusektorns krossande spiral nedåt
Ner 4,3 % sedan föregående vecka, tappade kraftigt i samband med tyska siffror över industriproduktion som inte lyckades möta förväntningar.

EbUdbHpR

Guld – Råvarubrevet: Guldet glimrar inte
Ner 2 % sedan föregående vecka från marknadens återfunna tro på att Fed kommer höja räntan i december. En stark jobbrapport visade inte bara låg arbetslöshet men även ökning i timlöner på 2,3 % i årstakt, något som setts som instrumentellt för ökning i inflationen och länge eftersökt av FOMC.

htypdoRc

Lax – Råvarubrevet: Fiska efter avkastning med lax
Ner 0,97 % sedan föregående vecka.

Solenergi – Råvarubrevet: Gryning för solenergi

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.