Home > Råvarubrevet v.10 ”Kraftiga rörelser på stark dollar och pressad olja!”

Råvarubrevet v.10 ”Kraftiga rörelser på stark dollar och pressad olja!”

Utvecklingen under veckan som gått noterar vi kraftiga rörelser. Oljan föll kraftigt på oväntad stark oljestatistik. Dollarn har fortsatt stärkas ordentligt inför nästa veckas FOMC möte där en räntehöjning nu är över 90 procents sannolikhet, vilket fått både basmetaller och ädelmetaller att kraftigt backa i veckan. Bland livsmedel som pressats av stark dollar, står sojabönor ut och kan vara på väg att kliva under tydlig stödnivå.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BEAR SOJA X6 VON

Entré Sälj
$10.10
Målkurs
$9.80
Nödutgång
$10.20

Oljan faller kraftigt på oväntat stark oljestatistik.

I föregående veckas råvarubrev lyfte vi fram frågan om vi stod ”inför ett oljerally inom kort¨.

Senaste två handelsdagarna tog kraftsamlingen slut, och åkte på nedgång efter oväntat hög lagerdata i USA.

Lagerdata i USA uppvisade ett nytt rekord över de 34 åren som återfinns statistik över.

Den amerikanska oljeproduktionen steg med 9.2 Miljoner fat, kraftigt över väntade 1.3 miljoner fat.

På onsdagen framgick det av American Petroleum Institiute (API) att de amerikanska lagren av råolja steg med 11.6 miljoner fat, även här tydligt över väntade 2.0 miljoner fat.

På bara en vecka har nu Brent oljan fallit över 6.5 procent, varav 7.35 procent sedan årsskiftet.

Detta innebär att den kraftsamling vi upplevt tog kraftig slut, och en nedgång som nu utmanar stöd vid 51 dollar ifrågasätter de positiva tongångarna.

Opec uppvisar dock fortsatt gemenskap och vilja att bibehålla en produktionsminskning, och nu börjas det diskuteras mer konkret om ytterligare en överenskommelse över vidare produktionsminskning.

WTI oljan klev på torsdagen under 50 dollar, vilket fått ytterligare negativitet ur ett kortsiktigt perspektiv.

Så länge som stödet för Brent terminen inte bryts, och en etablering under 51 dollar ej upplevs, ökar sannolikheten för att enhetligheten inom Opec kan komma att ta över den negativa utvecklingen som upplevts innevarande vecka.

Den Internationella energimyndigheten, IEA skrev i sin årsrapport på måndagen att man ser en risk för kraftig prisuppgång i oljan, då oljeutbudet kan komma att få problem att möta efterfrågan.

Detta gör att vi ändock håller en viss positivitet kvar, och inväntar en utkristallisering för att se om vi får en återhämtning och kan vända blickarna tillbaka mot 57 – 58 dollar.

Oljan faller kraftigt på oväntat hög oljestatistik.

Basmetaller i kraftigt negativa tongångar under veckan på stark dollar.

Efter att dollarn stärkts i linje med att den förväntade räntehöjningen den 15 mars nästa vecka under FOMC nu beräknas vara över 90 procent, har flera basmetaller kraftigt tappat mark under veckan.

Koppar hade en stark inledning av föregående vecka, som i veckan tydligt vänt de tidigare positiva tongångarna.

De breda nedgångarna inom basmetaller återspeglas även i koppar, som sedan en vecka tillbaka tappat hela 4.5 procent.

Trots detta så har koppar stigit fyra procent efter att kopparn inledde året starkt.

Enligt LME är kopparlager på högsta nivåerna sedan januari, samtidigt som övrig data visar motstridig information, vilket gör att kopparn befinner sig i en svårbedömd situation enligt en del analytiker.

Kinesisk statistik uppvisade på torsdagsmorgonen att både producent och konsumentpriser steg mindre än väntat i Kina, där det kinesiska nyåret ”Chinese Lunar New Year” tycks ha satt sina spår, vilket vidare satte tongångarna på torsdagen.

Koppar bröt på onsdagen 50 dagars glidande medelvärde, och klev tydligt under 5 800 dollar.

Eftersom sannolikheten för räntehöjning allt mer är konsensus efter senaste handelsdagarna, öppnas möjligheten för ytterligare en liten nedgång innan stormen lagt sig, vilket innebär att vi för närvarande håller ett extra öga på 5 700 dollar.

Basmetaller i kraftigt negativa tongångar under veckan på stark dollar.

Guld utmanar 1200 dollar efter kraftigt nedgång när räntehöjning väntas.

Guldet som nådde årshögsta vid 1260 dollar, tillika där 200 dagars glidande medelvärde även noterades vid tillfället, har kraftigt fallit och noteras strax ovanför 1200 dollar.

Detta innebär att guldet backat 3.5 procent på en vecka.

Kamp har senaste två handelsdagarna drivits med både 50 och 100 dagars glidande medelvärde, och vi noterar även en tidigare uppsamlingsfas kring denna prisnivå runt 1200 – 1210 dollar i början av året.

Stark dollar står som bränsle till nedgången, där dollarindexet tydligt etablerat sig över 100 dollar.

Därmed föll köpstyrkan bort vid 1240 som vi upplevde positiva tongångar, och guldet sökte sig istället vidare söderut.

Vi fortsätter att befinna oss i en lurig situation, i enlighet med vad vi lyfte fram föregående vecka.

Likt pressade basmetaller kan guldet komma att fortsätta resan vidare söderut när Fed under nästa vecka höjer styrräntan, i enlighet vad marknaden väntar sig då förväntningen enligt Fed Funds Rate nu pekar på över 90 procent sannolikhet för att detta skall ske.

Tar vi ut stödet vid 1200 dollar, ja då ökar risken för att vi söker oss ned till 1180 dollar, och därefter 1160 dollar, för att eventuellt utmana 1130 dollar framöver beroende på hur hökaktiga Fed är nästa vecka.

Om däremot tongångarna är något mindre hårda nästa vecka, kan det komma att innebära ett kortsiktigt lättnadsrally, eventuellt upp till tidigare 1240 dollar där vi sist upplevde positivitet bland köpare.

Slutsatsen är dock att för närvarande är risken betydligt högre att guldet kommer falla under 1200 dollar inför räntebeskedet, än att vi ser någon större återhämtning och uppgång.

Guld utmanar 1200 dollar efter kraftigt nedgång när räntehöjning väntas.

Dollarn etablerar sig skarpt över 102 dollar när marknaden väntar sig räntehöjning.

Dollar indexet som innefattar 6 stora valutor, euron, japanska yenen, kanadensiska dollarn, brittiska pundet, svenska kronan och schweiziska francen har lyckats etablera sig över 102 dollar i veckan.

Bränsle till uppgången som även tydligt etablerat sig över 50 dagars glidande medelvärde står nästa veckas räntebesked.

Fed väntas enligt Fed Funds Rate med över 90 procents sannolikhet höja styrräntan under FOMC 15 mars…

Detta har fått att dollarn tydligt stärkas mot valutapar, samtidigt som både basmetaller och ädelmetaller kraftigt tappat mark, som vi lyft fram tidigare i veckans råvarubrev.

Den stora frågan ser nu inte ut att vara om det blir en räntehöjning, utan snarare bör man ställa sig frågan om uppgången vi upplevt sedan februari diskonterat en räntehöjning, eller om vi har betydligt mer att ge.

Om ytterligare utrymme finns och köpstyrka fortsätter vara kvar i bilden ser vi en uppgång till över 103 dollar möjlig inom kort.

Skulle vi däremot tappa momentum, är det åter 101 dollar vi vänder blickarna mot inledningsvis, för att därefter hålla ett extra öga på 100 dollar.

Framöver tror vi dock att uppgången kommer tappa momentum, och då menar vi något längre än ur ett kortsiktigt perspektiv, men heller ej långsiktigt.

Detta stärks även av flera tunga analyshus, där både UBS och Goldman Sachs lyfter fram att dollarn är 15 procent för högt prisat, än sitt rimliga värde.

Analyshusen har använt sig av kvantanalytiker som tittat på växelkurser justerat till varukostnader, producentprisstatistik hur dollarn avviker från jämvikten, men även bland annat pris för export över import.

När räntebeskedet lagt sig, väntar vi även att fokus kommer att återgå till viss del mot Storbritannien, och när premiärministern Theresa May beräknas utlösa artikel 50.

Dollarn etablerar sig skarpt över 102 dollar när marknaden väntar sig räntehöjning.

Sälj sojabönor vid etablering under stödnivå!

För första gången på mer än ett halvår befinner sig sojabönor nu i en pressad situation.

Den starka dollarn och kommande väntade räntehöjningen ger ytterligare bränsle till nedgången, som nu utmanar tydligt stöd vid 10.16 dollar.

Vi noterar lägre toppar och bottnar sedan högsta prisnivån i februari, vilket ytterligare sprider negativitet för framtida utveckling.

Eftersom vi väntar oss en starkare dollar, väntas detta ytterligare ge bränsle till vår tro.

Bryter vi stödnivån ser vi utrymme för nedgång till under 10 dollar, för att därefter ge utrymme för en nedgång mot potentiellt 9.80 dollar.

Även om sojabönor befinner sig en pressad situation, så är efterfrågan fortsättningsvis god, vilket innebär att vi inväntar fredagens amerikanska WASDE rapport som kommer kl 18.00.

Såvida vi inte får kortsiktigt stöd för mindre uppgång, väntas vi snarare få ytterligare bränsle till utbrott på nedsidan, och vidare nedgång enligt vår tro.

Utifrån ett långsiktigt perspektiv, förväntar vi oss att den stora efterfrågan kommer att begränsa nedsidan, varpå framöver kan det komma att innebära ett attraktivt köpläge efter nedgång, vilket innebär att man vid en blankning kan med god sannolikhet vända positionen för uppgång.

Sälj sojabönor vid etablering under stödnivå!

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto