Home > Råvarubrevet v.11 ”Sell the rumor, buy the fact!”

Råvarubrevet v.11 ”Sell the rumor, buy the fact!”

Under veckan har stort fokus legat på den amerikanska centralbanken, som på onsdagen höjde styrräntan enligt väntat. Fed-chefen Janet Yellen sade att ”Det enkla budskapet är att ekonomin går bra”, trots detta behölls den nuvarande räntebanan med två ytterligare räntehöjningar i år, vilket fick dollarn på fall. Detta bidrog till att både basmetaller och ädelmetaller tydligt stärkts, däribland koppar som vi lyfter fram som ett intressant case med möjligheter till vidare uppgång även rent fundamentalt. Dollarn tappade tydligt mot sina valutapar, och dollarindexet har tappat så tydligt att 100 dollar nu är inom räckhåll. Sojabönor som vi lyfte fram föregående vecka föll ordentligt under veckan, och har tappat visst säljmomentum vilket gör att vi väljer att vikta ned för att plocka hem en del av vinsten.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL KOPPAR X8 VON

Entré Köp
$5888
Målkurs
$6000
Nödutgång
$5884

Förhöjd oro när oljan kortfattat utmanade 50 dollar.

Efter en längre tids kraftsamling fick vi ett utbrott.

Den uppenbara triangelformationen, som vi väntade oss ett positivt utbrott från med stöd från stark efterlevnad inom Opec när det gäller produktionsfrysningar, åkte tidigare på tydligt bakslag.

Redan föregående vecka fick vi ett utbrott, och nedgången blev uppenbarligen stark.

Vi föll från 56 dollar till att på tisdagen utmana 50 dollar, dock kortfattat.

Nedgången innebar även att vi under ytterst kort tid noterades under 200 dagars glidande medelvärde.

Även om Brent-terminen fortfarande håller sig kvar, har WTI terminen inte lyckats kliva tillbaka över 50 dollar.

Den redan inledningsvisa nedgången fick ytterligare bränsle när Saudiarabiens oljeproduktion steg till 10.011 miljoner fat om dagen i februari, från tidigare 9.748 miljoner fat i januari.

Dock är det värt att notera att Saudiarabien uttalat sig fortsatt positivt och att man står fast vid produktionssänkningen man tidigare kommit överens om.

Den ökade produktionen i februari sägs även vara till inhemska lager, och ej den internationella marknaden.

Överlag är efterlevnaden stark, och som vi tidigare lyft fram finns diskussioner om en potentiell ytterligare frysning framöver under andra halvåret.

Internationella energimyndigheten (IEA) skrev i sin månadsrapport för mars på onsdagen att man ser ett ökat utbud, samt att den globala efterfrågan väntas bli något mindre i år.

Oljan fick stöd på torsdagen från amerikanska lagernivåer som föll, samt på en svagare dollar, vilket inneburit att oljan klev över 52 dollar inledningsvis.

För närvarande är det något mer svårbedömt läge, kortsiktigt ser vi gärna en återetablering över 53 dollar för att se vidare uppgångar, men risken för en konsolidering mellan 50 – 53 dollar är något högre.

Förhöjd oro när oljan kortfattat utmanade 50 dollar.

Goda möjligheter till fortsatt uppgång i koppar.

Koppar har tydligt tappat humöret efter den kraftiga uppgången som skedde slutet av 2016.

Flera basmetaller steg redan inledningsvis av 2016, men koppar var en av de stora eftersläparna som inte riktigt lyckades bryta sig ur sin nedgående sidledes handel.

I slutet av oktober fick vi dock en ordentlig skjuts, och vi fick en uppgång på hela 30 procent inom bara några veckor!

Efter att vi uppnådde 6150 dollar i februari fick vi en nedgång som fick ytterligare bränsle på stark dollar inför räntebeskedet.

Kopparn fick dock en skarp uppgång i veckan, och efter räntebeskedet så noterar vi vidare uppgångar, och har stigit drygt fyra procent efter bara fyra dagars handel.

Detta innebär att vi inte fick en etablering under 5700 dollar, som vi lyft fram som ett riskmoment.

Ytterligare styrka till uppgången, och fortsatt uppgång har vi rent fundamentalt, då världens största koppargruva i Chile, Escondida håller på att lösa konflikt mellan arbetsgivare och fackföreningar.

Strejkande gruvan kommer att påverka utbudsnivåer, och tillsammans med en pressad dollar, ser vi snarare att vi har ytterligare uppgång att vänta innan vi eventuellt kan få en rekyl.

Inledningsvis ser vi möjligheter upp till 6000 dollar innan vi får riktigt tungt motstånd.

Utrymme kan finnas till så högt som 6100 dollar, men beror helt på köpstyrkan och nyhetsflödet, däribland strejken i Chile.

Bryter vi 5700 dollar finner vi ytterligare stöd vid kring 5650, samt 5600 dollar om tongångarna vänder, vid ett sådant fall gäller det att hålla koll på 5500 dollar.

Goda möjligheter till fortsatt uppgång i koppar.

Guldet rusar efter räntehöjning…

Stort fokus låg på amerikanska centralbanken i veckan, och dess stundande räntehöjning.

Sedan föregående vecka ebbade guldet ut, och på onsdagen stack guldet iväg som ett skott, och har nu stigit hela +2.5 procent.

Vi fick ingen nedgång när räntan höjdes, utan dollarn åkte på fall vilket gav styrka till ädelmetaller, och guldet rusade till 1230 dollar.

Vi upplevde därmed ett klassiskt ”sell the rumor, buy the fact” case…

Guldet lyckades därmed lämna utmanandet av 1200 dollar, som vi klev under kortfattat.

Eftersom vi fått en förnyad positiv situation, ändock något försiktig sådan, kan det mycket väl innebära att vi kan utmana 1260 dollar på nytt, och med tanke på att vändpunkten innevarande vecka gav en högre bottenformation, ger detta ytterligare styrka för uppgång.

Hade vi klivit under 1200 dollar utan att vi stundade ett räntebesked, hade risken varit något förhöjd för vidare nedgång, däremot blev resultatet att vi fick en rekyl som inneburit en resa upp till över 1230 dollar.

Vi har klivit tillbaka över både 50 och 100 dagars glidande medelvärde under onsdagen, som på torsdagen klivit vidare norrut, vilket i sig ger ytterligare positivet.

Om köpstyrkan däremot skulle börja tappa fart, och innebära förhöjt säljtryck, blir det åter kring 1220 ned mot 1200 dollar att hålla koll på.

Som vi lyfte fram föregående vecka blir det mot 1180 dollar, om guldet mot förmodan bryter 1200 inom kort, dock är det positiva tongångar förnärvarande som helt vänt kappan efter vinden.

Guldet rusar efter räntehöjning…

Trots räntehöjning backar dollarn och tar närmre kliv 100 dollar!

Även om dollarn tappade mark något efter föregående vecka, och vi fick ett kortfattat positivt sentiment inom flera ädelmetaller, blev det förnyat bränsle när amerikanska centralbanken lämnade räntebesked i veckan.

Fed med Janet Yellen i spetsen höjde styrräntan till 0.75 – 1.00 procent, samtidigt som man behöll sin framtida prognos om två ytterligare räntehöjning innevarande året.

Marknaden hade väntat sig något mer hökaktig tongång, och det blev helt klart ett buy the rumor, sell the news case.

När räntebeskedet nu landat, har även flera centralbanker på torsdagen lämnat oförändrade styrräntor, däribland Bank of England, och framöver väntas fokus återgå till viss del mot Storbritannien som vi nämnde redan föregående vecka. Med godkännande från parlamentet om ett tillägg, inväntar marknaden nu en utlösning av artikel 50 från premiärministern Theresa May.

Dollarindexet som klev över 102 dollar kortfattat föregående vecka, har istället under veckan upplevt en nedgång på 1.6 procent.

Nedgången har även inneburit att vi brutit både 50 men även 100 dagars glidande medelvärde.

Dollarn som tappat mot både euron och kronan, noterar vi även på valutamarknaden att pundet utöver förstärkning mot dollarn även stärkts mot den svenska kronan.

Huruvida dollarn kommer bryta den sentimentala heltalsnivån vid 100 dollar eller ej, återstår att se.

Det som är tydligt är dock att dollarn befinner sig i en pressad situation, och bara på några dagar har vi tappat mer än halva uppgången sedan början av februari.

Vi håller ett extra öga på 100 dollar, bryter vi denna prisnivå, ja då vänder vi blickarna mot 99.25 dollar innan vi får utrymme för ytterligare nedgång, inledningsvis mot 97.50 dollar.

Om köpstyrka dock kan uppenbaras vid den sentimentala 100 dollars-nivån, är det åter mot 102 dollar som öppnas upp, med inledningsvis mindre motstånd kring 100.75 dollar.

Trots räntehöjning backar dollarn och tar närmre kliv 100 dollar!

Läge att vikta ned när säljmomentum tappar fart i sojabönor.

Sedan föregående vecka har säljrekommendationen på sojabönor fallit ytterst väl, och backat lite mer än -1.5 procent.

Säljmomentum har dock avtagit något vilket gör att vi väljer att lämna rekommendationen att vikta ned för er som tog position.

Nedgången har nu landat på ett mindre stödområde, och med tanke på att vi under tre dagar inte lyckats bryta denna stödnivå, är frågan om vi har en andhämtning inför vidare uppgång eller om vi är på väg att vända norrut redan nu.

Dollarn som tidigare uppvisat styrka, har istället uppvisat svaghet då räntebeskedet från amerikanska centralbanken inte var lika hökaktigt som tidigare, buy the rumor sell the news kan man väl enkelt även här uttrycka det.

Utbudet är fortfortande stort av råvaran, vilket gör att trots en svag dollar, upplever vi inte lika stor uppgång, så kallat lättnadsrally.

Anledningen till att vi väljer att vikta ned istället för att stänga positionen, är att flera producenter förväntas öka lagernivåerna ytterligare inför nästa säsong, vilket ytterligare kan pressa handeln vidare.

Fortsätter vi vidare söderut är målsiktet fortfarande på 9.80 dollar, medan detta även kan lyfta upp för en nedgång så surt som 9.40, i detta fall positivt då vi är bearish.

Får vi dock styrka vid nuvarande paus, håller vi ett extra öga omkring 10.16 – 10.18 dollar, och vänder vi ytterligare norrut kan det innebära 10.40 dollar.

Läge att vikta ned när säljmomentum tappar fart i sojabönor.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto