Home > Råvarubrevet v.13 ”Fokus på olja och dollar i veckan. Stundar vändpunkt i sojabönor…?”

Råvarubrevet v.13 ”Fokus på olja och dollar i veckan. Stundar vändpunkt i sojabönor…?”

Kraftiga rörelser upplevs på råvarumarknaden i veckan. Oljan har fått en stor dos bränsle från Libyen, som inneburit att både Brent och WTI terminerna stigit ordentligt. Bland basmetallerna ser nickel ut att ha funnit en vändpunkt, medan guldet tappar momentum efter utmanande av motståndsnivå, samtidigt som dollarn fått styrka på hökaktigt Fed och klivit tillbaka till 100 dollar. Brexit-processen har nu även inletts, och kommande franska valet inom mindre än en månad börjar sätta tongångar inom EU… Sojabönor börjar se riktigt intressant ut, efter kraftig nedgång på över 10 procent, och ser ut att finna en vändpunkt på avtagande säljstyrka när bland annat Kina lyfter fram väntad stark efterfrågan…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL SOJA X2 VON

Entré Köp
$9.60
Målkurs
$9.80
Nödutgång
$9.46

Libyen driver upp oljepriset.

Köpstyrkan klev tillbaka in i bilden för oljan, efter att Libyen deklarerat force majeure när det kommer till lastningen av Sharara-råolja från Zawiya-terminalen.

Stoppet som tillåtit bolag att stoppa leveranser utan att bryta mot kontrakten, har lett till att landets produktion minskat till 560.000 fat per dag, vilket lättat oron för ett ökat utbud från Opec-medlemmarna.

Nyheten har inneburit att oljan tagit tillbaka mark i veckan, och handlas för närvarande strax under 53 dollar, vilket innebär +4.48 procent sedan en vecka tillbaka.

Även WTI terminen har nu klivit över 50 dollar, vilket ytterligare sprider positivitet.

Att Opec nu överväger på allvar en förlängning av produktionsbegränsningar på sex månader förstärker positiviteten som råder.

Dock har Ryssland uttalat sig mer passiva, och vill vänta med åtagande tills april månad.

Produktionsfrysningen som inneburit att Opec och elva andra ledande oljeproducenter minskat sitt utbud med totalt 1.8 miljoner fat per dag under första halvåret av 2017, är målet att uppnå en produktionsnivå på 32.5 miljoner fat per dag.

Efterlevnaden uppgår till hela 95 procent, klart över tidigare produktionsfrysning under 2009, och en förlängd produktionsfrysning skulle kunna ge en trigger till vidare uppsida för oljan.

De amerikanska lagren av råolja steg 0.9 miljoner fat under föregående vecka, mindre än väntat, och även lagren av bensin minskade.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade klart mer än väntat och att det går att vänta sig en minskning av råoljelagren inom snar framtid, sade förvaltaren Adam Wise på John Hancock i Boston till Bloomberg News.

Rent tekniskt ser vi gärna en etablering över 53 dollar, vilket då skulle ge utrymme för momentum nog att kliva tillbaka till omkring 56 dollar, som tidigare upplevts som en balanspunkt sedan slutet av föregående året.

Att vi tidigare fick stöd inte bara från stödnivå strax under 50 dollar, men vid MA 200 lyfter ytterligare positivitet, och rent fundamentalt stärks detta vilket tillsammans kan ge en trevlig trigger till vidare uppgång.

Däremot skulle svaghet och svårigheter att kliva tillbaka över 53 dollar innebära att vi kan komma att återbesöka just dessa nyckelnivåer, som MA 200 därefter vid 50 dollar.

Libyen driver upp oljepriset.

Nickel vänder på tongångarna.

Basmetallerna har återhämtat sig senaste handelsdagarna, efter tidigare nedgång.

En intressant iakttagelse i veckan är att El Salvador blir första landet som förbjuder all form av gruvbrytning av metaller, för att bevara sin sköra natur samt skydda vattenstånd.

Nickel är en av de metaller som nu funnit en vändpunkt efter tidigare fem nedgångsdagar.

Vändpunkten kom efter att vi kortfattat klev under 9 800, varpå strax under underliggande stödnivå återfinns.

Att vi därefter klev tillbaka över sentimentala 10 000 nivån, öppnar upp för nya tongångar.

Inledningsvis ser vi goda möjligheter till uppgång och utmanande av motståndet vid 10 400 nivån, där tydligt säljmotstånd inväntar.

Risken är dock att vid ett sådant scenario att vi kan komma att få en mindre konsolidering och kraftsamling innan vi kan se ett utbrott.

Basmetaller har även tappat momentum senaste tiden, då flertalet investerare har tappat viss tro på den infrastruktursatsning som Donald Trump utlovat, vilket kan vara värt att ta med i beräkning av potentiell positionering.

Nickel vänder på tongångarna.

Guld tappar mark efter utmanande av motståndsnivå.

Guld har i veckan nu utmanat tunga motstånidsnivån kring 1260 dollar för andra gången i år.

Svårigheter till utbrott, som följts av andhämtning med mindre nedgång innebär att vi tagit tillbaka hela månadens nedgång och noteras på svagt plus.

En tydlig balanspunkt kring 1250 dollar upplevs, samtidigt som ett tydligt intervall mellan 1200 – 1260 dollar upplevts sedan en tid tillbaka.

Att dollarindexet återhämtat sig något och utmanar 100 dollar på nytt är en av faktorerna till tappad mark i guldet.

Att även Trump fick bakslag gällande hälsovårdsreformen, har neutraliserat något den hökaktiga tongång som Fed-ledamöter uppvisat, med potentiellt fler räntehöjningar i år.

En positiv pusselbit i det hela är dock att de kommande Fed-räntebeskedet den 3 maj, för närvarande uppvisar en sannolikhet på 93.6 procent för bibehållet räntespann.

Så länge som denna siffra inte minskar, skulle detta ge positivitet och utrymme för en etablering över motståndet kring 1260 dollar inom kort…

Guld tappar mark efter utmanande av motståndsnivå.

Dollarn tar tillbaka mark under veckan.

Det har varit flera triggers i veckan som drivit signifikanta rörelser på valutamarknaden.

Allt ifrån Storbritanniens artikel 50, som nu innebär att Storbritannien officiellt inlett Brexit-processen.

Pundet skakade av Brexit oroligheter, och handlas för närvarande i positiva tongångar mot dollarn.

Att även Donald Trump inte fick till sin hälsovårdsreform, har bidragit till ökad volatilitet.

Att dollarn fått kraftigt momentum från ett mer hökaktigt Fed, innebär att dollarn nu handlas strax över 100 dollar, efter tre handelsdagar i rad på plus.

Trots en mer hökaktig ton från Fed indikerar Fed Funds Rate ej någon signifikant påtryckning, vilket kan innebära att investerare tror på en mer försiktighet än vad som kommunicerats utåt.

Till stor del beror detta mest sannolikt på oron kring Donald Trump, som inte fått igenom sina reseförbud samt hälsovårdsreform.

Även om skattesänkningarna fortsättningsvis anses vara avskilt från de svårigheter Trump just nu upplever, kan fortsatta hökaktiga uttalande från Fed innebära att dollarn åter kan finna mark över 100 dollar.

Dock är det värt att notera att tydlig volym återfinns kring 100 dollar, vilket kan komma att ge ett bakslag och återbesök vid strax under 99 dollar…

Vi befinner oss lite i ett globalt vänta och se läge, och en del befinner sig kortsiktigt bullish, medan andra är betydligt mer bearish.

Framtiden får helt enkelt utvisa vad vi har att vänta. Brexit är nu påbörjat, ECB brottar med bland annat Grekland i sedvanlig ordning. Inom mindre än en månad är det även dags för franska valet, och vi får inte glömma att Trumpomanian och Fed kan erbjuda på överraskningar…

Dollarn tar tillbaka mark under veckan.

Kraftig nedgång öppnar upp för vändpunkt i sojabönor.

Sojabönor har tappat lite mer än 10 procent sedan årshögsta i början av året.

Nedgången har inneburit att vi klivit under 10 dollar, för att noteras kring 9.64 dollar, vilket även innebär en notering vid sexmånaders lägsta.

Efter att vi klev under nyckelnivån strax ovanför 9.8 dollar, har nedgången planats ut, vilket öppnar upp för nya tongångar.

Dock ser vi gärna ytterligare en mindre nedgång, innan vi tros ha planat ut helt.

Rent fundamentalt har Kina lyft fram i veckan att man förväntar sig en ökad efterfrågan på omkring 7-8 procent för sojabönor, samtidigt som efterfrågan generellt även ökar.

Även om sojabönor under april skulle se avtagande momentum, går det inte bortse från den kraftigt översålda situation vi befinner oss i, därmed ser vi utrymme för en vändpunkt tillbaka till motståndsnivån vi tidigare slog ut.

Att dollarn även kraftigt stigit till 100 dollar, där oavsett vidare uppgång eller rekyl väntas en andhämtning ger även utrymme för en rekyl norrut.

Kraftig nedgång öppnar upp för vändpunkt i sojabönor.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto