Home > Råvarubrevet v.16 ”Positiva signaler efter utbrott i pundet…”

Råvarubrevet v.16 ”Positiva signaler efter utbrott i pundet…”

Råvarubrevet är äntligen tillbaka efter kortfattat uppehåll i påsk. Sedan lite mer än en vecka tillbaka har oljan upplevt kraftig uppgång, såväl som kraftig rekyl och är tillbaka vid 53 dollar igen. Bland basmetaller står järnmalm ut i mängden, med kraftigt fall på nästan 24 procent sedan drygt tre veckor tillbaka. Det gyllene tillfälle vi lyfte fram i guldet föregående råvarubrev, fick ett mycket trevligt utfall och det kan vara värt att plocka hem vinsten. Pundet som vi lyfter fram som ett intressant fall denna vecka närmar sig ett köpläge efter utbrott och etablering över tekniska nyckelnivåer, och även May och Trump ger fundamentalt stöd för uppgång. När vi vänder blickarna till socker denna vecka, fortsätter vi att uppleva den kraftsamling som pågått senaste veckorna, och frågan är om det blir en sockerrusch eller dipp framöver…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

MINILONG GBPUSD VT2

Entré Köp
$1.290
Målkurs
$1.320
Nödutgång
$1.280

Kraftig säljstyrka sänker oljan till tung stödnivå.

Oljan har senaste veckan åkt på ordentligt bakslag efter den tidigare uppgången till strax över 56 dollar. Bara på en vecka har Brent oljan nu tappat drygt -4.70 procent, efter att tidigare i mars gått från 50 till att rusa upp till 56 dollar med undantag för en enda handelsdag.

Stark efterlevnad från Opec har varit en stor del av den drivande faktorn, tillsammans med att allt fler ställer sig positiva och öppna för en förlängd produktionsminskning inom Opec-kartellen.

Även produktionsstoppet vid Libyens största oljefält har varit ett starkt stöd till uppgången, då Libyen var en av de länder som utmanat efterlevnaden i produktionsbegränsningen som helhet.

Saudiarabien, Kuwait har båda signalerat tydlig positivitet för en förlängning, och bland annat Kuwaits oljeminister Essam al-Marzouq sade i veckan att man upplevt ytterligare stöd från ikke Opec-medlemmar, vilket framlyfter signifikansen av överenskommelsen i dagsläget.

Preliminärt är Ryssland med i spelet, däremot får vi se hur det ser ut när det kommer till kritan.

Nästa möte mellan Opec och ytterligare oljeproducerande länder väntas hållas i Wien den 25 maj, vilket är stora tillställningen marknaden inväntar.

Om en förlängd produktionsminskning verkligen infaller, ja då räknar vi med styrka på sikt i oljan, och även Citi stack ut hakan i veckan genom att sia ett oljepris på 65 dollar innan jul.

Den officiella oljelagerstatistiken från USA i veckan över råoljelagren visade på en minskning av 1.0 miljoner fat, vilket var i linje med analytikernas förväntningar.

Nedgången i veckan har inneburit att tungt volymområde, tillika signifikant stöd vid 53 dollar utmanats, som historiskt visat stort intresse.

Även 50 och 100 dagars glidande medelvärde har brutits, och frågan är om 53 dollar kommer att hålla.

Åtminstone har en liten köpstyrka uppdagats på torsdagen vilket signalerar en eventuell vändpunkt.

Sannolikheten är stor för fortsatt handel inom 53 – 56 dollar fram till mötet i Wien, såvida vi inte får en etablering under 53 dollar, då ökar sannolikheten för återbesök och utmaning av 50 dollar på nytt.

Kraftig säljstyrka sänker oljan till tung stödnivå.

Järnmalm i fritt fall.

Järnmalm har under tre veckors handel tappat drygt 24 procent, en nedgång som suddat ut uppgången vi upplevt sedan oktober 2016.

Flera analytiker tror på vidare nedgång, och inte minst utmanar vi 40 veckors glidande medelvärde i veckan, utan vi har lämnat ett signifikant volymområde vid 85 dollar, och ser ut att ha blickarna mot inledningsvis 65 dollar.

En analytiker på firman Liberum, stack ut näsan ordentligt i veckan genom att lyfta fram att järnmalm har en bra bit till att falla, så långt som till 40 dollar…

En av de stora bidragande faktorerna är att lagernivåer fortsätter att byggas på inom Kina, vilket indikerar en korrektion i marknaden även om efterfrågan fortfarande är hög.

Utifrån ett prisperspektiv, om vi låter volymområden visa vägen så är 50–60 dollar en naturlig prissättning i ett scenario med överutbud, och rent tekniskt målas ett sådant scenario upp för tillfället.

Med tanke på att säljstyrkan varit av sådan signifikant karaktär, är det inte omöjligt att vi får uppleva en mindre rekyl, innan vi eventuellt utmanar tunga stödet vid 64 dollar.

Kanske det blir ett återbesök och handelsintervall inom 47 – 64 dollar framöver? Kliver vi under 64 dollar, ser det rent statistiskt ut så…

 

Järnmalm i fritt fall.

Dags att plocka hem vinst i guld.

Veckan före påsk löd rubriken, ”Gyllene möjligheter för guldet…” inte kunde vi ana att uppgången blev så stark, på så kort tid.

Inte minst klev vi över första prisnivån vid 1265 dollar som vi såg som en första prisnivå, utan vi lyckades nästan kliva upp till 1300 dollar innan en vändpunkt.

För närvarande handlas guldet kring 1280 dollar, vilket innebär en nedgång på ungefär en halv procent sedan en vecka tillbaka.

Åter igen står Trump som en drivande faktor, som pressat ned dollarn tydligt.

Även geopolitiska oroligheter kring det franska presidentvalet skapar oro på marknaden, vilket gör att investerare söker sig till guldet för trygghet i sedvanlig ordning.

Däremot kan det var läge att plocka hem vinsten i guld, alternativt åtminstone vikta ned.

Även om vi ser fortsatt positiva signaler i guld, kan det vara bra att säkra hem vinster, för att gå vidare till nästa, alternativt återinvestera på nytt en del av kakan.

Just det franska valet väntas bidra med volatilitet, redan nästa vecka då första omgången är redan till helgen.

Eftersom vi förnärvarande är något pressat, ökar sannolikheten för att vi kommer söka oss tillbaka till 1265 dollar för rekyl, varpå vi snarare ser ett attraktivt ingångsläge vid ett sådant scenario, så länge som vi har stöd från ett negativt utfall på marknaden efter första omgången i det franska presidentvalet.

Även om Trump stökar till det, är allt fler på tå inför helgen, då detta skulle i sig kunna bli andra stora negativa utfallet sedan Brexit omröstningen.

Ökad orolighet och volatilitet på marknaden, skulle mycket väl i sig kunna ge stöd till guldet för en resa upp till utmanande av 1400 dollar på sikt.

Oroligheten har dock minskat något på marknaden senaste dagarna i linje med att guldet tappat mark, detta bekräftas i volatilitetsindexet VIX som gått från att noteras strax över 16 till nu under 15, efter kortfattad notering under 14 på onsdagen.

Dags att plocka hem vinst i guld.

Pundet närmar sig ett köpläge efter kraftigt utbrott.

Pundet fick i veckan skjuts efter tisdagens besked att premiärminister Theresa May vill genomföra ett nyval redan den 8 juni.

Detta kommer efter att man upplevt motstånd inom parlamentet gällande Brexit, och bland annat skrev Citigroup i en analys att ”Fokus kommer nu att vara hur det för närvarande ’stanna kvar’-lutande parlamentet kommer att förändras och vad det kan innebära för sannolikheten att förhandlingarna med EU bryter samman. Vårt huvudscenario fortsätter att vara en hård Brexit, definierat som att Storbritannien i slutänden efter en lång övergångsperiod lämnar EU:s inre marknad för att kunna kontrollera immigrationen”

Bara på en vecka har pundet nu stärkts mot dollarn med hela +2.20 procent, vilket innebär att vi äntligen fick en etablering över 200 dagars glidande medelvärde, vilket ofta är ett tydligt vägskäl, samtidigt som vi nu bedriver en kamp kring ett prisområde med signifikant volym.

Att vi bibehåller handel strax ovanför denna prisnivå, öppnar upp för en resa vidare norrut.

Att även Trump återkommande fall lyfter fram kommentarer om att han anser dollarn vara för stark och samtidigt anser att en stark valuta skadar USA:s konkurrenskraft, ger ytterligare press på dollarn.

”I think our dollar is getting too strong, and partially that’s my fault because people have confidence in me. But that’s hurting — that will hurt ultimately.” sade USA:s president Donald Trump i en intervju med Business News.

Även Nordkorea har sedan föregående råvarubrev varit i fokus, och redan i måndags varnade USA:s vicepresident Mike Pence ”för att de senaste amerikanska attackerna i Syrien och Afghanistan visar att president Donald Trumps handlingskraft inte ska ifrågasättas, samtidigt som Nordkorea uppgett att de ska fortsätta med vapentesterna.” rapporterade Nyhetsbyrån Direkt.

Detta gör att vi inte bara har en teknisk positiv situation, utan även fundamentalt styrka för vidare uppgång för pundet.

Vi ser dock gärna att vi först kan bekräfta att vi funnit mark över motståndsnivån vid 1.28, och en ingång ser vi snarare mer attraktiv kring 1.29, för en inledningsvis resa upp till 1.32.

 

Pundet närmar sig ett köpläge efter kraftigt utbrott.

Sockerrusch eller dipp att vänta ur nuvarande kraftsamling?!?

Socker har haft en bitter inledning av året, efter en inledningsvis sidledes handel.

Vi har gått från att handlas kring 20 dollar, till att nu på torsdagen handlas kring 16.50 dollar.

Bara senaste veckan har vi tappat drygt en procent inom nuvarande kraftsamling.

Även om vi nu ser ut att funnit mark kring nuvarande prisnivå, med något högre bottnar överlag, så upplever vi svårigheter till utbrott över 17 dollar.

Bakom svårigheterna står fortsatt fokus på väder i Brasilien, världens största producent av socker.

Landet innehar en makalös produktion på 739.300 tusen ton socker per år, och det är inte så konstigt om väderprognos pekar på kraftigt regnfall i veckan att vi får en fortsatt slagig rörelse.

Indien, världens största sockerkonsument har även tillåtit tillfällig import av socker tullfritt, vilket myndigheter förlängt fram till 30 juni, vilket bidrar till viss positivitet.

För tillfället befinner vi oss i ett svårbedömt läge, vilket innebär att vi kan likväl finna mark över 17 dollar, som att få ett återbesök av 15.50 dollar. Utfallet kommer till stor del vara beroende på vädret i Brasilien, som för närvarande är största fokus på terminshandlare av socker.

Sockerrusch eller dipp att vänta ur nuvarande kraftsamling?!?

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto