Home > Råvarubrevet v.17 ”Skräckindexet på historiskt låga nivåer när franska presidentvalet sätter avtryck…”

Råvarubrevet v.17 ”Skräckindexet på historiskt låga nivåer när franska presidentvalet sätter avtryck…”

Veckan har kontrats av kraftiga rörelser, som inledde måndagen med framförallt stöd för uppgång till euron, då första omgången i det franska presidentvalet slutade med ”Pro-EU” Macron som ledare. Oljan har backat i veckan trots att konsensus pekar på en förlängd produktionsfrysning vid nästa möte i slutet av maj i Wien. Oväntade rörelser bland gruvbolag som US Steel föll pladask i veckan efter bitter delårsrapport med kraftig förlust, vilket även satt avtryck på terminer. ECB lämnade på torsdagen ett oförändrat räntebesked, helt enligt väntat. En intressant men oroväckande iakttagelse denna vecka är att vi nu i ”skräckindexet” VIX noteras på historiskt låga nivåer, vilket ställer frågan vad som komma skall…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

MINILONG GBPUSD VT11

Entré Köp
$1.290
Målkurs
$1.320
Nödutgång
$1.280

Oljan har sedan föregående vecka tappat lite mer än 2 procent, trots att vi under torsdagen backar över 2.5 procent i Brent terminen, som för närvarande noteras strax över 51 dollar. WTI oljan handlas däremot fortfarande under 50 dollar, utan köpstyrka i sikte för att återetablera sig över 50 dollar.

Det är ett stort spel i gallerian som råder, där Irak har uttalat sig om att man står bakom all form av förlängd produktionsbegränsning, vid nästa möte i Wien torsdagen den 25 maj.

De 13 ministrar som träffas, kommer att diskutera en förlängd produktionsfrysning, som för närvarande löper ut i juni. Mycket hänger på Saudiarabien och Ryssland, men för närvarande pekar konsensus på att det blir en förlängning, vilket bådar gott för prisutvecklingen.

Amerikanska giganten US Steel lämnade delårsrapport i veckan, med en kraftig förlust på 180 miljoner dollar, vilket fick aktien att falla nästan 30 procent.

Den negativa rapporten fick inte bara svenska SSAB att backa nästan fyra procent på torsdagen, men har framförallt landat som en våt filt på stålterminen, som på torsdagen föll över -3.5 procent, vilket innebär en nedgång på lite mer än fyra procent sedan föregående vecka tillbaka.

Enligt världsbankens rapport så förväntas dock industriella metaller stiga runt +16 procent i år, till följd av hög efterfrågan från framförallt Kina.

En svagare dollar bjöd på tillfällig styrka på onsdagen, samtidigt som marknaden i sin helhet har tagit bort en del oro i samband med att det första omgången i det franska presidentvalet minskade oron för Frexit, då Macron och Le Pen kom ut som vinnare.

Förväntningarna ligger på att Emmanuel Macron skall vinna, vilket signifikant minskat oron för att Frankrike eventuellt skulle kunna lämna EU, vilket fått investerare att minska sitt intresse för guldet, som tappat 1 procent sedan föregående vecka.

På torsdagen lämnade inte minst Riksbanken, men även Europeiska Centralbanken (ECB) räntebesked.

Riksbanken lämnade enligt väntat ett oförändrat räntebesked, dock kom överraskningen att obligationsköp utökas med totalt 15 miljarder kronor under andra halvåret, vilket resulterade till att kronan försvagades och svenska räntor föll på torsdagen.

Förutom att euron fick stöd redan tidigare i veckan efter resultatet från helgens första omgång i det franska presidentvalet, kom heller ej några oväntade överraskningar från ECB då man lämnade ett oförändrat räntebesked och oförändrat stödköpsprogram.

Macron som är ”pro-EU” fick hela 23.8 procent av rösterna, medan motståndaren Le Pen kom in på andra plats med 21.5 procent.

Enligt opinionsundersökningarna förväntas Macron få 60 procent av rösterna, vilket bådar gott för euron framöver.

En intressant iakttagelse denna vecka är att det amerikanska volatilitetsindexet VIX som ofta kallas för ”skräckindexet”, för närvarande noteras kring historiskt låga nivåer.

Vid dessa nivåer har vi historiskt vid upprepade tillfällen fått en tydlig vändpunkt. Eftersom indexet mäter volatiliteten i marknaden, innebär detta att när vändpunkten väl kommer, förväntar vi oss tydligare rörelser söderut på marknaden. Kortfattat innebär detta att ju mer norrut indexet rör sig, innebär detta att en högre oro upplevs i marknaden.

Kanske det kan vara värt att ta i beredskap, och förbereda sig för att eventuellt vikta ned sig till förmån för exempelvis guldet, trots att vi för närvarande ändå upplever starka signaler för vidare uppgång med stöd från flera rapporterande bolag senaste dagarna.

Skräckindexet VIX på historiskt låga nivåer...
Skräckindexet VIX på historiskt låga nivåer…

Analyser

Brent vid signifikant vägskäl!

Brentoljan har fortsatt uppleva press söderut, trots att Opec fortsätter att uppvisa tongångar av att det blir en förlängd produktionsfrysning vid nästa möte i Wien den 25 maj.

Eftersom Opec fick igenom första överenskommelsen på flera år, är det åter upp till bevis, och som vi skriver ovan är det mycket spel för gallerian, från bland annat Irak.

På torsdagen har Brentterminen tappar över 2 procent, vilket innebär att vi nu noteras kring 200 dagars glidande medelvärde, tillika signifikant vägskäl.

Med en notering enbart 1 dollar från den sentimentala heltalsnivån 50 dollar, med tung volym historiskt, är det för närvarande mycket som skall till för att vi inte skall ned och utmana denna prisnivå.

Såvida vi inte lyckas återta mark imorgon fredag, och lämna MA 200 bakom oss, är risken att vi kortsiktigt får ett utmanande av just 50 dollar, före Opec mötet i slutet av maj.

Potentiellt kan vi få en urskakning av köpare, med en nedgång under 51 dollar, för att därefter kliva tillbaka över MA 200 och utmana motståndsnivån 53 dollar på nytt.

Brent vid signifikant vägskäl!

Stål kliver under signifikant stöd.

Med en nedgång redan på onsdagen i stål fortsätter vi uppleva kraftiga nedgångar på torsdagen, efter att U.S Steel kom med en chockerande sur rapport på onsdagen med kraftig förlust på 180 miljoner dollar, som resulterade i en nedgång på nästan 30 procent.

Nedgången på torsdagen, har inneburit att terminen för stål klivit under signifikant stöd vid 629 dollar, som tidigare visat sig vara svårslagen, där ett tredje utmanande under ett års tid äntligen lyckades få ett utbrott för lite mer än en månad sedan.

När vi vänder blickarna mot vårt veckodiagram nedan, ser vi att nuvarande prisnivå är en form av balanspunkt, där köpare och säljare möts och visar tecken på dragkamp, och den stora frågan är helt enkelt om det vi upplever nu är en tillfällig avreaktion, för att kliva tillbaka över denna prisnivå vid 629 dollar, för att avnjuta en vidare uppgång, eller om vi tidigare upplevt tillfällig köpglädje vid utbrott tidigare i år…

Stål kliver under signifikant stöd.

Kortsiktig konsolidering att vänta för guldet?!?

Föregående vecka lyfte vi fram att det kunde vara dags att plocka hem guldet, och mycket riktigt fick vi enligt väntat ett resultat i första omgången i det franska presidentvalet, med Macron och Le Pen som ledande kandidaterna.

Oron över sammanhållningen i EU föll bort, vilket fick intresset för guldet att minska, vilket fick guldet att tappa ytterligare efter tidigare utmanande av 1300 dollar.

För närvarande handlas vi strax över stödnivån kring 1263 dollar, vilket innebär att vi fortsätter att vara avvaktande då vi rent tekniskt kan få uppleva en mindre konsolidering närmaste dagarna, då vi haft svårigheter till att notera en lägre botten senaste dagarna.

Vid rekyl är det inledningsvis 1280 dollar vi eftersöker, medan genombrott söderut pekar på att vi gör återbesök vid 1250 dollar.

Kortsiktig konsolidering att vänta för guldet?!?

Köp utlöst i pundet!

Pundet som redan föregående vecka närmade sig ett köpläge efter tidigare kraftiga utbrott, har lyckats kliva vidare norrut på torsdagen, och funnit mark över 1.280 nivån och även klivit upp till vår ingångsnivå 1.290.

Detta innebär att vi nu börjar vända blickarna mot 1.320, samtidigt kan det vara värt med det rådande politiska klimatet att vid nuvarande läge använda sig av en så kallad trailing stop.

I korta drag innebär detta, att allt eftersom positionen uppvisar större vinst, så flyttas stoppen för att ”låsa in” vinst. Detta är ytterst bra att använda sig av vid fall, när potentiella volatila rörelser såsom kommande franska valet den 7 maj nästa vecka står på agendan…

Köp utlöst i pundet!

Dipp istället för sockerrusch när Indien pekar på överskott.

Inom livsmedel rapporterade vi för ett tag sedan att världens största sockerkonsument Indien, tog beslutet att tillåta tullfri import av socker.

Beslutet togs då hårda väderförhållande påverkat skörden, men har nu istället lett till en signifikant nedgång då Reuters rapporterat att ”Indian Sugar Mills Associated” uttalat sig om att försäljningen av socker tydligt minskat, vilket lett till att landet byggt upp tillräckligt stora lagernivåer tills nästa skörd.

Veckan har inneburit att vi tekniskt klev under stödnivån vid 15.50 dollar, istället för att uppleva ett utbrott norrut vid 16.70, som var potentiell trigger för vidare uppgång och sockerrusch.

Eftersom vi på torsdagen klivit under denna stödnivå, inväntar vi och ser om vi stänger, samt etablerar oss under denna prisnivå, för att i ett sådant fall vända blickarna söderut till omkring 14 dollar.

Vid eventuell förnyad köpstyrka, med 3 dagar handel på minus i bagaget, skulle detta innebära att vi söker oss tillbaka över 15.50, för eventuellt förnyad konsolidering och nytt utmanande av 16.70 dollar.

Dipp istället för sockerrusch när Indien pekar på överskott.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto