Home > Råvarubrevet v.18 ”Vänteläge inför räntebesked, sysselsättningsdata och franska valet…”

Råvarubrevet v.18 ”Vänteläge inför räntebesked, sysselsättningsdata och franska valet…”

Till följd av lite mindre justeringar i vår veckoagenda, kommer Råvarubrevet från och med idag att publiceras på tisdagar. Franska valet är framförallt i fokus denna vecka, där Macron fortsätter att förväntas vara den klara vinnaren. Räntebesked på onsdagens agenda från Fed väntas gå någorlunda obemärkt, då oförändrad styrräntan väntas. Oljan har tappat mark till följd av Trump, som öppnat upp för eventuell höjd bensinskatt till finansiering av infrastruktursatsning, medan intresset för guld avtagit när oroligheter minskat inom EU, när Macron väntas vinna i helgen. Vete har fått ordentlig skjuts till följd av oväntat snöoväder i delar av USA, och kan bli en del av bränslet till vidare uppgång när vi nu laddar inför motstånd…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

BULL VETE X12 VON

Entré Köp
$4.500
Målkurs
$4.670
Nödutgång
$4.440

Sedan föregående vecka har oljan tappat mark när Trump varit inne och kommenterat att han är öppen för att höja bensinskatten, för att finansiera infrastrukturinvesteringar.

Oljan backade på beskedet, som fortsätter att driva sin kamp med signifikant vägskäl som MA 200.

En svagare dollar ger även stöd till tappad mark, samtidigt som nästa Opec möte fortsätter att vara i fokus bland flera analytiker.

Att Libyen även kommit igång med sin produktion efter tidigare oroligheter, är även en pusselbit som potentiellt kan bli negativ framöver.

Att oljan tidigare balanserats i första kvartalet över 55 dollar märks bland oljebolagen, där både BP, Chevron och Exxon Mobil levererade riktigt starka delårsrapporter.

Bland basmetaller har kopparn överraskat senaste tiden med kraftiga uppgångar, och i veckans brev går vi även igenom vad som kan vänta utifrån ett tekniskt perspektiv nedan.

Bland ädelmetaller har både guld och silver fortsatt att tappat mark, och bland annat guld utmanar nu likt Brent 200 dagars glidande medelvärde, efter att vi upplevt lägre oroligheter kring det franska valet men även ett oförändrat räntebesked från Fed imorgon onsdag på agendan.

Just ett oförändrat räntebesked innebär att vi inte ser några större rörelser i dollarn, samtidigt som euron fortsätter att stärkas sakta men säkert mot dollarn.

I Frankrike väntas Macron fortfarande vinna valet i helgen, och sedan föregående vecka har VIX-indexet fortsatt söderut för att just nu noteras kring 10.2.

Dock fick vi inte några signifikanta rörelser, trots att Grekland på tisdagen nått en överenskommelse med kreditgivarna, där fortsatta diskussioner om landets skuld kommer att hållas mellan finansministrarna inom euroområdet, vilket innebär att euron fortsätter att vara något avvaktande inför helgens val.

Arbetslösheten kom även in oförändrad i euroområdet på 9.5 procent, något bättre än väntade 9.4 procent enligt Bloomberg News enkät.

Bland livsmedel sticker vete ut i veckan med kraftig rörelse med uppgång på runt +8 procent under två dagar, som inte minst sagt skulle kunna kallas för en explosion.

Inte bara har vi i Chicago sett ett utflöde från korta positioner, men vi har framförallt haft en snöstorm i delar av topproducenten Kansas, men även Colorado, Oklahoma och Nebraska som förväntas bidra till tydligt sämre utbud.

“It is probably the most snow I can remember for the region” kommenterade Streit of Commodity Weather Group.

Framförallt ser vi detta som ett riktigt intressant tillfälle, och vi tar en närmare titt på vete utifrån ett tekniskt perspektiv nedan, då vi ser goda möjligheter till vidare uppgång…

Analyser

Brent fortsätter att driva kamp med signifikant vägskäl…

Oljan åkte på bakslag i veckan, då Trump uttalat sig i sedvanlig ordning, denna gång om möjlig höjning av bensinskatten, för att finansiera infrastrukturinvesteringar.

Brent terminen har nu utmanat 200 dagars glidande medelvärde under tre av fyra handelsdagar, vilket även ökar sannolikheten för att stödet vid 50 dollar kan komma att utmanas.

Finner vi däremot köpstyrka redan före Opec mötet i slutet av maj, ser vi en uppgång för utmanandet av motståndet vid 53 dollar. En etablering över detta motstånd skulle även kunna innebära en återgång till tidigare handelsintervall inom 53-57 dollar, där betydande volym återfinns senaste året.

Brent fortsätter att driva kamp med signifikant vägskäl…

Koppar på väg upp till nästa balansområde…?

Koppar har fått överraskande köpstyrka på besök senaste veckan, vilket innebär att vi nu utmanar tung motståndsnivå kring 5750 dollar.

Vi ser positiva signaler, inte minst för att både MA 100, 200 signalerar styrka, men även då en etablering över motståndsnivån skulle innebära att vi kliver tillbaka inom tidigare balansområde.

Detta balansområde noterar tung volym sedan ett år tillbaka, vilket ger en form av magnetisk effekt med dragkraft på köpet.

Skulle däremot köpstyrkan avta, håller vi ett extra öga på stödnivån vid 5650. Däremot ser vi mindre sannolikhet för att denna stödnivå skulle brytas, utan snarare uppleva en rekyl vid utmanande.

Koppar på väg upp till nästa balansområde...?

Även guld utmanar viktigt vägskäl i veckan!

Guldet har fortsatt att tappa mark, vilket innebär att vi nu upplever utmanande av viktigt vägskäl.

Minskad orolighet inför helgens val i Frankrike står som en anledning, samtidigt som dollarn även tappat mark när Trump i sedvanlig ordning rör om i grytan.

Detta innebär att guld nu utmanar det viktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde, samtidigt som vi närmar oss ett utmanande av det kortsiktiga medelvärdet MA 50.

Framförallt skulle fredagens sysselsättning kunna vara en trigger till rörelse söderut vid stark data, om dollarn skulle stärkas till följd av styrka till räntehöjning 14 juni, som för närvarande är 62.4 procents sannolikhet.

Även guld utmanar viktigt vägskäl i veckan!

Euron avvaktande inför helgens val i Frankrike.

Euron fortsätter att klistra sig fast strax under motståndet vid 1.0950, och noterar rörelser som indikerar att vi mycket väl kan vara på väg att bryta norrut.

Rörelsen innebär att vi trots detta upplever avvaktande rörelser, inte minst inför helgens val i Frankrike, där förväntas vinst från Macron skulle lämna en potentiell ”Frexit” bakom oss, men även då vi har räntebesked men framförallt sysselsättningsdata som vid ett starkt utfall kan pressa euron mot dollarn.

MA 200 håller för närvarande mark vid 1.0835, följt av kommande stöd strax under 1.0800, vilket innebär att vi ser möjligheter till ett utmanande av MA 200 redan på fredag om vi får stark sysselsättningsdata i USA. Alternativt ser vi potentiell trigger på måndagen ett ordentligt utmanande av motståndsnivån vid 1.0950, om franska valet går enligt förväntningarna.

Euron avvaktande inför helgens val i Frankrike.

Vete samlar mod inför motstånd.

Vete har fått fundamentalt stöd till vidare uppgång i veckan, då vi initialt fick en uppgång på drygt 8 procent när snöoväder brutit ut i delar av USA, samtidigt som vi noterat utflöde ur korta positioner.

Kommande motstånd vid 4.67 dollar är inom räckhåll, och vi samlar nu mod inför utmanande, och med fundamentalt stöd till uppgång ser vi goda möjligheter till ett utbrott framöver.

Efter tre dagars uppgång ser vi däremot möjligheter till kort andhämtning, och intressant ingångsfall ser vi redan kring 4.50 dollar, för vidare uppgång till inledningsvis 4.67 dollar, som på sikt kan innebära uppgång till 5.20 dollar. Däremot väljer vi att justera upp vår målkurs allt eftersom vi finner styrka.

Vete samlar mod inför motstånd.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto