Home > Råvarubrevet v.19 ”Dags för en kopp kaffe…?”

Råvarubrevet v.19 ”Dags för en kopp kaffe…?”

Sedan föregående råvarubrev har vi västerut fått ett oförändrat räntebesked från amerikanska centralbanken, följt av en avslutning av föregående vecka med stark sysselssättningsdata. Franska valet på söndagen gick enligt väntat, med Macron som tydlig vinnare. Det blev dock inga signifikanta rörelser, utan vinsten ses snarare som inprisad i senaste tidens uppgångar. ”Skräckindexet” VIX fortsätter att kliva allt söderut, vilket får oss att vara betydligt mer på alerten. Samtidigt finns det faktiskt fall där vi ser goda möjligheter till uppgång, och denna vecka lyfter vi fram kaffe, som börjar visa allt mer positiva signaler när köpstyrka visat framfötterna…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL KAFFE X3 VON

Entré Köp
$135
Målkurs
$139
Nödutgång
$133.50

Veckan öppnade relativt lugnt på måndagen efter söndagens val i Frankrike, som trots en seger och lättnad när Macron vann det franska presidentvalet, passerade ganska så obemärkt på marknaden.

Hela 66 procent av rösterna gick till Emmanuel Macron, mot 34 procent som gick till Marine Le Pen. Närmast väntar parlamentsvalet i juni, där utmaningen för Macron blir att försöka få tillräckligt med stöd för att få en väl fungerande regering.

Inledningsvis stärktes euron på resultatet, men avslutade måndagen i princip oförändrad för att på tisdagen backa något svagt.

Föregående vecka lämnade Fed styrräntorna oförändrade, följt av att fredagen bjöd på en bättre än väntad sysselsättning. Utfallet i april var bättre än väntat, och arbetslösheten föll till den lägsta nivån på 10 år. Detta gör att vi ser det naturligt att vi nu kan komma få en räntehöjning i juni. Vi upplevde dock ej någon större reaktion på marknaden, och dollar indexet fortsätter att noteras kring 99 dollar.

Oljan har fortsatt att tappa mark sedan föregående vecka, och handlas nu tydligt under 50 dollar, på tisdagen strax under 49 dollar..

Den stora nedgången har uppkommit efter att Opec försökt dämpa förväntningarna om en utökad produktionsminskning, när oljekartellen träffas i Wien i slutet av månaden.

”Kartellen väntas visserligen förlänga den självvalda produktionsnedskärningen med ytterligare sex månader, men det kommer bli svårt att få icke Opec-medlemmar att följa efter. Håller den amerikanska produktionsökningen i sig kommer det bli svårt för Opec att förlänga nedskärningen bortom 2017″, kommenterade en analytiker vid Interfax Energy till Reuters.

I nyhetsflödet framgick det på måndagen att Ryssland och Saudiarabien uttalat sig om att stödja en förlängning av Opecs produktionsfrysning bortom 2017, vilket fick oljan att återhämta sig kortfattat.

Ett ytterligare orosmoln i veckan när det kommer till oljan, har varit att Libyens oljeproduktion nu klivit över den risknivå som vi tidigare lyft fram för ett tag sedan. Landets oljeproduktion uppgår nu till 780 000 fat per dag, tillika högsta nivån sedan 2014.

Flera basmetaller har pressats söderut i dagarna, där Kina åter fått stå i fokus när färsk statistik med bland annat höga lagernivåer eldar på den oro som finns över en ekonomisk inbromsning i landet. Landets import av koppar föll till lägsta nivåer sedan oktober 2016, vilket innebär att koppar nu spolat bort årets uppgång.

Bland ädelmetaller har vi fortsatt uppleva förlorad mark bland guld och silver, trots att dollarn inte uppvisar någon större styrka.

Bland livsmedel tycker vi att kaffe sticker ut denna vecka, efter att köpstyrka tittat fram och vi tror att vi kan ha bottnat ut för att nu vända norrut.

Sist men inte minst lyfter vi fram skräckindexet VIX även denna vecka, som föll -7.6 procent på måndagen, 9.6 vilket är lägsta nivån sedan december 1993.

Vi har under tidigare veckor lyft fram att vi sökt oss allt söderut, och ställt frågan vad som komma skall… Kanske vi får en ökad orolighet på marknaden när Fed höjer räntan i juni…? Mycket anses vara sträckt just nu, samtidigt som guldet även kallad ”safe haven”, varit kraftigt pressat senaste tiden, vilket lyfter möjligheter till vändpunkt om VIX börjar röra sig allt mer norrut…

Skräckindexet VIX noteras nu vid lägsta nivån sedan december 1993.
Skräckindexet VIX noteras nu vid lägsta nivån sedan december 1993.

Analyser

Opec i fokus när oljan fortsätter att tappa mark…

I sedvanlig ordning är det Opec som står i fokus när oljan faller söderut.

Marknaden ifrågasätter, och samtidigt eftersöker en utökad produktionsminskning inför nästa möte i Wien slutet av månaden, vilket fått oljan att backa drygt 14 procent på en vecka.

Den misstro som råder kring nästa Opec möte, har resulterat i att oljan klivit under 49 dollar på tisdagen, tillika tydlig stödnivå. Den negativitet som uppstod i samband med detta, påbörjades redan för några dagar sedan när oljan klev under ”vägskälet” MA 200.

Stänger vi tydligt under 49 dollar, ökar risken för ett återbesök av 47 följt av 45.50 dollar. Skulle det visa sig vara ett falskt utbrott, ja då ökar snarare sannolikheten för att vi skall vända blickarna tillbaka mot 50 dollar.

Opec i fokus när oljan fortsätter att tappa mark…

Kraftig nedgång i koppar oroar…

Koppar har på bara en vecka tappat över 4 procent, vilket fått oss att inte bara kliva under tung stödnivå, men även bryta en underliggande trendlinje som formats sedan november 2016.

Det balansområde vi lyfte fram i föregående vecka, fick aldrig en rekyl för återetablering däri, eftersom vi nu tydligt klivit under inte bara stödet vid 5 650, men även 5 500 dollar.

Än en gång är det Kina som skapar oro på marknaden, med åter fokus på risk för ekonomisk inbromsning efter färsk statistik.

Även om möjlighet finns till en rekyl upp till över 5 600 dollar, har den förändrade spelplanen snarare öppnat upp rent tekniskt för en vidare nedgång, inledningsvis mot 200 dagars glidande medelvärde som just nu noteras strax under 5 400 dollar.

Kraftig nedgång i koppar oroar…

Silver på väg mot stödnivå…?

För omväxling skull lyfter vi fram silver denna vecka, som på en vecka backat drygt -3.9 procent.

Silver har trots att dollarn inte fått en förstärkning efter bättre än väntad sysselsättning i USA fortsatt söderut, och ser nu ut att vara på väg att utmana stödnivå inom kort vid 16 dollar. Därmed uteblev både trigger till dollarn, samtidigt som vi heller ej såg någon positiv effekt bland ädelmetaller.

Samtidigt indikerar vi att vi är tydligt översåld i silver, och i linje med detta har vi samtidigt upplevt en viss svaghet under senaste dagarna.

Detta i sig ökar sannolikheten för att vi kan komma att få en rekyl strax före stödnivån, alternativt ett falskt utbrott därunder. Inledningsvis öppnar detta upp möjligheten till ett besök till 17 dollar, vilket blir vår nuvarande ståndpunkt i veckan när det kommer till silver.

Silver på väg mot stödnivå…?

Dollarn kör över yenen…

Trots att vi inte sett några breda förstärkningar av dollarn, är den japanska yenen ett undantag, som sedan en vecka tillbaka fått se en dollarförstärkning om +1.96 procent mot yenen.

Senaste dagarna har vi noterat att japanska räntor stigit svagt, samtidigt som yenen fortsatt tappa mot den amerikanska dollarn, vilket inneburit att vi fått ett utbrott i den nedgående trendkanal som pågått sedan slutet av 2016.

Kortsiktigt är vi nu överköpta, samtidigt som vi även noteras över 100 dagars glidande medelvärde på tisdagen.

Detta öppnar upp för en kortsiktig rekyl av vinsthemtagning, följt av möjlig vidare uppgång. Däremot är vi något svagt avvaktande och inväntar en etablering primärt över MA 100 innan vi ser en vidare uppgång till inledningsvis omkring 115.

Dollarn kör över yenen…

Dags för en kopp kaffe…?

Köpstyrka har börjat titta fram i kaffe senaste dagarna, som innebär att vi nu även utmanar motståndsnivån kring 134.50, efter en uppgång på drygt +0.7 procent sedan en vecka tillbaka.

Sedan årsskiftet har vi upplevt en tydlig nedgång, och ett nedgående handelsintervall har upplevts efter att vi bottnade ut vid 127 dollar, den lägsta prisnivån sedan lite mer än ett år sedan.

Rent fundamentalt förväntas konsumtionen öka, samtidigt som produktionen pekar på lägre nivåer framöver, vilket öppnar upp för vändpunkt.

Rent tekniskt öppnar detta upp för en uppgång till 139 dollar, innan vi väntas stöta på kanaltaket i det handelsintervall vi befinner oss i.

På sikt finns utrymme för uppgång till motståndet vid 146 dollar, såvida inte svaghet inom nuvarande intervall tar oss tillbaka till under 130 dollar…

Dags för en kopp kaffe…?

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto