Home > Råvarubrevet v. 2 ”Saudiarabien överraskar med bättre än väntad produktionsminskning…”

Råvarubrevet v. 2 ”Saudiarabien överraskar med bättre än väntad produktionsminskning…”

Fokus under veckan har varit onsdagens presskonferens med Donald Trump, där dollarn pressades vidare söderut vilket fått svenska kronan att stärkas. Oljan har även återhämtat sig på torsdagen då Saudiarabien överraskar med bättre än väntad produktionsminskning, efter tidigare nedgång i veckan. Bland basmetallerna har koppar eftersläpat tydligt under 2016, och kan mycket väl bli en av de stora raketerna i år inom sitt segment. Bland ädelmetallerna upplever vi en tydlig återhämtning, och guldet har bland annat klivit tillbaka över 1200 dollar, efter att den amerikanska dollarn tappat mark då Trump inte gav styrka för tillväxtplaner i sin presskonferens på onsdagen. Socker som upplevde ett tydligt utbrott av teknisk nyckelnivå, fann stöd på rekyl och indikerar underliggande positivitet för en fortsatt uppgång.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

BULL SOCKER X8 VON

Entré Köp
$20.30
Målkurs
$22.00
Nödutgång
$20.00

Oljefest när Saudiarabien uppvisar bättre än väntad produktionsminskning.

Efter en slagig handel i december efter tidigare uppgång från omkring 44 dollar till nuvarande drygt 56 dollar skiftade humöret under onsdagens handel.

Saudiarabien står för en stor dos av oljeglädjen som fortsätter på torsdagen, som nu producerar mindre än 10 miljoner fat per dag.

Detta innebär samtidigt under 10.058 miljoner fat som tidigare utlovats, vilket skulle innebära en produktionsminskning med 486.000 fat per dag.

Det amerikanska energidepartementet höjde på tisdagskvällen tidigare i veckan sin prognos av efterfrågan på oljan, samt spår ett högre oljepris i sin månatliga Short-Term Outlook.

EIA räknar med att produktion av olja i USA kommer att vara 9.00 miljoner fat per dag i genomsnitt under 2017.

Det finns ett ökat förtroende bland oljeproducenterna till att den tidigare produktionsbegränsning kan komma att bli lyckad.

Saudiarabiens oljeminister sade i veckan att han anser att arbetet inom Opec och oljeproducerande länder utanför och dess dialoger har varit ytterst viktiga, och att man nu upplever resultatet genom att själva även visa gott föredöme genom att minska sin produktion även under den utlovade nivån.

Nuvarande produktionsnivå hos Saudiarabien är även den lägsta på två år, och även Irak och Kuwait har minskat sina export nivåer.

Kortsiktigt innebär rekylen vid strax över 53 dollar stöd för en vidare uppgång.

Inledningsvis ser vi en uppgång emot 58 dollar, och kanske vi till och med kan få uppleva en uppgång till 60 dollar inom kort, om oljeproducerande länderna fortsätter att uppvisa enhetlighet i sina produktionsminskningar.

Vi noterar även att köpstyrkan tilltagit tydligt sista dagarna, samtidigt som vi inledde veckan i tydligt negativa tongångar, så har vi snart återtagit denna nedgång.

Oljefest när Saudiarabien uppvisar bättre än väntad produktionsminskning.

Undervärderad koppar kan mycket väl bli en raket i år.

Denna basmetall som tidigare eftersläpat det stora basmetallrally som pågick under 2016, fortsätter att uppvisa positiva tendenser.

Under 2016 noterar vi just både järnmalm och zink som två av årets stora basmetallpresterare i grafen nedan, medan koppar varit tydligt mer försiktig i sin uppgång.

Under 2016 noterar vi just både järnmalm och zink som två av årets stora basmetallpresterare i grafen nedan.

Kina som har en stor påverkan på denna metall, och basmetaller som helhet har tidigare uppvisat sin styrka och trots att man förväntar sig en nedgång av tillväxt i Kina har landet så sent som i slutet av december lyft fram att man är redo att göra allt som behövs inom bland annat fastighetsmarknaden.

Man sade vid tillfället att man skall undvika en bubbla ”med alla till buds stående medel”…

Även Trump har varit bränsle till basmetallerna, men efter första presskonferensen på onsdagen framkom inga större planer och detaljer kring den stora infrastrukturplanen som tidigare myntas.

Världsbanken gav sin ekonomiska utsikt i veckan och lyfte fram tillväxt i bland annat USA, med tillväxt inom produktion.

Banken påpekade även att tillväxtmarknader beräknas uppvisa en tydlig tillväxt.

Flera gruvbolag steg tidigare i veckan med Lundin Mining, Boliden, Rio Rinto, BHP Billiton för att nämna några.

Året har inte inlett med någon signifikant handelsaktivitet, och med det kinesiska nyåret som snart inbringar lägre handelsaktivitet i januari innebär samtidigt att vi inte räknar med några signifikanta rörelser närmaste dagarna.

Rent tekniskt ser vi kortsiktigt stöd kring 5600 dollar, följt av motstånd vid 5800 dollar vilket innebär att vid ett utbrott ur 5800 dollar som nu utmanas, kan en tydlig resa vidare norrut få upplevas.

Även vårt 50 dagars glidande medelvärde gav även stöd efter tidigare kraftsamlingsfas i slutet av december, innan vi klev upp till nuvarande prisnivå runt 5723 dollar.

 Undervärderad koppar kan mycket väl bli en raket i år.

Guldet inleder 2017 med kraftig uppgång.

Det är knappast en positiv utveckling guld fått uppleva efter att Trump tydligt trampat på guldet.

En kraftigt stärkt dollar har tydligt pressat denna kära ädelmetall.

Som vi skrev strax före jul försvann köpglädjen och istället för en förväntad kraftig uppgång bland investerare då man mer eller mindre positionerat sig för en Clinton-vinst, föll guldet istället ner till strax över 1100 dollar.

Det nya året har dock inlett i riktigt positiva tongångar, och vi har även på torsdagen klivit tillbaka över 1200 dollar.

I vårt föregående råvarubrev lyfte vi fram att vi väntade oss att januari skulle inbringa förnyad köpglädje, vilket mycket riktigt nu skett.

Den ”Roundofobia” som mer eller mindre upplevs för Dow Jones lyfte vi fram som en eventuell vändpunkt vid 20 000 punkter.

Vänder vi blicken mot VIX så fortsätter den att noteras vid historiskt låga nivåer, vilket i sig skulle kunna innebära en mer volatil utveckling på börsen framöver, och få marknadsaktörer att köpa guld som säkerhet.

Att guldet ytterligare stärks i veckan kom efter protokoll från senaste FOMC mötet publicerades, där osäkerhet råder inom Fed kring den kommande Fed politiken som kommer att drivas, vilket i sig ifrågasatt kommande räntehöjningar, där 3-4 höjningar förväntas under 2017 bland flera Fed-ledamöter.

Ytterligare bränsle kom till guldet när amerikanska arbetslösheten var tydligt under förväntningarna i veckan, och även bland guldbolagen ser vi tydliga uppgångar för bland annat Barrick Gold, Goldcorp och Lundin Gold för att nämna några.

Eftersom vi nu klivit över den sentimentala heltalsnivån 1200 dollar, ökar sannolikheten för en etablering över denna prisnivå.

Kortsiktigt närmar vi oss en överköpt nivå, men det krävs inte några signifikanta rekyler för att vi skall få rum för vidare uppgångar.

Även Silver, palladium och platina har alla dragits med i uppgången och bland annat silver pendlar kring motståndsnivåer, vilket innebär att vi inom kort möjligtvis kan se intressanta köplägen även här strax över nuvarande prisnivåer.

Guldet inleder 2017 med kraftig uppgång.

Kronan fortsätter att stärkas när Trump trampar på dollarn.

Kronan har fortsatt att stärkas både mot dollarn och euron sedan slutet av 2016.

Det nya året har även fortsatt med en nedgång i USDSEK, som på torsdagen klev under 9 kronor som tidigare även klev under denna prisnivå under mellandagarna.

100 dagars glidande medelvärde utmanas nu, och med tanke på att Trump pressat dollarn söderut ser det ut som att vi kan få en fortsatt resa söderut mot kronan (kronan stärks).

Dollarindexet fortsätter dock att bibehålla mark över 100 dollar, men har pressats allt hårdare efter onsdagens presskonferens med Donald Trump.

Det är alltså efter en kraftigt försvagad krona under längre tid, som vi nu äntligen ser ut att kunna få en förstärkt krona.

Även mot Euron har kronan stärkts, och vi ser nu en växling vid 9,50.

Den kraftiga nedgången innebär även att vi börjar närma oss översålda nivåer, och vi räknar med att vi kan få en något slagig rörelse även om vi tror på en kortsiktig fortsatt nedgång.

Eftersom Trump inte levererade några riktiga klarheter i dagsläget gällande tillväxtprogram under presskonferens som kunde stärkt dollarn, anser vi fått en ytterligare pusselbit för en vidare nedgång och förstärkning av kronan.

Rent tekniskt skulle en resa vidare söderut innebära att vi vänder blickarna mot MA 200, som för närvarande noteras strax över 8.60 dollar.

Kronan fortsätter att stärkas när Trump trampar på dollarn.

Socker finner stöd efter utbrott av teknisk nyckelnivå.

Efter en kraftig nedgång i socker som uppnådde 24 dollar tidigare i oktober föregående året, kom vändpunkten vid 18 dollar.

Vändpunkten har inneburit en uppgång och utbrott av vår tekniska nyckelnivå vid 20 dollar, samt notering över 50 dagars glidande medelvärde.

Eftersom 100 dagars glidande medelvärde ställde sig i vägen, fick vi en rekyl tillbaka ned till denna prisnivå.

Att vi fick en sådan snabb rekyl därefter upp tillbaka till MA 100 uppvisar underliggande styrka, samtidigt som vi har ett handelsintervall mellan 19 – 21 dollar som tidigare upplevt hög handelsaktivitet sedan mitten av 2016.

Även om efterfrågan fortfarande är väldigt hög, så beräknas sockerkonsumtionen minska något för 2016/2017 mot tidigare period enligt prognos i början av året.

Trots en lägre förväntan ser vi kortsiktiga möjligheter för en uppgång emot 22 dollar.

 Socker finner stöd efter utbrott av teknisk nyckelnivå.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto