Home > Råvarubrevet v.20 ”Olja och dollar åter i fokus…”

Råvarubrevet v.20 ”Olja och dollar åter i fokus…”

Utspel i oljan inför nästa veckas Opec möte har fått stå i fokus sedan föregående vecka. Denna gång är det Ryssland och Saudiarabien som velat uppvisa styrka, genom att uppvisa en gemensam ställning till en utökad produktionsfrysning efter sommar med 9 månader. Framförallt har vi denna vecka noterat tydligare rörelser i bland annat basmetaller och ädelmetaller, efter oroligheter från amerikanskt håll. I sedvanlig ordning är det än en gång Donald Trump som skapat oro, denna gång avskedandet av FBI-chefen, men även allmän oro över potentiellt läckt sekretessbelagd information till ryska representanter på besök i Vita Huset.

 

Efterspelet från det franska presidentvalet har varit relativt lugnt på marknaden sedan föregående vecka.

Riskaptiteten fortsätter att vara hög, vilket även bekräftas från VIX som fortsätter noteras kring historiskt låga.

I veckan har den nyvalde franska presidenten Emmanuel Macron utnämnt sin premiärminister. Till stor förvåning valdes republikanen Edouard Philippe, vilket troligtvis är ett försök till att locka väljare vid parlamentsvalen i juni.

Så sent som idag tisdag flaggade den svenska Riksbanken för att redan i september byta inflationsmått från KPI till KPIF.

Anledningen är att Riksbanken vill ta bort effekten av styrränteförändringar ur inflationsmåttet, eftersom inflationen stiger snabbare vid kommande räntehöjningar, kontra sänkningar som tidigare pressat KPI.

Nu är det även knappt en månad kvar till nästa räntebesked levereras från den amerikanska centralbanken, som för närvarande pekar på över 70 procents sannolikhet på att räntan bibehålls vid 1.00-1.25 den 14 juni enligt Fed Funds Rate.

Oljan har lyckats återta mark senaste veckan, och var tidigare på måndagen kortfattat över 52 dollar.

Ryssland och Saudiarabien har stått i fokus, vars utspel givit bränsle till vidare styrka. De båda ländernas energiministrar påpekade vid en gemensam presskonferens i Peking att det är nödvändigt att utöka avtalet som löper ut i sommar, med ytterligare nio månader för att uppnå målet att minska globalt lager till femårssnitt.

Stora frågan är om det räcker med att utöka avtalet. Flera analytiker har lyft fram ytterligare produktionsminskning utöver ett utökat avtal.

Om lite mer än en vecka, redan den 25 maj nästa vecka i Wien är det dags för nästa Opec möte. Vi inväntar med stort fokus på hur resultatet blir, för tillfället är det positiva signaler som råder för en utökad produktionsfrysning med ytterligare nio månader. Samtidigt fortsätter Nigeria och Libyen att stå i fokus, som kan ställa till situationen som vi tidigare berört med ökad produktion.

Den internationella energimyndigheten, IEA sänkte i veckan sin prognos, med tillväxt för den globala efterfrågan av olja.

IEA justerade upp utbudsprognosen något, samtidigt som man påpekade de tidigare avtalade produktionsminskningarna inom Opec förväntas fortsätta vara kring 96 procents efterlevnad.

Basmetaller har sedan föregående vecka fått styrka från Kina, som givit nytt hopp till investerare som fått förnyat positivt sentiment över den kinesiska ekonomin.

Landet lyfte fram att man kommer att öka sin infrastruktursatsning, som tidigare annonserats.

Koppar var en av de basmetaller som fick en tydlig påverkan, med förnyad köpstyrka som inneburit en tydlig uppgång sedan föregående vecka.

Den amerikanska presidenten Donald Trump fortsätter att hamna i nya oväder, vilket inneburit att sedan föregående vecka har negativt sentiment uppstått, vilket fått dollarn att bland annat tappa mot den svenska kronan.

Trumponomics börjar få en allt mer ifrågasättande, och stor dos misstro. Tidigare annonserade infrastruktursatsning, som var en del av valpropagandan har fortsatt vara i fokus.

Utöver detta har allmän oro kring eventuell läckt sekretessbelagd information till ryska representanter på besök i Vita Huset skapat rubriker, förutom det stora fokus som landat på avskedandet av FBI-chefen James Comey.

”Frågan om Comey kommer troligen att dröja kvar och det senaste avslöjandet om Ryssland, om det växer till ett större problem, kommer att öka oron för USA-administrationen och definitivt vara en dollarsäljande faktor. Marknaden kan nu komma att gradvis minska sina långa dollarpositioner”, sade bland annat Jun Kato på Shinkin Asset Management till Bloomberg News.

Detta har samtidigt inneburit att ädelmetaller upplevt förnyat bränsle. Både guld och silver har stigit, med framförallt silver i framkanten med kraftig uppgång sedan föregående vecka.

När det kommer till livsmedel, lyfter vi denna vecka fram bomull som fullständigt rusat. Bakomliggande faktor sägs vara stark statistik gällande amerikansk export. Analytiker menar att USA exporterat en stor del bomull, vilket innebär att marknaden kan få uppleva ett möjligt underskott fram till nästa skörd senare i år.

Analyser

 

Opec möte fortsatt i fokus.

Under veckan har oljan (Brent) fått underliggande bränsle från både Ryssland och Saudiarabien, som förordar en utökad produktionsfrysning inför nästa veckas Opec möte i Wien den 25 maj.

Sedan föregående vecka har Brent-terminen stigit drygt +5 procent, vilket innebär att vi under två dagar nu utmanat motståndsnivån vid 53 dollar. Prisnivån har sedan tidigare visat sig vara ytterst svårslagen, vid två signifikanta tillfällen under 2016, men även varit ytterst känslig innevarande året.

Ett utbrott över motståndsnivån vid 53 dollar, ökar sannolikheten för ett eventuellt besök av tidigare årshögsta vid 57 dollar.

Oljan handlas även kring det tunga tekniska vägskälet 200 dagars glidande medelvärde, samtidigt som vi befinner oss i ett kortsiktigt överköpt scenario, innebär det att om en etablering över denna motståndsnivå uteblir, ökar risken för ett återbesök av framförallt 50 dollar inledningsvis.

Opec möte fortsatt i fokus.

 

Helomvändning i koppar sprider positivitet.

Sedan föregående vecka har koppar minst sagt gjort en helomvändning, som inneburit en uppgång på drygt +2 procent.

Efter att vi tidigare upplevt press på nedsidan, har Kina gått in i bilden och spridit positivt sentiment, med uttalande om att landet kommer att öka sin infrastruktursatsning, som tidigare annonserats.

Koppar utmanar efter veckans uppgång nu tunga motståndsnivån vid 5 650 dollar, samtidigt som vi har en korsande trendlinje vars brytning uppstod i samband med att vi fick en vändpunkt i föregående vecka.

Etablering över denna prisnivå, öppnar upp för ett återbesök av nästa signifikanta tekniska motståndsnivå vid 5750. Alternativt skulle en utebliven etablering över vår närmaste motståndsnivå innebära att vi möjligtvis kan få ett nytt test av årslägsta kring 5 500.

Helomvändning i koppar sprider positivitet.

 

Silver rekylerar strax ovanför stödnivå.

Då vi upplevt en försvagning av dollarn efter misstro och oroligheter av Donald Trump, har detta inneburit ett visst lyft för ädelmetaller, däribland silver.

Till skillnad mot guld som stigit +0.66 procent sedan föregående vecka, har silver rusat drygt +3 procent.

Vi fick alltså en studs och rekyl innan vi ens nådde stödnivån vid 16 dollar. Fyra dagars uppgång innebär att silver nu handlas strax under 17 dollar.

Rent tekniskt pekar 100 dagars glidande medelvärde norrut, samtidigt som även MA 200 ser ut att kunna börja vända norrut.

Framförallt är det motstånd kring 17 dollar som står i fokus kortsiktigt, och en etablering över denna prisnivån innebär att blickarna vänds mot 18 dollar.

Silver rekylerar strax ovanför stödnivå.

 

Dollarn tappar efter oroligheter.

Dollarn har tappat mot flera av sina valutapar sedan föregående vecka, kring allmän oro över eventuell läckt sekretessbelagd information till ryska representanter på besök i Vita Huset, samt tidigare annonserade avskedandet av FBI-chefen James Comey.

Mot den svenska kronan, har dollarn tappat drygt -0.8 procent sedan föregående vecka.

Detta innebär att vi just nu upplever utmanande av en tung stödnivå vid strax över 8.75 kronor.

Sedan etablering över denna prisnivå, har vi under 2017 upplevt tre tidigare utmanande, och vi befinner oss nu vid ett fjärde utmanande.

Sannolikheten för ett utbrott nedåt under stödnivå vid strax över 8.75 har ökat, i linje med den allmän oro som råder. Inledningsvis skulle detta kunna innebära en resa ned till 8.60. Skulle köpare däremot kliva tillbaka in i bilden, öppnar detta upp för ett förnyat utmanande av MA 200 igen, som just nu noteras vid 8.88 kronor.

Dollarn tappar efter oroligheter.

 

Bomull tar steg mot tekniskt motstånd efter kraftig uppgång.

Sedan föregående vecka har bomull fullständigt exploderat, vilket inneburit en uppgång på drygt +3.80 procent.

Bakomliggande faktorn sägs vara att statistik över stark amerikansk export, vilket kan komma att innebära ett möjligt underskott fram till nästa skörd senare i år.

Utbrottet innebär att vi tydligt klivit över kanaltaket i den uppgående trendlinje som noteras i diagrammet nedan.

Tar vi ett steg tillbaka, ser vi att i det infogade veckodiagrammet pekar på att vi har ett kommande motstånd inom kort. Samtidigt innebär det att vi noteras vid högsta nivån sedan 2014, och en etablering över motståndsnivån runt 87 dollar, kan komma att innebära att vi får ett förnyat test av 2014 årshögsta.

Skulle det visa sig vara ett falskt utbrott, ser vi en inledningsvis tillbakagång till 82 dollar, följt av kring 79 dollar som tidigare upplevt tydlig volym.

Bomull tar steg mot tekniskt motstånd efter kraftig uppgång.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto