Home > Råvarubrevet v.21 ”Opec-möte i fokus.”

Råvarubrevet v.21 ”Opec-möte i fokus.”

Politisk oro har satt tydligt avtryck sedan föregående råvarubrev. Avskedandet av FBI-chefen samtidigt som Trump anklagats för att ha läckt hemlig information till Ryssland har fortsatt vara en våt filt på marknaden. Detta har skapat en tydlig oro kring Trumps framtida skattelättnader, och infrastruktursatsningar i USA. Veckans stora fokus på råvarumarknaden är torsdagens Opec möte i Wien. Konsensus är att det blir en förlängd produktionsfrysning med 9 månader, vilket fått oljan att rusa kraftigt.

 

Sedan föregående vecka har en våt filt legat över marknaden. Avskedandet av FBI-chefen James Comey kom i spåren av att Trump försökt få Comey att lägga ned en utredning om de ryska kontakterna. Samtidigt har Trump anklagats för att ha läckt hemlig information till Ryssland, vilket inneburit en tydlig oro bland marknadsaktörer.

Investerare ifrågasätter nu eventuella framtida skattelättnader, men även de infrastruktursatsningar som tidigare annonserats under valkampanjen.

Kraftig oro i Brasilien efter politisk kris om mutskandal, har passerat relativt obemärkt. Ledande börsterminer föll 10 procent på Ibovespa-indexet, samtidigt som terminerna för valutan real stoppades efter en nedgång på över 6 procent under torsdagen.

Landets president Michel Temer förnekar dock samtycke till muta, samtidigt som allt fler brasilianska politiker uppmanat Temer att avgå. Brasiliens förra president Dilma Rousseff avsattes efter en korruptionsskandal.

”Att Temer sitter löst är nog en underdrift…”, skrev Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, i ett marknadsbrev.

Skräckindexet VIX rusade kortfattat under föregående vecka till över 16, följt av en stabilisering och nedgång till nuvarande notering vid 12, vilket tydligt visar en korrelation i samklang med ökad orolighet, volatilitet och den ”sell-off” som uppstod i spåren av Trump-oro.

I veckan vänder vi dock vårt stora fokus mot Opec mötet i Wien, på torsdag.

Oljan har fått tydligt med bränsle till uppgång, som nu är inne på tredje veckan i rad med stängning på plus. Detta har inneburit att Brent-oljan fått tillräckligt med köpstyrka, för att inleda veckan med notering över 54 dollar, för första gången sedan lite mer än en månad tillbaka.

Oljeproducerande länder inom Opec träffas på torsdag, för att diskutera en möjlig förlängd produktionsminskning ytterligare 9 månader. En förlängning ytterligare 9 månader skulle bidra till att uppnå producenternas mål om att minska de globala oljelagren till de senaste fem årens genomsnittsnivå enligt Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih, rapporterade Bloomberg News på söndagen.

Irak är det land som hittills uppvisat minst välvilja till en efterlevnad under innevarande avtalade produktionsminskning.

“Getting Iraq on board is going to be interesting….I think Iraq in the end will get on board but they might make it difficult along the way,” sade en analytiker till CNBC’s Squawk Box på måndagen.

En del analytiker har även lyft frågan om det räcker med bara en förlängning, och om inte en utökad produktionsminskning krävs, för att få oljan att återgå till sin forna glans.

Kommande räntebesked i USA den 14 juni, indikerar enligt beräkning av Fed Funds-terminerna nästan 100 procents sannolikhet för att det blir en räntehöjning till 1.00-1.25.

Dollarindexet har i linje med den ökad politisk oro som råder, fortsatt att tappa tydligt med mark, och noteras just nu strax under 97 dollar.

Vi har alltså tydligt avvikit från 100 dollars nivån, som tidigare var en uppenbar dragpunkt.

Detta i sin tur har gett bränsle till inte minst flera basmetaller, men även ädelmetaller.

När det kommer till basmetaller är det åter Kina som är på tapeten. Landet har som vi rapporterade föregående vecka gett nytt hopp till investerare efter att man lyft fram att man kommer att öka sin infrastruktursatsning.

En intressant iakttagelse till detta är att landet kommer att bygga en ”mega city” i området Xiongan från grunden. I början av april annonserade landet att man kommer bygga en stad 11 mil från Beijing, nära hamnstaden Tianjin.

Efterfrågan på flera basmetaller som stål och koppar väntas öka i samband med detta. Staden kommer att inledningsvis täcka 100 till 200 kvadratkilometer, men på lång sikt uppgå till hela 2 000 kvadratkilometer, ungefär storleken av tre New York! Uppbyggnaden av staden görs, för att hantera den ohållbara situationen som råder i Beijing, överpopulation, trafik samt dålig luft.

Bland ädelmetaller ser vi primärt stöd i uppgången inom guld, som pågått senaste veckorna från den allt svagare dollarn. Framförallt skulle ett utbrott över 1260 dollar vara ett möjligt styrketecken till vidare uppgång.

Inom livsmedel fortsätter majs att tydligt påverkas av vädret, med både regn och kyla. Förväntningarna enligt väderprognoser är att ytterligare hårt väder skall försvåra plantering. Socker åkte på bakslag föregående vecka, när Kina presenterat tullavgifter på import av råvaran. Beslutet kan komma att tydligt påverka topproducenter som Brasilien och Thailand.

Analyser

Oljan kliver norrut inför torsdagens Opec-möte.

Köpstyrkan har kvarstått sedan föregående vecka i oljan. Däremot lyckades vi bryta oss över motståndet vid 53 dollar, och inlett veckan med en notering över 54 dollar för första gången sedan 19 april inför torsdagens Opec-möte.

Förväntningarna är en utökad förlängning av den nuvarande produktionsfrysningen med 9 månader. Då oljan nu rusat drygt +6 procent på en vecka, är frågan om uppgången helt räknat in dessa förväntningar.

Vidare köpstyrka kan komma att innebära en etablering över MA 100 vid 54 dollar, följt av ett test av tidigare svårslagna årshögsta vid 57 dollar.

Skulle möjligtvis marknadsaktörer förvänta sig något mer under Opec-mötet, kanske en utökad produktionsminskning än nuvarande produktionsnivåer, ja då ökar risken för ett förnyat test av stödnivån vid 53 dollar, följt av MA 200 som just nu noteras vid strax under 52 dollar.

Oljan kliver norrut inför torsdagens Opec-möte.

Tenn på väg att bryta tungt motstånd?

Bland basmetaller lyfter vi denna vecka fram tenn som ett intressant case. Metallen har stigit nästan 3 procent sedan en vecka tillbaka, vilket innebär att vi nu utmanar en tung teknisk motståndsnivå.

Signifikant volym noteras sedan flera år tillbaka vid denna motståndsnivå som 20 400, vilket innebär att vi räknar med att säljare kan komma att visa framfötterna.

Vi har i linje med att vi närmat oss denna prisnivå upplevt en viss avtagande köpstyrka, och frågan är om vi kraftsamlar inför utbrott, eller om det är dags för en vändpunkt och förnyat test av underliggande stödlinje kring 20 000?

Kortsiktigt är tenn överköpt, vilket ökar risken för en potentiell kortsiktig rekyl, samtidigt så utmanar vi för fjärde månaden i rad 12 månaders glidande medelvärde, vilket ofta anses vara en tydlig indikator på färdriktning. Detta i sig är negativt, men vi inväntar en utkristallisering för att se vart nuvarande utmanande av motståndet vid 20 400 bär av…

Tenn på väg att bryta tungt motstånd?

Dags för guldet att glänsa vidare?

Guldet har i linje med den politiska oro som råder i USA fått förnyad köpstyrka, vilket innebär en resa med uppgång på över +2.5 procent under en vecka.

Uppgången har tagit oss tillbaka till 1 260 dollar, tillika tung motståndsnivå.

Dollarn har tydligt tappat mark, vilket vi berört tidigare i veckans råvarubrev, vilket skapat ytterligare bränsle till uppgången i guldet.

Samtidigt som det är positiva tongångar som råder, noterar vi att kortsiktigt är guldet överköpt.

Däremot ser vi fler positiva pusselbitar än negativa utifrån ett tekniskt perspektiv. Tungt vägskäl som 12 månaders glidande medelvärde fortsätter att utmanas, samtidigt som vi nu klivit över inte bara 200 dagars glidande medelvärde, samt MA 40 veckor.

Etablering över 1 260 öppnar upp för potentiell uppgång till 1 295 dollar. Samtidigt finns det en risk för rekyl och nedgång följt av återtest av MA 200 som just nu noteras vid 1 243, om Fed mot förmodan skulle uppvisa en mer aggressiv tongång.

Däremot talar inget för att detta skall ske i dagsläget, snarare tvärtom. Med Trump bakom kulisserna vet man heller ej vad som komma skall, och det gäller att i sedvanlig ordning treva försiktigt…

Dags för guldet att glänsa vidare?

Kronan fortsätter att stärkas mot dollarn.

Den politiska oron som råder i USA, med fokus på eventuell läckt sekretessbelagd information till ryska representanter, samt avskedandet av FBI-chefen James Comey kvarstår.

Dollarn har fått uppleva bred försvagning, vilket innebär att kronan tydligt stärkts. Sedan föregående vecka har dollarn tappat -1.54 procent mot den svenska kronan.

Vi lyfte redan föregående vecka fram att sannolikheten för ett utbrott nedåt under stödnivå hade ökat i linje med ovan. Mycket riktigt blev detta fallet, och innevarande vecka har tydligt etablerat sig under denna stödnivå som 8.75 kronor.

Samtidigt noterar vi att USDSEK klivit under 12 månaders glidande medelvärde, vilket som tidigare berört ofta ses som en vägledning framöver. Notering under indikerar möjlig handel söderut, och vise versa.

Såvida vi inte får en återhämtning och styrka i dollarn och nytt utmanande av 8.75, vilket ses som en lägre sannolikhet just nu, öppnas det upp för potentiell nedgång och utmanande av nästa tekniska stödnivå vid 8.60 framöver.

Kronan fortsätter att stärkas mot dollarn.

Majs kraftsamlar för uppgång?

Majs har sedan början av det andra kvartalet upplevt en tydlig sidledes handel.

Köpare och säljare har drivit en kamp kring 3.70 dollar. Sedan föregående vecka har dock köpstyrka tittat fram, vilket resulterat till en uppgång på +2 procent.

Väderproblem med både storm, regn men även kyla fortsätter att ställa problem. Rent fundamentalt öppnar detta upp för ytterligare positiva tongångar för prisutvecklingen, speciellt nu när köpstyrka tittat fram under två dagar.

Inledningsvis håller vi kortsiktigt koll på motståndsnivån vid 3.80, samtidigt som det riktigt tunga motståndet inväntar vid 3.99 dollar framöver. Vid förnyad svaghet och utbrott på nedsidan, inväntar framförallt signifikant stöd kring 3.46 dollar.

Det är knappast någon spännande utveckling vi upplevt sedan slutet av sommaren föregående året, men som min kära kollega alltid brukar säga, ”sluta aldrig bevaka tråkiga marknader”. Inom livsmedel är majs knappast något undantag, och vi kan mycket väl få volatila rörelser, när vi väl får tydliga utbrott genom stöd som motstånd.

Majs kraftsamlar för uppgång?

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto