Home > Råvarubrevet v.22 ”Buy the Rumor, Sell the News…”

Råvarubrevet v.22 ”Buy the Rumor, Sell the News…”

Besvikelse efter torsdagens OPEC-mötet i Wien satte sina avtryck på oljemarknaden, då oljan inledningsvis föll med över 5 procent. Politisk oro fortsätter även att spela ut sin rätt även denna vecka, med Trump fortsatt i fokus gällande FBI utredningen kring Rysslands eventuella påverkan i det amerikanska presidentvalet. Detta har i sin tur fortsatt sätta avtryck på den amerikanska dollarn, som fick ytterligare bränsle till försvagning mot bland annat euron efter att tyska förbundskanslern Angela Merkel uttalat sig om att euron är ”för svag”.

 

Även om Trump fortsätter med att skapa rubriker, så var föregående veckas huvudnummer OPEC-mötet i Wien på torsdagen, som trots en förlängning av den nuvarande produktionsfrysningen med ytterligare 9 månader fram till mars 2018 blev en besvikelse som fick oljan på fall med över -5 procent.

Det räckte alltså inte att OPEC-länderna och ytterligare tiotal länder utanför oljekartellen kom överens om en förlängning av den rådande produktionsbegränsningen, detta trots att nuvarande efterlevnad faktiskt uppgått till hela 96 procent enligt internationella energimyndigheten IEA.

Målet är nu precis som tidigare att upprätthålla produktionen på en nivå om 1.8 miljoner fat lägre än genomsnittet 2016.

I nyhetsflödet noterar vi som tidigare framfört, att en del hade förväntat sig en utökad produktionsfrysning mot nuvarande nivåer, samtidigt som analytiker kommenterat oro över avsaknad på tydligt budskap om en exitstrategi.

Även en del tros ha sålt av sina innehav, som köpts upp under uppgången inför OPEC-mötet, ett så kallat ”Buy the Rumor, Sell the News”.

En del förväntar sig att oljan i år kommer att sakta men säkert finna momentum nog för att uppnå 60 dollar under fjärde kvartalet, medan Goldman Sachs så sent som i veckan nedgraderade estimaten för oljan i år.

Investmentbanken sänkte sitt genomsnitt för Brentoljan till 55.39 dollar, från tidigare 56.76 dollar per fat.

På måndagen höll inte bara USA, Kina helgstängt, men även Storbritannien. Kina fortsätter att hålla helgstängt även på tisdagen, vilket samtidigt inneburit en lägre handelsaktivitet bland flera av basmetaller.

Flera basmetaller innehar just nu en positiv underton, med stöd från en fortsatt försvagning av den amerikanska dollarn. Aluminium anser vi sticka ut lite i mängden, och längre ner i dagens råvarubrev tar vi en närmre titt på denna basmetall, som ser ut att ladda för ett tredje utbrottsförsök.

För den som uppskattar statistik, står faktiskt Kina för halva av världens aluminiumproduktion.

På valutamarknaden har både den amerikanska presidenten Donald Trump, men även tyska förbundskansler Angela Merkel satt sina avtryck sedan föregående vecka.

Trumps svärson Jared Kushner har även fått fokus i den pågående FBI utredning, gällande Rysslands eventuella involvering i det amerikanska presidentvalet, vilket tillfört ytterligare oro.

Allt fler börjar ifrågasätta huruvida det kommer gå att genomföra de förväntade infrastruktursatsningar, och skattereformer som tidigare varit en stor del av valkampanjen.

Angela Merkel sade även i ett tal på söndagen att EU inte längre kan räkna med USA som en tillförlitlig partner, samtidigt som uttalande under ett besök vid en barnskola i Berlin om att euron är ”för svag” tillfört vidare press för dollarn.

”Naturligtvis behöver vi ha vänskapliga relationer med USA och Storbritannien, och med våra övriga grannar, inklusive Ryssland”, kommenterade även förbundskanslern, som samtidigt tillade: ”vi måste kämpa för vår framtid själva”.

Inför det kommande räntebeskedet den 14 juni, är vi nu uppe i 82.9 procents sannolikhet för en höjning enligt Fed Rate Monitor. För tillfället pekar inte september på en höjning, men har nästan 25 procents sannolikhet för en höjning, som även tilltagit sedan veckan före med två procentenheter. Dock pekar fortfarande 62.5 procents sannolikhet för att räntan bibehålls efter i september.

Egentligen är det förvånansvärt att guldet inte visat ett större avtryck utifrån denna politiska oro som råder. Visst har vi nu fått en mindre uppgång och etablering över betydande motståndsnivå, men rörelsen i sig är inte direkt signifikant.

Bland guldbolagen har nyligen Barrick Gold, en av världens största guldproducent åkt på bakslag i Tanzania. Ett exportförbud i landet kan komma innebära att hela 6 procent av produktionen blir påverkad.

Bland livsmedel tar vi denna vecka upp apelsinjuice, som efter en kraftig nedgång sedan novembertoppen 2016, nu ser ut att eventuellt kunna finna mark.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan återtar mark efter kraftigt fall.

Efter kraftiga fall på besvikelser efter OPEC-mötet i Wien trots en förlängning av produktionsfrysningen som råder, har oljan lyckats ta tillbaka en liten del av den förlorade mark.

Sedan föregående vecka har oljan backat -3.51 procent, dock fortfarande upp +8.57 procent sedan årsskiftet.

Kortsiktigt innebar torsdagens nedgång ett besök av 51 dollar, en tydlig etablering under den tekniska nyckelnivån vid 53 dollar, vilket var negativt. Däremot gav 200 dagars glidande medelvärde styrka till bibehållen mark när vi nu är tillbaka vid 52 dollar.

Säljstyrkan har efter torsdagens sell-off inte uppvisat någon direkt styrka, vilket i sig sänder en positiv underton, och vi tror att sannolikheten är hög för att vi kan få en återhämtning och etablering över 53 dollar igen.

Därefter vänder vi blickarna mot 54 följt av 57 dollar på sikt…

Oljan återtar mark efter kraftigt fall.

Aluminium laddar för ett tredje utbrottsförsök…

Sedan början av året har aluminium fortsatt sin resa vidare norrut, en uppgång på nästan 16 procent.

Vi har vid ett par signifikanta tillfällen utmanat motståndsnivån vid 1970, och sedan ett par veckor tillbaka har vi ett tydligt positivt momentum som ser ut att vara på väg upp för ett tredje utbrottsförsök.

Utifrån ett längre perspektiv är det inte så konstigt att denna prisnivå är svårslagen, sedan fem år tillbaka har vi upplevt svårigheter när denna prisnivå utmanats.

Däremot tror vi att tillsammans med en svagare dollar, stöd från Kina om tidigare aviserade infrastruktursatsningar tillsammans med ett tredje utbrottsförsök kan vara det som nu krävs för en etablering över denna tekniska motståndsnivå för vidare uppgång.

Aluminium laddar för ett tredje utbrottsförsök…

Guld finner mark över motståndsnivå.

Redan föregående vecka fick rubriken lyda ”Dags för guldet att glänsa vidare?”.

Vi har nu lyckats etablera oss över motståndsnivån vid 1260, vilket innebär en uppgång på nästan 10 procent sedan årsskiftet. Detta i sig ser vi som en positiv pusselbit för att finna vidare momentum till uppgång framöver.

Den politiska oro som råder, bidrar till en svagare dollar. Som vi alla vet är guldet ofta en tillflyktsort när det råder oro på marknaden, vilket i sig är ett frågetecken varför vi inte fått en tydligare avreaktion på guldet.

Kanske detta beror på att den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att handlas till höga nivåer, kanske en kommande rekyl här kan vara det som saknas för att få en ordentlig knuff i guldet.

Att vi noterat allt högre bottnar sedan årslägsta, ser vi även som något positivt. Även etableringen över 1260 dollar anser vi vara av sådan positiv signifikans, att vi nu vänder blickarna mot 1300 dollar framöver.

Guld finner mark över motståndsnivå.

Tillfällig försvagning av euron…?

Euron har sedan årsskiftet stärkts över +6 procent mot den amerikanska dollarn, och även om vi nu fått en mindre rekyl sedan föregående vecka på lite mer än en halv procent råder det fortfarande positiva tongångar. Detta eftersom vi tror på att dollarn kommer fortsätta försvagas framöver.

Vi fick ett tydligt stigande handelsintervall sedan slutet av 2016, och när vi väl klev norrut över detta kanaltak fick vi en kraftig uppgång, detta i samband med att Macron vann det franska presidentvalet.

Kortsiktigt tror vi att vi upplever tillfällig andhämtning, inför en resa upp emot 1.14 framöver. Enda orosmoment som vi ser det i dagsläget förutom eventuella politiska avspeglingar, skulle vara om vi kliver tillbaka under tidigare kanaltak, vid ett sådant scenario håller vi extra koll på den sentimentala prisnivån vid 1.10.

Tillfällig försvagning av euron…?

Dags att vända norrut för apelsinjuice?

Det är nu ett tag sedan vi skrev om apelsinjuice, som tydligt tappat mark sedan novembertoppen 2016.

Strax före fallet lyckades vi pricka in vändpunkten väldigt väl, som dock blev något starkare än vad vi kunde hoppas på. Detta innebär samtidigt att vi sedan toppen har tappat hela 40 procent, varav 30 procent sedan årsskiftet.

Säljare har dock tydligt börjat tappa momentum senaste handelsdagarna, efter utmanande av tung stödnivå, vilket ställer frågan om det kan vara dags att vända norrut igen?

Att köpare nu tittat fram ordentligt efter 9 handelsdagar på minus som utmanat stödnivå, ser vi som något väldigt positivt.

Vi inväntar dock för att se om vi får en etablering över 140, som skulle bidra till ytterligare styrka och tro på att vi faktiskt uppnått en vändpunkt. Risken är annars för hög att vi kan komma få ett genombrott av stödet vid 135, för en nedgång till nästa stödnivå strax ovanför 120.

Dags att vända norrut för apelsinjuice?

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto