Home > Råvarubrevet v.24 ”Amerikanskt räntebesked i fokus…”

Råvarubrevet v.24 ”Amerikanskt räntebesked i fokus…”

En helt klart intensiv agenda har utkristalliserat sig sedan föregående råvarubrev. Supertorsdagen föregående vecka har fått stå i fokus, där vi fick en oväntad utveckling i det brittiska parlamentsvalet, som satt sina avtryck på valutamarknaden. Oljemarknaden har fortsatt uppleva negativa tongångar och noteras kring årslägsta nivåer. Räntebeskedet från ECB gick relativt obemärkt förbi. Frågan är om veckans stora fokus som landar på amerikanskt räntebesked redan imorgon onsdag, innebär samma utveckling. Marknaden väntar sig en räntehöjning, men frågan är snarare huruvida hökaktig eller duvaktig uttalanden blir, och om en eventuell rörelse redan uppvisats i den amerikanska dollarn…

 

Efter ett kortare uppehåll till följd av nationaldagen föregående vecka, är råvarubrevet äntligen tillbaka.

Det har minst sagt varit en intensiv tid sedan föregående råvarubrevet, med allt ifrån fortsatt besvikelser efter tidigare OPEC-mötet i Wien, brittiskt parlamentsval, utfrågningen av förre FBI-chefen James Comey, samt sist men inte minst räntebesked från europeiska centralbanken.

För tillfället är marknaden dock något avvaktande inför det stora räntebeskedet imorgon onsdag från den amerikanska centralbanken.

Förväntningarna ligger på en räntehöjning med 25 punkter till ett intervall inom 1.00-1.25 procent, och med en stark utveckling, där dollarn fortsatt att stärkas inför räntebeskedet kanske vi redan nu fått en diskonterad rörelse på valutamarknaden…

Brent terminen fick tidigare en trigger till förnyad notering under 50 dollar, på oro över den överenskommelse som finns inom OPEC, med Qatar i fokus, när det framgick att Saudiarabien, Egypten, Bahrain och Förenade Arabemiraten klippt diplomatiska band med Qatar.

Oljan fann dock svagt positivt momentum tidigt i veckan, efter att både Ryssland och Saudiarabien försäkrat investerare att deras produktionsminskningar håller tillbaka utbudet.

Opec har även lämnat sin prognos på tisdagen för den globala efterfrågan oförändrad, medan prognosen för utbudet utanför OPEC sänks något. Enligt andrahandskällor ökade produktionen inom OPEC i maj med 336.000 fat per dag, till 32.14 miljoner fat per dag.

”Oljemarknaden har varit på nedgång sedan Opec-beskedet förra månaden, och nu när amerikanska lager ökar, är det möjligt att nedgången fortskrider”, sade David Madden vid CMC Markets till Telegraph tidigare i veckan.

Vi har tidigare noterat att Libyen och Nigeria varit potentiella riskmoment, och mycket riktigt stod den mest ökade oljeproduktionen inom länder som Libyen, Nigeria och Irak för, medan produktionen i Angola och Förenade Arabemiraten uppvisade störst minskningar.

Ädelmetallerna är överlag något avvaktande inför veckans Fed-besked, trots att guldet har tappat märkbart sedan vi var uppe och testade årshögsta strax under 1 300 dollar. Både guld och silver har tappat märkbart sedan föregående vecka, medan palladium avviker med en uppgång på drygt 6 procent.

Bland basmetallerna råder det just nu något positiv tongång i både koppar och nickel, medan aluminium och zink snarare ser ut att befinna sig inom ett negativt momentum.

Som vi tidigare rapporterat var 2016 ett mycket trevligt år för gruvbolagen, med trevliga uppgångar inom bland annat basmetaller, och en intressant iakttagelse är att i den senaste årliga rapport från PwC, rapporterades att världens 40 största gruvbolag gick från att rapportera en förlust på 28 miljarder dollar under 2015, till att notera en vinst på 20 miljarder dollar under 2016.

ECB lämnade ett oförändrat räntebesked och QE-program i föregående vecka, och passerade relativt obemärkt på marknaden. Euron stärktes däremot något inledningsvis i veckan, när det framgick att Emmanuel Macron ser ut att kunna få starkt parlamentsstöd för sin politik. Hans parti MREL, vann en övertygande seger i första valomgången, och kan få en historiskt stor majoritet, om detta resultatet bekräftas i den andra omgången nästa söndag.

Sämre har det varit för det brittiska pundet, som föll redan i fredags. Ett överraskande resultat i det brittiska parlamentsvalet blev en våt filt, där premiärminister Theresa Mays förhoppningar om en utökad majoritet spolades bort.

”Det som kommer att påverka pundet i närtid är styrkan i den nya regering som ska åka till Bryssel för att förhandla fram brexitvillkoren för Storbritanniens räkning, och då varje tänkbar regeringskoalition ser ut att bli svag så kommer även pundet att vara svagt”, kommenterade Danske Bank.

Supertorsdagen passerade därmed bättre än väntat. Vi fick även en lättnad på börsen, då riskaptiten ökade när James Comey’s förskrivna redogörelse inte släppte någon oväntad information, vilket blev startskottet på den stärkta dollarn i fredags.

Bland livsmedel tycker vi att kakao sticker ut denna vecka, som möjligtvis kan ha uppnått en vändpunkt, efter en tids nedgång…

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan tillbaka under 50 dollar!

Den tidigare återhämtning som uppstod efter notering under 50 dollar i maj, är nu helt bortspolad. Positiva tongångar har gjort en helomvändning, och Brent terminen noteras nu utöver kring årslägsta nivåer, under 49 dollar som noterat signifikant volym senaste året.

Just 49 dollar definieras därmed som en tydlig teknisk nyckelnivå, och agerar för tillfället som tydlig motståndsnivå när Brent-terminen nu stampar strax därunder.

Trots att köpstyrka tittat fram senaste tre dagarna, finner vi inte något tydligt momentum till utbrott norrut, vilket innebär att vi är något avvaktande. Vi eftersöker en etablering över motståndet vid 49 dollar, annars är risken att vi på sikt snarare kommer få en nedgång mot nästa stödnivå vid 45 dollar.

Oljan handlas även tydligt under MA 200 som pekar svagt söderut, vilket knappast stärker ett potentiellt utbrott norrut, utan snarare bidrar med negativitet.

Oljan tillbaka under 50 dollar!

Underliggande positivitet i koppar när tungt motstånd utmanas…

Koppar är en basmetall som verkligen funnit positivt momentum senaste handelsdagarna, och har stigit mer än 3 procent på en vecka.

Rent tekniskt utmanas motståndsnivån strax under 5 850. Denna prisnivå räknar vi med tungt motstånd från säljare då vi finner signifikant volym sedan ett år tillbaka här. Däremot har vi ett underliggande positivt momentum, och när vi nu utmanar denna motståndsnivå på allvar, utmanar vi samtidigt 100 dagars glidande medelvärde vilket vi anser vara positivt.

Tydligt högre bottnar sedan årslägsta tidigare i maj, bidrar med ytterligare positivitet, och indikerar att vi kan vara på väg att bryta norrut, för att därefter utmana nästa motståndsnivå vid 5 950. Att MA 200 pekar tydligt norrut, och att vi noteras tydligt över bidrar med en ytterligare positiv underliggande tro.

Däremot är dollarn en riskfaktor, och vi inväntar och ser hur det utkristalliserar sig efter räntebeskedet imorgon onsdag, för att invänta en bekräftelse, och undgå ett falskt utbrott norrut.

Underliggande positivitet i koppar när tungt motstånd utmanas…

Guld utmanar tung stödnivå och medeltal inför amerikanskt räntebesked.

I föregående råvarubrev satte vi blicken mot 1 300 dollar. Vi uppnådde inte riktigt hela vägen, utan vände vid 1296.50, innan vi föll tillbaka för att utmana tung stödnivå.

Den negativa vändpunkten kom, i samband med att riskaptiten ökade efter föregående veckas utfrågning av förre FBI-chefen James Comey. Nedgången innebär att vi nu inte bara utmanar stödnivån vid 1260 dollar, utan även 50 dagars glidande medelvärde.

Däremot ser vi en något avtagande styrka från säljare, i samband med att vi tagit allt närmre kliv dessa nyckeltal.

Kortsiktigt är vi avvaktande eftersom vi inväntar onsdagens räntebesked från Fed. Framförallt eftersöker vi ett mer duvaktigt uttalande, för att ge svaghet till dollarn, och stöd till ökat intresse till guldet.

Vi har tidigare även noterat att aktiemarknaden handlas till höga nivåer, och så sent som på tisdagen noterade Dow Jones nya rekordnivåer, vilket fortsätter att lyfta en relevant frågeställning. Hur mycket mer har vi att ge? Och när börjar vi se investerare att verkligen springa till skyddsnätet guld…?

Guld utmanar tung stödnivå och medeltal inför amerikanskt räntebesked.

Kraftsamling inför utbrott i USDSEK…?

Trots att vi tidigare i veckans råvarubrev återkommande lyft fram att vi möjligtvis kan ha fått en inräknad rörelse till en räntehöjning imorgon onsdag från Fed, så går det inte att frångå att dollarn mot kronan ser intressant ut på kort sikt.

Kortsiktigt har vi en kraftsamling efter årslägsta vid 8.60 dollar, och inte minst har årets nedgång inneburit att det blivit mindre intressant att handla amerikanska aktier, såvida inte setup:en varit ytterst trevlig. Inte minst motverkas en eventuell uppgång i den amerikanska aktien, när den svenska kronan faller mot dollarn på daglig basis. Utöver detta skall man heller ej glömma bort den valutaväxlingen som sker vid handel utomlands, som väldigt sällan är i investerarens favör…

Den politiska oron som råder i USA med Trump, som vi fortsätter att lyfta fram återkommande tillfällen, är värt att ta med i en möjlig kortsiktigt trade i USDSEK.

Även om vi idag inte väntar oss något hökaktigt uttalande i samband med räntebeskedet, väljer vi ändå att lyfta fram valutaparet. Minsta lilla hökaktigt uttalande imorgon, ser vi nämligen möjligheter till en riktigt trevlig rörelse norrut. Däremot ser vi inte samma effekt på rörelse om något mer duvaktigt besked kommer imorgon, då vi inte befinner oss i en sådan teknisk situation.

Kraftsamling inför utbrott i USDSEK...?

Kakao laddar för uppgång vid femårslägsta?

Efter en längre tids nedgång, ser kakao ut att finna mark vid femårslägsta.

Vi fick tidigare en vändpunkt i början av maj kring 1800, som blev startskottet till ett förnyat positivt sentiment, som tagit oss tillbaka över 2000 nivån.

Att vi fått en sådan tydlig kraftsamling kring denna sentimentala heltalsnivån, tillika vid fem årslägsta bådar gott för en eventuell vändpunkt.

På kort sikt kan vi möjligtvis få en mindre nedgång i samband med att vi får en räntehöjning. Däremot tror vi att den politiska oron som pågår i USA kommer få nya startskott till en försvagad dollar, och ge stöd till uppgång även för kakao.

Vid 2059 har vi även börjat bygga upp en teknisk motståndsnivå, med tydligt intresse från både köpare och säljare. Kort därefter har vi även MA 40 veckor, vars etablering däröver mycket väl kan ge en riktigt trevlig uppgång utifrån ett mer längre perspektiv.

Kakao laddar för uppgång vid femårslägsta?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto