Home > Råvarubrevet v.25 ”Centralbanker allt mer hökaktiga…”

Råvarubrevet v.25 ”Centralbanker allt mer hökaktiga…”

Oljan fortsätter att vara under tydlig press sedan föregående vecka, och handlas nu kring lägsta nivån sedan slutet av 2016, och frågan är huruvida OPEC kommer att agera framöver. Fed höjde räntan enligt väntat, och gav styrka till dollarn efter något mer hökaktig tongång än väntat, trots att detta inte riktigt reflekterats bland terminer. Storbritannien som lämnade ett oförändrat räntebesked föregående vecka, har på måndagen inlett Brexit-förhandlingarna med ”positiv och konstruktiv ton”…

 

Oljan har fortsatt vidare söderut sedan föregående vecka, och Brent-terminen handlas nu kring 46.10 dollar, en nedgång på -2.90 procent, vilket är lägsta prisnivån sedan november 2016.

Det råder tydlig motvind inom oljesektorn, med både höga lagernivåer samt fortsatt hög produktion. Ett kommande oljerally ser heller inte ut att finnas på kartan.

”Efterfrågan är inte så stark som förväntat och utbudet fortsätter att öka trots lägre priser. Det finns många anledningar till att sälja olja, det verkar som att det negativa momentumet kommer att fortsätta”, sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News slutet av föregående vecka.

Stora frågan som landar på bordet, blir huruvida OPEC kommer att agera framöver om oljepriset fortsätter att röra sig alltmer söderut.

”Om priserna rör sig mot 40 dollar per fat kommer det sannolikt att utlösa någon slags reaktion från Opec”, sade Jonathan Barratt, investeringschef på Ayers Alliance Securiteis i Sydney, till Bloomberg News.

Flera basmetaller har fått stöd från en starkare dollar senaste tiden, och bland annat nickel ser ut att ha börjat finna en botten…

På tisdagen sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt att EU kan komma att svara på amerikanska skyddstullar på stål, med egna motåtgärder mot USA samt en anmälan till Världshandelsorganisationen, WTO.

USA väntas inom kort, kanske redan denna vecka, gå ut med begränsningar i stålimporten av säkerhetsskäl enligt en handelslag från 1962, känd som ”sektion 232”.

”Dels finns möjlighet att överklaga beslutet till WTO. Och sen kan man vidta motåtgärder. Det finns ett regelverk för hur det går till. Vi får titta på det när beslutet kommer”, sade Cecilia Malmström.

Malmström ville inte använda ordet ”handelskrig”, men sade att USA:s åtgärder kommer att slå hårt mot EU:s stålindustri, och att EU måste reagera i ett sådant fall. En tydlig avreaktion ser vi på tisdagen i bland annat svenska SSAB, som är ner över -3 procent.

Amerikanska centralbanken höjde räntan med 25 punkter till ett intervall inom 1.00 – 1.25 procent enligt väntat, men var däremot något mer hökaktiga än väntat när det kom till kommande räntehöjningar.

Störst sannolikhet för en kommande räntehöjning enligt Fed Funds Rate är dock inte förrän 13 december, som just nu pekar på 33.2 procents sannolikhet för en räntehöjning, dock fortfarande över 60 procents sannolikhet på bibehållen ränta.

Kanske det är av just denna anledning som även guldet funnit mark, och potentiellt står inför en vändpunkt kring 1250 dollar?

Guldet handlas kring lägsta prisnivån sedan 5 veckor tillbaka, och Commerzbank har inte gett upp en återhämtning helt, som tror att vi kan få se en uppgång till 1300 dollar innan året är slut.

När det kommer till den brittiska centralbanken så lämnades ett oförändrat räntebesked i torsdags. Pundet fick dock en mindre återhämtning, efter att det framgick att tre brittiska centralbanksledamöter röstat för en höjning av styrräntan vid torsdagens möte.

”En räntehöjning är osannolik innan landet lämnar EU i mars 2019”, skrev SEB-ekonomen Richard Falkenhäll i en marknadskommentar.

Brexit-förhandlingarna har även inletts denna vecka, och David Davis sade att Storbritannien inleder förhandlingarna med en positiv och konstruktiv ton för att bygga ”ett djupt och speciellt förhållande med våra europeiska allierade och vänner”.

”Det finns mer som förenar oss än delar oss, även om det tveklöst kommer att uppstå utmanande stunder i förhandlingarna”, sade David Davis.

SEB tror att Riksbanken vid nästa möte den 3 juli kommer att gå i europeiska centralbankens spår, genom att ta bort ”nedsiderisken” när det kommer till räntebanan. Framförallt amerikanska centralbanken, men även andra centralbanker har blivit mer hökaktiga.

Bland livsmedel ser vi flera intressanta case denna vecka. Apelsinjuice indikerar att vi nått en vändpunkt, och ser ut att ladda inför ett utbrott på uppsidan.

Sojabönor sticker dock ut lite extra, med fundamentalt stöd från Kina som förväntas göra rekordstora köp av sojabönor från USA, samt genom etablering över teknisk nyckelnivå kring 9.40 dollar, samtidigt som vi återkommande fall utmanat 50 dagars glidande medelvärde senaste 6 veckorna.

Vi har en väldigt lugn makroagenda denna förkortade midsommarvecka. Förutom fokus på att Storbritannien inlett Brexit-förhandlingarna, får vi på fredag preliminära data gällande inköpschefsindex inom EMU.

Commerzbank skriver bland annat i ett marknadsbrev att ”euro-PMI gång på gång överraskat på uppsidan de senaste månaderna, men att det lär ta slut snart. Globalt utanför EMU har industri-PMI nämligen sjunkit tre månader i rad och detta väntas dra ned även euro-PMI, som spås trenda nedåt kommande månader”.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan under stor press!

Med fortsatt stor oro över höga lagernivåer, och hög produktion har oljan fortsatt sin resa vidare söderut.

Brent-terminen handlas just nu vid 46.10 dollar, och utmanar därmed tekniska stödnivån vid 46 dollar på allvar.

Skulle vi få ett genombrott och etablering här under, ja då ökar sannolikheten för att vi kan vara på väg för ett besök av så lågt som 40 dollar, om sentimentet kvarstår.

50 dollar är nu även allt mer frånvarande, och bortom horisonten. För tillfället känns det snarare som att vi går och väntar på ett uttalande från OPEC, och vad som komma skall, för att rädda situationen, med en fortsatt nedgång….

Kanske en nedgång under 46 dollar, kan skapa en sådan situation, och ge bränsle till förnyad uppgång och utmanande av motståndet vid 49 dollar…?

Oljan under stor press!

Har nickel bottnat ut?

Efter en tydlig nedgång i år, ser det ut som att nickel äntligen kan vara på väg att bottna ut.

Sedan en vecka tillbaka har nickel stigit +2.23 procent, och tar nu allt mer närmre kliv det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde.

Rent fundamentalt finner vi stöd för att vi kan få en vidare uppgång. Oroligheterna i Filipinerna som är världens producent, väntas påverka utbudet kommande år tillsammans med att tillväxten inte beräknas vara lika stark mot genomsnittet under 2012 till 2016 kommande fem åren.

Möjligtvis kan vi få en konsolidering om köpstyrkan inte lyckas bidra till en etablering över 50 dagars glidande medelvärde, men vi kan inte bortse från att vi nu klivit över 9 000 nivån, vilket vidare bidrar med positivitet.

Vi bedömer därmed att sannolikheten är relativt stor för att vi nu är på väg norrut för att utmana motståndsnivån strax över 9 300.

Har nickel bottnat ut?

Guld intressant trots oväntat hökaktig Fed?

Trots att vi lyfte fram en eventuell diskontering av rörelse från Feds väntade räntehöjning, har guld tappat mark, och noteras nu vid 1248 dollar, vilket är under stödnivån vid 1260 dollar. Oväntat hökaktig Fed har fått guldet att tappa nästan -1.5 procent sedan föregående vecka.

Trots att vi kan komma att få ytterligare en räntehöjning från Fed i år, ser är inte bilden helt klar i Fed Funds Rate, vilket gör att vi blir något tveksamma. Vi ska heller inte glömma bort den politiska oro som amerikanska presidenten Donald Trump skapar.

Rent tekniskt ser det ut som att guld har funnit en botten senaste dygnet, och kanske detta kan bli en vändpunkt för en återgång tillbaka över 100 dagars glidande medelvärde.

Vi befinner oss dock i något mer osäkerhet läge, och är något mer passiva, eftersom vi öppnade under MA 100 på tisdagen. Skulle säljare börja visa framfötterna igen, är risken stor för ett utmanande av MA 200 som befinner sig just nu vid 1236 dollar.

Sentimentet kan dock vända fort, vilket gör att vi håller tydlig koll på bland annat den amerikanska dollarn, men även skräckindexet VIX, för när det väl uppstår oro, är det dags för guldet att skina igen…

Guld intressant trots oväntat hökaktig Fed?

USDSEK laddar inför utbrott!

Sedan föregående vecka har kampen fortsatt, med återkommande utmanande av tekniska motståndet vid 8.75.

Vi tycker fortfarande att dollarn ser intressant ut mot den svenska kronan, som även fick lite skjuts efter föregående veckas oväntade hökaktiga Fed, även om vi är något ifrågasättande som vi tidigare berör i veckans råvarubrev.

Vi har nu lämnat årslägsta allt mer bakom oss, och vi tycker fortfarande att dollarn ser intressant ut på kort sikt. Däremot inväntar vi ett utbrott, då motståndet vid 8.75 varit svårslaget.

Skulle mot förmodan ett utbrott utebli, håller vi extra koll på stödnivån vid 8.60, eftersom detta istället skulle kunna bli en trigger för vidare försvagning av dollarn mot kronan. Trump har sedan tidigare uttalat sig om att den amerikanska dollarn är för stark, vilket även är en av anledningarna till att vi ser detta som ett kortsiktigt case.

USDSEK laddar inför utbrott!

Sojabönor laddar för vidare uppgång…!

Med fundamentalt stöd från Kina, som förväntas göra rekordstora köp från USA, råder det positiva tongångar i sojabönor.

Rent tekniskt har juni månad varit en stark månad, och bara senaste veckan har sojabönor funnit mark över teknisk nyckelnivån strax under 9.40 dollar, genom att vi nu handlas vid 9.41 dollar.

Vi såg även ett utmanade på måndagen av det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde, som vid upprepade tillfällen utmanats sedan början av maj månad, efter att vi tidigare fick en etablering därunder i början av mars.

Vi inväntar dock en etablering över 9.50 dollar, innan vi ropar för högt, för att inte råka ut för ett falskt utbrott till etablering över denna tekniska nyckelnivå. Annars är risken förhöjd att vi kommer att återgå till handel inom 9.30 – 9.40 dollar framöver, vilket då även öppnar upp för ytterligare ett utmanande av årslägsta vid 9.10 dollar…

Sojabönor laddar för vidare uppgång…!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto