Home > Råvarubrevet v.26 ”Oljan rekylerar efter nytt årslägsta…”

Råvarubrevet v.26 ”Oljan rekylerar efter nytt årslägsta…”

Efter en kraftig nedgång till nytt årslägsta och 10 månaderslägsta, ser det ut som att oljan bottnat ut på allvar. Trots att OPEC varken har gjort några positiva uttalande, eller lyft fram indikationer på någon utökad produktionsminskning återhämtar sig oljepriset allt mer. Kina fick guldet att tappa mark efter minskade köp under maj, men flera analytiker tror ändå på en trevlig uppgång framöver. Kina kommenterade även att man ställer sig positiva till att uppnå årets mål, och ska fortsätta med reformerna och öka marknadstillgången, vilket kan bidra med positivet inom bland annat basmetaller framöver. I sedvanlig ordning finner ni 5 tekniska analyser längre ned i veckans råvarubrev.

 

Oljan börjar treva allt norrut efter den tidigare nedgången till 10 månaderslägsta.

Inte minst har vi upplevt press då oljepriserna fortsatt backa, efter de tidigare stigande amerikanska lagernivåer och oljeproduktion.

Föregående vecka minskade de amerikanska lagren av råolja med 2.7 miljoner fat, något mer än väntade 2.1 miljoner fat. Ikväll får vi se om det blir samma positiva överraskning, eller besvikelse. Även på onsdagen får vi amerikansk veckostatistik över oljelager från DOE klockan 16:30.

Att oljan nu lämnar vad som kan kallas en bottennotering vid årslägsta, lyfter fram en kortsiktig positiv bild. Brent terminen driver nu en kamp med 47 dollar på allvar, och en etablering över skulle båda gott för den kortsiktiga utvecklingen.

Trots att vi tidigare lyft fram frågetecken kring hur OPEC kommer agera när oljan varit under så tydlig press, har en delegat uppgett till Reuters att det just nu inte finns några tankegångar att agera med en utökad produktionsminskning.

I Kina kommenterade premiärminister Li Keqiang att ekonomin fortsatt uppleva ett bra momentum av stadig förbättring under andra kvartalet, med utsikter att klara de ekonomiska målen i år, även om många utmaningar kvarstår.

Kina ska fortsätta med reformerna och öka marknadstillgången, vilket innebär att vi mycket väl kan få skjuts till bland annat basmetaller.

Guldet fortsätter att driva en kamp inom vår medeltalstrio MA 50, 100, 200. En viss press uppstod då Kina rapporterade minskade guldköp under maj månad, jämfört med föregående månad, vilket satt en tillfällig negativ tongång.

Dock har det florerat i nyheterna att flera ställer sig positiva till guldet utifrån ett längre perspektiv. Commerzbank har som vi tidigare lyft fram en bedömning att vi kan se 1300 dollar före årets utgång. En chefsanalytiker på U.S. Global Investors tror att vi kan få ett ytterligare rally i guld, med en uppgång till så högt som 1500 dollar framöver.

Storbritannien har även fortsatt stå i fokus, med både Brexit förhandlingar och Bank of England. Centralbankschefen Mark Carney uttalade sig att det inte var rätt tid att börja höja räntan, och vill invänta bland annat en svagare konsumtion i landet. Uttalandet fick pundet att tappa mot sina valutapar, men lyckades återhämta sig kort därefter för att stärkas efter stöd av relativt positiva signaler i Bank of Englands regionala konjunkturrapport. Återhämtningen tog därefter riktig fart när centralbankens chefekonom, Andy Haldane, flaggade för att han är positiv till att ta bort en del av stimulanserna under andra halvåret.

På måndagen steg tyska IFO-index till rekordhöga 115.1 i juni från 114.6 föregående månad, väntat var 114.5. IFO konstaterade att den privata konsumtionen fortsatt är den centrala drivkraften och ser en BNP-ökning på 0.7 procent andra kvartalet. Utsikterna för euroområdet ser bättre ut vilket kan ge ytterligare skjuts åt exporten.

Senare på tisdagskvällen klockan 19:00 riktas fokus närmast mot Janet Yellen, som deltar vid ett event i London, där ämnet är globala ekonomiska frågor. Centralbankschefen väntas även svara på publikfrågor.

”Marknaden fortsätter att syna Feds bluff om sina avsikter att ändra räntan. Jag tror inte att något som Janet Yellen säger denna vecka kan ändra detta. Vi rekommenderade att köpa i dippar i pund och euro förra veckan, och gör det denna vecka också”, kommenterade Stephen Gallo på Bank of Montreal till Reuters.

Kommande FOMC-möte är inte förrän om en månad, och ett beslut om att inleda neddragningen av balansräkningen kan komma inom en relativt nära framtid, medan marknaden sätter en sannolikhet på under 50 procent att Fed har höjt igen före årsskiftet.

Trots att centralbanker uppvisat allt mer hökaktig tongång som rapporterat föregående vecka, finns det ett visst ifrågasättande på marknaden. Inte minst bekräftades detta från Bank of England efter avvaktande kommentarer kring framtida räntehöjningar.

Något som även lämnat ett större avtryck i sociala kanaler är att den amerikanska kongressens budgetkontor, CBO, bedömer att republikanernas sjukvårdsförslag, som ska ersätta ”Obamacare”, skulle medföra att 22 miljoner fler amerikaner skulle stå utan sjukförsäkring om ett decennium, men också minska budgetunderskottet med 321 miljarder dollar.

Vi lyfte kortfattat fram apelsinjuice redan föregående vecka, och i veckans råvarubrev tar vi en närmare titt på denna råvara i vår tekniska analys nedan.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan rekylerar vid 10 månaderslägsta.

Efter en kraftig nedgång och tappad mark, ser det ut som att Brent-oljan bottnat ut.

Från att ha noterat ett nytt årslägsta vid 10 månaderslägsta kring 44.50 dollar, har vi inte bara klivit tillbaka över 45 dollar, men även lyckats finna mark strax över 47 dollar på tisdagen.

Därmed fick vi en kortfattad nedgång under 46 dollar som lyftes fram som ett potentiellt scenario under föregående vecka.

Rent tekniskt befinner sig oljan fortfarande i en kortsiktigt pressad situation, men vändpunkten som inneburit fyra dagars uppgång, som även fick en rejäl skjuts efter notering över 46 dollar, lyfter fram en positiv bild.

Sannolikheten för att vi är på väg att utmana 49 dollar framöver är förhöjd, samtidigt som en riskfaktor denna veckan landar på oljelagersiffror. Vi har tidigare lyft fram höga lagernivåer och hög produktion som riskfaktorer, och det återstår att se om vi kan få positiva överraskningar även denna vecka.

Oljan rekylerar vid 10 månaderslägsta.

Dags att vikta upp med bly!

Det var ett tag sedan vi lämnade en analys på bly. Denna metall har sedan slutet av första kvartalet upplevt en ytterst tråkig utveckling. Tydlig sidledes rörelse med en långsam successiv nedgång.

Efter några veckor av tydlig konsolidering och kraftsamling fick vi ett inledningsvis utbrott över både MA 50 och 200 för några dagar sedan. På tisdagen lyckas vi inte bara kliva över MA 100, men även tekniska motståndsnivån vid 2250, vilket sänder positiva signaler.

Vi anser därmed att vi utifrån ett tekniskt perspektiv fått en tydlig köpsignal, och vänder nu blickarna mot nästa motståndsnivå vid 2375.

Dags att vikta upp med bly!

Dags för guld att rekylera…?

Guld har fortsatt att tappa mark med press från Kina efter minskade guldköp under maj. Trots att vi bedömde en förhöjd sannolikhet till att den väntade räntehöjningen från amerikanska centralbanken kunde varit diskonterad, gav detta en inledningsvis nedgång.

Utifrån ett tekniskt perspektiv drivs en kamp inom vår medeltalstrio, MA 50, 100 och 200. Samtidigt ser det även ut som att vi kan komma att vara på väg att utmana underliggande trendlinje, som tydligt formats efter tre tidigare bottnar.

De tre tidigare bottnar har likväl inneburit allt högre toppar, förutom sista utmanandet av årshögsta strax under 1300 dollar, och ett nytt utmanade av 1300 dollar kan mycket väl bli ett startskott till en uppgång till 1400 dollar, eller rentutav 1500 dollar om man får tro en del investerare.

Kanske vi får en vändpunkt redan före, om inte mer troligtvis på rekyl vid underliggande trendlinje.

Med tanke på att flera storbolagsindex befinner sig vid eller nära all time high, och vi tror att en möjlig vändpunkt stundar senare i år, kan det mycket väl innebära att investerare kommer flockas till guld före årets utgång. Kanske det är värt att ta en inledande position redan idag?

Dags för guld att rekylera…?

Positivt utbrott i USDJPY!

Denna vecka lyfter vi fram USDJPY som efter en stadig uppgång inneburit att vi åter ser en etablering över 200 dagars glidande medelvärde, även fått ytterligare positivitet efter utbrott på tisdagen.

Förutom att vi efter tidigare etablering över MA 200, nu även klivit över MA 50 och 100, lyckas vi på tisdagen finna mark över den tekniska motståndsnivån vid 111.80.

Detta innebär förutom att vi utifrån ett tekniskt perspektiv upplever positiva tongångar, att vi även lämnar årslägsta allt mer bakom oss.

Att vi även noterar två högre bottnar i år från det att vi noterade ett nytt tydligt årslägsta i april, ser vi som ett styrketecken, och vi kan mycket väl befinna oss i ett startskott som tar oss upp till över 114.50.

Positivt utbrott i USDJPY!

Kraftsamling inför utbrott i apelsinjuice…?

Ibland går bra och mindre bra i en prognos, det viktigaste är dock att man rent statistiskt är lönsam över sikt. När det kommer till Apelsinjuice lyckades vi pricka in toppen ytterst väl, och även om vi ansåg att det kunde vara läge att kliva av tåget redan i första kvartalet i år, blev det ordentligt med frukt att skörda trots en vidare nedgång.

Nu har vi efter en kraftig nedgång på över 40 procent sedan toppen i slutet av 2016, börjat uppleva en tydlig kraftsamlingsfas, som indikerar att vi kan komma att få ett utbrott norrut inom kort.

Vi anser att det positiva underliggande momentum som råder, stärks av en bild där vi inte noterar en tydligt lägre botten, samtidigt som vi noterar allt mer volym inom den övre delen av kraftsamlingen och handelsintervallet.

Ett utbrott över 142 skulle samtidigt innebära att vi utmanar det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde därefter, och skulle likväl kunna innebära även här ett startskott på en trevlig vändpunkt och vidare uppgång framöver.

Kraftsamling inför utbrott i apelsinjuice…?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto