Home > Råvarubrevet v.27 ”Dollarn sätter avtryck på marknaden…”

Råvarubrevet v.27 ”Dollarn sätter avtryck på marknaden…”

Oljan fortsätter sin resa vidare norrut, och utmanar nu efter kraftig uppgång teknisk nyckelnivå vid 50 dollar. Basmetaller har fått ordentligt skjuts från stark statistik från Kina, men frågan är om mer finns att hämta när den amerikanska dollarn som varit svag, nu återhämtar sig allt mer sedan två dagar tillbaka. Återkommande frågetecken huruvida Trump-administrationen ska kunna leverera reformer fortsätter att stå i fokus, och är samtidigt en återkommande våt filt på delar av marknaden, däribland den amerikanska dollarn som sätter sitt avtryck på marknaden.

 

Brentoljan har fortsatt vidare norrut med över +8 procent sedan föregående vecka. Därmed lämnar vi nu 10 månaderslägsta bakom oss, och utmanar nu istället 50 dollar på nytt.

Oljeproduktionen inom OPEC har ökat under juni, och uppgick till 280 000 fat per dag, vilket är årets högsta notering enligt en undersökning från Reuters. Trots detta noterar vi nu 9 handelsdagar på plus.

Även om en hög efterlevnad kring den produktionsfrysning som råder har fortsatt hos de oljeproducerande länderna inom Opec, har både Nigeria och Libyen fortsatt öka sin produktion.

Vi har tidigare lyft fram frågetecken och oro hur dessa båda länder kommer påverka den totala produktionen, och vi får helt enkelt invänta och se hur OPEC kommer att ställa sig framöver.

Kommer vi få en ytterligare fas av produktionsfrysning, minskad produktion, eller hur kommer det hela egentligen utkristallisera sig?

Bland basmetaller har vi fått positivt bränsle från Kina, som i fredags levererade bättre än väntat PMI statistik. Utöver detta kom positiv nyhet under helgen att kinesiska obligationsmarknaden, världens tredje största, nu så sakteliga ska öppnas upp för utländska köpare via Hong Kong. Till följd av detta noterar vi nu en stark uppgång i flera basmetaller, däribland nickel som stigit +3.38 procent sedan en vecka tillbaka.

Med en svag amerikansk dollar är frågan om mer finns att hämta på uppsidan bland basmetaller, eller om vi kommer att få se press från en stigande dollar, om den nuvarande rekyl som pågått i två dagar är början på nya positiva tongångar.

Fed Funds Rate uppvisar heller ej något större förtroende bland investerare, och pekar snarare på att vi får en räntehöjning i januari 2018, vilket ytterligare ställer frågetecken.

Dollarn blev tidigare pressad då den amerikanska senaten tvingats skjuta upp sin omröstning gällande reformen av sjukvårdsförsäkringen, till efter 4 juli helgen.

Detta har även eldat på ytterligare oron kring huruvida Trump-administrationen kommer att kunna leverera utlovade reformer.

”Förseningen av omröstningen om sjukvårdsreformen belyser svårigheterna att genomföra åtgärder och reser frågetecken om huruvida president Trump kan genomföra stimulanser och skattesänkningar”, kommenterade Janu Chan, seniorekonom vid St George Bank i Sydney, till Bloomberg News i mitten av föregående vecka.

Redan i föregående vecka fick euron bränsle när ECB-chefen Mario Draghi antytt att ”vissa parametrar” i penningpolitiken kan komma att justeras.

Riksbanken lämnade enligt väntat ett oförändrat räntebesked på tisdagen, och räntebanan höjdes även på kort sikt, och indikerar nu en botten på -0.50 procent under det tredje kvartalet i år till och med andra kvartalet 2018 rapporterade Nyhetsbyrån Direkt. Den första räntehöjningen väntas i mitten av 2018.

Nästa policymöte för ECB är inte förrän den 20 juli, och för Federal Reserve är det 26 juli som gäller.

Den japanska yenen stärktes under tisdagsmorgonen efter nyheten att Nordkorea har skjutit upp en interkontinental ballistisk robot.

USA:s president Donald Trump kommenterade händelsen på Twitter genom att skriva om ”den här killen” (Nordkoreas ledare Kim Jong-Un) inte har något bättre att göra med sitt liv.

”Det är svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att stå ut med det här särskilt länge till. Kanske kommer Kina att agera hårt mot Nordkorea och få slut på detta nonsens en gång för alla!”, twittrade Donald Trump.

Uppgången i den amerikanska dollarn under senaste två handelsdagarna har vidare bidragit med press till guldet, som noterar en nedgång på hela -1.57 procent sedan föregående vecka, och handlas nu kring 1 222 dollar.

Bland livsmedel ser vi flera intressanta case efter nya positiva tongångar, och sojabönor är en av dessa. Till följd av låga förväntningar på utbudsnivåer, har detta livsmedel fått ett utbrott och klivit över flertalet tekniska nyckelnivåer, och utmanar nu tung motståndsnivå.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Brent utmanar MA 50 efter kraftig återhämtning.

Sedan föregående vecka har Brentoljan fortsatt att stärkas, och noterar en uppgång på +8.53 procent. Sedan årsskiftet är dock terminen ned -12.51 procent.

Oljan handlas nu vid 49.70 dollar, och utmanar det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde.

Efter en tydlig etablering över tekniska nyckelnivån vid 49 dollar, öppnas nu upp, såvida inget negativt uppstår i form av tydliga avvikelser från väntade lagernivåer eller OPEC uttalande, att vi nu kan komma att kliva över 50 dollar.

Vi håller försiktigt positiv syn på oljan, och inväntar en etablering över 50 dollar där MA 50 befinner sig. Detta i sin tur skulle kunna innebära att vi därefter får en resa vidare norrut för att utmana tekniska motståndsnivån vid 53 dollar.

Underliggande stöd inväntar sedan tidigare strax under 46 dollar.

Brent utmanar MA 50 efter kraftig återhämtning.

Nickel utmanar tung motståndsnivå!

Efter en sur utveckling under andra kvartalet, avslutades juni genom att vända på tongångarna.

Sedan en vecka tillbaka noterar nickel en uppgång på +3.38 procent, med bränsle från Kina efter stark PMI statistik och nyhet om att man nu kommer öppna upp obligationsmarknaden via Hong Kong.

Nickel handlas nu vid tekniska motståndsnivån 9 330 dollar, men befinner sig i ett lite svårbedömt läge. Å ena sidan dominerar köpare sedan tidigare i juni, men samtidigt har vi fått positiva tongångar i dollarn som börjat kliva norrut senaste två handelsdagarna.

Skulle vi få en försvagning i den amerikanska dollarn, ja då är sannolikheten stor att vi kan etablera oss över motståndsnivån, för att på sikt vända blickarna mot 10 000. Risken är dock stor att vi kortsiktigt får en rekyl för att utmana MA 50, som befinner sig strax över 9 100 dollar.

Nickel utmanar tung motståndsnivå!

Guld på väg att utmana 1200 dollar…?

Vår bedömning var redan föregående vecka att sannolikheten var förhöjd att vi kunde få en rekyl vid underliggande trendlinje.

Dessvärre fick vi ett genombrott på måndagen av vår underliggande trendlinje, vilket innebär att guldet nu tappat -1.57 procent på en vecka, för att nu handlas vid 1 222 dollar.

Utöver detta handlas nu guld även strax under det långsiktiga vägskälet i form av MA 200, och öppnar nu snarare upp risken för att vi kan komma att få se en resa vidare söderut för att utmana 1 200 dollar framöver.

Som vi lyfte fram tidigare har centralbanker som Federal Reserve blivit allt mer hökaktiga, men trots detta väntas inga direkta räntehöjningar i år enligt Fed Funds Rate, vilket ställer frågan om den rekyl vi eftersökte föregående vecka istället kan komma vid 1 200 dollar, för att skaka ur säljarna på allvar.

Precis som vi lyft fram i både vår veckovisa OMXS30 analys och vårt dagliga morgonbrev, har flera varningstecken uppstått, och om det nu skulle visa sig att vi får en korrektion på aktiemarknaden, med en nedgång. Ja då kan guldet komma att bli mer attraktivt, och innebära att investerare söker skydd hos denna ädelmetall.

Guld på väg att utmana 1200 dollar…?

Dags för nya tag i den amerikanska dollarn?

När det kommer till den amerikanska dollarn har vi upplevt ett tydligt pressat humör senaste tiden. Inte minst upplever vi frågetecken i USA.

Räntehöjning stundas inte förrän i januari, om man ska lita på Fed Funds Rate, och de reformer och skattesänkningar som väntas genomföras, ja dessa ifrågasätts allt mer.

Den amerikanska dollarn har under de senaste två handelsdagarna nu stärkts mot kronan, och vänder således tongångarna, efter tidigare utmanande av den tunga tekniska stödnivån vid 8.40.

Detta öppnar upp för att vi kortsiktigt kan få en uppgång, och med lite extra styrka och momentum utmana tekniska motståndsnivån vid 8.75.

Dags för nya tag i den amerikanska dollarn?

Positivt utbrott i sojabönor!

Som rubriken lyder har vi fått tydligt positiva tongångar i sojabönor.

Inte minst har vi klivit över det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde, men vi lyckade samtidigt etablera oss över tunga motståndet vid 9.40 dollar samtidigt som ett utbrott uppstod av ovanstående nedgående trendlinje.

Tillsammans med styrka från en stigande dollar senaste två dagarna har vi dessutom utmanat MA 100 och nästa motståndsnivå vid 9.80 dollar.

Sojabönor har stigit hela +6.5 procent på en vecka, och eftersom det nu framgått att USDA lyft fram oro kring lägre plantering, vilket kan komma att påverka utbudet så bedömer vi att detta kan öppna upp för att vi kan få ett ytterligare utbrott samt etablering över tunga motståndsnivån vid 9.80.

Långsiktiga MA 200 inväntar kring 9.90 dollar, och väntas således även ge ett mothugg. Även sentimentala heltalsnivån vid 10.00 dollar kommer även i ett sådant scenario bidra med riktigt tungt motstånd.

Positivt utbrott i sojabönor!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto