Home > Råvarubrevet v.3 ”I väntan på Trump….”

Råvarubrevet v.3 ”I väntan på Trump….”

Veckan som gått har inneburit att oljan rekylerat ned efter tidigare notering vid 57 dollar. Samtidigt noterar vi att bland basmetallerna så har järnmalm klivit upp till ett viktigt vägskäl, som kan komma att bjuda på ett kraftigt utbrott trots tidigare uppgång. Då dollarn varit tydligt pressad sedan föregående råvarubrev, har guldet trots en tillfällig rekyl förnärvarande även tidigare i veckan lyckats etablerat sig över 1200 dollar. ECB lämnade ett oförändrat räntebesked på torsdagen enligt väntat, utan att bjuda på några större förvåningar. En av veckans stora händelser blir imorgon fredag, då Donald Trump svärs in som president i USA. Marknadsaktörer och centralbanker runt om i världen står helt klart på en avvaktande tongång, och inväntar en utkristallisering av vad som kan komma att ske inom kort. Socker har fortsatt att kraftsamla sedan föregående vecka, men utmanar en teknisk nyckelnivå vilket kan innebära att vi får den vidare resan norrut som väntat.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL SOCKER X4 VON

Entré Köp
$20.30
Målkurs
$22.00
Nödutgång
$20.00

Opec lämnar oförändrad prognos på efterfrågan, samt minskad produktion i december.

Onsdagen kom Opec med sin månadsrapport för januari, som visade att tillväxten på den globala efterfrågan på olja var i stort sett oförändrad.

Enligt Opec så beräknas efterfrågan på ”Opec-olja” vara 32.1 miljoner fat per dag under 2017, något upp från 2016 med 0.9 miljoner fat per dag.

Samtidigt framkom det på onsdagskvällen efter amerikansk stängning att de amerikanska lagren av råolja föll med 5 miljoner fat under föregående vecka, väntat var en nedgång på 0.3 miljoner fat.

OPECs generalsekreterare Mohammed Barkindo sade till Reuters att ”primära målet är att accelerera nedgången av lagernivåerna”, som enligt Barkindo skulle behöva minska ytterligare 270 miljoner fat för att nå femårssnitt.

Opec kommer att träffas igen i maj, och fokus här kommer ligga på huruvida man kommer att minska produktionen ytterligare, tillsammans med oljeproducerande länder utanför Opec.

EIA lyfte även fram på tisdagen att man tror på en ökning av februarisiffror när det kommer till skifferoljeproducenter i USA enligt Marketwatch.

En stor bolagsnyhet är att vi eventuellt 2018 kan komma att få världens största notering.

Det är Saudiarabiens nationella oljebolag Aramco som står i fokus, med en planerad börsnotering 2018 beräknas.

Noteringen som har förutsättningarna att bli världens största genom tiderna betalar idag 85 procent skatt till landets regering, men kan komma att få vissa lättnader framöver för att underlätta sin börsdebut.

Efter tidigare bakslag vid 57 dollar, noteras Brent terminen nu vid 54.52 dollar, och det är med fortsatt volatil rörelse vi får uppleva mellan 53 – 57.50 dollar.

Bryter vi under 53 dollar som är tungt stöd sedan tidigare, räknar vi med rörelser av något mer kraftigare karaktär, vilket innebär att vi även då skulle bryta igenom 50 dagars glidande medelvärde och vi tar då åter sikte mot 50 dollar.

Däremot skulle vi få uppleva en etablering över kraftsamlingen vid 58 dollar, ja då ökar sannolikheten för att vi kan komma att få uppleva 60 dollar, även om ett sådant scenario för tillfället känns avlägset.

Så länge som Opec och oljeproducerande utanför står för den gemenskap man nyligen uppvisat, tror vi att vi kan komma att få uppleva just 60 dollar framöver, när vi väl lyckas etablera oss vid 58 dollar.

Opec lämnar oförändrad prognos på efterfrågan, samt minskad produktion i december.

Järnmalm har lyckats kliva upp till ett stort vägskäl.

Järmalm som var en av de stora presterarna inom basmetaller under 2016 har kommit fram vid ett vägskäl.

Kring 80 dollar per ton noteras järnmalm för tillfället, och vi skakar nu hand med 200 dagars glidande medelvärde.

Flera analytiker har tidigare uppvisat pessimism till att järnmalm skall kunna fortsätta resan vidare norrut.

Trots att flera tunga analyshus som Morgan Stanley, Goldman Sachs, RBC Capital, Barclays samt Macquarie väntade sig att järnmalm skulle falla från tidigare 60 dollar förra sommaren, till omkring 35-38 dollar så har vi upplevt en uppgång i precis helt motsatt riktning.

Att järnmalm befinner sig vid ett tekniskt vägskäl som 200 dagars glidande medelvärde skapar stora förhoppningar.

Lyckas vi få ett utbrott, för att få en resa vidare norrut och även bryta igenom 85 dollar som är kommande motståndsnivå? Eller kommer vi få en rekyl ned tillbaka emot 65 dollar inom kort?

Vi låter utveckling utkristallisera sig, men vi har åtminstone fundamentalt stöd från Kina som fortsätter att uppvisa stark efterfrågan generellt…
Järnmalm har lyckats kliva upp till ett stort vägskäl.

Guldet vänder vid 1200 dollar.

Föregående vecka fick vi uppleva en etablering över 1200 dollar, som dessvärre har inneburit en mindre rekyl till 1197 dollar då dollarn stärkts.

Det kanske inte var helt föga förvånande att det kom en rekyl till sist, sedan slutet av 2016 har guldet nämligen stigit drygt 6 procent.

Trots att vi upplevt en rekyl senaste två dagarna är det i fortsatt positiv tongång vi befinner oss i. Tidigare utbrott av 50 dagars glidande medelvärde fick ett genombrott efter att vi noterats under detta medeltal under flera veckors tid.

Vi fick en så kallad ”Roundofobia” även för guldet vid 1200 punkter som vi berörda i förra veckans veckobrev gällande Dow Jones.

Därmed har vi inte etablerat oss över 1200 dollar, än… Men vi ser sannolikheten för detta inom kort, vilket innebär att vi kan komma att få en resa inledningsvis upp till omkring 1230 dollar före resan upp emot 1255 dollar kan ske.

Trump väntas även skapa en viss oro, vilket innebär att investerare kan komma att söka skydd hos guldet.

Amerikanska centralbanken har även varit mer passiva och står lite på en kant och inväntar hur USAs nya president Donald Trump kommer att agera, som svärs in som president redan på fredag när amerikanska börserna öppnar kl 15:30.

Guldet vänder vid 1200 dollar.

Donald Trump kommer att visa vägen.

En kraftigt försvagad dollar senaste veckorna har äntligen vänt humöret kortsiktigt… Eller?

Dollarindexet var på väg mot 100 dollar, men lyckades finna köpstyrka nog för en vändpunkt, som nu noteras vid 101.29 dollar.

Det betyder samtidigt att vi ena dagen bröt igenom MA 50, för att dagen efter nu klivit upp tillbaka för ett utmanande.

Vår tunga medeltalstrio som MA 50, 100 och 200 har vi noterats tydligt över sedan oktober 2016, och att vi nu bryter genom på nedsidan av 50 dagars glidande medelvärde ser vi som något negativt på kort sikt.

Att dollarn även nådde högsta nivån sedan 2002 inbringar även ett allt mer negativt sentiment, då vi inte fann någon vidare styrka kring denna prisnivå som 103.50 dollar.

Inledningsvis ser vi att vi kommer att återbesöka 100 dollar inom kort för ett utmanande, och därefter står 99 dollar i fokus.

Vi räknar med en helt klart intressant utveckling framöver, ändock volatil, och vi är helt klart nyfikna på vad Donald Trump kan ha i bakfickan för att skaka om marknaden ytterligare.

Från och med fredag blir det alltså officiellt, Trump svärs in som president 15:30, och det blir från och med här vi kommer få svar på tal.

Trots tidigare hårda uttalande finns det en glimt av mjukare tongångar, ett exempel är Obamacare som han tidigare helt förkastat, nu framkommer det att han vill se en helt omarbetad version av detta för att ge fri sjukvård till alla i landet… Kan det vara så att han i grund och botten vill ha en ”Trumpcare”?….

På torsdagen lämnade även europeiska centralbanken räntan oförändrad enligt väntat, och det är uppenbart att även ECB ställer sig avvaktande till Donald Trump och vad det kan komma att innebära på sikt.

Att Storbritannien även kommer att lämna EU sätter sina spår, och premiärministern Theresa May var tydlig i veckan i sitt uttalande att man är redo att lämna EU:s inre marknad.

Tidigare hårda uttalande mot Kina från Trump, uppgav kinesiska regeringen på torsdagsmorgonens enligt Reuters att ”Kina och USA kan lösa eventuella handelsdispyter genom samtal”.

Det är alltså utan tvekan Trump alla väntar på. Kommer han att trampa på marknaden, eller ge vingar? Det återstår helt enkelt att se…

Donald Trump kommer att visa vägen.

Socker fortsätter att indikera styrka för uppgång.

Underliggande styrka har fått socker att etablera sig ordentligt över tidigare tekniska nyckelnivån 20 dollar.

Därmed kvarstår vår prognos från föregående vecka med fortsatt ingång vid nuvarande prisnivå.

Trots att vi fått en kraftig uppgång från 18 dollar, och en kraftsamling som pågått efter tidigare utbrott av 20 dollar så upplever vi underliggande köpstyrka bakom kulisserna.

Vi utmanar på nytt 50 dagars glidande medelvärde, vilket i sig innebär att ett utbrott kan få oss att kliva upp till inledningsvis 22 dollar, följt av tidigare 24 dollar som uppnåddes i mitten av oktober 2016.

I veckan har det även rapporterats att Thailand som är världens näst största sockerexporter uppvisade en produktionsminskning om 3.1% pga. torka.

Även Indien väntas produktionen falla med 4.3% från tidigare estimat, i spår av torka då producenter har fått stänga ner verksamheter.

Med en kraftig nedgång sedan oktober, ser det ut som vi har en ökad sannolikhet för att det mycket väl kan vara så att början på det nya året kan inbringa en tydlig fortsatt resa vidare norrut…

Socker fortsätter att indikera styrka för uppgång.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto