Home > Råvarubrevet v.33 ”Skakigt OPEC i skymundan på oroligheter kring Nordkorea och USA…”

Råvarubrevet v.33 ”Skakigt OPEC i skymundan på oroligheter kring Nordkorea och USA…”

Efter ett kortare sommaruppehåll är råvarubrevet tillbaka i sedvanlig ordning. Sommaren har definitivt varit trevlig på råvarumarknaden, inte minst bland ädelmetaller, men även basmetaller som likväl fått uppleva stora rörelser. Oljan som var uppe och vände vid 53 dollar i början av augusti, har dessvärre backat till strax över 50 dollar på oroligheter kring OPEC och dess överenskommelse gällande produktionsfrysning. Ett skakigt OPEC har dock hamnat i skymundan, på oroligheterna kring Nordkorea och USA, som satt stort avtryck på marknaden senaste veckan.

 

Som ni säkert redan uppmärksammat, så har vi med stor glädje lanserat ett veckovist valutabrev nu i augusti.

Efterfrågan har varit stor, vilket vi tycker är väldigt kul. Detta innebär samtidigt att från och med idag så blir det mindre fokus på den globala valutamarknaden i Råvarubrevet. En mer heltäckande och djupgående analys finner ni istället i valutabrevet, som även innehåller flertalet tekniska analyser.

Senaste tiden har stort fokus landat på USA och Nordkorea, som tydligt präglat börshumöret. Det fortsatta ordkriget mellan USA:S president Donald Trump och Nordkorea:s Kim Jong Un är onekligen något som påverkat marknaden negativt.

Även om Nordkorea kontrade med hot om ett missilangrepp på ön Guam i Stilla havet, där USA har flera baser, har detta nu tonats. Däremot uttalade sig Nordkorea:s president att det kan förändras ”om jänkarna envisas med sina extremt farliga och hänsynslösa handlingar”, vilket innebär att spelet anses vara långt ifrån avklarat.

”Det kommer att vara svårt för marknaderna att till fullo återfå sin balans tills vi har kommit ur det här mellanmånadsfönstret utan några provokationer”, kommenterade Deutsche Banks strateger enligt en analys som Marketwatch tagit del av.

Till följd av utspelen har den amerikanska dollarn fallit kraftigt, och ädelmetaller som både guld och silver har fått glänsa med sitt ”safe haven”. Vi noterar samtidigt att dollarindexet har gått från 97 till strax över 93 dollar sedan början av sommaren, en nedgång på nästan -4 procent.

Överlag har råvarumarknaden annars varit riktigt trevlig under sommaren. Oljan har varit pigg, och var uppe och vände så högt som vid 53 dollar så sent som i augusti, en stadig uppgång från 44:50 dollar i slutet av juni.

Flertalet basmetaller noterar likväl riktigt trevliga uppgångar under sommaren. Koppar steg över +8 procent och var uppe och vände vid högsta prisnivån sedan 2014, Zink något bättre med över +9 procent. Zink står för övrigt även och stampar kring årshögsta nivåer, och kan vara på väg att notera ett nytt 10 årshögsta. Järnmalm sticker dock ut lite extra med en uppgång på över +36 procent sedan början av juni.

Riskaptiten har även ökat innevarande vecka för basmetaller, då spänningarna mellan USA och Nordkorea mattats av något. Däremot anser vi risken vara hög för åtminstone en mindre rekyl och vinsthemtagning efter sommarens utveckling.

När det kommer till oljemarknaden har efterlevnaden kring den produktionsfrysning som OPEC kommit överens om med sina medlemsländer åter fått stå i fokus. Ett möte hölls nyligen i Abu Dhabi för att diskutera varför länder som Arabemiraten och Kazakstan inte sänkt produktionen lika mycket som utlovat.

Ecuador var första medlemsland som lämnade överenskommelsen, Irak hakade på strax därefter, men sägs ångra beslutet efter i samband med mötet i Abu Dhabi.

Efter mötet i Abu Dhabi, framgick det i ett pressmeddelande att ”alla länder har uttryckt sitt fulla stöd”, skrev Bloomberg News.

OPEC höjde för övrigt nyligen sin prognos för tillväxten i den globala efterfrågan på olja, samtidigt som prognosen för utbudet skrivs ned i år.

OPEC höjer samtidigt efterfrågeprognos mellan 2017-2018, 96.49 miljoner fat per dag i genomsnitt under 2017, 97.77 miljoner fat per dag för 2018.

Bland livsmedel sticker vete ut lite extra med en tydlig nedgång, likaså tycker vi att apelsinjuice nu börjar se kortsiktigt intressant ut efter den stora nedgången, som vi hade turen att pricka in väldigt väl i samband med toppnivåerna i november 2016. Är botten nådd redan nu, eller kan vi vänta oss en fortsatt nedgång?

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Skakigt OPEC fäller oljan.

Efter mötet i Abu Dhabi har oljan i samband med att den amerikanska dollarn tappat mark, fortsatt söderut. Därmed har uppgången till 53 dollar suddats ut, nu efter att vi klivit tillbaka ned till 50 dollar.

Även om OPEC uttalar sig officiellt med att alla länder står bakom produktionsfrysningen, kan man ställa sig frågan varför då några medlemsländer inte kan följa överenskommelsen. Att Ecuador och Irak även tagit ett kliv åt sidan, förbättrar inte bilden som OPEC försöker måla fram.

Ikväll trillar det in efter amerikanska börser stängt veckostatistik gällande oljelager (API), likaså trillar det imorgon onsdag in oljelagerstatistik från DOE.

Rent tekniskt är oljan under press, och squeeze då vi inte bara noterar utmanande av 50 dollar, men även att MA 100 befinner sig vid 50.69 dollar (Brent handlas nu vid 50.29 dollar).

Säljstyrkan har dock avtagit, men vi håller oss därmed något mer passiva i veckan då tisdagens och onsdagens statistik kan försämra, alternativt förbättra humöret.

Skakigt OPEC fäller oljan.

Järnmalm målar upp en fortsatt trevlig framtid…?

Trots att järnmalm stigit med över +36 procent i sommar, ser det faktiskt ganska trevligt ut.

Från det att vi lämnade en notering kring 55, har vi fått en uppgång som inte bara slog ut motståndet vid 64, vars prisnivå agerade inte föga förvånande som en balanspunkt.

Vi har därefter utan större problem klivit vidare norrut, och på tisdagen noteras järnmalm vid omkring 73-75. Även 40 veckors glidande medelvärde ligger som ett trevligt stöd strax under, och stänger vi på tisdagen helt över utan att testat denna tekniska nyckelnivå, ja då ökar sannolikheten för att vi kan vara på väg mot nästa motståndsnivå vid 85 dollar.

Skulle svaghet däremot uppvisas, så ökar risken istället för att vi kan få en mindre rekyl, en rekyl som mycket väl kan ta oss så lågt för ett utmanande av 64 dollar.

Järnmalm målar upp en fortsatt trevlig framtid…?

Är guld på väg mot utmanande av 1300 dollar?

Efter en riktigt stark uppgång under sommaren, lyckades guldet kliva upp till 1290 dollar, en uppgång från 1210 dollar sedan början av juli.

Under året har vi fått tre tydliga toppnivåer, första gången i april, andra gången i juni, och sista gången nu i augusti.

Guldet fick även skjuts då investerare flydde till säkerhet på oroligheterna kring Nordkorea och USA. Lättnad har dock uppstått på marknaden, och den resa som såg ut att vara på väg mot ett nytt årshögsta tog hux flux slut.

Underliggande momentum kan ändå vara fortsatt positivt. Oroligheterna kring Nordkorea och USA är inte helt utspelat, lika så vet vi inte riktigt hur det blir med räntehöjningar även om en del tror på en räntehöjning i år.

Om vi skulle få ett utbrott ur 1300 dollar, vänder vi blickarna mot 1310, följt av 1320 och 1340. Vår medeltalstrio befinner sig även en bra bit ifrån ett riskmoment som kan måla upp en negativ bild, men om så skulle visa sig bli fallet så är det primärt ett återbesök kring 1210-1220 som kan bli aktuellt.

Är guld på väg mot utmanande av 1300 dollar?

Apelsinjuice kortsiktigt intressant.

Efter en tydlig nedgång i två faser sedan toppen i november 2016, har apelsinjuice börjat bromsa in.

Strax före sommaren började vi se tecken på att vi möjligtvis kan vara på väg mot att snart få en vändpunkt. Därefter har vi fått en tydlig konsolidering, och sedan mitten av juli börjar vi få signaler på tydligt underliggande positivt momentum.

Apelsinjuice har tappat över -30 procent bara sedan årsskiftet, och även om det finns en teknisk aspekt i det hela, och varför vi trodde på en vändpunkt redan i november, så visar statistik på att amerikaner konsumerar mindre juice, framförallt frusen juice har blivit mest drabbad mellan 2012 till 2016.

Detta har även resulterat i att handeln blivit allt tunnare, sedan 2016.

Rent tekniskt tycker vi ändå att utifrån ett kortsiktigt perspektiv att det kan börja bli intressant. Vi har underliggande stödlinje i ryggen, och tros vara på väg mot ett utmanande av 144. Huruvida vi kan komma att få en uppgång till nästa stora motståndsnivå strax över 160 är dock mer tveksamt, möjligtvis kan vi få ett utmanande av 150 inom kort.

Apelsinjuice är dock, som många livsmedel något svårare att handla. Inte minst är det dyrare att få tillgång till bra marknadsdata, men även då detta segment av ”softs” som det så fint heter styrs mycket av hur vädret utvecklar sig.

Apelsinjuice kortsiktigt intressant.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto