Home > Råvarubrevet v.36 ”Nordkorea i fortsatt fokus…”

Råvarubrevet v.36 ”Nordkorea i fortsatt fokus…”

Oron kring Nordkorea fortsätter att sätta avtryck på världens börser. Inte minst efter att landet avfyrat en robot mot Hokkaido i Japan, har innevarande veckan präglats av ytterligare ett missiltest från helgen utöver uttalande från både USA och Nordkorea. Guldet har därmed fortsatt att stärkas, samtidigt som dollarn fortsätt att visa svaghet. Även ädelmetaller finner vi denna vecka fortsatt styrka bland flera basmetaller. Bensinpriserna har nu normaliserats, och spolat bort den oro som uppstod i samband med stormen Harvey. Ny oro har dock uppstått avseende orkanen Irma, som väntas dra in över södra delarna av USA för att beröra bland annat delstaten Florida.

 

För tredje veckan i rad fortsätter oron kring Nordkorea att sätta avtryck på marknaden.

Visst uppstod det en liten tilltagen riskaptit föregående vecka, när oron lagt sig något. Den höll dock inte speciellt länge, och innevarande vecka präglas på nytt av ett ytterligare ett missiltest. Denna gång en vätebomb från Nordkorea.

Eftersom detta även pressat den amerikanska dollarn, upplever vi fortsatt styrka i guldet, som redan på måndagen noterade ett nytt årshögsta vid 1340 dollar.

Investerare sträcker sig alltså till ”safe haven”, där guldet dessutom blivit billigare att investera nu när den amerikanska dollarn försvagats.

Den amerikanska dollarn kan mycket väl fortsätta att försvagas, och ge ytterligare styrka till guldet. Det är dock en kontraeffekt för investerare som håller depåer i annan valuta, då innehavet stärks men förloras på växlingen i slutändan. Sedan har likväl valutaväxlingen stor betydelse, som inte helt ovanligt kan vara från 0.50 procent och upp efter avyttring.

Likväl fortsätter flera basmetaller att vara starka sedan föregående vecka, däribland koppar som var och testade treårshögsta efter stark makrostatistik från Kina. Makrostatistik visade att gällande inköpschefsindex över industrin slog förväntningarna, vilket efter fredags inneburit tydlig fortsatt styrka.

Nickel som fullständigt rusat sedan sommaren, har nu även etablerat sig över tung teknisk motståndsnivå, för att handlas vid tvåårshögsta 12 280.

I en artikel från Mining, framgick det att Sydkoreanska SK Innovation tittar på att påbörja kommersiell produktion av lithium-ion batterier, med ökat innehåll av nickel.

Just nu använder man 60 procent nickel, 20 procent mangan och 20 procent kobolt. Istället vill man öka nickelinnehållet upp till 80 procent, för att ha en 10/10 ratio mellan mangan och kobolt. Detta för att sänka produktionskostnaden, men även möjliggöra en ökad räckvidd till elektriska bilar.

Intressant case på sikt? Se gärna diagrammet nedan under analyser för att få ett lite längre perspektiv.

I övrigt när det kommer till gruvindustrin, släppte nyligen Mexikos president Enrique Peña Nieto en rapport över regeringens prestation det gångna året, och en intressant iakttagelse i denna rapport är att 1/10 av landets yta används till gruvindustrin.

Oron efter stormen Harvey har nu lagt sig tydligt, vilket tydligt speglats i bensinpriset som nu är tillbaka på nivåer före stormen.

Däremot seglar en ny storm upp som ett potentiellt orolighetsmoment. Stormen Irma sägs ”bli en extremt farlig kategori 5-orkan” enligt amerikanska myndigheten NHC. Förutom amerikanska delstaten Florida, väntas även Puerto Rico och Kuba drabbas.

Beroende på hur drabbat Florida blir, kan vi mycket väl få se stora rörelser i råvaror som apelsinjuice, som för tillfället konsoliderar.

Vi börjar bevaka kakao allt mer, eftersom nedgången nu tydligt avmattats, och visar tecken på kraftsamling inför utbrott. Trots att en del analytiker förväntar sig fortsatt låga priser under 2 000 resterande delen av året, går det inte att frångå det tekniska scenario som finns, som mycket väl kan ge ett kortsiktigt ytterst trevligt case med breakout vid MA 200. Dessutom har ICCO, den internationella kakao organisationen lyft fram att Asien visar styrka när det kommer till efterfrågan.

Åter till olja, så har Irans oljeminister uttalat sig i veckan att efterlevnaden till OPECs produktionsfrysning ökar och fortlöper. Att flera oljeraffinaderier var tvungna att stänga ner produktionen till följd av översvämningar efter stormen Harvey, har åtminstone skapat ett visst uns positivitet till oljan, och handlas nu vid strax under 53 dollar.

Om oroligheterna kring Nordkorea eskalerar, ja finns det en möjlig risk för att oljan även stiger, till följd av att det kan drabba oljeindustrin i Asien.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan kraftsamlar inför utbrott över 53 dollar?

Veckan som gått har fortsatt innebära handel inom 50-53 dollar intervallet. Köpare har dock blivit något mer aggressiva senaste dagarna, och vi ser allt mer volym i det högre spannet.

Detta ökar sannolikheten för att det kan vara ett utbrott norrut vi får, likväl oroligheterna kring Nordkorea sägs kunna trigga styrka till oljepriset, om det så eskalerar.

Oljan sökte sig något söderut föregående vecka, men fick styrka från OPEC uttalande kring stark efterlevnad gällande produktionsfrysningen. Utöver detta tittade mycket riktigt köpstyrka fram kring 51 dollar enligt väntat, dock något starkare än vi trott.

Därmed har vi fått en helomvändning, till att helt plötsligt vara på väg mot 50 dollar, för att nu istället se ut att utmana 53 dollar på allvar. Detta skulle öppna upp för en inledningsvis resa till 54.50 dollar, före vi eventuellt testar årshögsta vid 57 dollar, om köpstyrkan lyckas kvarstå.

Oljan kraftsamlar inför utbrott över 53 dollar?

Dags för kortsiktig rekyl i nickel?

För 9:e veckan i rad fortsätter nickel sin resa norrut, efter en årslägsta notering kring 2016 årslägsta. Innevarande vecka har inneburit att vi nu klivit upp till tvåårshögsta nivåer kring 12 280, och samtidigt etablerat oss tydligt över tekniska nyckelnivån vid 11 500, som agerat tydligt motstånd tidigare.

En viss avmattning har upplevts, vilket öppnar upp för en kortsiktig rekyl. Samtidigt innehar vi underliggande styrka och befinner oss på väldigt låga nivåer senaste åren.

Vi bedömer snarare att en kortsiktig rekyl skulle innebära ett attraktivt köpläge. Möjligtvis kan vi komma att utmana 11 500, för att kommande månader få en rörelse inom 11 500 – 14 000 om köpstyrkan uppstår. Vi bedömer dock risken som låg att det blir en återetablering under stödet vid 11 500, och att vi kan komma att få en trevlig utveckling framöver.

Dags för kortsiktig rekyl i nickel?

Guld etablerar sig över teknisk nyckelnivå!

Köpstyrkan kvarstår i guldet, när investerare flyr till skydd efter geopolitisk oro. Det är fortsatt en svag amerikansk dollar, oroligheter kring Nordkorea som får guldet att glänsa även denna vecka.

Föregående vecka noterades guldet strax under 1 320, och var uppe och vände vid 1 340 i veckan. Så länge som en tydlig orolighet kvarstår kring Nordkorea och amerikanska dollarn fortsätter att visa svaghet, ser guld attraktivt ut inte bara på kort sikt men även på lång sikt.

Detta innebär att vi nu håller ögonen på 1 375 dollar, före ett möjligt utmanande av 1 400 dollar.

Guld etablerar sig över teknisk nyckelnivå!

Breakout på gång i kakao?

En tydlig nedgång under 2016 har nu efterföljts av en avtagande negativ rörelse innevarande året.

Redan vecka 24 ställde vi oss positiva till kakao, men till skillnad från ett utbrott vid MA 50 och 100 blev det en fortsatt kamp fram till i augusti.

Vi har nu fått en etablering över denna medeltalsduo, och ser nu ut att vara på väg att utmana det långsiktiga vägskälet i form av MA 200.

Asien visar styrka på efterfrågan, medan flera analytiker ställt sig neutrala till en fortsatt notering kring nuvarande nivåer. Tekniskt ser det dock ytterst intressant ut.

Vid ett utbrott och etablering över MA 200, skulle vi i ett sådant läge ställa oss positiva till en lite större rörelse norrut. Förslagsvis tar man en inledande position redan idag, alternativt inväntar ett breakout.

Breakout på gång i kakao?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto