Home > Råvarubrevet v.36: ”Oljan återhämtar på nya förhoppningar inför Opec möte i Algeriet. Oväntat svagt ISM-index minskade räntehöjaroron.”

Råvarubrevet v.36: ”Oljan återhämtar på nya förhoppningar inför Opec möte i Algeriet. Oväntat svagt ISM-index minskade räntehöjaroron.”

Då var det åter dags för veckans råvarubrev, och innevarande vecka har minst sagt varit händelserik. Veckan inleddes med att Saudiarabien och Ryssland skulle göra uttalande på måndagen, vilket gav spekulationer till gemensamma produktionsfrysningar och oljan steg kraftigt som svar. Nu kom ingen frysning vid detta tillfälle, men man annonserade att man ingår i ett gemensamt samarbete vilket i sin tur på kommande möte i Algeriet kan sätta stämpel och gemensamt inom Opec leda till produktionsfrysningar. Naturgas har efter en oväntad uppgång till följd av varmt väder än en gång påbörjat sin nedgångsfas vi väntar oss under hösten. Järnmalm fortsätter sin resa runt 57 dollar men visar samtidigt oroliga tendenser från Kina. Guldet fick stöd från föregående veckas utmanande av 1300 dollar och rusade kraftigt under veckan när amerikansk statistik kom in med besvikelse vilket pressade dollarn då räntehöjaroron minskade. Kaffe som haft en riktigt trevlig resa under året fortsätter visa positiva tendenser, men vi behöver se en etablering över 160 dollar för att kunna fortsätta visa styrka.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

BEAR GAS X8 VON

Entré Sälj
$2.760
Målkurs
$2.442
Nödutgång
$2.866

I veckans brev

Energi: Förnyat hopp om produktionsfrysning lyfter oljan under veckan. Naturgas återgår till nedgångsfasen…

Veckan har minst sagt varit händelserik för oljan. Tidigare i veckan kommenterade Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih att han är optimistisk inför mötet i Algeriet, och att mötet kan leda till någon form av uppgörelse, men lyfte samtidigt att inget behov finns att frysa produktionen för närvarande.

Detta går även i linje med vår rapportering i föregående råvarubrev där Saudiarabien inte ser någon anledning till produktionsfrysning så länge som oljan handlas kring 50 dollar.

Ryssland som landet samarbetar med vill se balans i oljemarknaden, kommer fortsätta samarbeta med Opec, men lyfte samtidigt att Iran ska få kunna nå sina tidigare produktionsnivåer före sanktionerna.

Oljan steg initialt kraftigt på nyheten om ett uttalande under måndagen, men efter Ryssland och Saudiarabiens uttalande så backade oljan något, men har lyckats klamra sig fast strax under 49 dollar.

Vi ställde oss negativa ur ett kortsiktigt perspektiv i föregående råvarubrev, och mycket riktigt tog vi kliv söderut, men fick stopp redan strax över 45 dollar.

Amerikanska energidepartementet EIA höjde även under gårdagen sin prognos för global efterfrågan på olja, till en siffra om 95.36 miljoner fat per dag i genomsnitt för 2016.

För nästa år så höjdes prognosen för 2017 till 96.78 miljoner fat per dag, samtidigt som utbudet väntas vara något lägre 2017 samtidigt som produktionen förväntas något lägre i USA med 8.51 miljoner fat per dag.

Idag får vi oljelager statistik och förväntningarna är på en ökning om 0.4 miljoner fat, jämfört med tidigare siffra som visade en lagerökning på 2.3 miljoner fat.

Brent (dagsdiagram)

Naturgas fick en oväntad uppgång i mitten av augusti då efterfrågan ökade till följd av varmare väder än väntat.

Vi har sedan mitten av sommaren ställt oss negativa framöver, och trots att vi upplevt en något sidledes rörelse fram tills nu, så kvarstår indikationerna på en fortsatt nedgång.

Med en nedgående trend i efterfrågan på årsbasis, och cykliskt så är detta ett naturligt skede nu när sommaren tagit slut, och även om en storm i USA ledde till att flera produktionsplattformar fick stänga ner, tyder ändå produktionen som helhet i augusti på en uppgående siffra.

Detta innebär att vi rent fundamentalt har en relativt god produktion, och lagersiffrorna kommer fortsätta vara höga till följd av minskad efterfrågan, samtidigt som den amerikanska gasproduktionen förväntas öka under andra halvåret samt stiga kommande år.

EIA ökade sin prognos över konsumtionen av gas för tredje kvartalet, samtidigt som man sänkte sin prognos för fjärde kvartalet.

Rent tekniskt indikerar etablering under vårt tidigare stöd vid 2.770 att vi är på väg ned mot kommande stöd vid 2.442 dollar, för att därefter vända blickarna till årslägsta nivåer vid 1.600 senare under året.

Därmed kvarstår vår prognos, och vi tror att uppgången i början av augusti enbart var en tillfällighet pga. värmebölja.

Naturgas (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Järnmalm fortsätter resan kring 57 dollar.

Järnmalm fortsätter sin resa med svårigheter kring 57 dollar sedan föregående vecka.

Frågetecken som tidigare uppstått är hur stor efterfrågan Kina kommer utvisa sig att vara, och om landet kommer fortsätta med stimulanser.

Tongångarna var dock från analytiker att man kommer se en fortsatt avmattning från Kina både kortsiktigt som långsiktigt.

Kina som står för en väldigt stor del av efterfrågan på världens järnmalm, importerade hela 87.7 miljoner ton i augusti, vilket kan tilläggas att på årsbasis närmar vi oss rekordnivåer på 1 miljard ton för första gången någonsin.

Det kommer bli svårt för landet att upprätthålla dessa nivåer, då förväntningarna på en avmattning kommer resultera till förmodligen höga inhemska lagernivåer, vilket i sin tur kommer minska den globala efterfrågan markant på sikt och driva ned priserna.

Detta innebär att risken för nedsida nu markant ökat, och vi tror att vi snarare kommer ta kliv söderut för att utmana vår kanalbotten strax under 48 dollar kanske redan i september men framförallt inom ett par månader såvida inte situationen förändras betydligt.

Ökad risk på en sådan tydlig förväntan, är om Kina släpper loss stimulanspaket, som driver på efterfrågan, men landet har hittills visat sig motvilliga till detta.

Järnmalm (veckodiagram)

 

Ädelmetaller: Svag amerikansk statistik under veckan pressar dollarn.

När vi denna vecka tar en närmare titt på guldet, så har vi återgått till balanspunkten kring 1350 dollar som pågått under en längre tid.

Detta efter att amerikanska ISM index föll till lägsta nivån sedan februari 2010, vilket minskade räntehöjaroron betydligt.

Samtidigt kom Beige Book på onsdagen som visade på en modest tillväxt för den amerikanska ekonomin, vilket ytterligare pressade dollarn under veckan.

Guldet slåss varje vecka med positiva som negativa uttalande och svag som stark statistik från den amerikanska ekonomin. Detta gör att resan blir minst sagt volatil, och innevarande vecka är inget undantag.

Efter att vi föregående vecka höjde oron för ett eventuellt utbrott under 1300 dollar, återtog vi istället denna vecka mark för att istället stiga kraftigt upp till 1350 dollar när dollarn kraftigt föll.

Då korrelationen är så tydlig mellan dollarn och guldet har vi ett par spel utan dess like, och därför väljer vi att ställa oss vid avbytarbänken denna vecka och låta spelet utkristallisera sig tills dess att vi vet resultatet efter FOMC mötet 20-21 september.

Det finns en ökad sannolikhet att vi kan vandra vidare norrut och utmana kanaltaket strax under 1380 dollar, som tidigare utmanat denna nivå vid två tillfällen sedan början av juli.

Skulle vi däremot ner och utmana kanalbotten, tror vi snarare att vi får ett åtminstone kortfattat utbrott då vi vid tidigare tre tillfällen gjort utmanande.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: ISM index på lägsta nivån sedan februari 2010 sätter krokben på dollarn. 

Den volatila resan fortsätter likt guldet att sätta avtryck på valutamarknaden. Dollarn har sedan april månad minst sagt haft en skakig resa norrut.

Vi noterar måttliga men allt högre bottnar och toppar i diagrammet, samtidigt som varje vecka är ett eget slagfält med uttalande från chefer och ledamöter från amerikanska centralbanken som sätter avtryck på volatiliteten.

Under veckan fick vi stora besvikelser redan på tisdagen från amerikanska ISM index som föll till lägsta nivån sedan februari 2010.

Förväntningarna låg på 55.0 vilket var något lägre än föregående siffra på 55.0, men lyckades alltså komma in med stor besvikelse på 51.4, vilket gjorde att flera investerares oro över en kommande räntehöjning redan i september ansågs som bortspolad.

Men det tog inte slut där, utan även på onsdagen kom Beige Book som visade på en modest tillväxt för den amerikanska ekonomin.

Dollarn föll därmed kraftigt från tidigare 96 dollar, för att för närvarande handlas strax under 95 dollar.

ECB som idag lämnade räntan oförändrad ger en viss fingervisning inför FOMC mötet 20-21 september.

Överlag finns en viss försiktighet, och man har inte riktigt upplevt den tillväxten man önskat för att ge en klarare bild gällande räntehöjning framöver.

Nästa vecka kommer bland annat bytesbalans- och detaljhandel siffror i augusti, men även antalet nya arbetslösa som vidare kan sätta färg på den kommande utvecklingen.

Vi ställer oss därmed likt guldet på avbytarbänken för att invänta en utkristallisering gällnade räntehöjaroron för september, för att minimera riskerna.

Dollarindex (veckodiagram)

 

Livsmedel: Kommer kaffe orka kliva över 160 dollar?

Redan vecka 27 ställde vi oss positiva till kaffe, när vi indikerade en tydlig köpsignal. Vi lyfte samtidigt att vi upplevt större motståndskrafter än väntat vid 142 dollar.

Mycket riktigt fick vi det förväntade utbrottet vid denna nyckelnivå, tillika kraftsamlingsfas.

Sedan början av året har kaffe stigit drygt 20 procent, men precis som vi tidigare lyft så förväntas prognosen kvarstå med att produktionsutbudet början på oktober fortsätter indikera en fyra årslägsta av 1.5 miljoner ton, samt att kaffe konsumtionen har nått rekordhöga nivåer innevarande året får vi en indikation på att vi har mer att ge.

Trots att vi nu lämnat 142 dollar bakom oss efter en kortfattad rekyl, så har terminen fortsatt vandra allt mer norrut, och handlas förnärvarande strax under 154 dollar, vilket nu betyder att vi närmar oss nästa motståndsnivå strax under 160 dollar.

För att få en bekräftelse på vidare uppgång behöver vi etablera oss över denna nivå, för att inte riskera en rekyl tillbaka till tidigare balansgång runt 145 dollar, och samtidigt fortsätta den botten fas vi upplevt sedan början av 2015.

Vi ställer oss fortsatt positiva men med viss försiktighet, och det kan vara läge att vikta ned innehavet för att invänta en bekräftelse av en eventuell etablering över kommande motståndet.

Vår förväntan kvarstår trots ökad försiktighet mot 200 dollar framöver, så länge som vi bara lyckas kliva över 160 dollar.

Kaffe (veckodiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto