Home > Råvarubrevet v.37 ”I spår av minskad oro kring Nordkorea och stormen Irma…”

Råvarubrevet v.37 ”I spår av minskad oro kring Nordkorea och stormen Irma…”

Trots oroligheter i USA kring stormen Irma som drog in över Florida, vilket satte tydliga spår i både apelsinjuice och bomull, så har den amerikanska dollarn visat styrka på nytt. Detta har inte bara bidragit till en nedgång bland ädelmetaller, men även ökad riskaptit på börsen då oroligheterna kring Nordkorea avtagit. Oljan lyckades samtidigt under veckan få ett kraftigt utbrott vilket lett till handel omkring 54 dollar. Svag makrodata från Kina har fått basmetaller att backa, och uppvisar nu underliggande tongång av svaghet.

 

Fokus under senaste dagarna har legat på stormen Irma, som drog in över Florida.

För oss som följde rapporteringen online, där flertalet nyhetsredaktioner strömmade direktsändningar, var det uppenbart att trots mindre effekt än väntat, att eftereffekterna kommer att kosta.

Oljepriset fick sig en rejäl skjuts sedan föregående råvarubrev, då Brent oljan klev över 53 dollar, för att utmana 55 dollar.

Trots en mindre nedgång i slutet av föregående vecka, till följd av oro kring bensinefterfrågan i Florida, där stormen Irma härjade, så inleder oljan innevarande vecka i positiva tongångar, och handlas strax över 54 dollar för tillfället.

Oljan har dessutom fått bränsle i samband med att OPEC diskuterar förlängd produktionsbegränsning. Just nu står 3 månader på tal, men det finns rykten om eventuellt utökad förlängning.

På måndagen kom likväl OPEC:s månadsrapport, som höjde sin prognos för tillväxten i den globala efterfrågan på olja innevarande och nästa år. Utbudet sänks dock något för 2018.

Opec förväntar sig i genomsnitt under 2017 en efterfrågan på 96.77 miljoner fat per dag, och 98.12 miljoner fat per dag i genomsnitt 2018.

Efterfrågan väntas därmed öka med 1,42 miljoner fat per dag 2017 och stiga med 1,35 miljoner fat per dag 2018. Det är uppreviderat med 0,05 respektive uppreviderat med 0,07 miljoner fat per dag från föregående prognos.

Till skillnad mot oljan, ser vi ett dämpat humör inom både bas- och ädelmetaller, där guld tidigare var uppe och vände på ettårshögsta nivåer.

Den amerikanska dollarn har klivit tillbaka över 8.00 mot den svenska kronan, efter att tidigare varit under 7.90 kronor i slutet av föregående vecka. Detta har lett till ökad riskaptit.

Detta har i linje med tydliga uppgångar till följd av oroligheter kring Nordkorea avtagit, och nu vänt på steken. Aluminium, koppar och nickel har tydligt tappat momentum, och ser snarare ut att potentiellt få en mindre reversal.

När det kommer till Nordkorea, lade sig oron till följd av att landet ej genomförde något missiltest under lördagen.

Kina spädde ytterligare på farhågorna om en ekonomisk inbromsning i landet, där höga lagernivåer gjorde spekulanter nervösa.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på omkring 38 miljarder dollar i april, tydligt över Bloomberg News prognossammanställning, där förväntningarna låg på omkring 35 miljarder dollar.

Det viktigaste här, var att både export och import ökade klart mindre än väntat. Importen förväntades 18 procent, men kom in på 12 procent. Exporten bedömdes vara 6 procent, men visade sig vara 5.5 procent.

Bland basmetaller framgick det vidare att Filipinernas president Rodrigo Duterte uttryckte på nytt, att öppen gruvbrytning skall fortsätta vara förbjudet.

Inom livsmedel och softs, så fick vi ett utbrott i apelsinjuice till följd av oroligheterna om stormen Irma. Efter Brasilien, är Florida världens andra största producent inom apelsinjuice, och efter den initiala uppgången som tog slut strax under tekniska motståndet vid 1.60 dollar, har en mindre korrektion uppstått, till följd av att påverkan väntas bli mindre än väntat av stormen Irma, då man klarade sig undan det värsta.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan bibehåller mark över 53 dollar efter utbrott.

Föregående vecka bjöd på ett utbrott ur det handelsintervall som pågått inom 50 – 53 dollar sedan en tid tillbaka. Efter utbrottet tog det stopp vid 55 dollar, tillika högsta prisnivån sedan strax före sommaren.

Vår bedömning utkristalliserade sig därmed väl, och sedan dess har oljan likväl bibehållit mark över 53 dollar på test efter rekyl, som nu agerat tekniskt stöd efter utbrott.

Potentiell vidare underliggande köpstyrka kommer även från OPEC, där diskussioner lyfts fram kring en eventuell förlängning av den rådande produktionsbegränsning.

Kortsiktigt ser det ut att 53 dollar kommer att hålla, och för tillfället återfinns inget negativt som talar för en tydlig svaghet. Likväl skulle ett förnyat test av 55 dollar, öppna upp för ett ytterligare utbrott, men risken är snarare att vi kortsiktigt får en konsolidering inom 53 – 55 dollar, innan resan eventuellt fortsätter norrut.

Oljan bibehåller mark över 53 dollar efter utbrott.

Aluminium tappar momentum.

Aluminium inledde året i fortsatt positiva tongångar, efter att 2016 bjöd på en trevlig utveckling bland basmetaller.

I början av andra kvartalet fram till slutet av sommaren var det en tydlig konsolidering och balansgång inom 1 880 – 1 970.

Signifikant utbrott uppstod därefter, som inneburit en tydlig etablering över 2 000 nivån. Under september har det dock blivit uppenbart att underliggande styrka, och momentum avtagit.

Med potentiell svaghet inom basmetaller, där Kina i senaste makrodata visat signaler på en möjlig inbromsning, pekar avtagande momentum snarare på att vi kan få uppleva svaghet inom kort.

Vi håller framförallt koll på 2 100, följt av sentimentala heltalsnivån 2 000. Bryter vi dess tekniska nyckelnivåer, ja då ökar risken tydligt för att vi kommer testa 1 970 på nytt, som efter tidigare svårslagna utbrott kommer agera signifikant tekniskt stöd.

Aluminium tappar momentum.

Guld tappar på minskad oro kring Nordkorea.

Den amerikanska dollarn har tillsammans med guld varit tydliga vägledare på börsen.

Sedan föregående vecka var guld uppe och vände över 1 350 dollar, men allt eftersom oroligheterna kring Nordkorea avtagit, har den amerikanska dollarn på nytt klivit över 8.0 mot den svenska kronan.

Riskaptiten har därmed, åtminstone kortsiktigt ökat, och fått guldet på fall.

Tekniskt bröt vi över 1 330 dollar, men så sent som på tisdagen bedrevs handel strax under denna tekniska nyckelnivån.

Bibehåller vi riskaptiten på börsen, ja då ökar sannolikheten för att vi kan få vinsthemtagning ned till 1 300 dollar.

Däremot kan FN:s säkerhetsråd röstning som visade enhälligt på skärpta sanktioner mot Nordkorea komma att inbringa förnyad orolighet, med mothugg från Nordkorea, som tidigare lyft fram aggressiva uttalande om detta genomförs. I ett sådant scenario finns det en hög sannolikhet att vi inte bara utmanar 1 350 dollar, men även får uppleva en etablering däröver.

Guld tappar på minskad oro kring Nordkorea.

Apelsinjuice tappar mark efter utbrott.

Redan vecka 33 lyfte vi fram att apelsinjuice började se intressant ut. Tydligt avmattande säljstyrka i början på sommaren, resulterade i en konsolidering som pågått sedan dess.

I samband med att stormen Irma bröt ut i Florida senaste dagarna, fick vi ett kraftigt utbrott över kanaltaket av den konsolidering som pågått vid 1.45 dollar.

Florida är som tidigare berört, världens andra största producent av apelsinjuice, efter ledande Brasilien. Allt eftersom stormen lagt sig, blev det uppenbart att odlare klarat sig bättre än väntat, vilket nu fått en mindre nedgång och vinsthemtagning.

Trots detta pekar mycket på att vi kan få uppleva en bibehållen handel över tidigare konsolidering. Möjligtvis kan vi komma att få se ytterligare ett utmanande av nästa tekniska motståndsnivå vid strax under 1.60 dollar, som tidigare utmanats.

Apelsinjuice tappar mark efter utbrott.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto