Home > Råvarubrevet v.37: ”Står vi inför en förnyad uppgång för socker? Kraftsamling pågår… Oljan faller tungt under veckan.”

Råvarubrevet v.37: ”Står vi inför en förnyad uppgång för socker? Kraftsamling pågår… Oljan faller tungt under veckan.”

Under veckan som gått har oljan fallit tungt, och noteras för närvarande under 46 dollar. Månadsrapporter from Opec och IEA har ställt till helhetsbilden, och kortsiktigt är risken något mer negativ, trots att vi tror en rekyl kan erbjuda trevliga möjligheter för den som håller ögonen öppna. Bland basmetallerna befinner sig koppar i ett fortsatt positivt momentum, medans vi ställer frågan om zink som stigit mer än 50 procent under året nått sin topp? Guldet som lämnat en notering kring 1350 dollar har tagit allt närmre kliv 1300 dollar och befinner sig för närvarande i ett svårbedömt läge. Veckan bjöd även på ett relativt obemärkt oförändrat räntebesked från Bank of England, och pundet fortsätter sin kraftsamling som tidigare. Socker som tagit en paus i en uppgående trend ser nu ut att efter drygt två månadens handel vara på väg att bryta upp. Kommande vecka bjuds äntligen på FOMC möte 20-21 september, och den stora frågan är om det blir en räntehöjning eller ej.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL SOCKER X4 VON

Entré Sälj
$2.760
Målkurs
$2.442
Nödutgång
$2.866

I veckans brev

 

Energi: Blir veckans nedgång vändpunkten för oljan, eller kommer vi falla vidare ned mot 42 dollar?

Veckan som gått har varit minst sagt dyster för oljan.

Vi har nu avverkat månadens rapporter från Opec och IEA denna vecka, som nu tagit musten ur diskussioner gällande produktionsbegränsningar.

I rapporterna kunde man läsa att den globala efterfrågan på oljan förväntas minska under 2016 men även 2017, vilket inte är direkt något stöd för den fortsatta uppgång som många väntat sig.

Obalansen på oljemarknaden förväntas även fortsätta skriver man i månadens rapporter.

Samtidigt fick vi under veckan lägre lager nivåer än väntat under onsdagen och torsdagen, samtidigt som kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna föll mer än väntat.

Detta innebär att om efterfrågan nu minskar jämfört med tidigare rapport, spelar inte produktionsbegränsningar kring nuvarande prisnivå lika stor roll.

Visst kommer det påverka kortsiktigt med en uppgång, men långsiktigt ser det nu allt mer dystert ut.

Brent terminen har fallit tillbaka och noteras för närvarande under 46 dollar.

Rent tekniskt är oljan i ett svårt läge, det har blivit allt svårare att ställa en diagnos på denna volatila råvara.

Det är för mycket känslor just nu, och risken är att vi eventuellt noteras något lägre innan vi kan vända blickarna tillbaka mot 50 dollar.

Brent (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Koppar i fortsatt positivt momentum. Har zink nått sin topp?

Flera basmetaller har under veckan stigit kraftigt, inte minst koppar.

Till skillnad från många andra råvaror har koppar minst sagt varit tråkig i år.

Vi har sedan årsskiftet handlats sidledes, med kortfattade försök till utbrott över 200 dagars glidande medelvärde.

Oro från Kina med tillväxtproblem som avmattas har ställt till det hela under året.

Trots stimulansrykten och något bättre makro statistik senaste tiden har det varit svårigheter att lyfta sig ur träsket som går sakta men säkert framåt.

Volymerna har noterats något lägre än ordinarie handel senaste dagarna, då Kina hållit helgstängt under torsdagen och fredagen till följd av Mid-autumn Festival.

Den försvagade dollarn har senaste tiden givit ytterligare underliggande styrka, och rum att andas för uppgång.

Nästa veckas FOMC möte står i tydligt fokus under kommande dagar, och frågan är helt enkelt om det blir en räntehöjning redan i september, eller om det kommer i december.

Rent tekniskt bröt vi tidigare i veckan 200 dagars glidande medelvärde, som vi noterats under i ett par veckor. Lyckas vi bara etablera oss över våran medeltalstrio med MA 50, 100, 200 förväntar vi oss att ett nytt utmanande av 5 000 dollar sker.

Ett alternativt scenario vid en nedgång skulle innebära att vi får ett förnyat test av stödet kring 4 600.

Vi ser därmed fortsättningsvis positiva indikationer för koppar mycket väl kan vara på god väg att lämna ett års sidledes handel.

Koppar stängde på torsdagen till 4 784 dollar per ton.

Koppar (dagsdiagram)

Har zink nått sin topp? Denna basmetall har stigit mer än 50 procent sedan årsskiftet.

Zink är en av de råvaror som upplevt en riktigt trevlig uppgång under året till skillnad från koppar.

Det positiva momentum som pågått tes aldrig ta slut, trots att vi senaste veckan fått uppleva något pressad handel.

Det kan mycket väl vara så att vi kommer få en kraftsamlingsfas kommande veckor kring 50 dagars glidande medelvärde.

Vi ser samtidigt underliggande fundamentalt stöd för en kommande uppgång, i linje med vad vi tidigare rapporterat gällande globala lagernivåer.

Vi nådde mycket riktigt 2300 som vi tidigare förväntat oss, men vi tror att efter en kraftsamlingsfas kring nuvarande prisnivå att vi mycket väl kan få en förnyad köpsignal.

Kliver vi bara över tidigare årshögsta strax över 2350 dollar, kan en position inledas, dock med försiktighet. En sådan position bör även förslagsvis ske genom att skala in i positionen.

Zink stängde på torsdagen till 2 275 dollar per ton.

Zink (dagsdiagram)

 

Ädelmetaller: Guldet befinner sig i ett svårbedömt läge.

Guld har inte alls utvecklat sig som de flesta analytiker förväntat sig.

Efter en balansering kring 1350, har guldet nu tagit allt närmre kliv en viktig stödnivå som inväntar vid 1300 dollar.

1300 dollar anses vara ett mycket viktigt vägskäl, och om denna bryts, ja då ökar risken för ett initialt utmanande av 1260 dollar, men räkna med ett visst motstånd redan kring 1290 dollar.

Det är mycket känslor på marknaden just nu… Blir det en räntehöjning i september? Nej allt talar för att det inte blir så.

Samtidigt kan den amerikanska centralbanken överraska, och då är alla spelreglerna borta.

Eftersom vi för närvarande har en 28 procents sannolikhet för en räntehöjning, räknar vi inte med allt för kraftiga rörelser om räntan nu blir oförändrad, utan snarare att guldet kommer återgå till att noteras kring 1350 dollar.

Motståndet vid 1380 dollar är förvisso fortfarande inom blickhåll, men för närvarande ser det väldigt dystert ut då vi sedan slutet av juni vid flera tillfällen varit på väg att utmana 1300 dollar, även om vi tidigt i månadsskiftet lyckades finna stöd kring 1310 dollar.

Därmed fortsätter vi denna vecka att invänta en utkristallisera tills dess att vi vet resultatet nästa vecka efter FOMC mötet 20-21 september.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: Pundet fortsätter att kraftsamla efter oförändrat räntebesked från Bank of England.

Under veckan var det dags för Bank of England att lämna räntebesked, efter att vi föregående vecka fick besked från Riksbanken och Amerikanska Centralbanken.

Även Bank of England lämnade räntan oförändrad, enligt analytikernas förväntningar.

Beskedet föll lite bakom ridån under veckan, där inte minst oljan upplevt något högre volatilitet samt att investerare inväntar FOMC mötet nästa vecka 20-21 september, då vi kommer få besked om det blir en räntehöjning eller ej.

Pundet har sedan det stora fallet efter folkomröstningen då brittiska befolkningen röstade för att lämna EU fortsatt handlas sidledes, detta trots att vi fått överraskande stark makro data från Storbritannien.

Vi förväntar oss inga kraftiga rörelser inom närmaste dagarna, utan tror snarare att vi finner stöd runt 1.3168 där MA 50 noteras förnärvarande.

Efter att vi tidigare klev över MA 50 steg vi inledningsvis och noterades strax över 1.34, men lyckades alltså inte utmana kanaltaket vid 1.35.

För att få en bekräftelse och lämna den bottenfas, behövs denna bekräftelse, till dess är osäkerheten för stor snarare så att vi kommer att få uppleva en sidledes handel, åtminstone fram tills nästa vecka då FOMC håller sitt möte.

GBPUSD (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Socker stiger när regn påverkar sockerproduktion i Brasilien. Socker i kraftsamling?

En av veckans stora nyheter bland råvarubolag är att Bayer köper jordbruksbolaget Monsanto. Vi har tidigare skrivit om Monsanto och dess genmodifierade gröda sojabönor.

Bayer köper Monsanto för 66 miljarder dollar, i kontakt betalning för 128 dollar per aktie, och en 44% premie. Affären förväntas vara avklarad slutet av 2017.

Förvärvet innebär det största internationella förvärvet av ett tyskt bolag på 18 år.

Denna vecka vänder vi blickarna mot socker, som har gått riktigt starkt under året.

Sedan börja av sommaren har vi upplevt en kraftsamling, och som min eminenta kollega skulle utryckt sig. ”Glöm aldrig bevaka tråkiga marknader”, och självfallet är socker inget undantag.

Den kraftsamling som för närvarande pågår i socker terminen, kan mycket väl överraska på uppsidan om vi bara lyckas stänga över denna motstånds nivå runt 20 dollar.

Ur ett tekniskt perspektiv är det inte så konstigt att vi upplever motståndskrafter kring 20 dollar. Denna prisnivå har nämligen agerat årshögsta under 2013, men även visat svårigheter under 2012.

Bakomliggande faktorn till positivt momentum senaste veckan är att Brasiliens sockerproduktion avtagit pga. kraftiga regn.

Brasilien som under 2013 var världens största sockerproducent med drygt 740 miljoner ton, producerade enbart 36 miljoner ton under 2014/2015.

Under 2014/2015 då Brasilien märkbart hade en mycket lägre produktion uppgick världens sockerproduktion till 175 miljoner ton. Under denna period föll sockerpriset nästan 50 procent.

Våra förväntningar är fortsatt positiva då vi tidigare rapporterat att USDA kom med prognoser att socker konsumtionen väntas öka till rekordhöga nivåer 12.26 miljoner ton.

Lyckas socker bara etablera sig över 20 dollar, ser vi en initial uppgång emot 24 dollar.

Socker (veckodiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto