Home > Råvarubrevet v.38: ”Inför Opec möte i Algeriet 26-28 september. Koppar lämnar andra kraftsamlingen i veckan.”

Råvarubrevet v.38: ”Inför Opec möte i Algeriet 26-28 september. Koppar lämnar andra kraftsamlingen i veckan.”

Veckans råvarubrev kontras med effekterna inför men framförallt efter det oförändrade räntebeskedet från amerikanska centralbanken. Både basmetaller och ädelmetallerna har denna vecka stärkts till följd av den kortsiktigt försvagade dollarn, som trots detta visar positiva tecken rent tekniskt, och skall definitivt inte räknas bort från spelets lömska plan som vi försöker reda ut hur utvecklingen kan komma se ut i höst. Inte minst kommer presidentvalet i november fortsätta styra räntepolitiken i USA, men även indikationerna över en räntehöjning i december kommer hamna i allt större fokus så fort presidentvalet är avklarat. Koppar som nu lämnat andra kraftsamlingen i veckan ställer allt högre tro på en vidare uppgång framöver. Den stora frågan vi ställer oss är om guld nu när räntehöjning i september är borta från spelet, börjat glänsa igen? Kaffe som vi tidigare börjat se tydligt positiva signaler har under veckan stött på tydligt motstånd, men underliggande styrka öppnar vägen för vidare uppgång.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL KOPPAR X8 VON

Entré Köp
$4845
Målkurs
$4900
Nödutgång
$4825

I veckans brev

 

Energi: Opec möte i Algeriet i fokus kommande vecka. Kan mötet överraska marknaden för tredje gången i rad med en produktionsfrysning?

Föregående vecka ställde vi oss frågan huruvida oljan skulle närma sig 42 dollar, eller om vi skulle kunna få en vitamininjektion och rädda situationen.

Det har varit en mycket svårbedömd resa sista tiden för oljan, som varje vecka rört sig kraftigt åt båda håll.

Idag under fredagen kom rykten om att det kan bli produktionsfrysningar från Saudiarabien, förutsatt att Iran hakar med på detta tåg.

Oljan steg tillbaka över 48-dollarsnivån efter att tidigt i veckan noteras runt 46 och 47 dollar.

Flera Opec länder har tidigare signalerat att så länge oljan befinner sig mellan 40 och 50 dollar att ingen produktionsfrysning är aktuell.

Oljan visade även i veckan att amerikanska lagren av råolja föll minskade med -6.2 miljoner fat under tidigare vecka, och väntat var en ökning av +3.4 miljoner fat.

Vi har länge varit skeptiska över att en gemensam överenskommelse kommer ske, men till skillnad från tidigare tillfälle börjar det bli allt fler analytiker som ställer sig positiva till att det denna gång blir ett positivt resultat under mötet i Algeriet.

Mötet i Algeriet pågår 26-28 september, alltså måndag till onsdag nästa vecka.

Vår bedömning är att sannolikheten för åtminstone någon form av positivt resultat under energimötet har ökat.

Tidigare två Opec möten som belagts i Algeriet, både 2004 och 2008 har tidigare överraskat marknaden med produktionssänkningar, och den stora frågan är nu om vi får en tredje överraskning.

Opec har även en tung press på sig att leverera, och blir det inget resultat denna gång förväntas oljan snarare söka sig vidare söderut mot inledningsvis 42 dollar.

Brent (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Koppar lämnar andra kraftsamlingen i veckan. Aluminium vänder kappan efter vinden.

Både koppar och aluminium har under veckan spridit tydlig positivet bland basmetallerna.

I nyhetsspåret kunde vi följa att Filipinerna gör ytterligare åtstramningar när man stänger ner 12 ytterligare gruvbolag i enlighet med sin pågående upprensning.

Som vi tidigare rapporterat har koppar börjat signalera ett positivt momentum.

Föregående vecka initierades uppgången, som nu under veckan kraftsamlat inför utbrottet som kom på torsdagen.

Tidigare oro från Kina med tillväxtproblem har spökat till det ordentligt, men trots att landet exporterar en större del koppar i år, så importerar landet betydligt mer än så.

Att vi fick en något svagare handel föregående vecka var till anledning av den Mid-autumn Festival som pågick under slutet av föregående vecka.

Den försvagade dollarn har även stärkt flera basmetaller i veckan, vilket vidare ger en underliggande extra ”push”.

Även om Kina visar en viss avmattning sedan en tid tillbaka, så öppnar eventuella stimulanser möjligheterna för en ytterligare underliggande styrka.

Rent tekniskt lämnade vi häromdagen vår medeltalstrio med MA 50, 100 och 200 bakom oss, och vi står nu inför goda möjligheter att söka oss initialt upp emot 4.900, men långsiktigt sträcker sig potentialen ända till 5.000.

Koppar (dagsdiagram)

 

Aluminium fick ett ordentligt stöd när vi tidigare i veckan utmanade 200 dagars glidande medelvärde.

Denna signifikanta tekniska nivå brukar ofta vara ett stort vägskäl, och ett utbrott under såväl över brukar indikera en längre tids trendbyte.

Vi har heller inte fått en lika kraftig uppgång i aluminium som vi upplevt bland flera andra basmetaller och råvaror i allmänhet.

Tidigare har vi rapporterat att IMF lämnat en dyster rapport när det gäller återhämtning och tillväxt, och den avmattning som pågår i Kina förväntas påverka aluminium något tydligare.

Trots att en nedgång väntas indikerar nuvarande styrkan rent tekniskt på ett avvikande beteende, och vi ser snarare möjligheter för en kortsiktig vidare uppgång.

Tidigare toppar kring 1680 och 1700 är fullt möjlig att nå, och aluminium vände i veckan kappan efter vinden och det blir klart intressant att se huruvida momentum håller i sig.

Däremot skulle en rekyl tillbaka till MA 200 och en notering härunder innebära att vi vänder blickarna ned mot 1500 och därefter så lågt som 1440.

Även om Kina visar en viss avmattning som vi skriver tidigare, går det inte att bortse från den tråkiga utvecklingen som nu rent tekniskt börjar se mer attraktiv ut.

Aluminium (dagsdiagram)

 

Ädelmetaller: Är det dags för guldet att glänsa igen?!?

Föregående vecka befann sig guldet i ett ytterst svårbedömt läge.

Veckans räntebesked från amerikanska centralbankschefen var på allas tankar, och skapade allmän oro runt om i världen.

Guldet som tidigare föll tillbaka från tidigare notering strax över 1350 dollar, har sedan dollarn fallit efter att räntan lämnades oförändrad av amerikanska centralbankschefen Janet Yellen återhämtat sig med råge.

Inte minst lyckades vi tidigare finna stöd från 100 dagars glidande medelvärde, men vi klev även under onsdagen över MA 50 igen.

Innebär detta att det är dags för guldet att glänsa igen?!?

Vi skulle behöva avsluta veckan över denna nivå, för att bekräfta den underliggande kortsiktig positivitet för guldet.

Vi tror att lyckas vi bara finna momentum över 1340 dollar, så finns goda möjligheter att kliva över 1350 följt av utmanande av motståndet som inväntar vid 1380 dollar.

Beroende på hur det amerikanska presidentvalet utkristalliserar sig i början av november, samt hur ränteläget blir i december avgör detta guldets utveckling framöver.

Bloomberg rapporterade tidigare i veckan att enligt Robert McEwen, vd för McEwen Mining vid en konferens nyligen i Colorado Springs att han ser möjligheter i att guldet mycket väl kan handlas inom ett intervall av 1700 – 1900 dollar redan slutet av året.

Skulle en panik uppstå under hösten finns definitivt detta scenario med på kartan.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: Räkna inte bort dollarn bara för att räntehöjaroron avtagit. Vad kan vi förvänta oss framöver?

Dollarn som under veckan föll då räntehöjaroron avtog när amerikanska centralbanken valde att lämna räntan oförändrad, ser snarare rent tekniskt ut att kraftsamla och visa positiva tendenser.

Vi fick under veckan både oförändrade räntebesked från både BoJ och Fed, och Fed valde även att sänka ränteprognosen för 2017 och 2018.

Dollarn som redan från årsskiftet handlades söderut fram tills sommaren har sakta men säkert sökt sig norrut sedan dess.

Trots den volatila resan med räntehöjaroro, kommande presidentvalet och även efter att brittiska befolkningen valt att lämna EU (Brexit), så noterar vi i vårt veckodiagram att vi noterat allt högre bottnar och toppar senaste månaderna.

Ett misslyckat utbrottsförsök vid 40 veckors glidande medelvärde satte stopp för en vidare uppgång emot 98 dollar, men har senaste veckorna samlat förnyat mod och frågan är, trots att räntehöjning i september nu är bortspelat huruvida resan kommer se ut.

Kanske vi rent ut sagt får en fortsatt konsolidering som kommer innebära en balansering kring nuvarande 96 dollar?

Vi tror inte att det blir någon räntehöjning före det amerikanska presidentvalet den 8 november, utan sannolikheten är ganska så förhöjd för att vi får en höjning i december och ett utspel på marknaden är att vänta kring denna tidpunkt.

Dollarn kan mycket väl spika upp mot 100 dollar vid denna tidpunkt, och låta marknaden andas ut från den uppgång vi väntar oss bland flera storbolagsindex, inte minst i Sverige

Rent tekniskt skulle en notering över 96 dollar innebära en kortsiktig köpsignal, för att söka sig vidare mot 98 dollar.

Skulle däremot motståndet i form av MA 40 veckor sätta stopp, då ökar risken för att vi får uppleva en andra cykel nedåt, denna gång mot 92 dollar efter inledningsvis mindre krafter som inväntar vid 94 dollar.

Dollarindex (veckodiagram)

 

Livsmedel: Kaffe stöter på motstånd, kommer vi lyckas kliva norrut?

För två veckor sedan tog vi en närmare titt på kaffe som börjat visa riktigt fina tecken.

Vi ställde oss frågan om kaffe skulle orka kliva över 160 dollar.

Kaffe noteras för närvarande strax över 155 dollar, och har således under veckan backat något från ett försök till utbrott över 160 dollar.

Vi uppnådde således vår önskade prisnivå efter några veckors kraftsamling, och vi fortsätter att ställa oss positiva eftersom vi hittills i veckan fått stöd från den försvagade dollarn.

Såvida vi inte stänger under 150 dollar närmaste dagarna har sannolikheten för en vidare uppgång i kaffe förstärkt rent tekniskt.

Som vi tidigare noterat i råvarubrevet står kaffekonsumtionen vid rekordhöga nivåer, samtidigt som vi under veckan tagit del av nyheter som att den brasilianska skörden enligt analytikers förväntan nedreviderats.

Kaffe (veckodiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto