Home > Råvarubrevet v.39 ”Oljan rusar till 26-månadershögsta…”

Råvarubrevet v.39 ”Oljan rusar till 26-månadershögsta…”

Oljan har fått ordentligt med bränsle och rusat upp till 26-månaderhösgsta strax under 60 dollar, till följd av oroligheter i Turkiet. Basmetallerna har fortsatt att uppvisa svagheter under veckan som gått, likaså ädelmetaller som tappat mark i samband med en allt starkare dollar. Riskaptiten har däremot fått sig en törn, efter att oroligheterna kring Nordkorea blossats upp i veckan…

 

Till följd av oroligheter i Turkiet rusade oljan på tisdagen, och därmed fortsatt sin resa vidare norrut efter tidigare utbrott över 56 dollar.

Brentoljan handlas just nu kring 26-månaders högsta, strax under 60 dollar efter att Turkiet hotar att sätta stopp för de kurdiska oljeleveranser som går över turkiskt territorium, till följd av att Kurdistan håller folkomröstning om självständighet från Irak.

Kurdistan kan i dagsläget leverera upp till 500.000 – 600.000 fat per dag till turkiska medelhavshamnen Ceyhan.

I skuggan kring Turkiet, gav inte OPEC-mötet i fredags någon frukt, och har därmed för tillfället ej tagit något beslut om att förlänga avtalet om produktionsbegränsningar.

Det intressanta är att vi på sikt kommer få någon form av konsolidering, följt av en större tankeställare.

Bilindustrin som står för en stor del av oljekonsumtionen går allt mer mot eldrivna fordon, lika så blir solcellsenergi allt mer attraktivt då kostnaden kraftigt fallit.

Enligt en rapport från U.S. Department of Energy (DOE) inledde man ett initiativ kallat ”The SunShot Initiative” redan 2011, varpå mål blev uppsatta för 2020, 2030 att göra solproducerad energi mer tillgängligt och kostnadseffektivt. Enligt DOE är resan på god väg, och flera mål är redan uppnådda tre år före vad som ställdes upp som mål år 2020.

Kommer vi på sikt övergå helt till förnybar energi, eller kommer oljebehovet kvarstå på sikt? En sak är säker, och det är att flera oljeproducerande länder kommer få problem om inte oljepriset stärks framöver. Kostnaden för oljeproduktion är för många länder redan idag högre, eller kring break-even nivåer…

Inom basmetaller har vi denna vecka fortsätt fått uppleva svagheter, vilket även reflekteras inom ledande bolag i sin sektor, som exempelvis svenska stålproducerande SSAB. Även järnmalm som tidigare tappat mark, har fortsatt uppleva dominerande säljstyrka.

Bland ädelmetaller fortsätter fokus att vara på guld i sedvanlig ordning. Guldet har nu under flera dagar handlats under 1300 dollar, men i spåren av oroligheter kring Nordkorea har den börjat glänsa på nytt.

Detta har för tillfälligt tagit över den oro som speglats i samband med den allt starkare amerikanska dollar, som just nu handlas kring 8.10 mot den svenska kronan i skrivande stund.

Amerikanska Centralbanken lyfte även föregående vecka fram en mer hökaktig ståndpunkt, vilket varit den bidragande faktorn till den allt starkare dollarn som fällt guldet. Fed Funds Rate pekar just nu på 71.4 procents sannolikhet för en räntehöjning den 13 december, upp från 51.5 procent föregående vecka.

Ordväxlingen mellan Nordkorea och USA som fortsatt har eskalerat något innevarande vecka.

”Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho sade att man tolkade Donald Trumps tweets i helgen som en krigsförklaring, och att FN:s stadgar ger Nordkorea rätten att skjuta ner amerikanska bombplan även om de inte befinner sig i nordkoreanskt luftrum. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders tillbakavisade påståendet att USA hade förklarat krig.” rapporterade Nyhetsbyrån Direkt.

Detta följdes upp av USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, HR McMaster, som sade att landet har fyra eller fem olika scenarier för hur krisen med Nordkorea skall lösas, en del ”är hemskare än andra”. Även Pentagon uppgav att Trump har vid behov förfogande till en ”omfattande arsenal”.

Dessutom kommenterade Kinas utrikesminister Wang Yi på tisdagen att situationen på Koreanska halvön befinner sig i ett ”mycket farligt läge”.

Bland livsmedel fortsätter kakao att kraftsamla sedan föregående vecka, och ser allt mer intressant ut, och fortsätter att stärka vår tidigare ståndpunkt med att vi kommer få ett utbrott norrut.

Vi tar en närmre titt på vete nedan denna vecka, som fick ett mindre utbrott och etablering över MA 50.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Orkar oljan kliva över 60 dollar?!?

Oljan har fortsatt sin resa vidare norrut efter tidigare etablering över kortsiktiga tekniska motståndsnivån vid 56 dollar. På tisdagen kom ytterligare ett kraftigt rus, genom oroligheterna kring Turkiet som hotat med att strypa oljeflödet mellan norra Irak och Kurdistan.

Oljan har sedan en vecka tillbaka stigit över +6.50 procent, och genom handel vid 59.17 dollar ser oljan ut att kunna utmana 60 dollar på allvar.

Sentimental heltalsnivå, förvisso ja, men samtidigt är 65 dollar en tydligare prisnivå varpå dragkrafterna bör bidra, så länge som köpstyrkan kvarstår i bilden.

Eventuell vinsthemtagning efter fyra dagars uppgång, innebär att vi väntas få stöd från köpare vid den nu tunga tekniska stödnivån vid 57 dollar.

Orkar oljan kliva över 60 dollar?!?

Attraktiv rekyl i nickel på tung stödnivå!

Nickel har likt sina släktingar inom basmetaller fortsatt att tappa mark i september, med stöd från avtagande styrka från Kina.

Oro kring ett avtagande momentum inom landets ekonomi, ligger som grund till den sura inledning i september.

Nickel har själv genom två omgångar tappat mark. Först klev vi under tekniska nyckelnivån vid 11 900, samt därefter 11 200.

Innevarande vecka var vi så lågt nere som 10 450 och testade den tunga tekniska stödnivån, som sedan ett år tillbaka noterar kraftigt med volym. Detta gör att vi nu fått två attraktiva rekyler vid utmanande, och noterat obefintlig volym då köpare klivit in i bilden vid denna prisnivå.

Kortsiktigt ser nickel intressant ut, genom att vi bedömer sannolikheten hög, för att vi får en kortsiktig rörelse upp till 11 200.

Potentiell vidare svaghet bedöms få ordentligt med stöd från köpare kring 10 000 nivån.

Attraktiv rekyl i nickel på tung stödnivå!

Guldet rekylerar vid tekniska nyckelnivåer…

Till följd kring en avtagande oro mellan Nordkorea och USA har guldet tappat mark i september.

Svagt intresse efter ökad riskaptit från investerare, gav oss en kortfattad dipp under 1300 dollar. På tisdagen handlas vi åter över denna heltalsnivå, med stöd genom att oron på nytt blossats upp kring Nordkorea.

Det är med fortsatt våt filt oron kvarstår kring Nordkorea, och uttalande från amerikanska presidenten Donald Trump gör knappast saken bättre, eller FN:s sanktioner för den delen.

Rent tekniskt stannade kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde en vidare nedgång vid 1290 dollar, och efter två dagars handel därunder, var det dags att kliva upp till 1310 dollar på nytt.

På kort sikt kan vi möjligtvis få en avreaktion på den amerikanska dollarn, och upptrappade oroligheter kring Nordkorea. Detta gör att vi höjer blicken mot 1330 dollar, och även för ett nytt utmanande av årshögsta vid 1350 dollar om situationen inte förbättras inom kort.

Guldet rekylerar vid tekniska nyckelnivåer…

Vete etablerar sig över långsiktiga vägskälet MA 200!

Efter en kraftig nedgång sedan sommaren börjar vete äntligen se intressant ut på nytt.

Kortsiktigt fick vi handel under 4.30 dollar, följt av en stadig uppgång till nuvarande 4.54 dollar.

Högre toppar och bottnar har gett rygg till en positiv ståndpunkt, där vi dock har velat att den skulle gotta till sig lite till för att invänta någon form av bekräftelse.

Nu har vete etablerat sig över både det tunga långsiktiga vägskälet i form av MA 200, därefter MA 50 för att nu utmana MA 100 på allvar.

Stänger vi över MA 100, följt av 4.65 dollar, är det mycket som talar för att vi får en vidare resa norrut, inledningsvis 4.90 dollar.

Skulle vi däremot tappa momentum från köpstyrkan, för att inte lyckas stänga över dessa prisnivåer, ökar risken för att det blir förnyad svaghet, och då istället se ett attraktivt säljläge för en nedgång till 4.35 dollar på nytt.

Vete etablerar sig över långsiktiga vägskälet MA 200!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.