Home > Råvarubrevet v.4 ”Trump visar vägen…”

Råvarubrevet v.4 ”Trump visar vägen…”

I väntan på Trump skrev vi i tidigare råvarubrev, och mycket riktigt börjar Donald Trump nu visa vägen när denna man nu svors in som USA:s president i slutet av föregående vecka. Det råder stora frågetecken vad Trump och hans administration kommer att leverera framöver. Under sitt installationstal stod infrastruktur i fokus, vilket drivit upp basmetallerna. Guldet har dock backat något svagt efter tidigare etablering över 1200, vilket kan ha påverkats av att Kina är på väg att hålla ledigheter till följd av kinesiskt nyår. Produktionsbegränsningarna fortsätter uppvisa resultat inom Opec, som själva är överraskade över hur väl denna fortlöper. Bland basmetallerna lyfter vi denna vecka fram aluminium som stött på tydligt motstånd, och frågan är om det finns kraft nog för vidare uppgång. Efter tidigare toppnivåer och med en prognos för nedgång, har apelsinjuice upplevt en kraftig nedgång, och det kan mycket väl vara dags att…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL GULD X3 VON

Entré Köp
$1221
Målkurs
$1280
Nödutgång
$1202

Kraftsamling fortsätter för oljan.

Brent oljan har sedan tidigare utbrott över 53.50 dollar stannat upp i sin explosiva rörelse, i samband med att produktionsbegränsningar genomfördes inom Opec.

Sedan föregående vecka har Brent oljan stigit med över tre procent.

Produktionsbegränsningarna där medlemsländerna skulle tydligt sänka produktionen, har dessutom varit mer än lyckad inom Opec sade Saudiarabiens oljeminister Kjalid al-Falih tidigare i veckan.

Saudiarabien producerar i dagsläget drygt 10 miljoner fat per dag, och i veckan har det även bekräftats att minskningen inte kommer att påverka exporten till Japan. Saudiarabien är den största oljeexporter till Japan, som idag importerar 33.5 procent av sin olja från landet.

Ryssland har dessutom sänkt sin produktion dubbelt så mycket som tidigare planerats från början, och Rysslands energiminister Alexander Novak sade även till Reuters att möjligheten finns för förlängning vid halvårsskiftet.

Även Irak har sänkt produktionen enligt överenskommit, och planerar ytterligare en minskning av 30.000 fat per dag, som idag sänkt sin produktion till 180.000 fat per dag.

I den produktionsminskning som överenskommits inom Opec har bara två medlemmar undantagits, Nigeria och Libyen som även varit på gränsen till att sätta överenskommelsen ur spel som vi tidigare rapporterat.

Rent tekniskt har oljan fortsatt noteras inom sitt handelsintervall om 53.50 – 58.50 dollar.

Så länge som vi inte bryter under botten inom handelsintervallet, ser vi snarare möjligheten till resa norrut, däremot pressades oljan något i samklang med dollarn i veckan.

Vi kvarstår därmed med bedömningen att om vi bryter botten inom intervallet kan vi få en inledningsvis rörelse av kraftigare karaktär söderut.

Kraftsamlingen har även rört sig allt närmre botten inom intervallet, vilket i sig ökar risken för tillfälligt pressad situation.

Kraftsamling fortsätter för oljan.

Aluminium stöter på motståndskrafter.

Kraftig uppgång under veckan har inneburit att aluminium nu klivit upp till tydliga motståndskrafter.

Donald Trump svors in som president i föregående vecka, och basmetallerna har lyfts sedan dollarn försvagats.

Att dollarn försvagats har drivit priserna upp, och det är tydligt att marknaden oroar sig vad man kan vänta sig från den nya administrationen framöver.

Aluminium har även fått bränsle till uppgång då den kinesiska regeringen planerar at stoppa produktionen av denna basmetall vid ett antal stora anläggningar under vintern för att minska luftföroreningar.

Neddragningarna kan komma att uppgå till så mycket som 30 procent av produktionen.

Att aluminium nu klivit upp till strax under 1900 dollar, till följd av ovan innebär samtidigt att vi nu stött på ett tydligt motstånd.

Historiskt noterar vi hög handelsvolym strax under 1900 dollar, vilket innebär att lyckas vi etablera oss över denna prisnivå, ja då kan vi se en uppgång till strax över 2100 dollar framöver.

Aluminium har stigit runt 25 procent sedan ett år tillbaka, och trots detta finns underliggande positivitet kvar i bilden.

Om en rekyl uppstår räknar vi däremot med en nedgång till inledningsvis 1700 dollar för att därefter visa vägen framöver.

Aluminium stöter på motståndskrafter.

Guldet tappar andan vid 100 dagars glidande medelvärde.

Efter att guldet börjat skina igen under de senaste handelsdagarna har guldet på torsdagen rekylerat ned till 100 dagars glidande medelvärde.

Tydligt motstånd stöttes tidigare på vid 1220 dollar, som historiskt uppvisat hög handelsaktivitet.

Allmänt pressat humör mot dollarn innebär att guldet i sig befinner sig inom en god prognos.

Trump ser samtidigt att dollarn är väldigt högt värderad, vilket innebär samtidigt ytterligare en positiv pusselbit mot guldet som ofta är väldigt korrelerade mot varandra.

Att dollarn föll tidigare sedan Trump svors in, då han under sitt installationstal lyfte fram än en gång att det skall byggas nya väger, motorvägar, flygplatser, tunnlar och järnvägar i USA.

Guldet kan även vara något pressad pga. lägre efterfrågan från Kina då landet nu kommer fira kinesiskt nyår / vårfestival.

Ledigheten är även den längsta arbetsfria perioden på året som i år går i ”tuppens år”.

Det är kanske rätt uppenbart att vi ovan innehar en positiv tongång för guldet framöver, och mycket riktigt inväntar vi väl egentligen en etablering över 1220 dollar för tillfället innan vi ser möjligheten för en resa vidare norrut.

När en etablering väl sker över 1220 punkter ser vi för närvarande en uppgång till inledningsvis runt 1280 dollar innan vi kan utmana 1300 dollar på allvar igen.

Tidigare uttalande från analytiker att guldet är på väg mot 1500-1600 dollar kanske inte är helt uppåt väggarna trots allt på sikt? Allt hänger i grund och botten på vad Trump och hans administration kommer att leverera framöver.

Guldet tappar andan vid 100 dagars glidande medelvärde.

Dollarn faller när Donald Trump visar vägen.

Dollarn har tappat kraftigt sedan Donald Trump svors in som USA president.

I veckan har dollarindexet med dess valutakorg tappat runt 1.5 procent.

Likt föregående vecka kommer fokus att ligga på Trumps nya administration, och vilka kort som finns i bakfickan.

Muren skall byggas till gränsen mot Mexiko, men trots detta har dollarn tappat runt -4.5 procent på en vecka.

Flera analytiker har även uttalat sig kring kronan som beräknas stärkas framöver, vilket går i linje med att vi tror att dollarn nått sin topp och kan vara på väg mot en korrigering mot nedsidan.

Donald Trump själv anser att dollarn är högt värderad, rent ut sagt ”dyr” vilket även indikerar att andra valutapar mot dollarn kan stärkas framöver, likt även guldet som vi analyserar ovan i sedvanlig ordning.

Storbritanniens regering har även sedan torsdagen lämnat in en proposition till landets parlament där regeringen söker mandat för att utlösa artikel 50 i EU-fördraget, om att lämna Europeiska unionen.

I ett allmänt pressat humör ser det ut som att dollarn kan söka sig ned mot inledningsvis 99.00 dollar, för att därefter vända blickarna mot 97.50 dollar.

Vi avslutar likt föregående vecka, att Donald Trump visar vägen, och den pekar för närvarande söderut…

Dollarn faller när Donald Trump visar vägen.

Dags att vikta ned i apelsinjuice.

Vi lyckades pricka in inledningen av nedgången från tidigare toppnivån i apelsinjuice.

Apelsinjuice toppade mycket riktigt strax över 230 dollar, som tidigare visat sig vara början på nedgångar av ordentligt kraftig karaktär.

På bara en vecka har apelsinjuice backat nästan 10 procent, och studsade vid 160 dollar som tidigare upplevt hög handelsaktivitet.

Detta i sin tur betyder att sedan toppen har vi fått en nedgång på runt 30 procent!

Nedgången har även inneburit att vi även noteras under 200 dagars glidande medelvärde.

Därmed anser vi att det är dags att vikta ned i apelsinjuice, alternativt stänga ned positionen helt för den som tidigare tagit en blankningsposition.

Däremot anser vi inte att vi nått botten än, och därmed är det heller ej något köpläge som uppenbarats utan däremot ser vi snarare att vi hamnat i en andningsfas med något förhöjd risk.

Utöver detta fortsätter socker dessvärre sin kraftsamling men bibehåller sin positiva tongång för utbrott på ovansidan, samtidigt som sojabönor noteras vid tidigare intressant prisnivå med hög volym omkring 10.51 dollar.

Dags att vikta ned i apelsinjuice.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto