Home > Råvarubrevet v.40 ”Amerikanska dollarn sätter sina spår…”

Råvarubrevet v.40 ”Amerikanska dollarn sätter sina spår…”

Sedan föregående vecka har den amerikanska dollarn fått både olja, basmetaller och ädelmetaller på fall. Kortsiktigt finns utrymme före vidare press från dollarn, även om vi nu börjar närma oss tekniskt attraktiva köplägen. Oron kring Nordkorea har tydligt avtagit, lika så Turkiet efter tidigare val, samt kommande räntehöjning har fått stå i fokus när Trump är på jakt efter ny centralbankschef.

 

Sedan föregående vecka har den alltjämt starkare amerikanska dollarn fått stå i fokus.

Brentoljan har upplevt tydlig vinsthemtagning, för att ta allt närmre kliv 55 dollar, från tidigare notering strax över 59 dollar.

Oroligheterna kring Turkiet har setts som bortblåst senaste dagarna, för att se fokus vändas mot OPEC, och huruvida den produktionsfrysning som råder fram till mars kommer att förlängas eller ej.

Utifrån ett styrkeperspektiv, skulle det knappast skada om medlemsländerna inom OPEC kommer överens om en förlängning, för att låta oljepriset finna en stabilisering och grund kring nuvarande nivåer.

Nedgången sedan toppen vid 59 dollar, handlas nu strax under tekniska nyckelnivån vid 56 dollar, varpå en etablering under denna prisnivån vore ytterst negativt. Om dessutom 55 dollar utmanas på allvar, ja då finns risken att oljepriset kommer försvagas allt mer utifrån ett kortsiktigt tekniskt perspektiv.

En av stora nyheterna på marknaden är att brasilianska Petróleo Brasileiro SA, enligt landets Gruv och Energiminister Fernando Coelho Filho uttalat sig att det statliga oljebolaget kan komma att privatiseras på sikt, rapporterar Reuters.

Den amerikanska dollarn är den stora boven i dramat, som inte bara pressat oljepriset, men även fortsatt piska på basmetallerna, samt ädelmetallerna.

Kina har för övrigt varit stängd både måndag och tisdag, vilket tydligt bidragit till mindre volym på marknaden.

Koppar ser annars mest intressant ut inom basmetaller, som tydligt konsoliderar, och kraftsamlar inför utbrott. Tenn fortsätter att konsolidera sedan tidigare, och ser ut fortfarande ut att ladda inför ett större utbrott, som vi skrev om redan vecka 38.

Zink som kraftigt stigit, handlas nu kring 10-årshögsta nivåer, upp över +4.0 procent sedan föregående vecka.

Dollarn har dessutom fortsatt att sätta press på guldet, som nu handlas kring 1270 dollar för att utmana 100 dagars glidande medelvärde, omkring två månaders lägsta.

Guldet börjar dessutom ta allt närmre kliv tekniskt intressanta köplägen, men utifrån ett fundamentalt perspektiv, befinner vi oss i ett något högre riskperspektiv.

Amerikanska presidenten Donald Trump är på jakt efter ny centralbankschef, och har enligt rapporterande nyhetssajter som Bloomberg och Reuters intervjuat 4 person.

En av de kandidater som pekas ut som högst trolig, är Kevin Warsh som sägs vara betydligt mer höktaktig än nuvarande Janet Yellen, vilket vidare driver köpstyrka till den amerikanska dollarn. Warsch var 35 när han tidigare blev nominerad att komma ombord till Fed januari 2010, av tidigare presidenten George W. Bush.

Beslutet om en ny ordförande för den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer inom ”två eller tre veckor”, sade Donald Trump enligt Reuters.

Inom livsmedel tycker vi att majs framförallt börjar se allt mer intressant ut, både tekniskt men även fundamentalt. Majs är en riktigt stor konsumtionsvara i världen, och när USDA uppger att bönder sägs ligga efter både när det kommer till skörd, men även till mognad av råvaran, är det mycket som talar för underskott framöver.

Ungefär är 68 procent av majs är mogen för skörd enligt USDA, jämfört med femårssnitt på 78 procent. Lika så sägs 17 procent av bönderna vara klara med sin skörd i söndags, mot 26 procent samma period föregående år.

Tung stödnivå vid 3.46 dollar räddade vidare nedgång vid månadsskiftet, och har efter kortare ryck och svaghet sedan mitten av september uppvisat tydligt underliggande positiva tongångar, och ser nu även ut att vara på väg att utmana kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Dollarn får oljan på fall.

Efter att tidigare klivit upp och handlats över 59 dollar, har den alltmer starkare amerikanska dollarn fått oljepriset att backa.

Detta har lett till att fokus har vänts mot OPEC, och den rådande produktionsfrysning som gäller, och huruvida en förlängning kommer att ske utöver mars 2018 för att stoppa en vidare nedgång.

Till dess att vi får ett sådant tydligt styrketecken, håller vi koll på underliggande stödet vid 55 dollar, nu när tekniska nyckelnivån vid 56 dollar bröts.

Vi ser genombrottet som negativt, samtidigt som tydlig vinsthemtagning inte är helt oväntat i sig, som vi lyfte fram redan föregående vecka.

Mellan 54-57 dollar har vi tydligt med volym senast året, och det är inte förrän vi kliver tillbaka över 57 dollar, förrän vi kan räkna hem en vidare uppgång.

 Dollarn får oljan på fall.

Konsolidering i koppar talar för attraktivt utbrott.

Sedan koppar kraftigt steg under hösten, har likväl denna basmetall tappat mark i samklang med en allt mer återhämtning som skett i den svaga amerikanska dollarn.

Detta har inneburit att vi nu i september efter nedgång fått uppleva en tydlig konsolidering, och kamp med kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde.

Underliggande köpstyrka framstår i bilden, samtidigt som prisnivån 6 600 tes vara svårslagen. Vi tror ändock att vi är på väg inför ett nytt utbrott, och etablering över denna prisnivå, för att på nytt utmana årshögsta vid strax över 6 900.

 Konsolidering i koppar talar för attraktivt utbrott.

Guld närmar sig attraktivt köpläge.

Genomgående svaghet har klivit in i bilden genom att den amerikanska dollarn fått fokus ur sin återhämtning.

Riskaptiten har därmed klivit in på nytt i marknaden, vilket däribland syns på amerikanska börser som fortsätter att handlas kring rekordnivåer.

Föregående vecka drev vi en kamp med MA 50, och denna veckan efter vidare nedgång till 1 270 dollar utmanar vi MA 100.

Kortsiktigt vill vi se ytterligare svaghet, för att kliva ned till minst 1260, men gärna 1250 före ett attraktivt köp uppenbaras. Vi bedömer då sannolikheten att vi kan få förnyad uppgång till 1 270, följt av 1 300 dollar på nytt.

Breda uppgångar på börsen till återkommande toppnivåer, oro kring Nordkorea, potentiell självständighet från Katalonien i Spanien, men även Brexit är alla potentiella triggers som kan få guldet att skina ordentligt.

När det minst är troligt, kanske är då man seriöst ska ta sig en funderare…

 Guld närmar sig attraktivt köpläge.

Majs kraftsamlar inför utbrott!

Som vi tidigare lyfter fram börjar majs se riktigt intressant ut, både utifrån tekniskt men även fundamentalt perspektiv då risken för underskott klivit fram som en potentiell trigger.

Vi har efter en tung nedgång sedan slutet av juli fått uppleva en tydlig konsolidering i september.

Trots mindre rekyl efter återhämtning när den tunga tekniska stödnivån vid 3.46 dollar utmanades, ser vi underliggande köpstyrka sedan mitten av september.

Kortsiktigt ser det ut som att vi kommande dagar kan utmana 50 dagars glidande medelvärde, vilket talar för ett utmanande av tekniska motståndet vid 3.61 dollar.

Lyckas vi få en stängning, och etablering över detta motstånd, då ser vi stora möjligheter till att vi kommer utmana 3.80, följt av framförallt årshögsta vid 4.00 dollar på sikt.

Majs kraftsamlar inför utbrott!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto