Home > Råvarubrevet v.41 ”Oro kring Nordkorea på tapeten igen…”

Råvarubrevet v.41 ”Oro kring Nordkorea på tapeten igen…”

Som en bortsopad matta har oron kring Nordkorea uppstått på nytt. Än en gång är det Trump som vevar med sina Twitteruttalanden. Mycket snack och lite verkstad i sedvanlig ordning så klart, men tydligt avtryck upplevs på marknaden som uppvisar något mer bearish sentiment, vilket reflekteras i guldets utveckling. Allt mer fokus har börjat skiftas mot OPEC, och huruvida den rådande produktionsfrysning fram till mars 2018 kommer förlängas eller ej, för att ge styrka till oljepriset…

 

Med förnyad oro kring Nordkorea som avspeglas tydligt på råvarumarknaden, är det först och främst utvecklingen på oljemarknaden vi tar upp.

Fokus har tydligt skiftats mot OPEC, och huruvida den rådande produktionsfrysning som råder fram till mars kommer förlängas eller ej.

Oro kring en orkan den gångna helgen som väntades slå till mot den amerikanska Gulfkusten blev inte så elak som väntat, och raffinaderier klarade sig bra i förhållande till befarat.

Brentoljan har bibehållit mark över tidigare utbrottsnivå vid 55 dollar, trots tidigare kortfattade uppgång till över 59 dollar.

Att oljepriset bibehåller mark över just 55 dollar, stöttas av att både Saudiarabien och Ryssland är för ett fortsatt samarbete avseende produktionsbegränsning.

”Vi hör att Saudiarabien och Ryssland sjunger från samma sångbok, båda länderna hyllar producentutbudsbegränsningarna”, sade BNP Paribas råvaruhandelschef Harry Tchilingurian till Bloomberg News.

När Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz besökte Ryssland för första gången, för en träff med presidenten Vladimir Putin, lyftes det fram att han önskade se en förlängning av oljeutbudsbegränsningssamarbetet. Den ryska presidenten uteslöt då inte en förlängning.

Detta har gett rygg till oljepriset, som fortsätter att vara upp lite mer än en halv procent sedan föregående vecka.

Svenska Torbjörn Törnqvist från Gunvor Group kommenterade till Reuters Global Commodities Summit att ”OPEC i vår synvinkel har inte råd att ge upp, för mer olja kommer och den stora frågan är om marknaden kan absorbera detta”, och sade vidare att oljebolagens aktier är ”fortfarande handlas till höga nivåer”.

Oron kring Nordkorea har än en gång seglat upp på tapeten, och åter igen är det Trump som är i farten.

Twitter inlägg som att åratal av diplomati med Nordkorea har misslyckats och att ”bara en sak fungerar”, samt att svar på frågan vad detta betyder som ”tja, du kommer att kunna räkna ut det ganska snart” är några av uttalanden som hamnat i fokus.

Iran har även uttalat sig kring den amerikanska presidenten, att iranska styrkor kommer att lära USA ”nya läxor”.

Vi befinner oss därmed i en situation med något förhöjd oro, vilket kan komma att bidra med volatilitet framöver såvida inte något förändras.

Guldet har i linje med detta börjat glänsa på nytt, och lyckades även studsa kring den tunga tekniska stödnivån vid 1270 dollar, och ser snarare ut att fortsätta vidare norrut, allt eftersom den amerikanska dollarn nu försvagas.

Rent tekniskt trodde vi att dollarn hade mer utrymme på ovansidan, speciellt nu när allt pekar mot en räntehöjning i december, men geopolitisk oro gav marknaden en bakläxa, och handlas nu även under 8.10 mot den svenska kronan på tisdagen.

Efter att Kina varit helgstängt under föregående vecka, är riskaptiten inledningsvis god innevarande vecka.

Aluminium, koppar, nickel och zink är några av de basmetaller som fortsatt visa styrka sedan tidigare, och kan mycket väl uppleva fortsatt styrka nu när Kina är tillbaka i bilden.

Som tidigare rapporterat tycker vi kakao ser riktigt intressant ut. Kraftsamlingen har fortsatt med underliggande positivt momentum sedan vi tog upp råvaran med tro på uppgång vecka 38. Vi kvarstår därmed med vårt ställningstagande att kakaofrossa är på gång.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Fokus på produktionsfrysning får oljan att stabiliseras efter nedgång.

Oljepriset har efter tidigare nedgång inför den gångna helgens oro kring orkan i den amerikanska Gulfkusten stabiliserats. Orkanen blev inte så elak enligt väntat, och gav styrka till Brentoljan att vända vid allvarligt försök till utmanande av 55 dollar.

Vi återfinner tung volym kring denna prisnivå, vilket var en av anledningarna till svårighet av utbrott tidigare i år, samt nedställ under första kvartalet.

OPEC är åter i fokus, och kommer styra utvecklingen framöver, då marknadsaktörer väntar sig förlängning av rådande produktionsfrysning. Om detta kan bekräftas, ja då kan vi få styrka nog för en möjlig uppgång och utbrott över 60 dollar.

Till dess att vi får en utkristallisering är det snarare risk för fortsatt handel inom 55-57 dollar, med negativa besked som snarare ökar risk på nedsidan.

 Fokus på produktionsfrysning får oljan att stabiliseras eft

Nickel på väg för utmanande av flertalet tekniska nyckelnivåer.

I samklang med att den amerikanska dollarn allt mer försvagats, ser vi nu en återhämtning även i nickel.

Flera basmetaller låg lite i dvala föregående vecka, när Kina höll helgstängt. På måndagen kom kineser med riskaptit tillbaka, vilket fick nickel att på nytt stiga kraftigt.

Tidigare rekyl på tunga stödnivån vid 10 400, öppnade i sig redan upp för potentiell vändpunkt, och efter flera dagars successiv uppgång är det nu MA 50 som utmanas på tisdagen.

Så länge som dollarn försvagas, och Kina finns kvar i bilden finns det utrymme för även ett utmanande av tekniska motståndet vid 11 200, därefter ökar risken för en kortfattad anhalt med konsolidering före vi kan göra en mer korrekt bedömning.

 Nickel på väg för utmanande av flertalet tekniska nyckelnivåer. 

Guld glänser på nytt!

Genom att både oron kring Nordkorea, och en allt mer försvagad amerikansk dollar i symbios, har guldet börjat glänsa på nytt.

Genom att investerare uppvisar något mer bearish humör, flockas marknadsaktörer till ”safe haven”-guldet, som tillika fick tillbaka köpstyrka vid den tekniska stödnivån vid 1270 dollar.

Efter tre dagars uppgång, har nu även 100 dagars glidande medelvärde lämnats bakom, och rent tekniskt är det en tydligt förhöjd sannolikhet att vi nu kan vara på väg mot ett utmanande av 1300 dollar.

Trots att marknaden förväntar sig en räntehöjning i december, sätter geopolitiska oron sina spår, samtidigt som den amerikanska dollarn mångt om mycket kan ha inprisat detta genom förnyad handel över 8.00 mot den svenska kronan efter tidigare kortfattade dipp därunder.

 Guld glänser på nytt!

Kakaofrossa på gång…

Sedan några veckor tillbaka har vi varit tydligt bullish kakao.

En tydlig kraftsamling har pågått sedan strax före sommaren, där tredje kvartalet präglats av tydligt underliggande positivt sentiment.

Vi har nu efter fyra signifikanta utmanande av 2.10 dollar nivån, en situation där vi bedömer sannolikheten som tydligt förhöjd att vi kan komma att få en signifikant rörelse vid utbrott.

Kakao handlas nu även över 200 dagars glidande medelvärde, och vi kvarstår med inledningsvis bedömning på en uppgång till 2.20 dollar inom kort, så fort ett utbrott uppstår.

Om momentum tilltar ordentligt, kan vi komma att vi en fortsatt uppgång, där ytterligare bränsle utöver den tekniska situation som speglas kan vara en allt svagare amerikansk dollar kommande månader.

Kakaofrossa på gång…

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto