Home > Råvarubrevet v.41: ”Uttalande från Ryssland ökar misstro till produktionstak. FOMC protokoll lyfte dollarn på ökad räntehöjaroro.”

Råvarubrevet v.41: ”Uttalande från Ryssland ökar misstro till produktionstak. FOMC protokoll lyfte dollarn på ökad räntehöjaroro.”

Oljan har fortsatt sin volatila resa under veckan, där uttalande från Ryssland satte krokben på den positiva utveckling vi tidigare upplevt när vi nådde nästan 54 dollar. Naturgas som vi tidigare ställt oss negativa till, har efter en kortfattad nedgångsfas fortsatt vidare norrut på varmt klimat och högre efterfrågan. Koppar har efter en längre tids kraftsamling börjat indikera tydligt positiva tongångar, samtidigt som guldet bröt igenom ett viktigt vägskäl i veckan och noteras för närvarande därmed under MA 200. Dollarn som steg på räntehöjaroro i veckan noteras nu vid 7-månadershögsta, samtidigt som underliggande tryck från köpare indikerar att majs kan vara på väg mot utbrott.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL KOPPAR X8 VON

Entré Köp
$4800
Målkurs
$5000
Nödutgång
$4735

I veckans brev

 

Energi: Uttalande från Ryssland pressar ned oljan till 52 dollar, samtidigt som varmt klimat försätter att lyfta naturgas.

Den volatila resan fortsätter för oljan som nästan lyckades ta sig hela vägen upp till 54 dollar.

Uttalande från Ryssland satte stopp för uppgången, och investerare började tvivla på den produktionsbegränsning som skall komma att ske inom Opec.

Den begränsning som är på bordet är enligt tidigare information på mellan 32.5 – 33 miljoner fat per dag, vilket är strax under nuvarande produktion som tidigare i veckan uppgavs vara 33.39 miljoner fat per dag.

Som vi tidigare rapporterat är break-even nivån långt ifrån hållbar kring nuvarande prisnivå för flera av de oljeproducerande länderna, som nu gläds av uppgången vi fått uppleva.

Det är samtidigt av just denna anledning som troligtvis flera Opec länder kommer att trilskas gällande en produktionsbegränsning, för varför skall man införa ett produktionstak om priset fortsätter att hålla sig över 50 dollar?!

Venezuelas president Nicolas Maduro sade tidigare i veckan att oljepriset nu är på väg mot en mer rättvis och ett realistiskt pris, för att just genomföra en produktionsbegränsning.

Krisdrabbade Venezuela har själva ett break-even pris på oljan vid 121.1 dollar enligt tidigare uppgifter från Bloomberg…

Opec lämnade på onsdagen sin prognos för tillväxten gällande den globala efterfrågan på olja, som gav en prognos med i stort sett en oförändrad tillväxt.

Det är nu upp till bevis för Opec att genomföra en produktionsbegränsning.

Vi behöver mer än bara lovord sedan det informella mötet i Algeriet, och det blir ytterst intressant att se resulterat i nästa formella Opec möte i Wien den 30 november.

Pga. att vi rent tekniskt börjar finna stöd vid 52 dollar, är vi något mer positiva denna vecka, och tror att inte minst i samband med nästa Opec mötet men även en tydlig etablering över 53 dollar att vi kan vara på väg vidare norrut till initialt 55 dollar som är ett av Opecs mål.

Brent (dagsdiagram)

Resan för naturgas har varit allt ifrån positiv efter vår tidigare prognos gällande nedgång.

Vi lyckades initialt pricka in den initiala nedgången i slutet av sommaren, som därefter tyvärr stigit vidare norrut, och klivit över vår inledningsvisa ingång.

Varmare klimat än väntat har drivit priset för naturgas vidare norrut till 22 månadershögsta, och inte nog med det, väderprognosen säger att värmen i USA kommer att hålla i sig månaden ut, för att därefter avta tydligt.

Säsongsmässigt stundar en kraftig nedgång i naturgas, i linje med vad vi tidigare förväntat oss.

Eftersom vädret ställt till det hela, inväntar vi ett svalare klimat innan vi på nytt kan söka oss söderut.

Senare under dagen får vi även lagersiffror gällande naturgas, som förväntas rapportera en något lägre siffra än föregående vecka vilket ytterligare ger bränsle till fortsatt uppgång.

Därmed är vi avvaktande denna vecka, för att invänta ett svalare klimat innan vi kan förvänta oss en tydligare indikation på en förnyad nedgångsfas.

Naturgas (veckodiagram)

 

Basmetaller: Positiva tongångar trots fortsatt kraftsamling i koppar.

Kraftsamlingen fortsätter att hålla i sig för koppar sedan ett tag tillbaka. Dock har vi flera positiva tecken på att vi kan vara på väg att bryta upp norrut.

Styrka från Kina har kommit tillbaka i veckan som visar ökat intresse, som föregående vecka höll helgstängt.

Rent tekniskt har vi även allt högre bottnar sedan årsskiftet, samtidigt som MA 40 veckor fortsätter att driva en kamp.

Vi får även stöd utifrån volymflödet som indikerar att allt fler köpare kommer till uppsamling, allt mer norrut vi söker oss.

Eftersom vi nu etablerat oss över en sådan signifikant nivå som MA 40 veckor för fjärde gången, tror vi att vi äntligen kan vara väg mot en trevlig uppgång.

Inledningsvis förväntar vi oss en uppgång emot 4900, för att därefter utmana den sentimentala heltalsnivån 5000.

Utöver detta ser vi nästa tunga motstånd invänta strax under 5400 dollar, som därmed kan bli en mycket svårslagen nivå.

Koppar (veckodiagram)

 

Ädelmetaller: Guldet visar svårigheter på återhämtning efter nedgång under viktigt vägskäl.

Föregående vecka föll guldet kraftigt under 1 300 dollar när vårt 100 dagars glidande medelvärde bröts.

Extra bränsle till elden uppstod när det visade sig i FOMC protokollet tidigare i veckan att flera Fed-ledamöter såg möjligheten i att höja räntan redan nu, vilket ökat sannolikheten tydligt för att vi verkligen kommer att få en räntehöjning i december.

Det kan mycket väl vara så att när vi nu brutit under vårt stora vägskäl som en sådan signifikant nivå som 200 dagars glidande medelvärde att vi verkligen är på väg mot 1 200 dollar innan året är slut.

Räntehöjaroron kommer därmed att styra utvecklingen, och det hänger mycket på uttalande från Fed-ledamöter framöver, utöver sedvanliga makroutfall gällande den amerikanska ekonomin.

Eftersom dollarn tydligt stärkts i veckan har vi fått en fortsatt negativ sidledes rörelse för guldet, och eftersom vårt ”vägskäl” MA 200 inte höll, tror vi att detta kan ge utmanande fortsatt handel kommande dagar.

Därmed ställer vi oss försiktigt negativa denna vecka, och tror att vi kommer att vandra vidare söderut ned mot 1200 dollar, fram till dess att räntehöjaroron avtagit.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: Dollarn stiger till 7-månadershögsta efter att räntehöjaroron tilltagit.

Dollarn fortsatte tydligt mot norr under veckan och har nu nått 7-månadershögsta notering, efter att räntehöjaroron tilltog efter att protokollet från FOMC publicerades.

Eftersom det visade sig att flera Fed-ledamöter var positiva redan denna gång till en ökning, ökar detta sannolikheten till en räntehöjning i december markant.

Dollarn som stigit nästan två procent sedan föregående vecka har tar nu allt närmare kliv årshögsta nivåer, vilket innebär att vi bara på några veckor har gått från en notering strax över 94 dollar till runt 98 dollar.

På torsdagen presenterades det siffror gällande nyanmälda arbetslösa, som var oförändrade på 246.000 sedan föregående vecka, tillika 43 årslägsta notering.

Momentum är nu tydlig, den amerikanska ekonomin återhämtar sig successivt, Fed ser ut att vara allt mer positiva för varje vecka som går vilket innebär i slutändan att sannolikheten för en räntehöjning i december kommer att öka i linje med detta.

Det kan mycket väl utkristallisera sig i att oron tilltar framöver under hösten, för att absorbera den oro som finns för närvarande, att när vi väl får en räntehöjning kan den komma att bli relativt obemärkt på marknaden.

Om oron tilltar ytterligare är det inte helt omöjligt att vi kan hälsa på 100 dollar under hösten, även om det är en något lägre sannolikhet för tillfället.

Vi fortsätter därmed att ställa oss positiva framöver även denna vecka, men väljer att gå från starkt positiva, till något svagare positiv pga. det kraftiga utbrott vi fått uppleva.

Dollarindex (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Underliggande tryck indikerar att det snart är dags för majsen att poppa.

Majs har synnerligen haft en tråkig resa sedan slutet av sommaren när vi klev in i det handelsintervall som pågått mellan 318 – 346 dollar.

En sidledes handel och kraftsamling har nu pågått i lite mer än två månader, och tar vi en djupare titt i orderflödet under denna tid, indikerar vi att underliggande styrka byggts upp kraftigt bland köpare.

Kring nuvarande notering vid 337, ser vi även att vi byggts upp ett lite mindre stöd under den tid vi befunnit oss i handelsintervallet, och eftersom vi nu utmanat vid två mindre tillfällen vårt kanaltak, kan det vara dags att göra sig redo för ett utbrott.

USDA rapporterade stora nivåer gällande export tidigare i veckan, och det kan mycket väl vara så att vi kan komma att få uppleva rekordnivåer gällande export av just majs.

Sydamerika som vi tidigare rapporterat om gällande stora väderproblem, har i sin tur orsakat lägre utbud från skörd i allmänhet inom jordbruk. Detta innebär i sin tur att förväntningarna är låga på större exportmöjligheter gällande majs, som trots komma igång mars eller april nästa år.

Trots detta förväntas lagernivåerna noteras vid högsta nivåer på nästan 30 år, vilket i sin tur kan ställa tankegångar kring, ”är detta botten vi nått?”.

Det kan mycket väl vara så att vid en sådan svag botten, höga lagernivåer och en stark global efterfrågan på majs att vi nått en katapult i majs, som mycket väl kan kliva mot 399 inom snar framtid om vi bryter oss loss ur det handelsintervall vi befinner oss i.

Därmed ställer vi oss denna vecka positiva till majs, men inväntar utbrottet kring 346 för att bekräfta stark tro på uppgång.

Majs (dagsdiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto