Home > Råvarubrevet v.42: ”Ökad tro på produktionsbegränsning inom Opec. Står sojabönor inför utbrott?”

Råvarubrevet v.42: ”Ökad tro på produktionsbegränsning inom Opec. Står sojabönor inför utbrott?”

På torsdagen lämnade ECB styrräntorna oförändrade enligt väntat, och således kom inga överraskningar vare sig när det gäller räntorna som tillgångsköpsprogrammet. Under veckan som gått har dock oljan fått uppleva ett kortfattat återbesök kring 53 dollar på bättre än väntad oljelagerstatistik, trots att vi nu backat tillbaka kring 42 dollar. Koppar som åkt på bakslag under veckan fortsätter indikera att vi är på väg mot ett utbrott, samtidigt som nickel befinner sig i andra kraftsamlingsfasen. Guldet upplever förnyad köpstyrka efter tidigare pressad handel, och indikerar efter nästan fyra dagars uppgång att vi kan vara på väg att återta mark. Pundet som minst sagt haft en dyster resa sedan slutet av juni, visar klart tydliga signaler och är tydligt översålt för närvarande. Sojabönor som hade en trevlig resa tidigare år, rekylerade tidigare i somras och uppvisar nu tecken att det kan vara dags för ett nytt utbrott på uppsidan.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL SOJA X4 VON

Entré Köp
$9.95
Målkurs
$10.20
Nödutgång
$9.85

I veckans brev

 

Energi: Oljan gör kortfattat återbesök kring 53 dollar.

Oljan fick bränsle för kortfattad uppgång under veckan efter att de amerikanska lagren av råolja föll 5.2 miljoner fat under föregående vecka.

Brent terminen lyckades etablera sig kortfattat över 53 dollar, men backade kort därefter för att återgå till en notering strax över 52 dollar.

Förväntningarna låg på en ökning omkring 2.2 miljoner fat, men statistiken överraskade positivt genom att presentera en minskning av de amerikanska lagren av råolja med -5.2 miljoner fat.

Lagren av bensin steg dock 2,5 miljoner fat, väntat var -0,9 samtidigt som kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna sjönk med 0,50 procentenheter, väntat var +0,03 procentenheter.

Vi har tidigare berört att flera oljeproducenter pressas hårt, då nuvarande pris på oljan är en bra bit under flera länders break-even pris.

IMF lyfte fram Saudiarabien i en rapport under veckan, att genomsnittspriset för break-even tros ligga en bra bit över nuvarande prognos.

I rapporten skrev man att förväntningarna på break-even nivån förväntas sjunka till 79.70 dollar från tidigare 92.50 dollar per fat föregående år. Så senast som i april förväntade IMF sig en nedgång till 66.70 från tidigare 94.80 dollar per fat.

Att break-even nivån tros vara högre än tidigare väntat, ses även som en av anledningarna till att Saudiarabien nu ställt sig mer positiva gällande produktionsbegränsningar inom Opec.

Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih uttalade sig på onsdagen att ”oljeindustrin befinner sig i slutet på en betydande nedgång. Oljemarknaden håller på att rebalansera sig och marknadsförhållandena förbättras, även om återhämtningen gått långsammare än antagits.”

Iran ser nu också ut att kunna ansluta sig till den stora gruppen, då man börjat upp nå produktionsnivåer från före sanktionstiden.

Det är mycket snack och lite verkstad hos Opec, och det är nu upp till bevis för att lyckas genomföra en stark gemensam produktionsbegränsning.

November mötet är därmed i fullt fokus, och skulle man inte lyckas få till den tidigare uttalande produktionsbegränsning, som väntas landa på 32.5 – 33 miljoner fat per dag.

Eftersom detta är strax under nuvarande produktion som tidigare i veckan uppgavs vara 33.39 miljoner fat per dag, är det nu oljemarknadens stora förväntningar om Opec kommer leva upp till förväntan.

Lyckas man inte glädja marknaden, är risken stor för en kraftig reaktion mot nedsidan.

Eftersom fler och fler ställer sig positiva till en produktionsbegränsning, är tongångarna klart positiva inför november mötet.

Rent tekniskt fick vi starkt stöd kring 51 dollar från köpare, och vi ser fortsatt möjlighet till uppgång om vi nu bara kan lyckas etablera oss över 53 dollar, så att vi slutligen kan vända blickarna mot 55 dollar.

Brent (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Kraftsamling indikerar att vi är på väg mot utbrott i koppar. Nickel i andra kraftsamlingsfasen.

När vi föregående vecka skrev om koppar lyfte vi fram de positiva tongångar som upplevs i koppar.

Kraftsamlingen som pågått ett tag tillbaka börjar nu indikera att vi kan vara på gång att äntligen få ett utbrott.

En tydlig triangelformation har byggts upp om vi vänder blickarna mot vårt veckodiagram, och trots att koppar kortsiktigt varit pressat och befinner sig under vår glidande medeltalstrio 50, 100 och 200, så är koppar märkbart översålt rent tekniskt.

Vi har en underliggande styrka från Kina som uppvisade styrka efter tidigare hållit helgledigt, samt uppvisande av fortsatt tillväxt i den kinesiska ekonomin när BNP kom in 6.7% enligt väntat under veckan.

Tyvärr föll koppar tidigare i veckan, men vi ser det ändå inte som något negativt i det långa loppet, vi inväntar fortfarande en tydlig etablering över 4.800 nivån för att bekräfta utbrottet ur konsolideringsfasen.

Ett sådant utbrott skulle även ge stora möjligheter till att nå den uppgång vi väntar oss initialt 4.900 följt av det stora motståndet kring sentimentala heltalsnivån 5.000

Lyckas vi få tillräckligt momentum, ja då kan vi få uppleva 5.400 dollar på sikt som kommer vara en mycket svårslagen nivå.

Koppar (veckodiagram)

Redan vecka 31 ställde vi oss positiva till nickel och lämnade i samband med detta råvarubrev en köprekommendation.

Efter att momentum byggdes upp tidigare i år lyckades vi klättra upp och utmana 11.000 den 10 augusti.

Inte helt oväntat kom tydligt motstånd från köpare kring denna prisnivå, efter att vi först äntligen lyckades kliva över prisnivån 10.000.

Då vi nu varit inne i en andra cykel av kraftsamling ser det allt mer ut som om att vi kan få tekniskt stöd för ett utbrott.

Kortsiktigt kan det bli något pressat sentiment, men utifrån ett längre perspektiv har vi en fin uppsamling strax under 11.000, och lyckas vi etablera oss över denna nivå, ja då öppnas grindarna upp för en uppgång emot 15.000 som är nästa stora motstånd utifrån tidigare handelsvolym.

Rent fundamentalt får vi även stöd för en sådan vidare uppgång när världens största gruvbolag BHP Billiton uttalar sig om att man ser tydliga tecken på att en återhämtning i råvarumarknaden för första gången på fem år.

Nickel (veckodiagram)

 

Ädelmetaller: Förnyad köpstyrka i guldet kan innebära att vi är på väg att återta mark.

Guldet som tidigare föll tillbaka under 1 300 dollar efter att räntehöjaroron tilltog ordentligt, har börjat visa positiva signaler i veckan.

Sedan toppen i början av juli tappade guldet nästan 10 procent fram till och med den 7 oktober.

Efter att under två veckor varit mer negativa, avtog det momentum från säljstyrkan som uppstått och vi börjar nu ställa oss mer positiva.

Vi klev kortfattat under 200 dagars glidande medelvärde, men har under dagen börjat etablera oss tydligt över denna nivå kring 1270 dollar.

Trots att vi för närvarande driver en kamp med MA 200 ser vi positiva tongångar, och vi ser även ut att få en fjärde dag med stängning på plus.

Stänger vi under torsdagen helt över MA 200, det vill säga en ”candle” som helt släppt MA 200 bakom oss, ja då ökar sannolikheten för att vi på fredagen men även inledningsvis under nästa vecka kan få uppleva en vidare uppgång.

Vi har heller inga tunga uttalande från Fed eller IMF på fredagen vilket öppnar möjligheter för fortsatt positivitet.

Allt fler på marknaden börjar nu ställa sig i linje med att en räntehöjning inte kommer förrän i december, och det blir ytterst intressant att se vilka uttalande som kommer utifrån FOMC mötet i början av november.

Det amerikanska presidentvalet står även och spökar och försvårar situationen för Fed, som allt mer indikerar att det kan vara dags att höja räntan.

Senaste opinionsundersökningarna visar att Hillary Clinton är i ledningen med 45.2%, följt av Donald Trump på 39.2%. Under natten till torsdagen hölls även den tredje sista tv-debatten.

Valet avgörs om bara några veckor den 8 november.

Stänger vi kring 1270 men framförallt över MA 200 på torsdagen, ser vi goda möjligheter att återta mark upp till 1303 dollar.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: Nya krafttag på gång i pundet…

Pundet har fortsatt att ta stryk efter folkomröstningen i somras, då brittiska befolkningen valde att lämna EU.

Initialt föll pundet ned till runt 1.32 nivån, men har under oktober fått uppleva ytterligare ett fall.

Den totala nedgången från slutet av juni till början av oktober uppgick till hela -20%.

I samband med att vi först fick uppleva en sidledes handel fram tills i mitten av september, har vi i och med den ytterligare nedgång vi fick fram tills föregående vecka hamnat i en högst översåld situation rent tekniskt.

Den brittiska ekonomin fortsätter som sagt att visa positiva sken, och har inte riktigt fått den pressade nedgång många förväntat sig.

Brexit fortsätter att spöka, och kommer så att göra fram till dess att man separerat sig från den europeiska unionen.

Pundet pressades dock något svagt under förmiddagen på torsdagen då detaljhandelsifforna kom in oförändrat jämfört med föregående månad.

Trots detta befinner vi oss en tydligt översåld situation, och vi ser sken av köpstyrka i den uppsamling som pågått senaste sju dagarna.

Tillsammans med vår tekniska situation och att pundet noteras under lägsta nivån på 30 år, tror vi att det kan vara dags för en ordentlig återhämtning.

Vi ser goda möjligheter till uppgång upp emot 1.30, för att därefter utmana tidigare kanaltak efter den stora nedgången i somras runt 1.34 dollar.

GBPUSD (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Är sojabönor på väg mot utbrott?!?

Sojabönor som inledde året med en stark uppgång i början av april fram tills i somras, på över 40 procent, åkte på en kraftig nedgång fram till i slutet av augusti på över 20 procent.

Efter denna tunga nedgång börjar vi nu uppleva betydligt bättre utsikter.

Vi har upplevt en konsolidering och kraftsamling under lite mer än en månad och momentum har blivit allt tydligare, och vi ser samtidigt att köparna kliver in starkt i bilden i vår kanalbotten vid 9.40 dollar.

I början av oktober korsade 200 dagars medelvärde vårt kortsiktiga MA 50 och bara några dagar efter har vi nu klivit tillbaka över 9.90 dollar och ser ut att lämna dessa båda medelvärde bakom oss och vänder blickarna norrut.

Vi är nu inne på den femte av sex senaste handelsdagarna med uppgång.

Åter igen står Kina bakom den underliggande styrkan på ökad efterfrågan.

Landet står för totalt 60 procent av den handlade råvaran, och har nyligen signerat ett avtal till att köpa 5.1 miljoner ton av sojabönor till ett värde av 2.1 miljarder dollar.

Med positiva tongångar nya tag på gång och kan vi bara kliva över nuvarande kanaltaket ser vi goda möjligheter till en uppgång inledningsvis över 10 dollar, men därefter kan vi åter igen siikta mot 11 dollar innan det kan vara dags att vikta ned.

Sojabönor (dagsdiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto