Home > Råvarubrevet v.43 ”Hökaktighet låter amerikanska dollarn styra utvecklingen…”

Råvarubrevet v.43 ”Hökaktighet låter amerikanska dollarn styra utvecklingen…”

Den amerikanska dollarn har fått allt större fokus under senaste veckorna, vilket drivs av hökaktighet från USA, som fick ytterligare stöd föregående vecka efter att senaten godkänt en budgetresolution för 2018. Trots rekyl i oljan finns det ordentligt med utrymme på sikt, lika så kan det uppstå ett mycket attraktivt läge på kort sikt i guld efter senaste tidens press. Aluminium börjar tappa allt mer momentum, samtidigt som kakao fortsätter att se riktigt attraktiv ut…

 

Under senaste tidens utveckling på råvarumarknaden, har det varit tydligt att den amerikanska dollarn agerat vägledare.

Med allt mer fokus på kommande annonsering från amerikanska presidenten gällande en ny amerikansk centralbankschef, har det varit underliggande positivt momentum på börsen.

Detta har i sin tur efter att vi så sent som på torsdagen fick en godkänd budgetresolution för 2018 från amerikanska senaten, öppnat upp för kommande skattelättnader och stimulanser i USA, vilket gett stöd till uppgången i den amerikanska dollarn som nu ser ut att kunna utmana 100 dagars glidande medelvärde underifrån.

När det kommer till just framtida räntehöjningar, är december fortfarande det som marknaden förväntar sig. Enligt Fed Funds Rate pekar nu 90.3 procents sannolikhet för en höjning till 1.25-1.50 den 13 december.

Till följd av detta har guldet tappat mark, som tidigare sett allt mer attraktivt ut. Samtidigt visar guldet stöd i form av underliggande tekniska nyckelnivåer som MA 100 dagars, samt MA 40 veckor, vilket öppnar upp för en attraktiv rekyl och uppgång.

“Gold prices will only go up, rising as high as $1,400 next year, but the real bull market won’t get going until it sees an actual pickup in inflation”, kommenterade gruv experten och investeraren Pierre Lassonde i veckan.

Geopolitisk oro, däribland Nordkorea har för tillfället lagt sig helt, till förmån av fokus på oron mellan kurder och irakiska centralregering i den oljerika regionen i norra Irak. Lika så har spänningar mellan Iran och USA bidragit med viss oro på marknaden.

Under torsdagens oljekonferens i London, påpekade OPEC:s representanter att man förväntar sig att oljepriset kommer att överstiga 100 dollar per fat år 2020, oljan handlas på tisdagen strax över 57 dollar.

Vi tycker själva att oljepriset ser intressant ut på sikt, men samtidigt är det mycket som skall till för att momentum skall ta fart på allvar.

OPEC behöver visa styrketecken, och då ser vi en självklarhet att en förlängning av den rådande produktionsfrysning genomförs, men kanske rentutav dessutom en utökad sådan.

I sedvanlig ordning står veckostatistik i fokus, på tisdagen oljelager API en halvtimme efter amerikanska börser stängt, samtidigt som DOE levererar på onsdag en timme efter öppning.

Aluminium har efter en längre tids uppgång börjat tappa allt mer momentum, och när oro kring en ”slow down” i Kina fortsätter att dominera på marknaden, samtidigt som en större oro börjar sprida sig, är det inte så konstigt att vi ställer oss något negativa. Basmetallen utmanar samtidigt kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde, för första gången sedan utbrott ur konsolideringen tidigare i höstas, efter en tids konsolidering under året.

Vi fortsätter att bevaka kakao, och den frossa vi väntar oss sedan tidigare.

Som vår eminenta kollega C-G Gyllenram alltid säger, ”sluta aldrig bevaka en tråkig marknad”. Detsamma gäller verkligen kakao, som efter längre tids nedgång, upplevt längre tids konsolidering, vilket ökar intressent ännu mer desto längre tid det tar.

“Trick Or Treat? Funds Signal Post-Halloween Chocolate Rally” skrev European Supermarket på måndagen, som menar att choklad alltid är billigare kring Halloween, men att priserna sannolikt kommer att återhämta sig fram tills jul, tack vare en ökad efterfrågan på kakao.

Ett stort utbud av kakao har tidigare fått priset att tappa mark, men vi fortsätter alltså att bedöma att vi nu kan ha nått en vändpunkt utifrån ett större perspektiv.

Få Råvarubrevet till din e-post varje tisdag!

Analyser

Oljan på väg mot ett nytt utmanande av 60 dollar?!?

Oron kring kurder och irakiska centralregering i den oljerika regionen i norra Irak har tidigare fått inbringa bränsle till uppgång i oljan.

Efter en tids styrka sedan slutet av september fortsätter vi att bibehålla mark över tekniska nyckelnivån vid 57 dollar.

Så länge som vi inte med signifikant volym bryter denna stödnivå, öppnas det upp för ett förnyat utmanande av 60 dollar, vilket då skulle öppna upp får en attraktiv etablering över denna sentimentala heltalsnivå.

På sikt är vi positiva olja, samtidigt som det är mycket spel i gallerian från OPEC, vilket gör att vi väljer att inte sträcka ut handen helt och hållet.

60 dollar är dock fullt rimligt inom kort, speciellt när vi fortsätter att notera högre bottnar sedan vändpunkten i december.

Oljan på väg mot ett nytt utmanande av 60 dollar?!?

Aluminium tappar momentum.

Som vi tidigare berör är det i stora drag avtagande momentum från Kina som ställer oro till vissa metaller, däribland aluminium.

Kortsiktigt utmanas nu kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde, där vi dessutom finner underliggande stödlinje sedan tidigare i år som agerat tydlig ryggrad.

En tydlig balanspunkt finner vi kring 2 120-nivån. Vi nämner ofta ”balanspunkt” i våra analyser, och i detta fall innebär det att vi återfinner signifikant med volym, som dessutom är tydligt i candlestick diagrammet nedan, då vi har svårigheter att kliva över såväl under prisnivåer som dessa. Det bildas därmed en dragkamp, där flertalet avslut med både köp och sälj återfinns kring dessa balanspunkter.

Detta innebär att vi nu ser en pressad situation i aluminium, varpå ett nedställ öppnar upp för en nedgång. Så länge som inte signifikant köpstyrka tittar fram i bilden, öppnas det alltså upp frö en något mer tydlig nedgång, varpå kommande tunga tekniska stöd återfinns vid strax under 2 000.

Aluminium tappar momentum.

Guld på väg mot en förnyad vändpunkt?

Trots en tydligt avtagande oro kring Nordkorea, en tidigare försvagad amerikansk dollar glänste guldet inte speciellt länge.

Kortsiktigt fick vi en rekyl vid 1 300 dollarnivån, som nu på nytt ser ut att vara på väg mot ett nytt utmanande av tekniska stödet vid 1 270 dollar.

Det intressanta som egentligen är värt att lyfta fram är att trots situationen i USA, med potentiell hökaktig centralbankschef, befinner vi oss i en situation där kommande räntehöjning mer eller mindre är inprisad i marknaden.

Detta gör att så länge som vi inte får en lägre botten, då under 1 270 dollar, att vi kan komma att få en riktigt attraktiv vändpunkt, som på nytt kan ta oss upp till 1 300, och kanske denna gång med momentum i ryggen lyckas utmana 1 330 dollar igen.

Guld på väg mot en förnyad vändpunkt?

“Trick Or Treat? Chokladrally att vänta efter Halloween.

Vi fortsätter att lyfta fram kakao, då vi bedömer att desto längre vi upplever en konsolidering, desto starkare och stabilare uppgång är att vänta.

”Choklad är alltid billigare kring Halloween, men att priserna sannolikt kommer att återhämta sig fram tills jul, tack vare en ökad efterfrågan på kakao.” skrev European Supermarket på måndagen, vilket ger underliggande stöd till vår tro på det utbrott och uppgång som väntas.

Därmed kvarstår tron på en kakaofrossa framöver, så fort vi kan lämna den konsolidering och kraftsamling som pågår. Tekniskt handlas denna råvara över 50, 100 och 200 dagars glidande medelvärde sedan drygt ett par veckor tillbaka, vilket ger ytterligare bränsle till vår tro på uppgång.

Framförallt skulle ett utbrott och etablering över 2.20 dollar bidra till bekräftelse på uppgång. Att vi nu klivit över 2.10 dollar, som vi tidigare lyft fram som en möjlig trigger, kan vi nu alltså vara på väg att få en betydligt mer stark rörelse framöver.

“Trick Or Treat? Chokladrally att vänta efter Halloween.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto