Home > Råvarubrevet v.43: ”Oljan kortfattat under 50 dollar efter uttalande från Irak. Basmetallerna fortsätter att visa positivitet”

Råvarubrevet v.43: ”Oljan kortfattat under 50 dollar efter uttalande från Irak. Basmetallerna fortsätter att visa positivitet”

Stora besvikelsen under veckan kom när oljan klev under 50 dollar, och även om vi återhämtat oss något, så kvarstår situationen kring strax över denna balanspunkt. Den nedgång vi tidigare prognosticerat åkte tidigare på bakslag ur det varma vädret i USA, men har ånyo inlett en nedgångsfas i samband med att efterfrågan avtagit. Kraftsamlingen fortsätter bland flera basmetaller, däribland koppar och nickel för att nämna några. Dollarn har stärkts allt mer och besöker nu 8 månadershögsta. Kaffet som stått och bryggt har nu fortsatt kliva norrut, medans Apelsinjuice historiskt sett har nått en topp efter drygt 90 procents uppgång i år.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

MINILONG GBPUSD VT12

Entré Köp
$1.2300
Målkurs
$1.2800
Nödutgång
$1.2100

Veckan som gått har varit minst sagt volatil. Inte minst har rapporterande bolag med tydlig korrelation mot råvaror fått avlägga delårsrapporter.

Inte helt oväntat har flera rapporter fått medvind från bland annat av flera basmetallers uppgång i år.

Oljan åkte på bakslag i veckan när Irak gjorde uttalande gällande produktionsbegränsningar, och att man inte längre är helt med i spelet som menar att produktionen bör frysas baserat på faktiska tal, och inte de siffror som Opec själva använt sig av via andrahandskällor.

Det är lite som vi återkommande skrivit, att varför ska man vara med på en begräsning när oljan fortsätter att finna mark allt norrut.

Under flera dagar fick vi ett tydligt intervall mellan 51 – 53 dollar med större delen av avslut.

Veckans råoljelager överraskade positivt med en minskning av -0.6 miljoner fat, mot väntade +0.7 miljoner.

Allt fokus landar nu på Opec och precis som vi skrev föregående vecka är det är mycket snack och lite verkstad hos Opec, och det är nu upp till bevis för att lyckas genomföra en stark gemensam produktionsbegränsning.

Brent (dagsdiagram)

Nedgången vi väntade oss för naturgas kom en bra bit på vägen fram till mitten av augusti, men därefter åkte vi på bakslag med bättre väder än väntat och en varm höst gav bränsle på efterfrågan som drog naturgas norrut.

Den 14 oktober nådde vi toppen, och precis som vi började bli ifrågasättande, så mycket riktigt inledde vi en nedgång, och förutom att vi var nere och testade fyramånaders lägsta från att ha nått fyramånaders högsta så klev vi tidigare ned till i veckan 2.749, vilket är strax under MA 50 och MA 100.

Att vi rent tekniskt får en sådant genomslående brytning av dessa nivåer ska ses som positivt utifrån vår prognos om vidare nedgång.

Naturgas (dagsdiagram)

Trots att flera basmetaller har haft en ruskigt stark resa under året har vi en kontext som är ytterst intressant.

Utifrån ett längre perspektiv är vi fortfarande kring bottennivåer, och köparna fortsätter även att visa sin styrka.

För nickel fortsätter kraftsamlingen, och koppar likaså.

Trots att Kina börjar visa allt mer styrka, så kom en tung nyhet för landet i veckan.

EU har nämligen begärt att Världshandelsorganisationen WTO startar en undersökning av Kinas exportrestriktioner för 12 råvaror, som är viktiga för den europeiska industrin.

EU-kommissionen uppgav att de tolv råvarorna är antimon, bly, ferronickel, grafit, indium, kobolt, koppar, krom, magnesiumoxid, talk, tantal och tenn.

Vi får ser hur detta utkristalliserar sig, eftersom detta kan få en ganska tung dominoeffekt, då dessa råvaror är väldigt viktiga för flera branscher som stål, fordon, flyg men även bygg och elektronik.

Dollarn har uppvisat sådan kraftfull styrka att vi nu klivit upp till 8 månaders högsta nivåer.

Guldet har däremot backat till ”bara” fyramånaders högsta och gör allt i sin makt för att klamra sig fast vid MA 200.

Det är ett under att vi inte föll vidare ned, då vi fick en sådan kraftig styrka från säljarna när vi inledningsvis föll från oktober högsta.

Guld (dagsdiagram)

Nu är det bara tolv dagar kvar tills det amerikanska presidentvalet utkristalliserar sig den 8 november, och färska opinionsundersökningar visar idag att Clinton bibehåller starkt sin ledning sedan föregående vecka.

I föregående råvarubrevet var Hillary Clinton kvar är i ledningen med 45.2%, följt av Donald Trump på 39.2%.

Efter den senaste tv-debatten har Clinton 45.7%, medan Trump har 40.3%.

Byggbranschen kommer att få en ordentlig skjuts oavsett utkomst, då båda representanter har lovat att satsa en stor påse pengar till infrastruktur och utbyggnad.

Detta i sin tur kan även leda till ökad efterfrågan av vissa råvaror som båda basmetaller, timmer för att nämna några.

Bland valutorna så fortsätter pundet sin resa med krafttag men uppvisar fortfarande positiva signaler framöver.

Euron mot dollarn har stärkts tre dagar i rad efter tidigare bakslag, samtidigt som även dollarn mot den svenska kronan märkbart blivit dyr sedan årslägsta i maj då vi noterades kring 7.9 dollar, mot nuvarande 9.0.

Norges Riksbank lämnade idag räntan oförändrad, och den norska kronan stärktes tydligt mot svenska kronan, och har nu klivit över 1.09, vilket är för första gången på 16 månader.

GBPUSD (dagsdiagram)

Bland livsmedel denna vecka har bland annat kaffe fortsatt sin starka resa norrut, efter den tidigare bryggning vi påpekat.

På onsdagen lyckades kaffe kliva upp och utmana nivåer som inte setts sedan mitten av februari 2015.

För den som avnjuter ett glas apelsinjuice till frukost kan ställa sig frågan om det går att handla denna råvara.

Självfallet finns det en termin för detta, och innevarande året har varit en av de starkaste på länge.

Bara sedan årsskiftet har apelsinjuice stigit hela 90 procent! Det är till och med den högsta nivån sedan 20 januari 2012, och dessförinnan 2007.

När vi tidigare nått dessa toppnivåer har vi upplevt ett följande år av kraftig rekyl, och kanske det är så att vi nu står inför en kraftig korrektion ned mot under 150 dollar?!?

Utvecklingen i socker har även rört sig allt högre mot vårt intervalltak 24 dollar, och så sent som i veckan fick vi ytterligare stöd från Thailand som väntas ge en mindre skörd framöver.

Sockerproduktionen förväntas minsta innevarande men även nästa år. Förväntningarna är nu på 91 miljoner ton, vilket är 3 miljoner ton lägre än tidigare prognos.

Mycket riktigt kom vårt utbrott i sojabönor och vi driver förnärvarande en kamp med vårt 100 dagars glidande medelvärde.

Det som talar för ett genombrott av denna tekniska nivå är den skarpa uppgången, och vi behöver en etablering över denna nivå för att kunna söka oss tillbaka till 1100 nivån.

Vete som äntligen klev över 346 dollar nivån, har likaså drivit en kamp med MA 100 som tes varit mer svårslagen än väntad.

Det är dock inte så konstigt att nuvarande 354 är svårslagen, kring denna nivån har vi flera bottennoteringar senaste tre åren, men även ett starkt intervall mellan 318 och 440 dollar har visats sig svårslagen.

Eftersom vi nu lämnat en bottenfas bakom oss kan det mycket väl vara så att vi äntligen kan få en ny resa upp emot 400 dollar, för att för tredje gången sedan 2014 få ett utbrott av 440 dollar nivån.

Apelsinjuice (veckodiagram)

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto