Home > Råvarubrevet v.44: ”Är oljan på väg ned mot 40 dollar?!? Trump satte avtryck på marknaden vid kortfattad ledning…”

Råvarubrevet v.44: ”Är oljan på väg ned mot 40 dollar?!? Trump satte avtryck på marknaden vid kortfattad ledning…”

Oljan fortsätter sin resa söderut efter helgens misslyckade Opec möte i Wien, och oljan har nu klivit under 47 dollar. Veckan har även fått avnjuta räntebesked från framförallt amerikanska centralbanken, och BoE som båda lämnade styrräntan oförändrad. Naturgas testar nu åter sin stödlinje vilket ökar sannolikheten för nedgång. Dollarn åkte på kraftigt bakslag i veckan när Trump tog ledning i en opinionsundersökning, och satte därmed ett tydligt avtryck på vad som kan komma att vänta om denne man blir vald som president. Guldet som fortsatt stiga sakta men säkert sägs kunna stiga till 1500 dollar om Trump blir president. Basmetallerna fortsätter att se mycket intressant ut, och framförallt koppar har indikerat att vi nu är på väg norrut. Apelsinjuice har gjort en ordentlig resa norrut i år, och har förtillfället bränsle från problem hos världens största producent, Brasilien.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

BEAR GAS X12 VON2

Entré Sälj
$2.770
Målkurs
$2.442
Nödutgång
$2.880

Är oljan på väg ned mot 40 dollar?!?

Misslyckande under helgens Opec-möte i Wien har inneburit ett riktigt bakslag för oljan, som under veckan klivit under 47 dollar.

Tidigare preliminära överenskommelse för några veckor sedan tycks marknadsaktörer ha tagit ut vinsten allt för tidigt.

Både Irak och Iran har ställt krav på undantag från produktionsbegränsningar, och var en stor del i att samtalen föll pladask.

Iran anser att man ska få uppnå de tidigare nivåerna med en produktion på 4.2 miljoner fat per dag, samtidigt som man lyfte fram att detta även pga. att man skall kunna generera fortsatta intäkter för att finansiera kriget mot den islamiska staten som blir allt mer intensivare.

Frågan är hur långt det kan gå innan Opec kan ta sig i kragen….. Annars ser det allt mer ut att Brent terminen kommer att söka sig mot 40 dollar.

Under veckan kom de amerikanska lagren av råolja in betydligt högre än väntat, med +14.4 miljoner fat under föregående veka mot väntade +1.6 miljoner.

Lagren av bensin föll med 2.2 miljoner fat, något mer än väntade -1.0 miljoner fat.

Även kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade med -0.4 procentenheter, där väntat var +0.49 procentenheter.

Brent (dagsdiagram)

Återigen testar vi vår stödlinje för naturgas kring 2.773 dollar, som sedan en tid tillbaka uppvisat hög handelsaktivitet kring.

För några dagar sedan fick vi ett kortfattat utbrott kring denna nivå, men varade bara under en dag för att därefter spika rakt norrut.

Lagernivåerna visar fortsättningsvis höga nivåer, och i samband med att vädret blir något kallare har vi som enligt tidigare förväntat oss en nedgång under hösten.

Vi anser att i och med att vi nu under ett kortare intervall utmanar stödlinjen för andra gången och kort brutit under, att vi nu kan stå för en nedgång inledningsvis ned mot 2.442 dollar för att därefter nå målet kring prisnivåer fårn mars i år.

Efterfrågan på gas kommer att utkristallisera om vår resa söderut blir stadigt ned, eller om den blir av skakig karaktär.

I och med att vi fortsätter att uppleva en pressad handel noteras vi nu under både 50 men även 100 dagars glidande medeltal.

Naturgas (dagsdiagram)

Föregående vecka lyfte vi fram att flera basmetaller ger styrka till bolag som är tungt korrelerade med priser på bland annat basmetaller.

Vi lyfte fram att vi fortsätter att befinna oss kring bottennivåer, men att vi fortsätter att andas kraftsamling både för koppar, aluminium men även nickel för att nämna några.

Kraftsamlingen ser nu ut att ha gett resultat för koppar i och med styrka från Kina men även då vi nu ser ut att vara på väg att bekräfta utbrottet ur triangelformationen som skapats i år.

Att vi nu även brutit över en prisnivå som 4900 ger även ytterligare stöd för utbrottet, om vi bara kan stänga över denna prisnivå.

Vi skulle behöva ytterligare en uppgångsdag för att bekräfta utbrottet, så att vi inte för tillfället bara upplever ett falskt utbrott ur triangelformationen.

Koppar (veckodiagram)

Guldet bröt äntligen sin tillfälliga relation med 200 dagars glidande medeltal.

Sedan början av oktober då stora raset kom i guldet från tidigare notering en bra bit över 1300 dollar har en tillfällig ”kärleksrelation” skapats med detta medelvärde för guldet.

Sakta men säkert har guldet sökt sig norrut i linje med att MA 200 fortsätter att peka norrut.

I samklang med att oroligheten bröt ut i veckan precis som vi nämner lite senare i dagens råvarubrev, så i samband med att dollarn föll då Trump visade sig inneha en mindre ledning, så steg guldet när investerare sökte sig till skydd från oroligheterna.

Vi slåss nu med 50 dagars glidande medelvärde och eftersom vi står så pass tätt inpå det amerikanska valet väljer vi att stå vid sidan om, för att invänta en utkristallisering av valet.

 Guld (dagsdiagram)

Räntebeskedet i veckan föll i skymundan när Donald Trump visade sig kortfattat vara i ledning över Hillary Clinton.

Nedgången i dollarn bekräftar den oron som finns i marknaden om Donald Trump skulle bli näste president i USA.

Detta betyder därmed att dollarn gjort en helomvändning sedan man tidigare klev upp till 8 månadershögsta, och vi är nu tillbaka till augusti nivåerna igen.

Det är nu bara fem dagar kvar tills det amerikanska presidentvalet avgörs, och det kan vara värt att sätta sig på avbytarbänken för att inte åka på onödiga smällar.

Vi räknar med en tydlig korrelation mellan opinionsundersökningarna fram till valet och reflektion på valutamarknaden, och inte minst guldet.

Senaste opinionsundersökningen från YouGov pekar på att Hillary Clinton innehar 48 procent, medan Trump har 45 procent. Även den senaste undersökningen uppdaterades på Financial Times idag visade att Clinton är den mest sannolika vinnaren i valet.

Räntebeskedet från amerikanska centralbanken kom enligt förväntat in oförändrat, och det vore mycket märkligt om man hade ändrat sin ställning såhär tätt inpå valet.

Däremot är nu siktet inställt på en decemberhöjning, och det blir ytterst intressant att se hur handeln kommer att utveckla sig när väl de amerikanska medborgarna bestämt sig för vem man vill skall leda landet under de kommande fyra åren…

Dollarn har även stärkts tydligt jämtemot den mexikanska peson som bara de senaste dagarna tappat 5 procent mot den amerikanska dollarn.

Under torsdagen lämnade även Bank of England räntan oförändrad, och vår prognos att det brittiska pundet står inför en uppgång fortsätter att skapa utrymme.

Dollarindex (dagsdiagram)

När vi vänder blickarna mot livsmedel denna vecka tar vi åter igen en närmare titt på just apelsinjuice, som rusat kraftigt i år.

Vi lyfte fram i föregående råvarubrev att apelsinjuice stigit hela 90 procent i år, och lutar oss tillbaka och tittar på helhetsperspektivet ser vi att vi nu kan vara på väg att stå inför en kraftig rekyl.

Vid tidigare toppar har dessa följts av kraftiga nedgångar.

Redan 1990 klev vi kraftigt norrut under två månader, för att efter ett halvår vandra kraftigt söderut.

Vid 2007 gjorde vi lika så, och även 2012.

I år befinner vi oss i ett liknande scenario, och följer vi tidigare mönster står vi alltså inför en betydligt kraftigare korrektion och nedgång, stora frågan är inte när utan hur mycket samt hur jämn den blir…

En prisnivå som 230 dollar är dessutom all time high, vilket ytterligare bekräftar denna situation då vi vid tidigare tillfällen befunnit oss i en liknande situation vid tidigare toppar.

Vi har ytterligare underliggande fundamentalt stöd för uppgången till rekordhögsta nivåer.

Världens största producent av apelsin juice är nämligen Brasilien, och landet har upplevt tilltagande problem gällande odlingen, där ”citrus greening” är en allvarlig plantsjukdom som skakar produktionen och står till svars för den oro som speglas på terminsmarknaden.

Detta betyder att vi utöver den tekniska situationen drivs av en fundamentalt underliggande situation, som livsmedelskategorin ofta gör, och vi inväntar en utkristallisering kring detta.

För den riskbenägna kan en mindre position inledas redan nu kring nuvarande prisnivå runt 330 dollar, följt av en ökning när nedgången påbörjas på allvar.

Apelsinjuice (månadsdiagram)

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto