Home > Råvarubrevet v.45: ”Oväntad positiv utveckling i veckan efter ödmjukt och presidentaktigt tal från Trump. Upp till bevis Opec!”

Råvarubrevet v.45: ”Oväntad positiv utveckling i veckan efter ödmjukt och presidentaktigt tal från Trump. Upp till bevis Opec!”

Vilken vecka! Med fullt fokus på det amerikanska presidentvalet där Donald Trump klev ur som en klar vinnare, skapades en oväntad positiv utveckling runt om bland världens börser. För oljans del står nu fullt fokus mot slutet av november och stundande Opec mötet. Naturgas fortsätter att utvecklas enligt prognos och har nu etablerat sig tydligt i vårt första efterfrågade handelsintervall. Basmetallerna har utvecklats riktigt starkt under veckan och med en sådan stark utveckling på en sådan kort tid kan det vara värt att vikta ned, inte minst för koppar. Guldet föll tillbaka till före valets nivåer och fortsätter därmed att driva en kamp med MA 200. Dollarn har återgått till full styrka, och satte ordentligt krokben på mexikanska peson efter valresultatet på onsdagen. Under veckan bekräftades den inledningsvisa nedgången för Apelsinjuice, som efter att en allvarlig plantsjukdom i Brasilien ställer problem hos världens största producent.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

BEAR GAS X8 VON2

Entré Sälj
$2.650
Målkurs
$2.442
Nödutgång
$2.720

Oljan återhämtade sig under veckan efter en notering strax över 44 dollar då Opec tidigare i veckan höjde sin efterfrågeprognos på medellång sikt.

Ombalanseringen på oljemarknaden har fortsatt under det senaste året. Men trots att oljeproduktionen utanför Opec har minskat betydligt och den globala efterfrågan fortsatt är robust, är det tydligt att instabiliteten och volatiliteten kvarstår.

Det skriver Opec i sin årsrapport World Oil Outlook 2016 i veckan.

Även statistik över oljelager kom in något över analytikernas förväntningar, som ökade med 2.4 miljoner fat, mot väntade 1.3 miljoner fat. Däremot var det betydligt under föregående rapport då lagernivåerna ökade med 14.4 miljoner fat.

Opec spår ett oljepris på 65 dollar per fat i nominella termer år 2021, vilket kan jämföras 80 dollar för år 2020 som antogs i förra rapporten.

Vi har sagt det tidigare, och vi säger det igen att det nu är upp till bevis av Opec att visa sin styrka.

Både Iran och Irak har visat sig svåra som ej kvarhållit sin position när det gäller produktionsfrysningsnivåerna.

Återhämtningen under veckan är högst välkommen bland oljeproducenter, som föregående vecka åkte på ett stort bakslag efter misslyckande under helgens Opec-möte.

På torsdagen lämnade Internationella energimyndigheten, IEA,i stort sina prognoser för utbud och efterfrågan.

IEA räknar med att efterfrågan uppgår till 96,30 miljoner fat per dag i genomsnitt 2016 (96,28 i oktober) och 97,51 miljoner fat per dag i genomsnitt 2017 (97,51).

Efterfrågan väntas därmed öka med 1,25 miljoner fat per dag 2016 och stiga med 1,21 miljoner fat per dag 2017.

Fokus ligger nu på Opec-mötet i Wien den 30 november som kommer ha stor inverkan på utbud och efterfrågan, och därmed är det bara 20 dagar kvar tills oljans öde avgörs…

Antingen tar Opec sig i kragen och genomför en ordentlig produktionsfrysning, eller så kan vi inom kort få se oljan göra en djupdykning inledningsvis mot 40 dollar.

Stora frågan är hur Opec kommer att göra med framförallt Iran som vill uppnå de tidigare nivåerna med en produktion på 4.2 miljoner fat per dag, samtidigt som man tidigare lyft fram att detta ”även önskas pga. att man skall kunna generera fortsatta intäkter för att finansiera kriget mot den islamiska staten som blir allt mer intensivare.” som vi skrev i föregående veckans råvarubrev.

Brent (dagsdiagram)

Utvecklingen i naturgas fortsätter att utkristallisera sig enligt förväntningarna.

I samband med att det varma vädret avtagit, och efterfrågan på naturgas minskar har vi nu äntligen under veckan fått en tydlig etablering under vår tidigare stödnivå 2.770 dollar.

Vi fick till och med en sådan kraftig nedgång till 2.608 dollar, vilket innebär att vi befinner oss kring tidigare kraftsamlingsnivå som upplevdes i somras men även under augusti månad, tillika tydligt handelsintervall.

Därmed har vi nu tydligt lämnat oss bakom både 50 och 100 dagars glidande medelvärde, och tar nu sikte mot MA 200.

EIA lämnade på torsdagen statistik över naturgaslagernivåerna, som kom högre än väntat, och faller därmed vidare söderut.

Beroende på hur intresserade säljare är efter en kraftig nedgång sedan början av oktober, så kan vi mycket väl få uppleva en skvalpig handel inom vår trendkanal.

Höstens prognos är fortfarande en fortsatt nedgång, och inledningsvis ser vi en sannolikhet att uppnå 2.100 utan större motstånd från köpare, så fort vi lyckas bryta vår nästa stödnivå 2.442.

Efter 2.100 ser vi på sikt en fortsatt möjlighet till 1.600, men från 2.100 kan det vara värt att vikta ned.

Nnaturgas (dagsdiagram)

Vilken stark utveckling basmetallerna upplevt under veckan.

Även om vi denna vecka lyfter fram koppar igen, är det värt att notera att flera basmetaller däribland aluminium, nickel för att nämna några även visat styrka under veckan.

Kraftsamlingen i koppar utvecklade sig riktigt väl, men uppgången anser vi varit en aning snabb, och risken för andhämtning och vinsthemtagning kring nuvarande prisnivå 5420 dollar, gör att det kan vara värt att vikta ned.

Även om vi på sikt ser fortsatta möjligheter för uppgång, sätter en sådan snabb uppgång på så kort tid frågetecken.

Koppar har stigit över 10 procent bara på en vecka, varpå uppgången till stor del stöds av att Donald Trump tidigare uttalat sig om stort stöd för att återuppbygga landets infrastruktur, vilket innebär att man förväntar sig en ökad efterfrågan på bland annat koppar.

Koppar (dagsdiagram)

Vilken resa guldet gjort under veckan….

Investerare sökte kraftigt skydd hos guldet i veckan när det blev klart att Donald Trump blir USA:s 45:e president.

Inledningsvis rusade guldet upp till 1340 dollar, men efter att Trump under tidig morgon svensk tid höll ett väldigt ödmjukt och presidentaktigt tal minskade pessimismen.

Före talet såg vi nedgångar på runt -5 procent brett runt om på terminsmarknaden, och till och med limit down i vissa terminer, vilket innebar i detta fall att fortsatt nedgång begränsas och ordinarie handelstid (RTH) krävs innan en fortsatt nedgång tillåts.

Även om guldet nu noteras kring 1266 dollar denna torsdag, och att vi nu klivit tillbaka under 200 dagars glidande medelvärde innebär detta att vi åtminstone kortsiktigt upplever ett pressat humör, till följd av positivitet från Trump.

Stora frågan är nu om vi återgått till lugnet före stormen eftersom vi nu beräknas återgå till en handel där fokus skiftats mot nästa FOMC där en räntehöjning nu börjar bli en realitet.

Det börjar nästan anses som en självklarhet att räntan skall höjas, även om vi efter valresultatet i USA kunnat läsa från flera håll att man nu spekulerar i om Fed verkligen kommer att höja räntan eller om man kommer att avvakta något ytterligare.

Guld (dagsdiagram)

Även dollarn föll kraftigt inledningsvis när valresultatet kom in, och bottnade vid strax under 96 dollar.

Åter igen återhämtade sig även här dollarindexet efter Donald Trumps tal.

Det var en helt klart tagen Donald Trump som klev upp och tackade alla, och det lös stor gemensamhet och tacksamhet från sina väljare, och det var inte alls den hårda ton som tidigare upplevts från Trump.

Marknaden reagerade med en stor lättnad, och dollarn är nu tillbaka till 98.50 dollar, vilket är vid dagshögsta på onsdagen tillika årshögsta nivåer.

Den mexikanska peson avreagerade även sig tydligt, som nu kraftigt försvagats mot den amerikanska dollarn.

Kommer den stora muren nu att byggas? Vem ska verkligen betala för muren… Eller var det bara ett sedvanligt vallöfte?

Det kommer bli ytterst intressant att se hur allt kommer att utkristallisera sig, och inte minst den amerikanska centralbanken varpå Donald Trump uttalat sig ytterst negativt om.

Dollarindex (dagsdiagram)

Denna vecka fortsätter vi att lyfta utvecklingen i apelsinjuice, som under årets gång rusat med över 90 procent till toppen vid 230 dollar.

Vi lyfte fram redan för två veckor sedan att det kan vara värt att hålla ett extra öga, för att invänta en bekräftelse på nedgång, då vi historiskt sett utifrån ett helhetsperspektiv noteras vid tidigare all time high, som vid dessa tillfällen följts av en kraftig nedgång.

”Redan 1990 klev vi kraftigt norrut under två månader, för att efter ett halvår vandra kraftigt söderut. Vid 2007 gjorde vi lika så, och även 2012.” skrev vi redan i föregående veckobrev.

Nedgången som vi nu upplevt sedan all time high 230 dollar, kom till stor del pga. den allvarliga ”citrus greening” plantsjukdom vi skrivit om tidigare, som skakar produktionen och står till svars för den oro som speglar terminsmarknaden.

För den som tog en inledningsvis position redan föregående vecka vid 230 dollar, kan man med god riskhantering öka positionen denna vecka, dvs skala in i sin position ytterligare, och för den som inte ännu uppmärksammat denna råvara kan det vara dags att ta sin inledningsvisa position.

Apelsinjuice (veckodiagram)

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto