Home > Råvarubrevet v.46: ”Konsensus tror nu på en räntehöjning från Fed i december. Kraftig uppgång i koppar ställer frågetecken.”

Råvarubrevet v.46: ”Konsensus tror nu på en räntehöjning från Fed i december. Kraftig uppgång i koppar ställer frågetecken.”

Oljan återhämtar sig något i veckan efter förnyad tro på en överenskommelse inom Opec gällande produktionsfrysning. Naturgas fortsätter vidare söderut efter höga lagersiffror på torsdagen. I spår av det amerikanska presidentvalet exploderade kopparn kraftigt med en uppgång under 11 av 12 handelsdagar efter tro på högre efterfrågan i samband med det väntade infrastrukturprogram från Trump om 500 miljarder dollar. Guldet har fått uppleva en bitter nedgång och utmanar nu kanalbotten. Dollarn är en av senaste tidens vinnare som stigit till över 100 dollar när tron ökat kraftigt gällande en räntehöjning i december från Fed. Kaffe som tidigare stigit kraftigt under året har rasat senaste dagarna efter tidigare utmanande av tydligt motstånd, men finns det mer att ge?…

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BEAR GAS X5 VON

Entré Sälj
$2.770
Målkurs
$2.442
Nödutgång
$2.880

Förnyat hopp om Opec-överenskommelse.

Vi har fått uppleva en riktigt dyster utveckling av oljan senaste månaden, då marknadsaktörerna avvek från tron att vi verkligen kommer att få uppleva en gemensam produktionsbegränsning.

Det förnyade hoppet som uppdagats i veckan kom när Opec ställt sig med flexibla när det gäller bland annat Iran som tidigare fått lyfta sanktioner.

Både Iran och Saudiarabien har ökat sin produktions till ordentligt höga nivåer.

En anledning till detta kan vara att man i samband med Opec mötet i slutet av november lättare kan gå med på en produktionsfrysning, vilket då skulle med stor sannolikhet innebära till nivåer före deras ökade produktion senaste tiden.

Opec själva spår ett oljepris på 65 dollar per fat i nominella termer år 2021, betydligt lägre än tidigare väntade 80 dollar för år 2020 som antogs tidigare.

Redan imorgon fredagen denna vecka väntas ett informellt möte troligtvis ske i Doha enligt Reuters, som hänvisar till en icke namngiven algerisk källa.

Den 30 november blir däremot det stora ögonblicket, och skulle inte en tydlig produktionsfrysning ske då, ja då lär vi få uppleva en kraftig avreaktion på marknaden, och flera oljeproducerande medlemsländer är klart oroliga för detta när oljan för närvarande befinner sig tydligt under ”break-even” nivåer.

Saudiarabien är tydligt positiva inför Opec-mötet, och tror på en överenskommelse.

Ett produktionstak på 32.5 – 33 miljoner fat per dag står i fokus, och frågan är om Opec inte siktar på en något lägre nivå för att överraska marknaden för att kunna inom en snarare framtid uppnå 65 dollar som spås.

Förnyat hopp om Opec-överenskommelse.

Efterfrågan fortsätter att minska för naturgas under veckan.

Tidigare på torsdagseftermiddagen visade det sig att lagernivåerna i USA steg för första gången i år till över femåriga genomsnittliga värdet enligt EIA.

Det har visat sig svårigheter att söka oss ned till kommande stödlinjen 2.442, vilket ställer vissa frågetecken.

Vi kvarstår ändock med en väntad nedgångsfas, men i och med att vi upplever svårigheter efter höstens varma klimat har sannolikheten minskat för att vi ska nå ända ned till 1.600.

Med fortsatt minskad efterfrågan siktar vi nu mot en nedgång till vår stödnivå 2.442, där även MA 200 inväntar.

Därmed ser vi snarare att det kan vara värt att vikta ned under 2.600 dollar, för att plocka hem en del av vinsten.

Efterfrågan fortsätter att minska för naturgas under veckan.

Koppar har fullständigt exploderat sedan utbrottet, då slutfasen av bottenfisket avklarades.

Koppar steg under tidigare 11 av 12 handelsdagar kraftigt upp till 6 000 dollar.

Med en uppgång på hela 25 procent nådde vi med råge vår efterfrågade prisnivå, och det är knappast helt oväntat att en rekyl speglades efter att vi inte lyckades etablera oss över denna signifikanta prisnivån som 6 000 dollar.

Bakomliggande faktorn ligger i att Donald Trump ställer sig tydligt positiv till infrastruktur som väntas få ett tillskott på 500 miljarder dollar om Trump får igenom sin vilja.

En av veckans stora nyheter inom kopparbranschen har varit att Lundin Mining vill sälja sin del av 24% av gruvan Tenke Fungurume till en kinesisk firma i Demokratiska Republiken i Kongo.

Tenke Fungurume är en av världens mest kända koppargruvor, som under föregående året producerade 203.965 ton.

Koppar ser ut att få stöd runt 5 400 dollar, och flera analytiker väntar sig nu att 2017 kan innebära minskad efterfrågan, och att en sidledes handel kan få upplevas.

Trots detta kan ett bästa fall under Donald Trumps ledning innebära att infrastrukturplanen översköljer denna tro som kan innebära en ökad efterfrågan på koppar om runt 4.6 procent.

Koppar har fullständigt exploderat sedan utbrottet, då slutfasen av bottenfisket avklarades.

Guldet utmanar kanalbotten efter kraftig nedgång.

Den stora frågan för guldet blir om vår stödlinje orkar hålla med en sådan stark styrka från säljare.

Trump har helt skakat om marknaden, och pessimism har utbytts mot förhoppning om att denne man kanske inte är så hemsk som hans kampanj framfört honom att vara…

Guldet är nu tillbaka i en handelskanal efter ett utmanande av årshögsta tidigare i somras, samtidigt som en relation skapats kring 200 dagars glidande medelvärde under en längre tid för ett par veckor sedan.

Volatiliteten ökade i samband med att det amerikanska presidentvalet utkristalliserade sig, vilket inte var helt oväntat.

Som vi skriver längre ned i veckans råvarubrev har nu en räntehöjning nästan blivit en självklarhet i december, och skulle dollarn stärka sig brukar detta pressa guldet vidare söderut då guldet ofta är en råvara man söker sig till i tumult.

Därmed befinner vi oss i ett något svårbedömt läge, vi kan mycket väl få en kortsiktig studs från kanalbotten, samtidigt som risken ökat något för vidare nedgång mot inledningsvis 1200 dollar.

 Guldet utmanar kanalbotten efter kraftig nedgång.

Dollarn stärks kraftigt under veckan och noteras över 100 dollar!

Förra veckan föll det stort gällande det amerikanska presidentvalet, och nog kommer det bli stort fokus framöver när agendan utkristalliserar sig ytterligare.

Till dess ligger stort fokus på amerikanska centralbanken och dess stundande räntehöjning, och huruvida när detta kan ske.

Tidigare på torsdagseftermiddagen kommenterade Janet Yellen att sannolikheten ökat men att man inväntar ytterligare en bekräftelse från makrodata.

Enligt Fed Rate Monitor Tool indikeras 90.6 procents sannolikhet för en räntehöjning i december.

Rent tekniskt är dollarn överköpt, men samtidigt befinner vi oss i en ytterst orolig situation, och en nyvald president som skakar om verkligheten precis som vi lyfte fram i föregående råvarubrev.

Den starka dollarn är förvisso bra när råvarubolagen får betalt, men samtidigt minskar styrkan från länder som då måste får en svagare handelskapacitet.

Dollarn stärks kraftigt under veckan och noteras över 100 dollar!

Efter en kraftig uppgång i kaffe stötte vi på tydligt motstånd kring 1.75 dollar, tillika den högsta prisnivån sedan januari 2015.

På bara några dagar har vi nu fått uppleva en rekyl ned till 160 dollar.

Även om vi på sikt ser en sannolik upp emot 2 dollar är risken att vi för en stegvis uppgång till denna nivå, och en stor dos vinsthemtagning har nu pressat kaffe ned till nuvarande prisnivå.

Det kan således vara värt att vikta ned sin position för de som redan befinner sig i ett sådant scenario.

Efterfrågan är fortfarande stor, och tidigare i början av året upplevde Vietnam som är en storproducent höga export nivåer, vilket vidare bekräftade efterfrågan.

Att vi äntligen klivit in i ett nytt handelsintervall efter tidigare bottenfiske, ökar dock ändå sannolikheten för vidare uppgång till just 2 dollar.

Historiskt kommer vi få tyngre motstånd kring 1.75 dollar, vilket för några dagar sedan var en av orsaken till den kraftiga nedrekylen.

Detta innebär att vi med fortsatt hög efterfrågan kan kunna avnjuta en uppgång till över 2 dollar, men framför allt utmana 2.2 dollar kanske redan tidigt under det första kvartalet nästa år.

Kaffe rasar kraftigt efter utmanande av tydligt motstånd.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto