Home > Råvarubrevet v.47: ”Över 100 procents sannolikhet till räntehöjning i december får dollarn att bita sig fast över 100 dollar. Nästa veckas Opec-möte i fokus…”

Råvarubrevet v.47: ”Över 100 procents sannolikhet till räntehöjning i december får dollarn att bita sig fast över 100 dollar. Nästa veckas Opec-möte i fokus…”

Oljan gjorde ett kortfattat besök vid 49.99 dollar i veckan. Lyckan bland oljeproducenterna blev dock kortlivad efter att både Iran och Irak trilskats till en vidare produktionsminskning än tidigare överenskommet under september mötet i Algeriet. Nickel fortsätter att se riktigt intressant ut, trots den kraftiga uppgången i samband med att vi under veckan fick stöd vid rekyl på en signifikant stödnivå. Guldet har fortsatt att pressats, och med över 100 procents sannolikhet till räntehöjning i FOMC mötet i december, ökar sannolikheten för en något mer aggressiv räntehöjning enligt en del analytiker, vilket pressar sentimentet ytterligare. Detta har i sin tur fått dollarindexet att bita sig fast över 100 dollar. Trots att sojabönor uppnådde vårt tidigare mål, har stöd från köparna uppvisats på rekyl, vilket ger fortsatt tro på en vidare uppgång när vi nu etablerats över tidigare signifikanta tekniska prisnivå.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL SOJA X8 VON

Entré Köp
$10.35
Målkurs
$11.00
Nödutgång
$10.15

Kommande Opec mötet i Wien den 30 november fortsätter att stå i fokus på oljemarknaden.

Återkommande misslyckande fortsätter att bidra till den ökade volatiliteten i oljan som upplevs.

Under föregående vecka skrev vi att det uppkommit förnyat hopp om en produktionsminskning inom Opec-medlemmarna.

Detta bidrog till att oljan nästan klev över 50 dollar under veckan.

Brent terminen har under veckan en högsta notering på 49.99 dollar… Och det är inte bara att vi har en teknisk samt sentimental viktig prisnivå, utan i sedvanlig ordning är det Iran och Irak som skakar om som vanligt.

Oviljan att gå med på dels en produktionsfrysning men framförallt en vidare minskning pressade oljan under 49 dollar igen senaste dagarna.

Ett tidigt försök i veckan misslyckades, gällande just en vidare produktionsminskning, och därmed är den stora frågan hur Iran och Irak kommer ställa sig i kommande mötet.

Som vi skrivit tidigare så spår Opec själva ett oljepris på 65 dollar per fat i nominella termer år 2021, betydligt lägre än tidigare väntade 80 dollar för år 2020 som antogs tidigare.

Trots att vi ställer oss ifrågasättande till Irak inför nästa vecka, så sade landets premiärminister att ”Irak kommer sänka sin produktion för att hålla priserna uppe”.

Haider Al-Abadi sade även till Bloomberg News på onsdagen att stiger oljepriset en dollar, då innebär det att landets oljeintäkter ökar med 1 miljard dollar per år.

Irak har ställt sig mer positiva till att Opec minskar produktionen med totalt 900.000 fat per dag under nästa veckas möte i Wien.

Tidigare septembermötet i Algeriet som resulterade till en preliminär överenskommelse, innebär att man skall minska produktionen till 32,5 till 33 miljoner fat per dag.

En uns positivitet har nu uppstått, och kan bara Iran ställa sig i linje med konsensus, ja då kan vi få uppleva en resa mot 60 dollar, alternativt blir en besvikelse en resa mot 40 dollar på kort sikt.

Nästa veckas Opec möte i Wien i fokus.

Nickel har nu brutit tydligt över 11 000 dollar, som trots en uppgång på hela 32 procent sedan årsskiftet fortsätter att se intressant ut.

Vi får inte glömma att nickel fortfarande handlas kring relativt låga nivåer, och en bra bit under 33 000 som noterades för knappt tio år sedan.

I och med att vi nu brutit över 10 800, har vi dels bekräftat att vi har styrka nog att vandra vidare norrut, men även att vi har utrymme nog till en notering över 13 300 dollar.

Nuvarande utbrottsnivå innebär även att vi historiskt lämnat bakom oss ett bottenfiske kring årsskiftet vid 2008/2009, och vi har en klart positiv underliggande tongång.

Efter utbrottet för ett par veckor sedan gav just 10 800 ett stöd när rekyl och vinsthemtagning kom, vilket vidare bekräftar vår underliggande tro på en vidare uppgång.

Underliggande fundamentalt stöd har vi även till vår tro, Donald Trump väntas satsa stort på infrastruktur vilket i sig innebär ökad efterfrågan på även denna metall. Kina visar även stort intresse som fortsätter att starkt köpa råvaror, däribland metaller.

Fortsatt styrka uppvisad i nickel…

Förra veckan skrev vi att guldet utmanade kanalbotten efter en kraftig nedgång.

Istället för en återhämtning fortsätter vi att uppleva en ”Trump-effekt”, där marknaden uppvisar stor tilltro att Donald Trump kommer att leda landet mot rätt håll.

Vi lyfte fram risken för att 1200 dollar kunde brytas, och mycket riktigt orkade inte köparna stå emot, utan guldet har nu istället falltid ned och utmanar ytterligare en viktig stödnivå.

Guldet har alltså klivit under 1200 dollar, vilket är långt ifrån den tro alla förväntade sig inför det amerikanska presidentvalet.

I nyhetsflödet kunde man då läsa att flera kastat sig mot guldet för säkerhet, mexikanska peson stod i fokus där vi natten innan valdagen kunde läsa att någon gjort ett stort bet i pesons favör på 125 miljoner dollar.

Vi har på Tradingportalen tidigare lyft fram att vi går mot en mer makrostyrd marknad nu när rapportperioden är bakom oss, och således har även räntehöjningen fått stå i fokus, som vidare pressat guldet söderut.

Har guldet glimmat färdigt nu?

Nej det tror vi inte, men för närvarande är det för stort fokus på räntehöjning för att kunna få en klar bild.

Sannolikheten för en räntehöjning är nu 100.2 procent, vilket enligt vissa analytiker indikerar att amerikanska centralbanken till och med skulle kunna vara något mer aggressiva än tidigare uttalat.

Detta i sin tur skulle innebära att dollarn skulle stärkas, och guldet falla ytterligare.

Kanske vi rent utav kommer att få uppleva en resa ned mot 1000 dollar för guldet? Vi låter helt enkelt spelet kring Fed utkristallisera sig innan vi kan få en något mer tydlig bild.

 Guldet kliver under 1200 dollar!

Dollarn biter sig fast kring 12 årshögsta nivåer.

Detta innebär nu att dollarn fortsätter att noteras över 100 dollar sedan föregående vecka.

Dollarn har sakta men säkert stigit sedan i somras, allt eftersom räntehöjaroron tilltagit.

Föregående vecka indikerades en 90.6 procents sannolikhet för en räntehöjning enligt Fed Rate Monitor, som denna vecka stigit till 100.2 procent efter uttalande att FOMC protokollet släpptes i veckan.

Ekonomin fortsätter att tuffa på och såvida vi inte ser en helt förskräcklig arbetslöshetssiffra nästa vecka kommer sannolikheten kvarstå kring nuvarande nivåer.

Dollarn har stärkts mot flera valutapar, däribland svenska kronan som inte noteras kring nuvarande nivå sedan mars 2009.

Pundet fortsätter att sakta men säkert att stärkas, men får inte riktigt momentum till vår förväntade uppgång, och vi kan mycket väl få uppleva en fortsatt kraftsamlingsfas.

Dollarn biter sig fast kring 12 årshögsta nivåer.

När vi denna vecka lyfter fram sojabönor igen, är det med fortsatta positiva tongångar som råder.

Efter att vi tidigare uppnådde vår målkurs på 10 dollar fick vi en inte helt oväntad rekyl, men vi sade samtidigt att vi till och med om underliggande styrka håller i sig kan få uppleva en vidare uppgång till 11 dollar.

Den amerikanska börsen håller som sagt stängt idag torsdag, tillika halvdag på fredag, med anledning av Thanksgiving firande.

Veckans rally råder i samklang med att Kina fortsätter att ställa en hög efterfrågan.

Kina importerar årligen 60% av världens sojabönor, och är således en klart stor konsument av sojabönor, men hamnar enbart på fjärde plats över världens största producenter inom sojabönor.

På tredje plats har vi Argentina med 53.4 miljoner ton, Brasilien på andra plats med 86.8 miljoner, samt sist men absolut inte minst USA som står för hela 34 procent av världens produktion med hela 108 miljoner ton!

USA är också världens största exportör inom sojabönor.

Sojabönor har i och med att vi finner stöd över 10 dollar uppvisat förnyad köpstyrka och vi vänder nu blickarna mot 11 dollar framöver.

I mitten av november uppvisades även stöd från köpare, som klev in och stoppade nedgången kring 50 dagars glidande medelvärde.

Dollarn biter sig fast kring 12 årshögsta nivåer.

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto