Home > Råvarubrevet v.49: ”Stor misstro på Opec-överenskommelse…”

Råvarubrevet v.49: ”Stor misstro på Opec-överenskommelse…”

Pessimism över Opec-överenskommelse har satt sina spår under veckan, och oljan klev allt närmre 53 dollar från tidigare notering över 55 dollar. Järnmalm uppnådde 27 månadershögsta notering när Kina gav sig ut på en köpfest. Guldet som fallit kraftigt efter det amerikanska valet har tagit en paus, och har fått styrka bland investerare som sökt skydd under veckan i spår av veckans oro däribland söndagens val i Italien, samt torsdagens räntebesked från ECB. När det kommer till besked från ECB skapade detta en kraftig volatilitet på torsdagen för euron. Denna vecka ställer vi oss frågan om pundet kommer att orka ta tillbaka den förlorade marken sedan Brexit… Sojabönor fann stöd som därefter gav en trevlig kortfattad uppgång under veckan, som nu rekylerat ånyo och utmanar stödnivån, trots fortsatt positivitet.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

MINILONG GBPUSD VT14

Entré Köp
£1.2550
Målkurs
£1.2900
Nödutgång
£1.2450

Pessimism över Opec-överenskommelse får oljan att backa under veckan.

Marknaden har under veckan visat sin misstro gällande Opec-överenskommelsen om en produktionsminskning av 1.2 miljoner fat per dag, vilket som vi lyfte fram tidigare vecka motsvarar runt en procent av den globala produktionen, som då motsvarar en produktion på 32.5 miljoner fat per dag.

Oljan toppade strax över 55 dollar under veckan, men har återgått till en notering strax över 53 dollar.

Vi fortsätter att framföra återkommande frågetecken om Opec och dess ovilja att genomföra en tydlig produktionsminskning.

Veckans oljelagerstatistik tyngde oljepriset tidigare i veckan eftersom trots att de amerikanska lagren av råolja visade en större nedgång än väntat med drygt 2.4 miljoner fat, så visade sig att lagren av ”Cushing”, leverenspunkt för WTI-oljan samt bensinlager ökat mer än väntat.

Att dollarn föll något i veckan uppgav en viss positivitet till oljepriset från importerande länder.

Redan föregående vecka lyfte vi fram hur viktigt det var att Nigeria kvarstår vid sin nuvarande produktionsnivå, och under veckan rapporterade Nigerias oljeminister att nuvarande produktionen uppgår till just 1.9 miljoner fat per dag.

Rysslands deltagande i frågan fortsätter även att ställa frågetecken. Tidigare har flera länder trots positiva indikationer visat sig ovilliga att ställa sig in i ledet med en produktionsminskning när oljepriset stigit kraftigt.

Oljeterminen (Brent) har under dagen studsat på underliggande stöd efter tidigare utbrott av årshögsta kring 53 dollar, och frågan är om denna nivå lyckas hålla, eller om vi kommer att få uppleva en fortsatt konsoliderande resa norrut.

Pessimism över Opec-överenskommelse får oljan att backa under veckan.

Järnmalm stannar upp vid 27 månadershögsta.

Järnmalm bröt äntligen ur tidigare intervall och noteras kring 27 månaders högsta nivåer.

Kina står bakom en del av importen som skapat ökad efterfrågan, och terminen visade en av de högsta volymerna historiskt.

Utbrott ur tidigare intervall skapade en positiv underton, och vi tar allt närmre kliv nästa stora motståndsnivå vid 85 dollar.

Den tillfälliga positiviteten ser ut att kunna hålla i sig, och därmed siktar vi på att uppnå kommande motståndsnivån kring 85 dollar inom kort.

Järnmalm stannar upp vid 27 månadershögsta.

Guldet tar en välförtjänt paus…

Efter en kraftig nedgång i guldet sedan det amerikanska presidentvalet har guldet äntligen tagit en välförtjänt paus.

Dollarn tappade något under veckan och noterades strax under 100 dollar igen, vilket gav ytterligare styrka till guldet.

Det är mycket som skapat oro på marknaden senaste tiden, däribland torsdagens räntebesked från Fed, men även det kommande FOMC mötet i USA den 14 december, där konsensus visar en solklar sannolikhet för en räntehöjning.

Söndagens val i Italien triggade inte riktigt den oron som man väntat sig, och den inledningsvisa nedgången i början av veckan blev som bortspolad vilket vidare gav möjligheter för investerare att söka skydd till guldet.

Enligt CME FedWatch Tool tror marknaden på 93 procents sannolikhet för en räntehöjning.

Den politiska turbulensen fortsätter därmed att ställa fler frågetecken än svar för guldet, då kraftiga rörelser på marknaden med stora nedgångar allt snabbare planar ut.

Guldet är tekniskt översålt, och nuvarande notering finner även stöd kring 1173 dollar som tidigare skapat större handelsaktivitet så sent som för lite mer än ett år sedan.

Det kan mycket väl vara så att den stora nedgången har räknat in kommande räntehöjningen, och dollarn lika så och att vi redan inledningsvis i januari kan få uppleva en större korrektion…

Guldet tar en välförtjänt paus…

Orkar pundet återta förlorad mark?!?

Pundet har sedan de två kraftiga nedgångsfaserna efter Brexit sakta men säkert återtagit mark.

Däremot är det inte med allt för stort självförtroende pundet kliver norrut.

Brexit fortsätter att sätta sina spår bland marknadsaktörerna, och så sent som denna vecka beräknas det bli avklarat huruvida Artikel 50 kan ”triggas” utan parlamentets godkännande.

Däremot kommer vi inte att få ett resultat på beslutet förrän början av nästa år.

Det är uppenbart att man vill undvika att skapa ”mayhem” på marknaden med risk för ytterligare en nedsida vid ett beslut som marknaden inte uppskattar.

Den mindre nedgång under veckan som upplevts ses snarare som ett ytterligare köpläge.

Vi är därmed fortsättningsvis positiva till pundet, inte minst rent tekniskt men även då den brittiska ekonomin fortsätter att visa styrka som om inte Brexit skett.

Orkar pundet återta förlorad mark?!?

Kraftiga rörelser i euron under torsdagen efter besked från ECB-chefen.

Stora fokuset i veckan på valutamarknaden har varit torsdagens räntebesked från ECB, och euron stärktes inledningsvis mot dollarn efter besked om att lämna räntan oförändrad.

Däremot tappade euron mot dollarn kraftigt lika fort som den stärktes när det framgick att QE-programmet kommer att förlängas, ändock i mindre skala med 60 miljoner mot tidigare 80 miljoner euro från och med april till december månad.

Även om december ställts som slutmånad så sade ECB samtidigt att ”Om utsikterna under denna period skulle bli mindre gynnsamma eller om de finansiella förhållandena inte skulle vara förenliga med ytterligare framsteg mot en uthållig anpassning av inflationsbanan, så avser rådet att öka programmet vad gäller storlek och/eller tidsperiod”.

Om Fed nu verkligen kommer att höja räntan, kan detta vara en dominobricka där allt fler länder väljer att höja räntan….

Kraftiga rörelser i euron under torsdagens efter besked från ECB-chefen.

Fortsatt goda utsikter för sojabönor.

Sojabönor lyckades finna köpstyrka vid utmanande av stödnivå föregående vecka, men trots att vi rycktes upp norrut är vi tillbaka till ruta ett igen.

Intresse från köpare finns dock kvar i bilden, det är det ingen tvekan om.

Vi kvarstår med en positiv bild så länge som vi fortsätter att finna mark över stödnivån strax under 10.38 dollar.

Under veckan har även goda prognoser kommit in gällande produktion i Brasilien och det ser ljust ut för både plantering och dess utveckling.

Redan föregående vecka framgick det ur USDA rapporten att 2017 väntas bli ett rekordår för sojabönor, och om vädret håller i sig kan årets skörd påbörjas något tidigare än normalt.

Även Kina som importerar 60 procent av världens sojabönor fortsätter att ställa en hög efterfrågan, vilket ytterligare skapar en positiv pusselbit för vidare uppgång.

11 dollar är fortfarande inom räckhåll, men vi för att vi inte ska förändra vår kortsiktiga marknadssyn så behöver underliggande stödnivå hålla.

Om vi bryter underliggande stöd, ökar sannolikheten för att vi kommer att kliva under 10 dollar och falla in inom det tidigare handelsintervallet som pågått senaste två månaderna.

Fortsatt goda utsikter för sojabönor.

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto