Home > Råvarubrevet v.5 ”Laddar vi för uppgång…?!? “

Råvarubrevet v.5 ”Laddar vi för uppgång…?!? ”

I veckans råvarubrev rådet det positiva tongångar. Oljan rör sig alltjämt norrut för att utmana tidigare nyckelnivåer, samtidigt som Opec och Saudiarabien ger stöd till underliggande bränsle. Bland basmetallerna står nickel ut med kraftig uppgång efter krav på stängda gruvor i Filippinerna. Även guldet har fått förnyat och fortsatt bränsle av en fallande dollarindex som klivit under 100 dollar, samtidigt som vi rent tekniskt kan vara på väg att få ett utbrott i tydligt positivt spår. Underliggande styrkan i pundet har knappast försvunnit ur bilden, och den brittiska centralbanken lämnade styrräntan oförändrad enligt vad marknaden hade räknat med. Bland våra mjuka råvaror står vete och gror ordentligt, där ett trevligt kommande utbrott kan bjuda på en uppgång av kraftigare karaktär.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!
 

BULL VETE X8 VON

Entré Köp
$4.35
Målkurs
$4.55
Nödutgång
$4.28

Är det dags oljan att bryta upp?

Även under veckan som gått har kraftsamlingen fortsatt.

Vi har upplevt svårigheter att lämna en form av en balanspunkt kring 55.50 dollar, som under slutet av veckan nu äntligen gett resultat.

Brent terminen noteras för närvarande kring 57 dollar, och utmanar därmed på allvar vårt närliggande motstånd.

Uppgången har fått bränsle från bland annat Opec, där Reuters genomfört en undersökning som visar att produktionsminskningen uppnåtts med 82 procent utifrån de tidigare avtalade produktionsnivåerna man kom överens om.

Enligt Reuters sade en Opec-källa att det är ”väldigt högt” och ”en bra siffra”, som tillade ”jag hoppas det fortsätter”…

Oljan kan även räkna med stöd från den nya Trump-administrationen.

Donald Trump är väldigt positiv till fossilorienterad energipolitik.

Detta har inneburit att även Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih uttalat sig om att landet kan tänka sig öka ytterligare investeringar i USA.

Lyckligtvis ingår inte inreseförbud från Saudiarabien till USA, vilket möjliggör att dessa ekonomiska intressen kan resa in i landet…

Vi bibehåller tron att vid ett utbrott och etablering över 57 dollar inbringar positivitet för uppgång, trots att vi i det senaste intervallet fick en rekyl strax ovanför vid 58.50 dollar.

Det kan mycket väl vara så att vi nu äntligen kan vara på väg mot 60 dollar inom kort, oavsett att vi rent tekniskt ser möjlighet för detta, får vi även fundamentalt stöd för en sådan uppgång.

Däremot kan allt hända, och vid ett sämre utfall kan vi räkna med en inledningsvis nedgång tillbaka till 55.50 dollar som tidigare upplevts som en balanspunkt.

Är det dags oljan att bryta upp? 

Krav på stängda gruvor i Filippinerna får nickel att rusa.

Nickel priserna fortsätter att rusa under veckan efter att Filippinernas regering kräver att flera gruvor i landet skall stängas efter tillslag.

Vi har tidigare lyft fram att landets president hotat med att stänga ned flera gruvor i landet, eftersom flera bolag inte upprätthåller miljökraven.

Enligt en tv-sändning så har miljöministern Gina Lopez uttalat sig om miljö- och välfärd framöver, och en upprensning bland gruvbolagen väntas innebära att omkring 23 gruvor skall stängas samt att minst fem år till läggs på is.

Filippinerna står för en fjärdedel av världens nickelproduktion, och en sådan kraftig åtgärd har gett tydligt bränsle till nickel priserna.

Även om Indonesien flaggat för att återuppta en del av sin produktion, beräknas detta ej ge kompensation nog, vilket även reflekteras på terminsmarknaden.

Under torsdagen har nickelterminen lyckats kliva över 200 dagars glidande medelvärde, vilket utifrån ett längre perspektiv inbringar förnyad positivitet om en etablering görs över denna prisnivå.

Nickel terminen listad på LME noteras för närvarande kring 10 280 dollar per ton, och tar allt närmre kliv mot nästa motståndsnivå strax under 10 800 dollar.

Om nickelpriset fortsätter norrut imorgon fredag, ser vi det som fullt möjligt att utmana ovanstående motståndsnivå inom kort för att därefter kunna vända blickarna mot 11 200.

Skulle köpstyrkan däremot avta under resans gång, och eventuellt uttalande pressar priset, ser vi en naturlig nedgång till dagens prisnivå, innan vi ens vänder blickarna mot 10 000 samt 9 600 dollar per ton.

Krav på stängda gruvor i Filippinerna får nickel att rusa.

Underliggande köpstyrka uppenbaras på nytt i guld!

Föregående vecka lyfte vi fram att guldet börjat skina igen, och mycket riktigt har köpstyrkan visat framfötterna.

Vi gör nu återbesök kring 1220 dollar, som vi lyfte fram som tydlig motståndsnivå redan föregående vecka.

Att dollarn även varit pressad på Trump-oro ger ytterligare underliggande bränsle, samtidigt som amerikanska centralbanken lämnade ett oförändrat räntebesked på onsdagen innebär att sannolikheten är kraftigt förhöjd att vi nu kan komma att få ett utbrott mot uppsidan.

Guldet fick vidare stöd inledningsvis av året i januari, då dollarn föll från tidigare höga höjder.

Dollarindexet med en bred valutakorg har nu fallit under 100 dollarsnivån vilket ger ett negativt sentiment, men positivt sentiment för guldet.

Trots det kinesiska nyåret så fick vi uppleva en trevlig uppgång i veckan med någorlunda bra volymer.

Vår prognos från föregående vecka kvarstår, och har förstärkts ytterligare i och med vi nu utmanar 1222 dollar på nytt.

Just 1222 dollar innehar vi tidigare tydligt motstånd, men vi ser även att en tydlig trendlinje är på väg att brytas norrut, vilket ytterligare skulle tillbringa en momentum effekt.

När ett utbrott sker ser vi fortsättningsvis en inledningsvis uppgång till runt 1280 dollar, för att därefter utmana 1300 dollar på nytt.

Om däremot säljstyrka uppenbars, pga. något oväntat från exempelvis Donald Trump eller Fed, så räknar vi med ett återbesök under 1200 dollar för att därefter vända blickarna mot 1130 dollar, dock ser vi detta som ett tydligt alternativt scenario.

Underliggande köpstyrka uppenbaras på nytt i guld!

Tilltagande styrka får pundet att närma sig ett köpläge.

Veckans huvudnummer var ändock i makroväg amerikanskt räntebesked som inte bjöd på några större förvåningar. Det blev ett oförändrat räntebesked, vilket även på torsdagen brittiska centralbanken bjöd på.

Donald Trump har synnerligen skakat om marknaden och även Fed var avvaktande på tydlig oro och frågetecken kring utvecklingen framöver, varpå man valde att vara tydligt avvaktande.

Storbritannien har även i veckan lyckats få ett godkännande av att trigga artikel 50 i en första instans, vilket kan innebära att ett sådant utfall kommer inom kort.

Det brittiska pundet föll först efter fredagens möte när Theresa May och Donald Trump träffades, men har under veckan lyckats återhämta sig.

Däremot har vi ej etablerats under MA 100 sedan föregående vecka, vilket i sig inbringar en positiv pusselbit till det hela.

Eftersom pundet nu trilskats för uppgång ser vi helst att vi etableras över 1.28 dollar, för att bekräfta en situation som kommer att bjudas på uppgång med hög sannolikhet.

Vi ser hög sannolikhet för en inledningsvis uppgång till omkring 1.30, för att därefter utmana tidigare 1.34 dollar utifrån ett längre perspektiv.

Om vi däremot kommer att få uppleva att säljstyrkan är för kraftig kring 1.28, ja då ser vi en naturlig nedgång till omkring 1.2450 för att utmana balanspunkten sedan oktober månad.

Tilltagande styrka får pundet att närma sig ett köpläge.

Vete står och gror…

Senaste halvåret har vete handlats inom ett tydligt handelsintervall om 3.9 – 4.4 dollar per bushel.

En form av en balanspunkt har skapats kring 4.15 dollar, som inneburit uppkomst av slagiga rörelser inom kort.

Styrkan har inte riktigt orka utmana kanaltaket efter nedgången i slutet av augusti 2016, men januari månad inledde med två tidigare utmanande.

På onsdagen kom ytterligare ett tredje utmanande, och vete terminen står just nu och gror inför ett utbrott på uppsidan, och balanseras kring motståndsnivån 4.35 dollar.

Om ett utbrott sker, samt att vi får en etablering över denna motståndsnivån ser vi direkt ett köpläge.

Om en köpsignal utlöses ser vi en inledningsvis uppgång till omkring 4.41 dollar, för att därefter öppna upp dörrarna för en uppgång till omkring 4.60 dollar.

Vid ett alternativt negativt scenario varpå sannolikheten är betydligt lägre för, ser vi om en etablering misslyckas över motståndsnivån kring 4.35 dollar, att istället en rekyl mot nedsidan bjuds, ser vi en inledningsvis nedgång till omkring 4.28 dollar innan vi eventuellt skulle söka oss vidare söderut mot 4.10 dollar.

Vete står och gror!

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto