Home > Råvarubrevet v.50: ”Oväntat hökaktigt Fed får dollarn att rusa och råvaror på fall…”

Råvarubrevet v.50: ”Oväntat hökaktigt Fed får dollarn att rusa och råvaror på fall…”

Feds räntebesked på onsdagen var en av veckans stora huvudnummer, och ett allt mer hökaktigt räntebesked med förväntningar på tre istället för två höjningar under 2017 fick dollarn att rusa till 14 årshögsta nivåer när styrräntan höjdes 25 punkter enligt väntat. Samtidigt fick guldet tydlig motvind som resultat av den starka dollarn och föll kraftigt söderut. Nickel fortsätter att se intressant ut, och bubblar positiv underton. Även oljan ser ut att finna stöd kring 53 dollar efter rekyl med press från den starka dollarn från tidigare notering kring 58 dollar. Sojabönor har fortsatt finna underliggande stöd från köpare och nuvarande konsolidering ökar sannolikheten för ett kraftigt utbrott mot uppsidan.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL SOJA X6 VON

Entré Köp
$10.35
Målkurs
$11.00
Nödutgång
$10.15

Oljan rusade kraftigt i veckan med stöd från Opec, då oljeproducerande länder inom såväl utanför Opec kom överens om ett avtal för att minska produktionen.

Det var för första gången sedan 2001 som ett liknande avtal uppnåddes, som väntas lösa de problem med utbudsöverskottet som råder.

Inom Opec skall man minska utbudet med 1.2 miljoner fat per dag, och bland annat Saudiarabien har lovat att minska inte minst med så mycket som 486.000 fat per dag.

Producenter utanför Opec har lovat att minska sin produktion med så mycket som 558.000 fat per dag, något under tidigare 600.000 fat per dag som diskuterats.

Att Saudiarabien ställer sig så positiva är inte så konstigt, flera länder ökade sin produktion inför tidigare Opec möte, och inte minst uppger källor till Reuters att landet under november uppnådde en rekodhög nivå om 10.72 miljoner fat per dag, en ökning från tidigare 10.63 miljoner fat per dag i oktober.

Ryssland har även ställt sig in i ledet med en produktionsminskning om 300.000 fat per dag, klart över tidigare utlovat 200.000 fat per dag.

Att oljan klev upp till kring 58 dollar var resultatet av helgens möte och den positiva inledning av veckan åkte på en ordentlig smäll när dollarn rusade kraftigt efter det hökaktiga räntebeskedet från Fed, där dollarn steg till 14 årshögsta.

För närvarande har Brent terminen fallit tillbaka till under 54 dollar, och utmanade stödnivån kring 53 dollar, vilket i sig indikerar styrka från köpare och en ovilja att gärna kliva under denna prisnivå.

Så länge som producerande länder inom och utanför Opec kan leverera enligt utlovat, ja då kan oljan nå 60 dollar inom kort, och inte minst även få uppleva en resa upp emot 65 dollar början på nästa år.

Oljefesten åkte på platt fall efter hökaktigt Fed.

Guldet åkte på platt fall när Fed lämnade ett hökaktigt räntebesked. Guldet tog ordentligt kliv söderut och noteras allt närmre 1100 dollar till 10 månaderslägsta notering.

Räntan höjdes med 25 punkter enligt väntat till mellan 0.5 – 0.75 procent, men till skillnad mot tidigare prognos väntas nu tre istället för tidigare annonserat två räntehöjningar under 2017.

Detta innebär att den välförtjänta paus i nedgången vi lyfte fram föregående vecka inte vara speciellt länge, utan det negativa humöret fick ta överhand.

Det kan mycket väl vara så att ”Race to the bottom” nu äntligen kan läggas bakom sig, och att vi står inför kommande räntehöjningar runt om i världen.

Rent tekniskt vill vi inte se en nedgång emot 1080 dollar eftersom vi har en tekniskt underliggande stödnivå som inväntar kring här.

Lyckas vi finna stöd ser vi en uppgång mot 1280 dollar som en naturlig väg.

Däremot räknar vi inte med några större överraskningar med lite mer än en vecka kvar till julafton.

Även guldet pressas kraftigt i spår av den urstarka dollarn.

Dollarn rusade kraftigt upp till 14 årshögsta efter tidigare slagig handel, och flera valutapar försvagades mot dollarn i veckan.

Eftersom vi kan vänta oss en något mer aggressiv räntepolitik från Fed efter det hökaktiga räntebeskedet, finns en underliggande tro på vidare uppgång, inte minst kan vi få uppleva en dominoeffekt av räntebesked med höjningar framöver, då det stått klart att flera centralbankschefer inväntat en räntehöjning från Fed innan man väljer att agera.

Det var alltså den mer hökaktiga synen med fler kommande räntehöjningar än tidigare väntat som överraskade investerare på sängen, och inte att räntan i sig höjdes då detta sedan ett tag tillbaka mer eller mindre var både väntat och inprisat av marknaden.

Vi har underliggande stöd kring 100 dollar som vi inte räknar med att bryta närmaste veckorna, och trots att vi ser en stark uppgång sedan maj månad, ser vi utifrån ett längre perspektiv att vi mycket väl kan få uppleva en uppgång mot 110 och 120 dollar om en tillräckligt aggressiv politik utövas.

Dollarn kliver upp till 14 årshögsta.

I skuggan av Feds räntebesked lämnade även Bank of England räntebesked på torsdagen, men valde här att lämna ett oförändrat räntebesked om 0.25 procent.

Samtidigt valde Bank of England att fortsätta med sitt stimulanspaket med 435 miljarder pund.

Euron försvagades även i veckan mot dollarn som resultat av räntebeskedet och noteras kring botten 2015, vilket inte noterats kring denna prisnivå sedan tidigt 2003 dessförinnan, vilket ytterligare oroar marknaden.

Även euron försvagas kraftigt mot dollarn.

Konsolideringen fortsätter för nickel efter tidigare utbrott ur höstens intervall.

Sedan mitten av 2015 har vi mer eller mindre innehaft tre tydliga handelsintervall.

Tydligast blir det om vi inleder början av året då vi fram till mitten av sommaren handlades tydligt inom det lägre intervallet om 8 000 – 9 700, därefter klev vi vidare norrut efter utbrott av kanaltaket, och därefter handlades vi tydligt inom andra intervallet under hösten inom 9 700 till strax över 10 500.

Det som nu hänt de senaste veckorna är att vi får en tredje konsolidering med tak kring prisnivå som noterades senast juli 2015.

Därav ökar nu den positiva underton trots att vi har en stark dollar som pressar humöret något.

Såvida vi inte pressas söderut mot kanalbotten, tillika stödnivån strax ovanför 10 500 vilket då skulle innebära ett återbesök inom tidigare handelsintervall, så ökar tron för utbrott och därefter söka sig vidare norrut mot omkring 14 500.

Vi har tillika ytterligare stöd från ”Trump-effekten”, då flera basmetaller väntas stiga på efterfrågan från det stora infrastrukturprogrammet som Trump väntas leverera framöver, däribland flera byggbolag exponerade mot den amerikanska byggsektorn ger positivt momentum, som tex Skanska och NCC för att nämna några svenska bolag.

Nickel indikerar positiv underton trots att dollarn pressar humöret.

Vi har varit bullish sojabönor ett tag nu, men vi valde att hålla en något mer neutral syn i föregående veckans råvarubrev.

Vi ser ut att kunna bibehålla mark kring 10.35 dollar som vi tidigare lyft fram, och utvecklingen ser snarare nu ut som om att vi har en mer än väntad underliggande positiv underton.

Samtidigt som vi lyfte fram att köparna finns kvar i bilden i föregående veckas råvarubrev, och att såvida inget oväntat sker är nu sannolikheten för ett kraftigt utbrott mot uppsidan inom nuvarande handelsintervall att vänta.

Detta i sin tur ökar möjligheterna för att vi mycket väl kan söka oss inledningsvis vidare norrut mot 11 dollar efter årsskiftet, och vi befinner oss nu i ett attraktivt köpläge.

Kraftigt regn har påverkat produktionen negativt i Sydamerika, samtidigt som förnyad köpstyrka har klivit in i bilden efter tre dagar i svagt negativ tonart.

När vi nu närmar oss årets slut är situationen mer eller mindre likartad mot föregående årets slut.

Produktionen är stark, stora exportnivåer där bland annat dominanten Kina importerar 60 procent av världens sojabönor vilket bidrar till en fortsatt stark efterfrågan av råvaran.

Detta stöds även av rapport från USDA som tidigare rapporterat om ett rekordår för sojabönor under 2017.

Sojabönor närmar sig ytterligare köpläge.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto