Home > Råvarubrevet v.51: ”Pressade råvaror inför årsskiftet…”

Råvarubrevet v.51: ”Pressade råvaror inför årsskiftet…”

Det är i allmänna negativa tongångar flera råvaror ser ut att avsluta året. Med mindre än två veckor kvar tills vi går in i 2017 noterar vi en nedgång senaste dagarna för oljan, i spår av oväntade höga lageruppgångar och oro från Libyen gällande ökad produktion. Även basmetallerna har sökt sig söderut inför årsavslutningen, vilket även speglats bland flera gruvbolag, så har dock Kina visat var man står kring den oro som finns hos marknadsaktörer gällande en eventuell bostadsbubbla.

Guldet har inte fått den utveckling under året som alla hoppades på, och den förväntade uppgången till så högt som 1600 dollar enligt en del investerare blev utbytt mot en nedgång mot 1100 dollar när Trump vann det amerikanska presidentvalet. Flera valutor har fått en spännande resa under året, med allt ifrån Grekland, Brexit och amerikanska presidentvalet till bankoro i Italien och flera räntebesked däribland Fed, ECB och Riksbanken som satt sina avtryck. När det kommer till livsmedel är det även här pressat humör som vi avslutar året, men med ett kommande rekordår för sojabönor är det med spänning vi knappt kan invänta det nya året.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BEAR GULD X3 VON

Entré Sälj
$1130
Målkurs
$1080
Nödutgång
$1146

Oljan pressades i veckan på en oväntad lageruppgång.

Senaste dagarna har oljan pressats i spår av oväntad lageruppgång på 2.3 miljoner fat mot väntade nedgång av 2.6 miljoner fat, samtidigt som Libyen förväntas öka sin produktion kommande månaderna.

Även en kortfattad pressad dollar satte sina spår i nedgången.

Libyen vill öka produktionen ytterligare med 270.000 fat per dag, och om ni tidigare minns vår överblick kring produktionen inom Opec, var Libyen en av de länder vars produktion man skulle hålla ett extra getöga på.

OPEC Produktion med Libyen och Nigera ökning

Eftersom Libyen ökat sin produktion redan till 600.000 fat per dag, skulle en vidare förväntad ökad produktion riskera att sätta Opec överenskommelsens totala produktion ur spel.

Året som gått har minst sagt varit en slagig resa vidare norrut, där Opec spelat sina kort där rykten, positivitet och nederlag fått stå i fokus.

Huruvida Opec kan leverera enligt tidigare överenskommelse återstå att se, vi väljer att vara mer av pessimistisk karaktär, då tidigare besvikelser inte helt oväntat kommit.

Målet är åtminstone 1.7 miljoner fat i minskad produktion under sex månader från och med januari 2017.

Investerare tror på en förlängning, tills en balansering på oljemarknaden nås under andra halvåret kommande året.

Med en oväntad hög lageruppgång kommer vi även att inleda 2017 med något högre lagernivåer än tidigare väntat, och framförallt första kvartalet brukar historiskt vara en svag tid av efterfrågan på olja och desto närmare sommaren vi kommer, desto mer ökar efterfrågan på denna råvara.

På torsdagen noteras Brent terminen strax över 54 dollar, tillika strax över tidigare årshögsta svårslagna nivåer.

Oljan pressas i spår av oväntad lageruppgång.

Trots att basmetallerna backar inför årsskiftet så har flera basmetaller fått uppleva ett riktigt starkt år.

Koppar är ett undantag som eftersläpat ordentligt, men som efter utbrott kring 5 000 nivån fullständigt exploderade upp till över 6 000.

Även här stänger flera investerare sina positioner inför årsskiftet, och vi går även in i en period där aktiviteten avtar något.

Kina som står för nästan hälften av den globala efterfrågan på industriella metaller, samt även drygt 80 procent av sjöburen järnmalm ger en tydlig påverkan bland basmetallerna.

Kina efterfrågan på metaller.

Kina uppvisade tidigare en förnyad köpstyrka i höstas, som gav en välbehövd vitamininjektion vilket även gav en bidragande faktor till efterfrågan på koppar.

Januari väntas heller ej inleda i några större förändringar, och det blir inte förrän efter att Kinas nyår som faller på plats i mitten av januari är avklarat tills vi kan se något tydligare aktivitet och vägledning.

En möjlig bostadsbubbla har även varit på tapeten i nyhetsflödet, och så sent som tidigare i veckan när Kina meddelade att priserna på nya bostäder steg i 55 av landets 70 största städer i november jämfört mot föregående månad, upprepade landets President Xi Jinping att ambitionen är at undvika en bubbla ”med alla till buds stående medel”…

När det kommer till bland gruvorna som förväntas stänga ned i Filipinerna efter tidigare påtryckningar så får vi vänta något längre än till tidigare annonserade 15 december, och nu väntas istället någon gång i januari.
Koppar andas ut efter tidigare kraftiga uppgång.

Guldet har knappast utvecklat sig i linje med konsensus under året.

Det amerikanska presidentvalet satte allt ur spel, och den förväntade uppgången upp emot 1500 – 1600 dollar per uns när Hillary Clinton skulle vunnit presidentvalet uteblev.

Istället har guldet gjort en tvärvändning och noteras nu strax över 1100 dollar istället, vilket innebär att guldet tappat runt 200 dollar inom loppet av lite mer än en månad, en nedgång på hela 15 procent!

Även om guldets nedgång saktat in i linje med att dollarn kortfattat föll i veckan så räknar vi inte med att vi får någon större vändpunkt före årets slut.

Istället räknar vi med någon gång i januari att förnyad köpglädje kan kliva in igenom dörren, speciellt då dollarn fortsätter att indikera styrka och istället ger möjligheten för ett blankningsläge ned mot inledningsvis 1080 dollar.

Trump fick analytikernas förväntade uppgång mot 1600 dollar att utebli.

Ädelmetallerna är även ganska så brett pressade, däribland silver, palladium för att nämna några.

Bland ETF:er ser vi även en sedvanlig ”sell-off”, där investerare likviderar sina positioner inför årsslutet.

Eftersom vi räknar med en liten fortsatt uppgång på börsen, räknar vi med att vändpunkter kommer i samklang med att vi ser en vändpunkt inom storbolagsindexen som S&P 500, Dow Jones, DAX.

Kanske det blir Dow Jones ”Roundofobia” som ger en vändpunkt vid 20 000 punkter? Mer om detta begrepp berörde vi i torsdagens morgonrapport, som ni kan läsa här.

Volatilitetsindexet VIX noteras även kring historiskt låga nivåer runt 11.3, vilket i sig indikerar att en vändpunkt kan komma inom kort, åtminstone en kortsiktig sådan.

Volatilitetsindexet VIX noteras kring historiskt låga nivåer.

Just dollarn fortsätter att noteras kring 14 årshögsta nivåer trots ett kortfattat surt humör i veckan.

Senaste veckorna har satt sina spår, med både ”Trump-effekter”, som bankoro i Italien, till räntebesked från Fed och ECB samt även svenska Riksbanken som lämnade ett oförändrat räntebesked i veckan.

Just det räntebeskedet från Riksbanken mottogs med viss hökaktiga hållet då tre direktionsledamöter reserverade sig mot beslutet, vilket innebar att kronan stärktes mot både euron och dollarn kortfattat.

Den svenska kronan är dock kraftigt försvagad sedan ett tag tillbaka mot både dollarn och euron.

När det gäller just USD/SEK noterades valutaparet på torsdagen vid 9.19 kr, vilket är en bra bit ifrån 6.40 som noterades under december 2013.

Euron har även tappat kraftigt mot dollarn sedan 2013, och fick en förnyad resa söderut efter sommaren i spår av Brexit och bankoro i Italien.

Även Grekland har stått i fokus tidigare under året, med dess svårigheter att kunna göra rätt för sig, och skuldlättnader har stått i fokus under hösten.

Pundet föll vidare kraftigt under midsommarafton då brittiska befolkningen röstade för att gå ur EU, och pundet föll så kraftigt att det noterades vid 31 års lägsta nivåer…

Pundet har förvisso återhämtat sig något, och vi har i våra analyser till stor del legat rätt, även om humöret pressats något senaste dagarna och befinner sig just nu i en tydligt översåld situation.

Den mexikanska peson fick även stå i fokus under hösten i samband med det amerikanska presidentvalet.

Även här ser vi en kraftig försvagning mot dollarn för peson, som stärkts ytterligare när amerikanska befolkningen röstade fram Donald Trump som nästa amerikanska president.

Dollarn bibehåller sin notering kring 14 års högsta.

Med tydliga infrastruktursatsningar där flera basmetaller fått skjuts, samtidigt som flera byggbolag stigit på hopp om ökad efterfrågan blir även frågan huruvida Trump verkligen kommer att kunna utvisa alla illegala invandrare i landet.

Det skulle innebära ett stort skattebortfall om Trump får sin vilja igenom, om det nu är önskan och inte varit ett kampanjstunt…?

Donald Trump har tidigare sagt att landet skall bygga en hög mur mellan Mexico och USA, samtidigt som Mexico skall stå för notan. Med en kraftigt försvagad peso mot dollarn är den sannolikheten nu även allt lägre, och det hela känns snarare som ytterligare ett kampanjstunt för att fiska röster.

Intensivt år där Grekland, Brexit, amerikanskt presidentval samt räntebesked satt sina spår.

Inom livsmedel och även inom ”softs” som det heter är det även negativa tongångar före årets avslut.

Även här upplever vi flera vinsthemtagningar samtidigt som vädret sätter sina spår i Sydamerika.

Socker har kraftigt brutit ned, men även vete och majs upplever ett pressat humör.

Sojabönor har förvisso pressats senaste dagarna och handlas för närvarande höstens lägre prisnivåer.

Efterfrågan fortsätter dock att vara hög från bland annat Kina, även om vi upplevt något lägre efterfrågan senaste tiden. Vår prognos för vidare uppgång kvarstår även om vi räknar med en något mindre rörelse förrän vi närmar oss andra halvan av januari.

Precis som vi tidigare lyft fram så är produktionen generellt stark, och stora export nivåer där bland annat dominanten Kina står för 60 procents import av världens sojabönor, vilket bidrar till en fortsatt stark efterfrågan av råvaran.

Detta stöds även av rapport från USDA som tidigare rapporterat om ett rekordår för sojabönor under 2017.

2017 förväntas bli ett rekordår.

 

Vi önskar alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år med återseende vecka två nästa år.

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto