Home > Råvarubrevet v.6 ”Trumpomania sätter sina spår…”

Råvarubrevet v.6 ”Trumpomania sätter sina spår…”

Utvecklingen på råvarumarknaden fortsätter att uppvisa positiva signaler, och inte är det för inte utan den Trumpomania som pågår, som bland annat skapar positivt momentum inom bland annat basmetaller och oljesektorn. Trots en stark dollar som åtminstone klivit tillbaka över 100 dollar för tillfället, fortsätter guldet att bibehålla sin mark där även andra ädelmetaller uppvisar samma mönster. Fortsatt underliggande styrka innebär att vete på nytt utmanar tung motståndsnivå, och närmar sig därmed ett trevligt köpläge vid ett kommande utbrott.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL VETE X5 VON

Entré Köp
$4.35
Målkurs
$4.55
Nödutgång
$4.28

Oljan fortsätter att kraftsamla…

Sedan slutet av 2016 har oljan fortsatt att handlas inom ett handelsintervall om 53 till strax över 57 dollar.

Året inleddes dock i positiva tongångar med stöd från att Opec producenter hållit sig till tidigare överenskommelse gällande produktionsminskningar.

Detta har innebar att oljan klev upp till 57 dollar tidigare i fredags, men dessvärre fick vi inget utbrott av denna prisnivå, tillika tydlig motståndsnivå.

Däremot är det högre bottnar vi upplever vilket utifrån ett tekniskt perspektiv signalerar positivitet.

Samtidigt vet vi sedan tidigare att producenterna inom Opec kan stöka till situationen, och då spelar den tekniska situationen inte lika stor roll.

Stark data när det gäller efterfrågan av bensin har fått oljan att få förnyad positivitet efter tidigare inledningsvis nedgång i veckan, vilket inneburit en uppgång under två dagar.

Kanske det blir ett fjärde utmanande av taket inom vårt handelsintervall, och en resa upp emot 60 dollar som är på gång?

Vi får enkelt se vad som händer inom Opec, och vad framförallt Saudiarabien, Ryssland och Libyen kan överraska med, eller ej framöver…

Som vi tidigare nämnt räknar vi med stöd från den nya Trump-administrationen, som är positivt inställda till fossilorienterad energipolitik, och vi nämnde bland annat redan föregående vecka att Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih uttalat sig om att landet kan tänka sig öka ytterligare investeringar i USA.

Oljan fortsätter att kraftsamla...

Aluminium uppvisar styrka efter rekyl.

Fortsatt styrka har fått upplevas senaste två veckorna, och en rekyl fick uppleva tydligt stöd kring 1800 dollar.

Basmetaller som helhet har fått bränsle av att dollarn stärkts, som tidigare fått uppleva en mindre konsolidering.

Nickel har fortsatt drivas kring beslut om att stänga gruvor i Filippinerna, samtidigt som koppar fått bränsle till uppgång då facket röstat för strejk i världens största gruva Escondida i Chile.

Att vi fick tydligt stöd efter rekyl i aluminium, bekräftar snarare att vi fortfarande innehar underliggande styrka. Däremot får vi se hur utveckling sker på efterfrågan bland basmetaller i Kina, samtidigt som USA väntas satsa ordentligt på infrastruktur.

Om köpstyrkan kvarstår i bilden, kan vi mycket väl få en uppgång och utmana 1900 dollar på allvar, för att därefter vända blickarna mot 2000 dollar på sikt.

Risken är dock med en kraftig uppgång sedan årsskiftet på hela tio procent, att ytterligare en rekyl kan få upplevas innan ett sådant scenario kan inträffa, och därmed kan vi mycket väl få ett återbesök på 1800 dollar framöver om detta inträffar, dock innehar vi en underliggande positiv förväntan framöver.

Aluminium uppvisar styrka efter rekyl.

Guld bibehåller mark trots förnyad styrka i dollarn.

Underliggande köpstyrka i guldet har inneburit en fortsatt resa vidare norrut trots att dollarn stärkts senaste tiden.

Detta innebär att sedan årsskiftet ha gått från att noteras kring 1140 dollar till att för närvarande handlas tydligt över 1200 dollar, allt pga. den Trumpomania som fått råda på marknaden.

Investerare har tydligt flytt till den stora säkerheten som guld, vilket drivit priserna kraftigt norrut.

Även andra ädelmetaller har stärkts som silver och palladium, men även platina har fått ytterligare bränsle.

Efter flera dagars uppgång, som även inneburit en tydlig etablering över 100 dagars glidande medelvärde noteras vi för närvarande vid en tung motståndsnivå strax under 1250 dollar, samtidigt som vi under veckan klivit över en nedgående trendlinje som formats sedan sensommaren 2016.

Oro kring inreseförbudet från Donald Trump har ytterligare skakat om marknaden, och flera ställer sig frågan om detta bara är början på återkommande drastiska beslut.

Vi bibehåller underliggande tro på en fortsatt uppgång, däremot behöver vi se ett utbrott och etablering kring 1250 dollar för att vi ånyo skall kunna få uppleva en resa upp till 1300 dollar.

Om Fed mot förmodan skakar om marknaden i mars vid nästa FOMC, och en något mindre tongång av väntan förmedlas, kan det däremot innebära att guldet kan rekylera, men skulle guld etablera sig över 1250 dollar ser vi snarare denna prisnivå som en tydlig stödnivå vid ett sådant scenario, alternativt skulle blickarna vändas mot 1200 dollar om en etablering över 1250 dollar uteblir.

Guld bibehåller mark trots förnyad styrka i dollarn.

Dollarn kliver tillfälligt tillbaka över 100 dollar.

Trots en allmän Trumpomania, vars agerande skapar stor oro på marknaden har dollar indexet klivit tillbaka över 100 dollar i veckan.

Detta innebär samtidigt att vi slitit oss loss från 100 dagars glidande medelvärde, som vi tidigare handlats omkring under fem tidigare handelsdagar.

Fed uppvisar fortsatt avvaktande ton, vilket fått dollarn att tidigare kraftigt tappa mot valutapar som euron och den svenska kronan.

Just svenska kronan har dock tappat något sista handelsdagarna, men har under flera veckor kraftigt stärkts mot dollarn.

Riksbanken lämnar även räntebesked nästa vecka, men här förväntas inga drastiska förändringar och bland annat SEB ser inte nästa räntehöjning förrän i december.

Dollarn kan dock mycket väl tappa mark framöver, på Trump-oro samtidigt som att det finns en viss tro på att Fed väntas hålla styrräntan rätt låg i år.

Vi har heller ej fått några klara signaler från senaste FOMC, och sannolikheten för en räntehöjning i mars har nu fallit från 20 till låga 12 procent.

Rent tekniskt räknar vi med ”roundofobia” kring nuvarande 100 dollar, och att Trump snarare kan komma att pressa dollarn då man anser den vara för stark för närvarande.

Vi ser snarare att vi kan få uppleva en resa vidare söderut mot 99 dollar, för att därefter invänta och se vad amerikanska centralbanken (Fed) kan komma att bjuda på framöver, framförallt mot slutet av mars då vi kan vänta oss lite mer klarheter i hur agerande kan komma att bli därefter.

Dollarn kliver tillfälligt tillbaka över 100 dollar.

Förnyad styrka i vete utmanar tung motståndsnivå.

Vete har sedan föregående vecka fortsatt att gro, och efter två nedgångsdagar efter tidigare tredje utmanande av tung motståndsnivå strax över 4.35 dollar, har tre dagars handel i positivt momentum tagit allt närmre vårt motstånd igen för ett förnyat utmanande.

Underliggande köpstyrka fortsätter därmed att vara kvar i bilden, som noterats allt högre upp inom sitt handelsintervall inom 3.9 – 4.4 dollar sedan sommaren 2016.

Vi kvarstår med vår prognos att vi förväntar oss en etablering över denna motståndsnivå, vilket skulle skapa ett attraktivt köpläge, varav en inledningsvis resa upp emot 4.41 följt av 4.60 dollar är att vänta, varpå ett attraktivt läge att låsa in en sådan vinst är runt 4.55 dollar.

Även om efterfrågan från länder som Australien och Ukraina har uppvisat stark efterfrågan i veckan, men för närvarande drivs prisutvecklingen till en hög grad av vår tekniska situation som uppvisar positiva tongångar.

Vi behåller även ett alternativt negativt scenario, som vi inte lyckas bryta igenom vår tunga motståndsnivå kring 4.35 dollar. Vid ett sådant fall ser vi en resa ned emot 4.28, följt av 4.10 dollar på sikt.

Förnyad styrka i vete utmanar tung motståndsnivå.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto