Home > Råvarubrevet v.9 ”Hökaktigt Fed sätter sina spår…”

Råvarubrevet v.9 ”Hökaktigt Fed sätter sina spår…”

Förväntningar på räntehöjning senare i mars har satt sina spår från ett hökaktigt Fed under veckan, som blivit en alltmer påverkan snarare än Trumps tal där en lättnad istället fick upplevas på uteblivna överraskningar. Oljan fortsätter att kraftsamla, men visar underliggande positiva signaler, och vi ställer oss frågan om ett oljerally stundar inom kort… Flera basmetaller har fått bränsle med stöd från infrastruktursatsningar i USA utifrån Trumps tal och tidigare löften, samtidigt som ädelmetallerna klarat sig bra trots en stärkt dollar. På valutamarknaden har pundet tydligt tappat mot dollarn, och tar allt närmre kliv tidigare botten efter Brexit. Efter kraftig uppgång, förväntningar på tydligt ökad efterfrågan och signifikant stöd ser vi ett attraktivt köpläge i kakao.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL KAKAO X2 VON

Entré Köp
$1915
Målkurs
$2088
Nödutgång
$1857

Stundar ett oljerally inom kort?!?

Sedan slutet av december har oljan tydligt fortsatt med sin kraftsamling, efter det tydliga utbrottet över 53 dollar.

Sedan föregående vecka har Brent oljan tappat -0.75 procent, varav -2.50 procent sedan årsskiftet.

Ett tydligt handelsintervall inom framförallt 54 – 57 dollar har fått stå i fokus under året.

Vi noterar dock allt högre bottnar och alltjämt mindre högre toppar inom intervallet, och ett utbrott och tydligt momentum norrut, kan mycket väl kunna komma innebära att vi får uppleva ett oljerally framöver.

Efterlevnaden inom Opec har varit bättre än väntat, till mer än 90 procent, och Opec har även pratat om vidare produktionsfrysning vilket vi tidigare lyft fram.

När det kommer till produktionsfrysningen var målet 1.2 miljoner fat per dag från 1 januari, första produktionsminskningen på 8 år.

De amerikanska råoljelagren steg med historiskt höga 1.5 miljoner fat under föregående veckan till 520.2 miljoner fat.

Om vi fortsätter att uppleva en god efterlevnad inom Opec samt utanför inom oljeproducerande länderna, samt att vi kanske får en ytterligare produktionsfrysning, då är det inte om utan snarare när vi kraftigt bryter över och kliver över årshögsta vid 58 dollar.

Det är dock inte utan risk med en sådan bedömning. Som vi tidigare vet kan oljan uppleva stor volatilitet…

Skulle ett utbrott utebli över motståndet strax ovanför 57 dollar, och en etablering över 58 dollar, då gäller det snarare att hålla extra koll på strax under botten inom nuvarande handelsintervall, vid framförallt 53 dollar.

Stundar ett oljerally inom kort?!?

Finns det mer att hämta i aluminium?

Aluminium är en basmetall som tydlig stigit under 2016, likt flera andra basmetaller.

Senaste veckorna har dock denna basmetall fått en något mer signifikant rörelse norrut.

På bara en vecka noterar vi en uppgång på +2.59 procent, samtidigt som årets uppgång nu uppgår till runt 15 procent.

Inom nyhetsflödet har det framkommit att Ryssland föreslagit en OPEC-liknande organisation för den globala aluminium industrin.

Ryssland är världens andra största aluminium producent, efter Kina som tog över tronen för flera år sedan.

Rysslands Industri och Handelsminister Denis Manturov sade ”vid det här laget, skapandet av en sådan organisation för aluminium, räcker deltagande från ledande industrirepresentanter”.

Manturov betonade dock, att det viktigaste anses vara att skapa en gemensam policy, standard och teknologi inom området.

Rent tekniskt efter en sådan uppgång behöver vi få minst en ytterligare handelsdag för att bekräfta etablering över 1880 dollar, för att få en bekräftelse att det finns mer att hämta, för då öppnas möjligheten upp för en uppgång och etablering över sentimentala heltalsnivån 2000 dollar.

Skulle vi mot förmodan få ett utmanande och etablering under stödnivån 1880 dollar, håller vi framförallt ett extra öga på 1800 dollar som tidigare noterat signifikant volym utifrån ett historiskt perspektiv.

I veckans nyhetsflöde har det även framgått att EU inför antidumpningstullar på kinesisk grovplåt, i ett pressmeddelande den 28 februari.

Vid EU-kommissionen egen granskning framgick det att en omfattande dumpning mellan 120 och 127 procent orsakat betydande skada för europeiska konkurrenter.

På torsdagen, två dagar efter rapporterade Bloomberg News utan att namnge källor, att kinesiska myndigheter har beordrat begränsningar av produktion inom stål och aluminium i upp till 28 städer inom de norra delarna av landet.

Finns det mer att hämta i aluminium?

Guld håller uppe humöret trots en stark dollar.

Sedan två veckor tillbaka sedan föregående råvarubrev har guld mycket riktigt fått det ryck vi fick signaler på, ändock något mindre än väntat då krokben kom när Fed nu väntas höja räntan den 15 mars vid nästa FOMC möte.

Trots att flera andra motparter, tänk valutapar, tydligt tappat ser vi mindre nedgång i guld, och desto mindre motpartsrörelse i silver som stannat kvar.

Sedan föregående vecka har guldet avancerat +0.41%, vilket innebär en uppgång på nästan 8 procent sedan årsskiftet.

Det har nu snart gått fyra månader sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet, och inte helt oväntat har guldet rört sig i linje med tro hopp och besvikelse…

Att investerare är oroliga, är väl ganska så solklart med tanke på årets uppgång på drygt 8 procent.

Under veckan som gått har det även framgått att Kina stänger ner 150 guldgruvor, i landets guldhuvudstad i Shandong provinsen.

Analytikerna på Citigroup vänder åter blicken mot 1300 dollar i år, och lyfter bland annat fram det tunga inflödet av kapital i guld ETF:er.

Trump höll tidigare tal i veckan, och nu höjdes infrastruktursatsningar från 500 miljarder till 1000 miljarder dollar! Men hur det hela skall finansieras, framgick dock ej.

Guldet tappade även momentum vid vårt långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde, och på kort sikt befinner vi oss i en något mer lurig situation, då vi inväntar Fed mötet och huruvida det blir en räntehöjning eller ej.

På kort sikt bröt vi över 1240 dollar som vi väntat på, samtidigt som 1260 gav en vändpunkt.

För närvarande handlas vi strax ovanför 1240 dollar, och om denna prisnivå uppvisar styrka från köpare, ja då kan vi få ett återbesök till 1260 dollar inom kort.

Bryter vi däremot 1240 dollar, vänder vi istället blickarna mot 1220 dollar, och blir det även vid ett sådant fall en räntehöjning, ja då kan vi få uppleva en etablering under 1200 dollar.

Guld håller uppe humöret trots en stark dollar.

Pundet tappar tydligt mot dollarn när Fed-räntehöjning väntas i mars.

Dollarn har tydligt stärkts mot flera valutor under veckan, däribland mot pundet som börjar ta allt närmre kliv årslägsta strax ovanför 1.20 pund.

Nedgången har även inneburit att aktien lämnat både MA 100, men även MA 50 bakom sig.

Under en vecka har pundet tappat drygt -1.40 procent, vilket dock innebär -0.61 procent sedan årsskiftet.

Fed ställer sig mer hökaktiga, och att en räntehöjning blir av den 15 mars är för närvarande runt 73 procent, en tydlig förändring från föregående vecka då förväntningarna bara var 22 procent mot drygt 78 procent som förväntade sig en oförändrad styrränta.

Vid räntehöjning räknar vi med att dollarn fortsätter att stärkas, vilket är negativt för pundet.

Rent tekniskt kan vi vara på väg mot 1.20 pund igen, om dollarn fortsätter att stärkas, vilket på kort sikt ser ut att hända. Dock får vi samtidigt se vad Trumpomanian har att erbjuda kommande vecka, för nog överraskar Trump med sina uttalande, lik väl hur detaljerade dessa är….

Om en räntehöjning mot förmodan skulle utebli, ser vi snarare en uppgång mot 1.25 pund, men sannolikheten för detta trots om vi får en utebliven räntehöjning är något mindre, då vi snarare får ett förstärkt sentiment för en räntehöjning vid nästa tillfälle.

Pundet tappar tydligt mot dollarn när Fed-räntehöjning väntas i mars.

Attraktivt köpläge i kakao.

Kako har sedan december 2015 sökt sig tydligt söderut, och nedgången uppgår till drygt 44 procent, och handlas nu kring sju årslägsta.

Utifrån ett längre perspektiv ser vi två tidigare signifikanta utmanande kring vårt tydliga stöd kring 1900 dollar per ton.

Sedan en vecka tillbaka har kakao fallit drygt fem procent, vilket innebär en nedgång sedan årsskiftet på drygt 10 procent.

Prognoser har tidigare pekat på ett tydligt överskott, men i samklang med nedgången har även efterfrågan ökat.

Efterfrågan väntas även tillta när priserna på kakao fallit utifrån sådan signifikant karaktär, vilket innebär att flera analytiker även väntar sig att kakao konsumtionen ökar tydligt under 2017-2018.

Eftersom vi ser signifikant köpstyrka kring nuvarande prisnivå, ser vi inledningsvis en uppgång emot 2088 dollar.

Vi väljer att vara något försiktiga i vår prognos, eftersom vi för närvarande befinner oss vid en yttre punkt, och därmed är det en ”outside in trade” vi väljer att lyfta fram.

Rent historiskt har tidigare två kraftiga rekyler fått uppleva ordentliga uppgångar, vilket gör att om vi bara finner tydligt momentum ser vi uppgångsmöjligheter till 2400, därefter 2700 dollar. Eftersom vi är något försiktiga med riktkursen på strax under 2100 dollar, ändock en ytterst god avkastning justerar vi hellre upp riktkursen allt eftersom vi bekräftar ytterligare köpstyrka.

Skulle vi dock bryta igenom, och etablera oss under 1900 dollar, ja då finns risken att vi behöver vända blickarna mot 1700 dollar. Det är även därför vi väljer att vara så snäv i vår nödutgång, vilket istället skulle kunna skapa en attraktiv blankningsposition.

Attraktivt köpläge i kakao.

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto