Home > Råvarubrevet v18: ”Palladium ser bäst ut av ädelmetallerna och rekyl i kaffepriset kan vara köpläge…. ”

Råvarubrevet v18: ”Palladium ser bäst ut av ädelmetallerna och rekyl i kaffepriset kan vara köpläge…. ”

I veckans Råvarubrev kikar vi närmare på kaffe, apelsinjuice, palladium och tenn men vi tittar också till olja, koppar guld och aluminium…

Vi blev tydligt negativa till guldprisets utveckling föregående vecka och guld föll snabbt under 1270 dollar för att sedan studsa upp och stabilisera sig runt 1300 dollar. Eventuellt kan vår bedömning om en möjlig prisnedgång till 1230 dollar var väl pessimistisk, men även om så skulle vara fallet har vi svår att uppbåda något köpintresse för guld särskilt som riskaptiten tydligt har kommit tillbaka till aktiemarknaderna.

Den ädelmetall som ser klart mest intressant ut är palladium som prismässigt påverkats positivt av oron i Ryssland. Koppar har fått det första rycket upp och ligger nu i (tillfälligt) pausläge och detsamma gäller aluminium som har det tufft med den robusta utbudsnivån runt 1900 dollar. I denna utgåva lyfter vi istället fram tenn som är den basmetall som för närvarande ser mest intressant ut.

Olja fortsätter sin till synes tröstlösa intervallpendling mellan 104 till 113 dollar. Det finns smärre indikationer på att oljepriset skulle kunna vara på väg uppåt, men vi låter bilden utkristallisera sig innan vi drar några nya slutsatser.

Vi analyserade föregående vecka kaffe och apelsinjuice, uteslöt inte fortsatt uppgång, men ansåg ingen av dem som köpvärde. Den rekyl som nu inträffat gör dock bilden lite mer intressant (vänligen se uppföljning nedan)

Prenumerera kostnadsfritt på våra Analyser!

Kaffe

Kaffe
Kaffe

Kaffe rusade uppåt under februari och mars med en fördubbling av priset. Vi hade svårt att se att kaffepriset skulle orka vidare uppåt och ansåg läget som svårbedömt, men med hänsyn till de förväntningar som låg i priset såg vi större risk för en prismässig korrigering nedåt än fortsatt uppgång.

Nu har kaffet tre gånger under kort tid försökt att bryta upp över 210 dollar och misslyckats, men bottennivåerna har blivit kontinuerligt högre, vilket öppnar för ett nytt försök uppåt inom kort.

Den avgörande faktorn lär bli skördeutfallet i Brasilien och om detta är mycket svårt att sia även om vi nu rent tekniskt tycker att kaffe indikerar på uppsidan.

Apelsinjuice

Apelsinjuice
Apelsinjuice

Vårtorkan i Brasilen och den svårartade växtsjukdomen ”greening disease” som hämmar produktionen av apelsiner i Florida drev upp priset på apelsinjuice till tvåårshögsta.

Vi konstaterade föregående vecka att läget liksom för kaffe var svårbedömt även om den uppåtgående trenden var mer stabil och såg istället intressantare lägen bland basmetallerna. Nu har juicen i likhet med kaffet rekylerat och fallit tillbaka till en mer rimlig trendlutning.

Detta kan vara ett köpläge, men då nedgången varit snabb och tydlig, vill vi se att köpintresset verkligen möter upp senast vid 155 dollar innan vi blir tydligare i vår åsikt.

Palladium

Palladium
Palladium

Palladium är en ädelmetall som används inom elektronik och i katalysatorer och en av de största producenterna av palladium är Ryssland med stora fyndigheter i Norilsk i Sibirien.

Redan innan oroligheterna började i Ukraina visade ädelmetallen positiva tendenser och den har haft ett väsentligt annorlunda prisbeteende än övriga ädelmetaller.  Prisutvecklingen var extremt slagig mellan 1997 till 2008 då palladium två gånger steg med flera hundra procent för att sedan fullkomligt kollapsa.

Efter det senaste rallyt 2011 har dock priset istället rört sig sidledes under tre års tid och nuvarande kursnivå innebär ett test av toppnivåerna från 2011.

Det är därför fullt naturligt att palladium har svårt att passera 800 dollar och vi ser en god sannolikhet att den pågående konsolideringen mellan 770 -800 dollar är en kraftsamlingsfas inför kommande uppgång.

Tenn

Tenn
Tenn

Tenn är bl.a. en viktig beståndsdel inom elektronik. Prisutvecklingen för tenn har varit slagig, men mer stabil än för de klassiska industrimetallerna.

De senaste två åren präglas av ”ranging uppwards”, dvs. bottnarna har blivit högre men topparna återfinns vid en konstant nivå.

De senaste två månaderna har dock priset envist bitit sig i övre delen av tradingintervallet och bildat vad vi kallar en balanspunkt. Det är en konsolideringsfas med tydligt avtagande volatilitet vilket indikerar en kommande rörelse.

Vi tror att denna rörelse blir positiv och att tenn nu har goda förutsättningar att bryta uppåt för att i första hand nå toppen från 2013 runt 25000 dollar.

Prenumerera kostnadsfritt på våra Analyser!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto