Home > Råvarubrevet v19: ”Guld står inför ett gyllene beslut…”

Råvarubrevet v19: ”Guld står inför ett gyllene beslut…”

Vi har sedan föregående veckas brev upplevt en stor volatilitet på råvarumarknaden. Kina inledde veckan med dystra siffror gällande import och export vilket bidragit till pressade basmetaller. Amerikanska oljelager kom äntligen in med en efterlängtad nedgång på lager siffror långt under förväntningarna och innebar första nedgången på fem veckor. Under helgen kom även nyheten från Saudiarabien efter tidigare misslyckade Doha mötet att man avsatt tidigare oljeminister Ali al-Naimi efter nästan 30 år till förmån för Khaled al-Falih som ska leda ett nytt departement. Guldet har hamnat allt större i fokus och gjorde tidigare ett utbrottsförsök runt det känsliga 1300 dollar.

Analys sponsrad av Vontobel
Investera i en förgylld framtid med Vontobel!

 

BULL GULD X5 VON

Entré köp
$1255
Målkurs
$1300
Nödutgång
$1240

I veckans brev

Energi: Tro, hopp och besvikelse samt en ny oljeminister i Saudiarabien.

Oljan har stått i stort fokus senaste månaderna. Sedan början på innevarande året har vi upplevt en ytterst volatil men tydlig uppgång som gått i temat ”Tro, hopp och besvikelse” som aldrig tyckts ta slut, och vi valde att lämna botten runt 28 dollar mitten av januari.  Det har varit stor fokus på oljeproduktionsnivåer samt lagersiffor. Flertal möten har hållits bland Opec länderna och vi har fått uppleva stor volatilitet, där kraftig uppgång kommit på rykten om att man gemensamt kommer överens om en eventuell produktionsfrysning, för att bara dagar efter få ett rykte om att tex Saudiarabien inte står i linje ”om inte…”, och vi har då fått en nedrekyl, och så har det fortsatt om och om igen… Trots detta finns det en underliggande vilja för uppgång. Något pressat läge inledningsvis av veckan kom efter en stor eld brutit ut i Kanada, men flera producenter rapporterar nu att man återgått dock måttligt med sin produktion igen.

Vi har bildat ett tydligt handelsintervall och lyckas vi fått ett utbrott ur dessa stöd och motstånds linjer finns det god chans att vi får uppleva en kraftig rörelse. Onsdagens oljelagersiffra kom äntligen in kraftigt lägre än väntat efter att föregående vecka kommit in kraftigt över förväntat vilket även innebär första nedgången på fem veckor, vilket var stort välkommet efter det fall vi fick uppleva under måndagen efter beskedet på ny oljeminister i Saudiarabien, då tidigare oljeministern Ali al-Naimi efter nästan 30 år lämnat över till Khaled al-Falih som ska leda det nya departementet med ansvar för energi, industri och oljeresurser. Under gårdagen hade lagerna minskat med -3.41 miljoner fat, där väntat var en ökning av 0.9 miljoner fat. Resultat blev att oljan tog sig från strax över 45 dollar till tydligt över 47 dollar på mindre än en timme! För att lyckas rida vidare på vågen upp behöver vi se ett utbrott först vid 48 dollar, och därefter 50 dollar för att få en bekräftelse från köparna för vidare uppgång, till dess håller vi oss avvaktande så vi inte får ett bakslag bland nyheterna och bryter vårt understöd i kanalen.

Brent (veckodiagram)

Bensin lämnade den nedgående trenden vi fått uppleva i slutet av februari i år, och vi har sedan dess fått se en tydlig positiv upptrend utan dess like. Sedan toppen början på maj har vi upplevt sex dagar med nedgångar samt en kortfattad paus under fredagen. Tisdagen bröt trenden med kraft och slutade på plus och på onsdagen fick vi även statistik gällande lager av bensin som minskade föregående vecka med 1231 tusen fat, vilket lik oljan har fått ge en kraftig uppgång på onsdagen.

Den tydliga trendkanal vi upplever ger även stöd för vidare uppgång med allt högre bottnar och lyckas vi få ett utbrott över 1.66 dollar bekräftar det ytterligare att vi har mer att ge mot uppsidan, till dess gäller att trampa med försiktighet och agera på rekylerna.

Bensin (dagsdiagram)

Prenumerera kostnadsfritt på våra Analyser!

 

Basmetaller: Besvikelse efter svag Kina statistik.

Kopparn föll kraftigt på måndagen då Kina levererade handelsbalans statistik. Svaga siffror gällande både export och import under april påvisade en viss avmattning från Kina. Kopparn föll tydligt eftersom landet står för stor konsumtion och kopparimport. Sedan en månad tillbaka noteras nu koppar ned nästan -7 procent. Precis som andra basmetaller har vi inlett maj månad negativt efter ett test av vårt långsiktiga jämviktsvärde, 200 dagars glidande medelvärde som vi nu testat vid två tillfällen ett år tillbaka.

Svag Kina statistik bidrar inte direkt till hopp om positivt sentimentet som skulle behöva uppleva en högre bottennotering som vi nu allt närmar oss enligt tidigare rekylnivå. Lyckas vi finna stöd från köparna behöver vi ta oss över 2.15 dollar för att påvisa stöd för vidare uppgång, till dess inväntar vi med varsamhet utkristalliseringen.

Koppar (dagsdiagram)

Nickel har inlett maj månad i tydlig negativ ton, och noteras bland annat för innevarande vecka ned nästan -7,5 procent. Däremot är det viktigt att tänka på att vi upplevt en tydlig nedtrend sedan mitten av 2014, och vi har likt oljan fått uppleva en dels volatil handel men allt högre bottnar och vi bröt även den tydliga nedtrend i slutet av februari, och likväl flera basmetaller så står vi inför ett vägskäl som har goda chanser att få uppleva en positiv trend framöver.

Vi väljer dock att vara mer neutralt inställda då vi under nuvarande vägskäl noteras vid både 50 men även 100 dagars glidande medelvärde och vi har inte fått det stöd från köparna som vi behövt uppleva. Om vi kan få uppleva en uppstuds som sker över 8500 dollar ses detta som positivt, alternativt skulle en notering under 8300 ses som väldigt negativt.

Nickel (veckodiagram)

 

Ädelmetaller: Guld står inför ett gyllene beslut…

Guldet har likt andra metaller upplevt en längre nedgående trend men även varit ett av dragloken för den uppgång som tog fart början på innevarande år. Bland annat har vi nu sedan början på februari börjat inleda en tydlig trendkanal som även upplevts under juli och september föregående år. Bland rapporter ser vi blandade köp och sälj rekommendationer och det är tydligt att guldet står inför ett gyllene beslut.

Guldet noterades kortfattat över 1300 dollar som en inledning av maj, men lyckades inte riktigt finna mark på denna nivå, vilket även är en ytterst emotionellt känslig nivå. Skulle vi lyckas få ett återbesök finns det goda chanser att vi ska uppleva en fortsatt tydlig uppgång. Dollarn föll under onsdagen och dollarapprecieringen gav vidare styrka för guldet när investerare sökte skydd. Lyckas vi hållas oss över 1260 dollar och vandra upp ger det stöd för en uppgång men vi skulle behöva se ett utbrott över 1300 dollar för att ge klarhet bland köparna.

Guld (veckodiagram)

Palladium har precis som guldet upplevt en tydlig positiv trend sedan början av året och finner allt mer styrka för vidare uppgång om trenden orkar hålla i sig. Denna ädelmetall som används inom elektronik och i katalysatorer varav en av de största producenterna av palladium är Ryssland har efter en försiktig början de första veckorna med ett positivt underliggande sentiment lyckades man början på mars ta ett stort kliv upp och noteras över stängning av föregående år och styrka höll i sig ett par veckor för att därefter falla kommande tre veckor.

Sedan mitten på april har vi upplevt en förnyad uppgång och vi bröt 600 dollar nivån utan att blunda, och vi har med visst blandat humör balanserats kring denna nivå med försök på utbrott. Vi behöver finna stöd uppåt för att ge vidare styrka, och kan vi finna styrka från vårt stöd så finns det goda chanser att handla på rekyler vägen upp.

Palladium (veckodiagram)

 

Valutor: Dollar inleder med styrka i maj.

Dollarn index har inlett året dystert med en nedgång på drygt 8.5 procent. Oron har varit uppenbar och vi ser att investerare periodvis har flytt till guld för att ställa säkerhet. Amerikanska centralbanken har hittills avvaktat med räntehöjningar trots indikation på visst ljus i tunneln, och jobbstatistiken var inte helt i linje med förväntningarna. Däremot har vi senaste veckorna börjat få fler indikationer på att en räntehöjning är att vänta under andra halvåret vilket även påvisat med en inledningsvis uppgång för maj månad.

Skulle vi få uppleva ett utbrott över 94 dollar med stadig mark kommande dagar innebär detta en kortsiktig köpsignal, däremot finner vi ingen styrka vid ett eventuellt utbrott ses under 92 dollar som en säljsignal.

Dollarindex (veckodiagram)

Japanska yenen har inlett innevarande året med ett tydligt negativt sentiment efter en kraftig och tydlig uppgående trend sedan mitten av 2012. Det ser allt mer negativt ut framöver och vi noteras runt vårt långsiktigt 200 dagars glidande medelvärde. Däremot indikeras nuvarande nivå ytterst översålt och en kortsiktig upprekyl är inte omöjligt, vilket sågs svår att bryta  både mitten av 2008, men även början på 2014.

Japanska centralbanken gick även ut under veckan att man kommer agera om växlingen faller under 100 dollar, mer konkret runt 95-90 dollar. Får vi vidare stöd i nedgången och bryter vårt långsiktiga trendvärde finns det god chans ned mot 100 dollar vars motstånd bör upplevas starkt.

USDJPY (veckodiagram)

 

Livsmedel: Kaffe står inför viktigt vägskäl..

Kaffe står nu inför ett tydligt vägskäl runt 128 dollar, vilket innebär att vi närmar oss ett eventuellt utbrott över den trendlinje vi tidigare upplevt motstånd vid. Tittar vi lite längre tillbaka i historiken så ser vi en något liknande rörelse under 2013 som vi upplevt sedan mars föregående år.

Det blir allt mer tydligt att tillsammans med andra råvaror att lyckas vi för just kaffe uppleva ett utbrott över vårt vägskäl runt 128 dollar och finna stadig mark, ger det god chans för en stark kortsiktig uppgång.

Kaffe (veckodiagram)

Sojabönor har som vi nämnde i föregående råvarubrev gått otroligt starkt senaste veckorna med en uppgång motsvarande 28 procent, där till stor del av uppgången ligger fundamentalt då mycket kraftiga regn i Argentina brutit ut, som är just världens största producent av sojabönor vilket nu hotar delar av årets skörd. Även om vi fick en uppleva en paus i uppgången slutet av april så har vi efter att investerare absorberade besvikelse från världens största importör av sojabönor (Kina) på svag handelsbalans som indikerar en viss avmattning, så återupptog man den tidigare uppgången och underliggande fundamentala styrka vi nämner ovan under tisdagen.

När uppgången inleddes tidigare i mars så bröt vi även vårt långsiktigt 200 dagars glidande medelvärde vilket har fått ge vidare stöd för en fortsatt uppgång. Men vi har nu upplevt en kraftig uppgång sedan mars och möter vi 1100 dollar kommer vi med stor sannolikhet finna ett visst motstånd, och räkna med att en del vinsthemtagningar sker runt denna nivå.

Sojabönor (veckodiagram)

Prenumerera kostnadsfritt på våra Analyser!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto