Home > Råvarubrevet v25: ”Fed, Brexit och klimatförändringar fortsätter skaka om marknaden…”

Råvarubrevet v25: ”Fed, Brexit och klimatförändringar fortsätter skaka om marknaden…”

”Brexit” veckan är äntligen här. Idag torsdag går brittiska medborgare till vallokalerna för att besluta landets framtid inom EU. Senaste veckorna har denna folkomröstning i Storbritannien fått stort fokus runt om i världen. Hur har då veckan som gått utvecklats sig? Oljan pressades initialt men har återhämtat sig senaste dagarna till följd av Brexit oron avtagit tillsammans med sämre än väntade lagernivåer. Naturgas har fått en riktigt trevlig resa och vår prognos nådde nästan i hamn tidigare i veckan. Trots att koppar har rest mot norr under veckan kvarstår frågetecken gällande efterfrågan och lagernivåer. Zink har tagit en paus och ser ut att fortsätta ladda inför utbrott. Guld har tagit tillbaka mark under veckan till följd av dollarn fallit och Brexit stått i fokus. Platina står i fokus i veckans råvarubrev och klamrar sig fast vid nyckelnivå och vi tror på en uppladdningsfas inför trevligt utbrott. Pundet har gått riktigt starkt i veckan efter oron över Brexit avtagit allt mer, medan dollarn fortsatte falla till följd av räntehöjaroron allt mer avtar tillsammans med att tillväxten i amerikanska ekonomin inte uppnår önskade nivåer. Vete fortsätter trillskas och vi fortsätter invänta ett utbrott sedan tidigare, medan sojabönor tar en tillfällig paus i uppgången.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BULL PLATIN X8 VON

Entré köp
$995.00
Målkurs
$1080.00
Nödutgång
$968.00

I veckans brev

Energi: Fortsatt oro kring oljelager nivåer. Har naturgas mer att ge?

Precis som vi tidigare rapporterat har oljan drivits av produktionsoroligheter och lagernivåer som inte faller enligt förväntan. Senaste igår kom lagersiffran in sämre än väntat, men fortsatte trots detta falla.

Oron i Nigeria fortsätter spela stort intryck på oljemarknaden men även Venezuelas dystra situation fortsätter sätta stort intryck. Venezuela har dragits med kontinuerliga strömavbrott vilket inneburit kraftiga produktionsfall.

Inte nog med detta, Venezuela minskar även i den publika sektorn från fem till två dagars arbetsvecka som en del i att försöka rädda landets energikris.

Brent (dagsdiagram)

Efter inledning av året på 12-års lägsta i januari så bröt oljan under föregående vecka ur vår uppgående trendkanal, men har sedan föregående råvarubrev fått en trevlig uppgång som innebar ett kliv över 50 dollar som vi förväntade oss.

Föregående vecka ställde vi oss även frågan om oljan inte skulle fortsätta stärkas, om inte nya rykten om Opec och produktionstak skulle nå ytan igen. Mycket riktigt kom nyheten att man senare under året kommer påbörja en förnyad kampanj för att försöka styra produktionsnivåerna. Vi ställer oss frågan huruvida realistisk detta är då vi vid återkommande försök misslyckats pladask vid tidigare samtal…

Vi räknar med en viss balansgång så fort Brexit frågan är löst och oroligheter lagt sig, för att därefter vända blickarna åter mot 54 dollar.

Naturgas fortsätter kliva allt högre enligt vår tidigare prognos. Vi utmanade 10 månadershögsta i veckan strax under nivån 2.800 som tidigare ställts som vårt mål.

Tog man position redan vecka 23 fick men en fantastisk avkastning med drygt tolv procent, men även om man tog position när vi publicerade föregående veckas råvarubrev hade man fått en trevlig avkastning på hela åtta procent, om man stängde positionen strax under 2.800. Även om man skulle kliva ut idag, så har man ändå lyckats skrapa ihop drygt fyra procents avkastning på en vecka!

Naturgas (dagsdiagram)

Det finns en möjlighet att Brexit kan spöka till vårt scenario något för att inom kort ska uppnå 2.800, däremot går det inte att frångå underliggande faktorer på ökade efterfrågan i sommar. När väl Brexit frågan lagt sig kan vi mycket väl innan sommaren är slut bryta över 2.800 och få en balansgång strax däröver.

Vi har tidigare rapporterat om hur viktigt väderfrågan är och att efterfrågan från gasdriven elektricitet men även kylaggregat väntas öka efterfrågan och således ge ett förnyat utmanande av 2.800…

 

Basmetaller: Koppar fortsätter ställa oro kring efterfrågan. Zink fortsätter ladda inför utbrott.

Kortsiktigt fick vår prognos för koppar ett tillfälligt bakslag sedan föregående råvarubrev. Brexit oron som avtagit senaste veckan har inneburit att koppar stigit när riskaptiten även ökade när dollarn föll, samtidigt som vi efter kortfattad notering på fyra månaders lägsta förr eller senare skulle få uppleva någon form av rekyl.

På sikt fortsätter vi däremot att stanna kvar i linje med vår tidigare prognos. Det går inte att bortse från att vi har en minskad efterfrågan från Kina. Höga lagersiffror fortsätter även spela stor roll i Kina och den kortsiktiga glädjen kommer förr eller senare avta oavsett om Storbritannien väljer att stanna kvar i EU eller ej.

Koppar (dagsdiagram)

Vi tror att nuvarande notering runt 2.1415 kan innebära ett tydligt motstånd, och om detta slås ut finns det god chans att utmana 2.28 nivåer vid ett tillfälligt Bremain-rally. Däremot är det för osäkert inför fredagens resultat som trillar in kl 8.00 huruvida man väljer att stanna kvar eller ej i EU, att vi väljer att vara något avvaktande men negativa i dagens råvarubrev.

Veckan som gått har utvecklats väldigt positivt för Zink där vi förväntade oss att vi skulle återhämta mark och utmana 2.100 nivån på nytt igen. Vi nådde inte riktigt hela vägen, men ser ut att vara på god väg och handlas just nu på veckohögsta nivåer.

Med flera stora gruvor som stängt ner ställer sig flertalet investerare väldigt positiva till Zink, och vi tror även att lagernivåer kommer påverkas till följd av mindre tillgång, så tydligt att vi dels inom kort tror på utbrott av 2.100 nivån men även vidare upp mot 2.400 på sikt.

Zink (veckodiagram)

Dagen är dock allt får svårprognosticerad med ”Brexit”-folkomröstningen som står i fokus. Med en sådan stor påverkan på marknaden räknar vi med under fredagen större rörelse oavsett resultat, men vi  förväntar oss även efterskakningar med stor volatilitet måndagen när vi i Sverige åter öppnar efter midsommarfirandet.

 

Ädelmetaller: Tillfällig nedgång i guld inför Brexit? Platina står inför viktigt beslut.

Fed fortsätter röra runt i grytan och påvisa osäkerhet, och tillsammans med Brexit som sprider skräck så har guldet fått åka på en mindre smäll under veckan.

Vi noteras nu runt 1270 dollar och vi har nu brutit tre dagars nedgång, där styrkan bara var tydlig under en dag. Vi fick alltså inte den uppgång vi hoppades på under veckan till följd av oro kring brittiska folkomröstningen och osäkerhet från Fed, och därmed förändrade den situationen vi ställde som ett eventuellt riskmoment.

Korrelationen är så tydlig mellan Fed och Brexit frågorna att skräcken tillsammans med förnyade hopp gör att guldet fått uppleva en tydlig volatil resa sedan mars.

Guld (dagsdiagram)

Styrkan i guldet har varit så stark senaste uppgången efter de två veckors nedgång, detta snarare stärker sentimentet utifrån ett långsiktigt perspektiv och vi fortsätter ställa vår tro på guld framöver, när väl Brexit frågan är avklarad oavsett resultat.

Platina noteras mer eller mindre oförändrat från föregående vecka, efter en något volatil resa. Eftersom räntorna fortsätter lämnas oförändrade i USA tillsammans med ökad volatilitet på marknaden, så räknar vi med att platina har mer att ge.

Trots att vi står och stampar på en tydlig underliggande stödlinje runt nuvarande 979-nivån, tror vi att momentum finns fundamentalt för platina. Vi har en ökad efterfrågan tillsammans med att tillgången fallit fem procent i år, tack vare minskad tillgång i Sydafrika som står för 70% av världens platina produktion.

Platina (dagsdiagram)

Sist men inte minst får vi heller inte glömma att 40% av världens efterfrågan av just platina står bilindustrin för. Med en ökad efterfrågan på platina med två procent enbart i år, så finns det goda möjligheter för trevlig uppgång mot motståndsnivån strax under 1100.

 

Valutor: Brexit oro avtog under veckan och pundet stärks mot dollarn

Idag torsdag går äntligen brittiska medborgare till vallokalerna och avgör årets börshändelse om Storbritanniens framtid inom EU. Blir det en Brexit eller Bremain? Det är dagens stora fråga alla ställer sig. Pundet har rört sig otroligt volatilt, för att senaste dagarna kraftigt stärkts när oro avtagit något för Brexit.

GBPUSD (veckodiagram)

Under året har pundet fortsatt röra sig med stor volatilitet i följd med att man ställer Brexit-scenario i fokus. Vi har tidigare rapporterat på Tradingportalen allt eftersom senaste opinionsundersökningarna presenterats, och det är tydligt nedan att åsikterna bland brittiska invånare varit allt ifrån glasklart.

Brexit Opinionsundersökningar 2016
Årets undersökningar påvisar tydlig osäkerhet bland brittiska medborgare.

Senaste undersökningen som publicerades så sent som inatt visar att YouGov har två procents ledning bland stanna-sidan, medan Opinium visar en procents ledning för lämna-sidan.

Imorgon håller Sverige stängt pga. midsommar, och således räknar vi med att större rörelser kommer ske under måndagen på hemmaplan. Däremot blir det ytterst intressant att se hur pundet utvecklas under fredagen, och även världens börser som helhet då resultatet förväntas presenteras redan kl 8.00 på fredag morgon.

Vi ställde några tekniska nyckelnivåer föregående vecka och vi slog tydligt ut alla tre nivåer mot uppsidan. Däremot sätter vi idag inga tydliga indikationer utan låter valet i Storbritannien utkristallisera sig.

Dollarn har fortsatt falla till följd av velandet från amerikanska centralbanken. Fed gick tidigare i år och annonserade räntehöjningar under året. Nu har inte riktigt ekonomin utvecklats helt enligt önskemål tillsammans med jobbdata.

Dollarindex (dagsdiagram)

Till följd av tillväxten inte nått upp till målen helt, så fick gick Fed tidigare ut med att räntehöjningarna sköts upp, till att nu nästan se frånvarande ut under 2016. Fed har även vid flertal tillfälle uttryckt sin åsikt och oro över en eventuell Brexit om brittiska invånare väljer att lämna EU, och huruvida katastrofalt det skulle innebära för landet och EU.

Vi tror att med en ränta oförändrad och inga dramatiska effekter sker för amerikanska utvecklingen, så kommer dollarn bryta vår underliggande stödlinje, för att resa vidare ned mot 93 dollar. Men precis som pundet ställer vi oss något avvaktande denna vecka när det gäller valutautvecklingen, tills brittiska valet är avklarat.

 

Livsmedel: Vete fortsätter samla mod medan sojabönor tar en paus i uppgången.

Trots väderproblem påvisar vete stora svårigheter för ett utbrott mot uppsidan. Vi fortsätter ändock ställa oss positiva sedan vi lyfte vete vecka 21, och när väl utbrottet kommer förstärks snarare tron att det blir med ordentligt kraft.

Det blir allt mer torrt på nyhetsfronten när flera aktörer går på semester under sommaren. Däremot annonserades att CME kommer efter sommaren lansera nya vete terminer med fysisk leverans till EU. 12 september blir det möjligt att handla både vete terminer och optioner på dessa fysiska kontrakt, såvida inte något oväntat sker gällande reglering.

Vår situation och huvudscenario har däremot inte förändrats sedan tidigare, vi tror att vete fortsätter samla mod trots att produktionen har ökat något till följd av att vädret förbättras. Vi får heller inte glömma att prognosen sedan tidigare beräknas importen öka kraftigt till högsta nivåer sedan tio år tillbaka under 2016 och 2017.

Vete (veckodiagram)

Även om produktionen nu ökat något så ställer vi oss i linje med denna förväntan och även rent tekniskt befinner vi oss i en sådan tydlig indikation på uppgång framöver.

Vi väljer alltså att fortsätta sticka ut hakan för utbrott strax över en nivå kring 500, där vår nedgående trendlinje faller på plats.

Sojabönor har sedan två veckor upplevt en svag nedgång och därmed återhämtat tidigare uppgångsveckan därförinnan. Det är fortfarande väder som fortsätter ställa problem och kommer med stor sannolikhet påverka tydligt framöver i lagertillgången.

Vi lyckades inte kliva över 1200-nivån när vi gjorde tvåårshögsta notering, utan har fallit sedan dess något svagt. Vi tror att såvida vi inte får ett utbrott i vår underliggande stödlinje som noteras runt 1100. Kommer ett förnyat försök till utbrott runt vår tvåårshögsta nivå 1200 inom kort.

Sojabönor (veckodiagram)

Underliggande problem bidrar även till vår uppgångs tro, när odlare har fått uppleva problem med planteringen då tillgången på fröer minskat tydligt. Detta kommer med all säkerhet leda till fortsatta produktionsproblem framöver och minskad tillgång räknar vi med kommer återspeglas på priset med uppgång när detta väl faller på plats.

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto