Home > Råvarubrevet v28: ”Naturgas bekräftar nedgång efter svalt väder. Theresa May ny brittisk premiärminister”

Råvarubrevet v28: ”Naturgas bekräftar nedgång efter svalt väder. Theresa May ny brittisk premiärminister”

Innevarande vecka har varit minst sagt intensiv. Rapportsäsongen har nu påbörjats och styr allt mer marknaden för närvarande. Veckan har även bjudit på flera viktiga makrobesked, och fått uppleva större genomslag. Oljan fortsätter sin konsolidering samtidigt som föregående veckas negativa prognos för naturgas bekräftats med nedgång senaste dagarna. Aluminium fortsätter drivas av ökad efterfrågan från Kina men även efter att Alcoa lämnat prognos om ökad efterfrågan samtidigt som förväntat underskott. När Brexit oron allt mer avtagit har guldet pressats något, samtidigt som silver visar orostecken medan den positiva långsiktiga prognosen kvarstår. Pundet vände från 31 års lägsta notering samtidigt som dollarn fallit tillbaka till 96 dollar. Vete fortsätter att samla mod sedan tidigare och visar svårigheter för utbrott, samtidigt som hög efterfrågan kvarstår för socker.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BEAR GAS X5 VON

Entré sälj
$2.760
Målkurs
$2.442
Nödutgång
$2.866

I veckans brev

Energi: Konsolidering kvarstår för oljan. Naturgas bekräftar nedgång.

”Oljan befinner sig i konsolideringsfas” skrev vi föregående vecka. Och sedan en högst volatil utveckling drivit handeln under veckan, ser vi små brödsmulor av positivitet fortfarande ligga på marken som är redo att plockas upp när investerare väl är redo att kliva in på scenen.

Vi bottnade under veckan ut strax över 46 dollar, och således har vi börjat med att vända mot norr. Frågan är dock om styrkan orkar hålla i sig eller om vi kommer fortsätta att uppleva volatil handel framöver som nu fortsatt notera allt lägre bottnar.

Veckans oljelager siffra kom in svagt bättre än väntat, men betydligt lägre än föregående veckas siffra och vi fick initialt ett nedslag för oljan. Samtidigt rapporterade även Opec att man upplevt en ökad produktion med 300.000 fat olja per dag i Juni vilket är nära en åttaårshögsta nivå.

Samtidigt har Opec välkomnat en ny medlem Gabon, och nästa månad kommer Mohamed Barkindo från Nigeria ta över som gruppens generalsekreterare.

Frågan är om vi rent tekniskt kan finna stöd i den underliggande stödkanal som fortsätter peka på ett positivt stöd, eller om ett utbrott mot nedsidan snarare kommer förstärka en kortsiktig trend för nedgång.

Vi tror att precis som tidigare att om vi inte lyckas fortsätta stiga kommande dagarna, att nya rykten om produktionsfrysningar inom Opec kommer uppstå, som vi sedan tidigare fått uppleva.

Ett frågetecken är också hur länge man orkar pressa produktionen i USA, när Opec inte visar någon välvilja och gemensam satsning och styrning kring frysningar.

Däremot finns fortsatt positivitet från Nigeria med pressad produktion men även Venezuela som vi sedan ett tag tillbaka vet befinner sig i en inhemsk kris, och vi tror fortfarande på sikt att vi står för en trevlig uppgång.

Stöd finns således kring 43, 44, 46 dollar men även motståndskrafterna kvarstår inom det handelsintervall mellan 48 och 52 dollar som pågått senaste veckorna.

Brent (dagsdiagram)

Föregående vecka ställde vi oss negativa till naturgas efter att sedan början på mars inlett en kraftig uppgång inför sommaren, då ökad efterfrågan byggs upp inför sommaren. Priset på denna råvara brukar ofta avta allt närmare slutet på sommaren, och nu när vi kommit till mitten av sommaren har vi redan börjat uppleva svaghetstecken.

Väderprognoserna har varit allt mer dystra och efterfrågan har successivt avtagit. Vi skrev även föregående vecka att historiskt sett får vi en ”peak” innevarande period, vilket eventuellt upplevdes för två veckor sen kring en nivå vid 3.000 dollar.

Veckan som gått har inneburit att naturgas fortsatt vandra ner, tillsammans med väderprognosen med ett allt svalare väder kommande dagar, och vi ställer oss således bekväma med prognosen med att få uppleva en nedgång mot vårt stöd kring 2.442 dollar, efter att vi passerat lägsta nivån som noterades för två veckor sedan 1 juli.

Vi tror även att det finns en risk att vi under tidig höst kan få uppleva utmanande av årslägsta notering från mars kring 1.600 dollar.

Naturgas (veckodiagram)

 

Basmetaller: Aluminium drivs av ökad efterfrågan tillsammans med underskott. Zink ställer orosmoment trots positivitet.

Aluminium fortsätter indikera att vi står inför trevliga uppgångar framöver. Aluminiumbolaget Alcoa upprepade första kvartalets prognos om att den globala efterfrågan på aluminium ökar med 5 procent under 2016.

Samtidigt spår aluminiumproducenten ett underskott på aluminium under 2016 på cirka 775.000 metriska ton, vilket förvisso är en sänkt prognos jämfört med föregående kvartals prognos med ett underskott på 1.1 miljoner metriska ton.

Aluminium som tidigare utmanat en årshögsta nivåer fick under veckan bränsle till följd av rapporten, men även efter att Kina som står för en väldigt stor del av efterfrågan på denna basmetall indikerat att importerna uppgår till en årshögsta nivåer.

Samtidigt förväntar sig investerare att Beijing kommer stimulera ekonomin ytterligare vilket sannolikt om så fallet sker kommer höja efterfrågan vidare.

Vi ställde oss redan positiva sedan tidigare och veckans nyhetsflöde stärker snarare vår prognos, och vi tror att det finns goda möjligheter för ett tydligt utbrott över vår motståndsnivå som vi för närvarande precis tagit ett kliv över under veckan kring 1719 dollar.

Aluminium (veckodiagram)

Redan vecka 26 skrev vi att Zink fortsatte stiga och utmana 2.100 nivån, och att denna råvara stod lite vid ett vägskäl. Skulle vi få en fortsatt uppgång trots den starka uppgång med volatilitet och efterskakningar från Brexit som vi upplevt? Eller skulle vi få en nedgång eller konsolideringsfas när den globala efterfrågan på Zink fortsätter vara i princip oförändrad?

Även om vi ställde oss avvaktande så var vi fortsatt positiva med inledningsvis balansering, med sedan en uppgång mot nivåer kring 2.400 dollar. Vi vandrade under veckan upp emot 2.200 men har inte lyckats finna styrka och momentum för att ta ett ordentligt kliv.

Vi inväntar således fortfarande efter styrka från köpare för att vår prognos ska stärkas för vidare uppgång, med tanke på att som vi tidigare rapporterat att Zink står med ett globalt överskott enligt International Lead and Zinc Study Group, ILZSG i sin senaste rapport. Kanske kan styrka efter att två av världens största gruvor stängt räcka…

Zink (veckodiagram)

 

Ädelmetaller: Guldet pressat efter minskad Brexit oro. Prognosen kvarstår för silver, trots att orostecken påvisas.

Brexit oron har under veckan avtagit kraftigt, tillsammans med att världens börser fortsätter stiga och USA noterar återkommande rekordnivåer.

Guldet pressades även efter positivt besked kom från Japan när premiärminister Shinzo Abe’s parti vann som ställer sig positiv till stora stimulanser.

Som vi alla vet så blir guldet ofta ett skyddsnät när oron tilltar på börsen, och när denna oro minskar, ja då brukar marken återtas från guldet. Mycket riktigt så har veckan inneburit nedgång för guldet och noteras för närvarande kring 1330 dollar allt eftersom oron avtagit.

Föregående vecka skrev vi att vi ”ställer oss positiva kort som långsiktigt till guldet tror vi att en kortsiktig rekyl är att invänta tillsammans med vårt förväntade intervall mellan 1300 – 1400 dollar kommande månader.”, och mycket riktigt har veckan bjudit på den förväntade rekylen och frågan är nu om vår stödnivå kommer hålla.

Vi tror att oron kommer återkomma framöver när Brexit kliver tillbaka in i rampljuset, och att precis som flera tyngre hedgefondsförvaltare väntar vi att allt fler kommer söka sig till guldet. Därmed kvarstår prognosen positivt men något avvaktande med volatil rörelse inom intervallet 1300 – 1400 dollar framöver tills vi ser ett utbrott.

Guld (veckodiagram)

Hur har veckan utvecklats för vår glänsande metall silver? Veckan har inletts något balanserande kring nuvarande nivå efter att föregående vecka bjöd på ett utmanande av en motståndsnivå kring 21.530, som sedan tidigare fått agera som motståndsnivå.

Vi har sedan tidigare lämnat en prognos för uppgång redan sedan vecka 23, och vi har mycket riktigt upplevt en riktigt trevlig uppgång under denna period.

Däremot räknade vi med att ett visst mothugg skulle komma från säljare strax över 21 dollar, så förväntade vi oss en vidare uppgång. Nu har innevarande vecka inte bjudit på någon ordentlig styrka och momentum från köpare, och frågan är snarare om vi kommer få en kommande vecka med konsolidering innan vi öppnar dörren för vidare notering norrut, eller om detta blev toppen?

Vi tror att om vi lyckas kliva ordentligt över motståndsnivån kring 21.530 och stänga däröver, påvisar detta en styrka med positivt sentiment för en vidare uppgång och därmed lämna nästan fem år av negativ utveckling.

Eftersom vi stängde i nedre delen av ”candlesticken” så trodde vi att veckan skulle innebära ett eventuellt mothugg, och mycket riktigt blev det så.

Även om vår positiva prognos kvarstår med utmaning av 22, 25 med potential mot 35 dollar, så finns orosmoment vad som kommer hända i Storbritannien, men även huruvida stimulanser från Japan och utvecklingen av den amerikanska ekonomin samt Feds eventuella räntehöjningar kommer utkristallisera sig kommande veckor och månader.

Silver (veckodiagram)

 

Valutor: Pundet återhämtar sig från 31 årslägsta notering. Dollarn tillbaka vid 96 dollar.

Pundet har under innevarande vecka stärkts till följd av att Brexit oron avtagit, efter tidigare bottennotering kring 31 års lägsta. Oron förväntades kvarstå, men således avtog under veckan när även Theresa May utsågs till ny brittisk premiärminister redan under onsdagen.

Under gårdagen lämnade även Bank of England oväntat räntan oförändrat, vilket även var en av veckans stora fokus och pundet stärktes, och har även under dagen testat tidigare motståndsnivå kring 1.35.

Frågetecken under föregående vecka var om vi nått botten eller om det var början på en fortsatt nedgång kommande månader med en ökad volatilitet. Veckan gav alltså positiva besked och vi lämnade botten redan dagen efter att vårt föregående råvarubrev publicerades.

Däremot är det inte dags att kamma hem segern än, vi behöver se klarhet och en ordentlig styrning från brittiska ledarskapet, och frågan är om man kommer inleda Brexit processen eller om man kommer välja att avvakta året ut. Vidare utsågs före detta Londons borgmästare Boris Johnson till utrikesminister i Theresa Mays regering samt Philip Hammond som tidigare var utrikesminister utsågs till finansminister. Det nya Brexit-departementet som ska leda arbetet för utträdet ur EU utsågs ledaren till David Davis.

Vi ställer oss avvaktande till kortsiktigt positiva med möjligheter till återhämtning till nivåer som noterades veckan före Brexit om vi lyckas få momentum över 1.35 med en tydlig stängning över. Men tills utkristallisering sker så väljer vi att sitta kvar på avbytarbänken.

GBPUSD (dagsdiagram)

Föregående veckas råvarubrev ställde vi oss svagt negativa till dollarn. Initialt bidrog stark jobbrapport på fredagen en vitamininjektion med nästan dubbelt så stark siffra än väntat, som under innevarande vecka åkt på bakslag, och vi är nu tillbaka på en 96 dollars nivå.

Vi skrev även att vi befann oss i ett kortare handelsintervall kring 95.50 och 96.50 dollar och vi är nu således tillbaka inom detta intervall efter ett kortfattat utbrott på uppsidan.

Således ställer vi oss under veckan något mer negativa då vi inte lyckades finna momentum under veckan som gått när ett misslyckat försök på utbrott på uppsidan skedde.

Vår prognos kvarstår därför denna vecka med ett något mer negativ ton med en nedgång mot 95 dollar, såvida inte som vi föregående vecka lyfte att åtgärder sker från Fed efter att juli och augusti skulle påvisat en bättre utveckling av den amerikanska ekonomin än väntat.

Dollarindex (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Vete fortsätter samla mod. Socker bibehåller prognos med efterfrågan till rekordhögsta.

Redan under vecka 25 skrev vi att ”vete fortsätter samla mod..”, men att vi upplevde stora svårigheter för ett utbrott mot uppsidan. När väl modet är samlat och vi börjar vandra mot norr tror vi att det sker med ordentlig styrka.

Prognosen kvarstår med beräknad kraftig ökad import av vete, till högsta nivåer sedan tio år tillbaka under innevarande och kommande år.

Det finns en risk att vi fortsätter samla mod kommande veckor med stöd kring en nivå runt 415, som även agerat stödnivå vid 2007, men även nära att utsättas senare vid 2010. Utbudet av vete väntas öka vilket då mycket väl skulle kunna möta efterfrågan, och det rapporteras så starka indikationer att man för Kansas vete ser en ökad skörd med 41 procent från föregående år. USA är för övrigt världens tredje största producent av vete.

Vi inväntar således ett utbrott i vår nedgående trendlinje som för närvarande noteras kring 500, och så länge vår stödnivå håller behålls vår positiva syn.

Vete (månadsdiagram)

Brasilien som är världens största producent av socker, med hela 25% av världens produktion har upplevt ett riktigt bra väder i andra halvan av juni med torka, och förväntas därmed att leverera en riktigt stark siffra för andra halvan av juni. Trots att förväntningarna ligger på hela 47.07 ton, så motsvarar trots detta enbart en ökning med 0.6 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Indien som är världens andra största sockerproducent har vi som vi vet sedan tidigare stoppat exporten pga. inhemska problem med extrem torka följt av monsunperiod, och vi tror att detta kommer hamna i större fokus framöver än ett tillfälligt positivt besked från Brasilien.

Vi har även fortsatta förväntningar på att efterfrågan på socker väntas nå rekordhögsta nivåer framöver, vilket vidare bekräftar vår prognos om en vidare uppgång över nuvarande nivåer.

Sedan tidigare har vi upplevt motstånd kring 17.55 dollar, följt av svårigheter kring 20 dollar, som satte stopp vid tre års högsta notering av 21 dollar. Vi tror att framöver kan bjuda på en trevlig vidare uppgång,  om vi bara lyckas ta oss vidare upp över nuvarande notering kring 20 dollar, följt av utbrott med momentum över 21 dollar.

Socker (veckodiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto