Home > Råvarubrevet v31: ”Bank of England sänker styrräntan. Kan Amerikansk sysselsättning överraska och ge en räntehöjning? ”

Råvarubrevet v31: ”Bank of England sänker styrräntan. Kan Amerikansk sysselsättning överraska och ge en räntehöjning? ”

Ny vecka, ny månad och ett nytt råvarubrev. Det har varit en intensiv tid senaste veckorna med både räntebesked från Fed, BoJ men även idag torsdag när Bank of England sänkte styrräntan med 25 punkter till 0.25% och pundet föll kraftigt. Veckans andra fokus landar på fredagens sysselsättningsrapport från USA och kan komma att ge ytterligare en fingervisning huruvida det blir en räntehöjning senare i år eller ej från den amerikanska centralbanken. Oljan har fått en fortsatt negativ utveckling, där WTI oljan dök under 40 dollar under två handelsdagar, och frågan är om onsdagens lagerrapport kommer rädda utvecklingen kommande dagar. Basmetallerna så fortsätter oroligheterna i Filipinerna att styra utvecklingen på marknaden, och när det gäller ädelmetaller så visar guldet en viss avvaktande rörelse, medan palladium står vid ett viktigt vägskäl efter kraftig uppgång i två månader. Bland valutorna försöker dollarn samla kraft, medan japanska yenen påverkades tydligt av räntebeskedet. Bland livsmedel visar vete fortsatt positivitet, medan majs pressas och utmanar två årslägsta notering.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

MINISHRT OLJA VT47

Entré sälj
$43.50
Målkurs
$40.50
Nödutgång
$44.50

I veckans brev

Energi: Viktigt vägskäl för oljan… Naturgas vänder efter notering under långsiktig nyckelnivå.

Vilken resa för oljan under veckan när vi lämnade tidigare konsolideringsfas sedan veckan innan. Vid detta tillfälle lyfte vi även att oljan mer eller mindre slaktats och bättre blev det inte under veckan som gått.

WTI terminen föll under 40 dollar, medan Brent terminen famlade i mörker men lyckades finna en botten strax över 41 dollar innan vi fick oljelager siffra där lagernivån kom in högre än väntat men själva bensinlager nivån föll så pass kraftigt att detta var tillräckligt för att vända på steken.

Är detta då vändpunkten för oljan för att uppleva en förnyad uppgångsfas?
Sedan inledande av juli månad har vi alltså brutit igenom både 50, 100 dagars glidande medelvärde, men denna vecka har vi drivit en kamp med vårt långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde som vi nu ser ut att allt mer stänga över.

När vi inledde det nya året noterades vi kring 12 årslägsta nivåer, och det är inte många som tror att vi kommer återbesöka dessa sura nivåer, samtidigt som allt flera investerare har gått kort för Brent oljan.

Kan det hända att vi når en form av ett mellanläge från 12 års lägsta och årslägsta när vi nu befinner oss i tredje kvartalet?

Lyckas vi finna stöd kring nuvarande nivå och över MA 200 så ökar sannolikheten att vi kan nå tidigare toppnivåer kring 53 dollar, men om vi faller under denna yta ja då tror vi mer sannolikt att vi kommer nå ett mellanläge som vi tidigare nämnde.

Vänder vi mot norr räknar vi att det stora motståndet kommer redan vid 44, därefter 46 dollar där vi fortsätter behålla vårt 100 dagars glidande medelvärde. Bryter vi däremot under nuvarande nivåer så faller blickarna sedan tidigare mot 40 dollar för Brent terminen och därefter 38 dollar.

Brent (dagsdiagram)

Naturgas fick en fortsatt nedgång under veckan men åkte på en rekyl under onsdagen med stöd från uppgång i oljan.

Vädret fortsätter spela en stor roll, men en liten uppgång kom på onsdagen när oljelager siffrorna kom in och gav spekulationer över påverkan från efterfrågan på bränsle som för tillfället väntas få ökad lagersiffra kl 16.30 senare idag.

Vår långsiktiga prognos kvarstår i enlighet sedan tidigare då efterfrågan brukar falla efter sommarperioden, och när vi nu gått in i augusti börjar vädret allt mer avta och vi tror att tydligare effekter kommer uppvisas slutet av månaden alternativt början på september.

Därmed kvarstår vår prognos sedan tidigare med nedgång mot vårt stöd 2.442, och vi tror även att nedgången kan bli så pass stark som mot 1.600 dollar senare under året.

Naturgas (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Fortsatta oroligheter i Filipinerna ger bränsle till Nickel. Järnmalm vänder blickarna mot 64 dollar!

Nickel skrev vi senaste om under vecka 27 då vi ställde en positiv prognos, och mycket riktigt har denna basmetall fått uppleva en positiv utveckling.

Marknaden skakas fortfarande när världens största producent Filipinerna skapar orosmoment. Rodrigo Duterte, Filippiniernas president har minst sagt uttalat sig hårt, och verkar inte bry sig hur det går för gruvbolagen.

Trots att myndigheterna behåller 40 procent av bolagens vinster så är detta enbart en procent av landets BNP. Duterte har även uttalat sig så hårt tidigare gällande miljökraven och gått ut med att ”antingen följer ni de våra förhållningsregler och standarder, eller så stänger ni ner verksamheten”.

Frågan är samtidigt hur enkelt det är för gruvbolagen att göra en sådan stor omställning, och som vi tidigare skrivit kan detta i praktiken döda gruvindustrin helt eftersom man heller ej kommer utfärda några nya miljötillstånd för nya gruvbolag.

Därför bibehåller vi bekvämt vår tidigare prognos för vidare uppgång, och tror att när vi väl lämnat nuvarande nivå bakom oss och bryter över 11 000, att vi får en riktigt trevlig uppgång där man bekvämt kan skala ur positionen vid 12 000, 12 500, 13 000 och 13 500 innan bör blir mer försiktig.

Nickel (dagsdiagram)

Järnmalm inledde augusti månad något avvaktande efter mer eller mindre nio veckors uppgång, och även om återhämtningen från det stora fallet i kanaltaket strax över 64 dollar, så tar vi allt närmre kliv för varje vecka.

Rio Tinto som är världens andra största järnmalmsproducent har nu levererat kvartalsrapport, och rapporten kom in riktigt dystert med svagaste rapporten på 12 år, vilket kanske inte är helt föga förvånande när vi upplevt en sådan låg notering på råvarumarknaden början av året.

Uppgången i järnmalm ger positiva effekter för bolag som Rio Tinto, och vi har sedan början på året fått en riktigt trevlig ”bull market” och det blir väldigt intressant att se hur resultatet påverkas framöver i linje med uppgången.

Även om efterfrågan från Kina fortsätter att stabiliseras så är den långsiktiga indikationen en viss avmattning när det gäller råvaror och riskmoment finns helt klart, och ska inte glömmas.

Den globala ekonomin visar dock vissa småglimtar av en återhämtning, och såvida detta inte sätts ur spel tror vi att efterfrågan från länder kommer fortsätta att vara stadig tillsammans med att produktioner sakta men säkert ökar.

Sist inväntade vi ett utbrott över 58 dollar, detta har nu skett och vi vänder därmed blickarna mot 64 dollar som kan vara en bra utgångspunkt, alternativt skala ur positionen.

Järnmalm (veckodiagram)

 

Ädelmetaller: Även guldet inväntar fredagens sysselsättning. Har palladium nått toppen efter nästan två månaders uppgång?

Guld lämnade vi vår prognos med ett fortsatt avvaktande efter kortsiktigt rally efter föregående veckas räntebesked från amerikanska centralbanken, medan ett snävt handelsintervall pågick strax över 1320 dollar samtidigt som vi utmanade 1310 dollar.

Trots att vi därefter fick en kortsiktigt fortsatt uppgång har vi nu under två följande handelsdagar handlats till minus då vi i veckan var tillbaka vid toppnivåerna från 2014.

Även om vi nu fick en kraftig uppgång, kommer fredagens sysselsättning bli allt mer avgörande då starka siffror skulle ge en förhöjd sannolikhet för en räntehöjning från Fed och därmed stärka dollarn, vilket i sin tur bör fälla guldet som ofta faller som svar.

Däremot om siffrorna sviker marknaden, ja då finns det istället en god sannolikhet att guldet får ett kortsiktigt rally upp emot tidigare toppnivåer.

Guldet stärktes även när dollarn föll efter att Japan inte gav någon positiv överraskning som marknaden hade hoppats på.

Vår prognos denna vecka faller därmed fortsatt avvaktande för att inte hamna onödigt fel i en position, och vi inväntar hellre en utkristallisering med närmaste motstånd vid  strax under 1380 dollar, samtidigt som 1320 agerar som närmaste stödnivå.

Guld (dagsdiagram)

Palladium har i princip exploderat sedan uppgången inleddes mitten av juni, som lyckades hålla den underliggande stödkanalen kring 522 innan vi fick en uppgång som motsvarade mer än 37 procent.

Även om vi var positiva föregående vecka, från att tidigare initialt varit väldigt positiva vecka 19, så kvarstod vår prognos positiv men viss avvaktande, för att få en bekräftelse om vi lyckades bryta oss över en nivå kring 720.

Nu fick vi en viss motgång men som vi tidigare lyft i råvarubrevet så kan man inte förlita sig helt på teknisk indikation då nyheter och prognoser gällande skördar, strejker som tex den vi upplevde i Sydafrika under 2014 och dylikt driver marknaden så pass tydligt.

Uppgången har visat en sådan kraftig styrka och de dagar vi upplevt nedgång har varit så pass obetydliga att vi kvarstår med positiv men sänkt prognos, och tror att vi befinner oss i en kortsiktig paus men att vi skulle behöva bryta över 720 dollar med kraft för att nå tidigare nivåer kring tidigare balansgång 750 – 820 dollar.

Palladium (dagsdiagram)

 

Valutor: Dollarn samlar kraft från föregående veckas besvikelse. BoJ räntebeskedet kom in enligt förväntan.

Dollar indexet föll under veckan som gått efter den tvärvändning som upplevdes föregående vecka, och noteras för tillfället i en pivot punkt inom den kanal som pågått större delen av året mellan 93.55 – 96.70 dollar.

Föregående vecka så var stora fokusen på räntebeskedet från amerikanska centralbanken, och lämnades oförändrad.

Innevarande vecka har fokus landat på industri siffror, men även under dagen landade det stora räntebeskedet från Bank of England.

Bank of England sänkte styrräntan med 25 punkter till 0.25%, där basräntan senast justerades 5 mars 2009, samtidigt som man även på torsdagen meddelade att man höjer målet för tillgångsköp till 435 miljarder pund från tidigare 375 miljarder.

Därför har flera valutor varit något avvaktande som helhet under veckan förutom när man inväntade beskedet nu idag, men även fredagens handelsbalans och de viktiga sysselsättningssiffrorna.

Diskussioner kring räntehöjning eller ej innevarande året fortsätter finnas kvar på tapeten i USA, och senaste nyheten kring nästa Fed möte gäller en 18 procents sannolikhet att en räntehöjning kommer ske. När det gäller december mötet ökade sannolikheten även till 42.7 procent från tidigare rapporterat 40 procent.

Rent tekniskt fortsätter vi efter den nedgången som upplevts sedan föregående vecka en fortsatt notering under 200 dagars glidande medelvärde, och även sex veckors lägsta notering för dollar index.

Det intressanta denna vecka är att vi nu balanseras kring 100 dagars glidande medelvärde, och i enlighet med inväntande av veckans tunga makro slutet på veckan med sysselsättningssiffror har vi därmed drivit en kamp runt denna nivå.

Tidigare i veckan slog vi även kortfattat ut 50 dagars glidande medelvärde, och vi lyckades därmed kortfattat hamna i ett väldigt negativ scenario, om vi stängt under denna nivå vid 95 dollar.

Vi behöver finna en utkristallisering kring nuvarande nivå, då vi inte minst slagit ut flera långsiktiga nyckelnivåer samtidigt som vi handlas i en pivot punkt inom vår långsiktiga kanal, och därmed faller motstånd kring 96.50 och därefter kanaltaket strax därefter, samtidigt som vi har underliggande stöd vid 95, men även kanalbotten vid 93.55 dollar.

Dollarindex (dagsdiagram)

Japanska yenen hamnade i större fokus under föregående vecka när vi inväntade räntebeskedet från Bank of Japan som även förväntade lämna ett stimulanspaket under natten till fredagen.

Nu lämnade BoJ oförändrad i enlighet med vad man förväntat sig, och även på det stora hela uppgick totala stimulanspaketet till tidigare utannonserade summan av 28.000 miljarder yen, trots viss justering.

USD/JPY föll därmed kraftigt, och innebär att vi nu noteras en bra bit under 50 dagars glidande medelvärde när vi inledde den nya månaden.

Precis som vi lyfte föregående vecka hade vi en tidigare känslig bottennivå från 2000 och 2005 kring 101 dollar och mycket riktigt har detta blivit en helt klart svårslagen nivå man fortsatt noterats kring senaste tre handelsdagarna.

Lyckas vi bryta oss under och stänga under 101 i nuvarande konsolideringsfas inför fredagens amerikanska sysselsättningssiffror, så finns det goda chanser att vi kan uppleva en fortsatt nedgång, däremot rent tekniskt om vi finner botten runt nuvarande nivåer att vi kan se ett utbrott runt 105 som även kommer innebära utbrott av 50 dagars glidande medelvärde som vid fyra tidigare tillfällen i år visat svårigheter att bryta oss över.

USDJPY (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Fortsatt positiv till vete trots sidledes rörelse under veckan. Majs pressad och utmanar två årslägsta.

Vete har sedan föregående veckas råvarubrev fått en avvaktande rörelse med svagt negativ notering, för att därefter återhämta sig senaste två dagarna.

Vi skrev föregående vecka att den tidigare förnyad positivitet som stod bakom den kortsiktiga uppgången dagarna innan, hade underliggande stöd när ökad oro över skörden i Europa hamnat i fokus, där vi kunde läsa att topproducenter som Frankrike förväntas 13 årslägsta nivåer enligt analytiker.

Trots att man räknar med en nedgång till 30 miljoner ton från tidigare 36 och 38 miljoner ton, så har vi inte fått den momentum vi räknat med. Däremot så har senaste två dagar visat en förnyad kraftig positivitet och kan eventuellt innebära att vi bottnade ut slutet av juli för att låta augusti bli något mer positiv.

Intressanta är dock att innevarande året mer positivt i USA för vete där vete skörd varit betydligt högre än vad man sett på flera år, vilket eventuellt skulle kunna innebära en slagig uppgående rörelse totalt sett på terminsmarknaden, speciellt när europeiska regionen producerar tre gånger så mycket vete som USA.

Vår prognos kvarstår därmed med en uppgång initialt till 440, för att därefter uppleva motstånd vid 480, och till sist utmana 500 dollar samtidigt som vår viktigaste stödnivå faller på plats vid 400 dollar.

Vete (dagsdiagram)

Majs åkte på ett ordentligt bakslag efter att vi sist såg närmare på denna råvara vecka 24. Vi förväntade oss en uppgång som således blev urstoppad, och istället för en uppgång så har vi fått leva med en nedgång.

Väderförhållanden har förbättrats något, sedan vi tidigare fått rapporter om väderproblem som skapat produktionsstörningar i både USA och Brasilien som är världens största majsexportörer.

USDA förväntas leverera en rapport om kraftigt ökad skörd för året denna månad, vilket vidare skulle pressa priserna, och frågan är då om vår stödlinje vi utmanade häromdagen strax över 318 nivån, som även agerade årslägsta 2014.

Denna nivå är även en allmänt långsiktig viktig nyckelnivå, och bryts denna innebär det att vi närmar oss sju års lägsta notering, vilket skulle innebära väldigt negativt ur ett längre perspektiv.

Rent tekniskt faller stödnivån då vid 318, samtidigt som vår viktigaste nivå landar vid 300. Om humöret däremot vänder så ser vi motstånd vid 346 men även kring våra 50, 100, 200 dagars medelvärden som noteras strax under 380.

Majs (dagsdiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto