Home > Råvarubrevet v34: ”Är pundet på väg att lämna sin bottenfas sedan Brexit? Kan Yellen ge klarhet under morgondagens tal i Jackson Hole?”

Råvarubrevet v34: ”Är pundet på väg att lämna sin bottenfas sedan Brexit? Kan Yellen ge klarhet under morgondagens tal i Jackson Hole?”

Veckans råvarubrev fortsätter som väldigt ofta lägga stort fokus på det stora dragplåstret oljan, som med besvikelser åkte på krokben efter överraskande höga lagernivåer. Zink fortsätter överraska trots en kraftig uppgång sedan årsskiftet, och guldet pressas något i veckan till följd av att investerare tror på klarhet under morgondagens uttalande i Jackson Hole från amerikanska centralbankschefen. Pundet visar allt mer positiva tongångar efter att fortsatt röra sig sidledes sedan det stora Brexit fallet, och den brittiska ekonomin visade i veckan bättre än väntad makro data. Dollarn fortsätter slagig rörelse och styrs väldigt tydligt kring räntehöjaroron bland investerare. Majs fann sitt stöd vid två årslägsta men frågetecken kvarstår.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

MINILONG GBPUSD VT3

Entré köp
$1.34
Målkurs
$1.40
Nödutgång
$1.32

I veckans brev

Energi: Överraskande höga lagernivåer satte krokben på oljan.

Oljan fortsätter sedan föregående vecka sin volatila resa.

Den stora kampen bedrivs för närvarande med 50 dollar och har visat sig svårigheter att tydligt klamra sig fast över, trots positivitet.

Ryktena som dök upp föregående vecka kring OPEC och dess förhoppningar om produktionsbegränsningar fortsatte sprida positivet sedan ett par veckor tillbaka, men tog stopp strax under årshögsta.

Nu har inte rekylen hittills blivit så stor, och intradagshandeln i Brent terminen sköt upp mot strax under 50 dollar från strax under 49 dollar precis efter amerikanska börsen öppnade.

När vi bröt os över 50 dollar ansåg man att det var så kraftig styrka att vi nu inlett en ”bull market”, och trots att en viss tjurighet uppstått så kvarstår även vi med denna tro.

Iran har även under veckan visat sig mer positiva till produktionsbegränsningar, men precis som tidigare OPEC rykten så får framtiden helt utvisa resultatet kring detta.

Veckans lagerstatistik ökade även kraftigt med över 2.5 miljoner fat, vilket tydligt avvek från förväntningarna med en minskning av knappt en halv miljon fat.

Även bensinlager ökade även men svagt upp, med 36.000 mot väntade 1.2 miljoner vilket var det som pressade humöret något under veckan.

Denna vecka har inga nya nyheter kommit från Nigeria och dess tidigare oro, men fortsatt hopp finns inför mötet med oljeproducenter i Algeriet nästa månad, som vi rapporterade redan föregående vecka.

Vi tror att oljan kommer hitta tillbaka över 50 dollar under veckan, kanske rentutav redan i dagens handel, och då inväntar motståndskrafter redan vid 51 men framför allt det tunga motståndet inväntar vid årshögsta 53 dollar.

Brent (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Balanspunkt strax under viktig motståndsnivå för Zink, som fortsätter överraska.

Zink fortfarande positivt trots orosmoln, så lät det i föregående veckas råvarubrev.

Vi skrev om de positiva tongångar som påbörjades föregående vecka som även hållit i sig starkt under innevarande vecka.

Styrkan ser alltså inte ut att ta slut sedan den stora uppgången inleddes början på året, som stigit lite mer än 65 procent.

Föregående vecka lyfte vi även att vi upplever motstånd kring topparna men att detta inte är så konstigt, och att vi fortsättningsvis ser ut att finna styrka nog att bita oss över en nivå kring 2300.

Vi har redan utmanat denna nivå men haft svårigheter, men vi tror samtidigt lagernivåerna som minskat kraftigt kommer fortsätta ställas i fokus.

Ett globalt lager är alltså väldigt lågt för närvarande, och frågan är om detta är tillräckligt för att det bränsle som sprids till Zink ska fortsätta driva priserna högre.

Det är heller inte alla som tror att priserna fortsätter vandra norrut, men det går heller inte bortse från den fundamentala informationen om tillgång av lagernivåer.

Så länge som den globala efterfrågan är hög, och lagernivåerna är låga kommer detta påverka priserna på terminsmarknaden.

Vi kvarstår därmed vid vår tidigare prognos att ett utbrott över 2300 kan bjuda på ytterligare en köpsignal, som ska hanteras med extra försiktighet.

Ytterligare fokus i nyhetsflödet har under veckan lagts på Kina, som vi tidigare rapporterat om som försöker rensa upp bland gruvbolagen.

Zink (dagsdiagram)

 

Ädelmetaller: Guldet pressat när investerare inväntar klarhet kring räntehöjning i Jackson Hole från Yellen.

När guldet klev över 1300 dollar slutet av juni, blev det med ordentlig kraft.

Brexit resultatet satte allt ur spel och investerares rädsla fick dom att flytta kapitalet till guldet, som steg nästan 9 procent intradag.

Däremot har vi sedan dess fått en tydlig sidledes rörelse med undantag för den rekyl vi nu fått när vi bröt 50 dagars glidande medelvärde.

Den negativa rörelsen kommer till följd av att investerare hoppas få klarhet när det gäller ränteläget och när man kan förvänta sig en räntehöjning framöver.

Därmed blev det stopp redan vid 1360 dollar, och vi lyckades alltså inte ta oss över denna nivå för att vända blickarna mot 1380 dollar.

Kortsiktigt kan mycket väl talet i Jackson Hole på fredag från Janet Yellen innebära utmanande av vår kanalbotten vid 1310, men utifrån ett långsiktigt perspektiv ser blandad makroekonomisk data allt mer ut att peka på att räntehöjning kanske inte ens sker i år.

Även om vi är positiva till guldet gäller det att vara försiktig fram tills vi får en klarhet under fredagen i Jackson Hole, så att vi inte blir slagna på fingrarna i onödan.

Om Yellen visar sig mer positiv till räntehöjning i år kan detta mycket väl sätta krokben på guldet och initialt noteras under 1310 för att därefter bryta sig under två månaders lägsta 1300 dollar.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: Pundet fortsätter norrut efter att stödnivå höll. Dollarn fortsätter slagig rörelse i linje med osäkerhet kring räntehöjningar.

På valutamarknaden fortsätter det råda osäkerhet, inte minst för dollarn till följd av den obeslutsamhet när det gäller räntehöjningar.

Nyheterna har kontrats av viss säkerhet följt av avvaktande ton för kommande räntehöjning.

Sedan Brexit omröstningen blev avklarat och det stora fallet skedde vid midsommar, så har alltså pundet fått en tydlig sidledes rörelse inom ett handelsintervall senaste två månaderna.

Vi tror att se positiva tecken när vi nu närmar oss inte minst 50 dagars glidande medelvärde, som mycket väl skulle kunna innebära ett nytt försök till utmanande av kanaltaket vid 1.35.

Däremot kommer denna prisnivå agera ett tydligt motstånd då vi vid fem tidigare tillfällen fått slag på fingrarna och rekylerat tillbaka.

Nuvarande prisnivå noteras även strax under tre veckors högsta notering, efter att tidigare makro data visat att den brittiska ekonomin klarat sig bra, när både inflation och försäljningssiffror förra veckan kom in bättre än väntat.

Såvida inga genomslående negativa nyheter kommer tror vi att vi initialt bryter oss över MA 50, följt av utmanande av vår motståndsnivå, och bryter vi denna ja då finns goda möjligheter för en fortsatt positivitet och utmanande av kanalbotten före Brexit.

GBPUSD (dagsdiagram)

Till skillnad från pundet har dollarn fått uppleva betydligt större volatilitet under senaste månaderna. Det är alltså räntehöjaroro, samt blandad makro statistik som knappast visar var skåpet ska stå.

Veckan har visat sig vara tydligt avvaktande för valutakorgen, och det är Janet Yellen, amerikanska centralbankschefens tal i Jackson Hole på fredag som är i fokus.

Investerare förväntar sig något tydligare förhållning kring kommande räntehöjningar, då senaste FOMC protokoll visade sig inneha blandade åsikter bland ledamöter.

Tidigare idag uttalade sig Esther George som är Fed-chef i Kansas i Jackson Hole att ”tiden är den rätta för Federal Reserve att höja styrräntorna igen i en nära framtid”.

Men enligt statistik från CME Group visar terminsmarknaden på en 18 procents sannolikhet att Fed höjer räntan redan nästa månad, och ungefär 50 procents sannolikhet indikerar en ökning i december.

Veckan bjöd även bland annat på sämre än väntade försäljningssiffror av befintliga hem, och trots att påverkan inte blev stor på marknaden så kan det mycket väl ge effekter framöver utifrån ett räntehöjarperspektiv.

Med så låg förväntan på en räntehöjning förväntas snarare dollarn kunna falla ytterligare, och därmed är vi fortsättningsvis kortsiktigt negativt inställda sedan tidigare och vi tror att bränslet snarare faller på guldet.

Dollarindex (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Majs fann stöd vid två årslägsta. USDA tror på fortsatt stort utbud.

Majs lyfte vi senast vecka 31 och ställde viss oro gällande USDA rapporten som förväntade presentera en kraftigt ökad skörd för året, vilket vidare skulle pressa priserna.

Nu visade sig att vi fick uppleva en balansgång dagarna efter för att därefter göra ett försök till utbrott av vår stödlinje tillika två årslägsta nivå,  som höll mitten av augusti för att därefter få ett kraftigt lyft upp över 340 dollar.

USDA förväntar sig fortsättningsvis stort utbud med så mycket som 5 procent av majs framöver, till nya rekordnivåer. Även den globala konsumtionen förväntas öka kraftigt, och detta gör att vi fortsättningsvis ställer oss negativa med en viss försiktighet.

Därmed blir det intressant att se hur allt utkristalliserar sig med produktion, skördar och utbud framöver. Rent tekniskt fick vi ett trevligt momentum när vi fann stöd kring 318 dollar mitten av augusti, men samtidigt så nådde vi inte hela vägen upp till vårt motstånd vid 346 dollar och vi tror att fundamental data kommer ge en tydligare direktion framöver.

Även våra glidande medelvärden fortsätter vara nedriktade, och vi behöver se ett utbrott över motståndsnivån alternativt en tydlig notering under vårt stöd, för att minska risken för att fortsätta uppleva en sidledes rörelse framöver.

Majs (dagsdiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto